ÚJRA ESZENYIT!

Quoted post

Jóember2

#121 Nagy György figyelmébe ajánlom

2013-10-01 12:18

"Elmondom neked, hogy a művésznő szájából még az életben politikai megnyilvánulást nem hallottam se balról, se jobbról."

Kedves Nagy György!
Bizonyára emlékszik, a fenti idézet Öntől származik.
Nem tudom merjek-e vitatkozni, mert fogadnék, elsöpör majd a "nem politizálók " harag-áradata.

Tetszik tudni egy színigazgatót nemcsak szavai, hanem tettei is minősítenek.
Álljon itt csak három példa:

1. Politizál e az aki Új Színházzal kapcsolatos tiltakozó mozgalomban született petíciót elsők között irja alá?

2. Politizál-e az, aki elsőként veszi pártfogásába a Nemzeti Színház "önkéntes menekültjeit"?

3. Politizál-e az, aki így vagy úgy állítja össze egy színház bemutatóit? Fontos-e az, hogy mely szerzők darabjai kerülnek színre és melyek nem?

Tudja, Kedves Nagy György a politika elkerülhetetlenül jelen van és lesz színházainkban. A politika, a hatalom adja a pénzt, amely a működéséhez szükséges, és ezért vagy nincsenek vagy vannak elvárásai. A színház elkölti ezt a pénzt, miközben vagy a hatalom ellen, vagy az mellett politizál.( PL a lovakat lelövik...). Azután eltelik öt év, és a vezető megméretik, státuszát vagy meghosszabbítják vagy nem.

Így volt ez Kedves Nagy György, meg így is lesz, amíg csak világ a világ.

Válaszok

Nagy György

#123 Re: Nagy György figyelmébe ajánlom

2013-10-01 17:25:32

#121: Jóember2 - Nagy György figyelmébe ajánlom 

 Igen, "Jóember"2, emlékszem, én írtam, miért ne vállalnám. 

 Én a magam részéről továbbra is fenntartom, hogy Eszenyi Enikő nem politizál, legalábbis, ha összevetjük Balázs Péter jobbos, vagy Dörner György szélsőjobbos eszméivel, akkor biztosan nem. Ha politizál, azt nagyon kultúráltan teszi, mint az Ön válaszleveléből is kitűnik. Csak a sorok között olvasva találhat a politikai nézeteire utalást, azt is inkább bemagyarázza Ön.

Írja, hogy politizál-e az, aki elsőként veszi pártfogásába a Nemzeti színház önkéntes menekültjeit. A Nemzeti "önkéntes menekültjei"-t is meg kéne kérdezni, hogy önkéntesen menekültek-e, vagy kénytelenek voltak önkéntesen menekülni? Szép számmal vannal olyan művészek, akikke a művésznő egy színpadon játszott, ismeri őket, ismeri a játékukat. Én nem tartom tőle méltatlannak, hogy befogadja azokat, akiket ocsmány módon igaztalanul máshol lapátra tettek.

Úgy érzem, nem gondolkodunk egyformán, engem emberből, érző emberből alkottak, így érzem jól magam. Empatikus vagyok azokkal szemben, akiket igaztalanul bántanak és úgy látom, a művésznő gondolkodása is az. Ha ezt politikának nevezik, hát legyen politika.