Apa és dúla együttes jelenléte a vajúdás és a szülés alatt a Nyíregyházi Jósa András Tagkórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályán

Kedves Olvasó!

A téma nagyon sok nőnek nyújtana segítséget. Amennyiben fontosnak tartod az ügyet, kérlek, támogasd aláírásoddal petíciómat az apa és dúla egyidejű jelenlétéért a vajúdás és szülés alatt a Nyíregyházi Jósa András Tagkórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályán. Minden aláírás számít, fogjunk össze a közös célért!

Előre is köszönöm mindenkinek!  

 

Tisztelt Dr. Ajzner Éva Igazgató Asszony!  

2023 őszétől országszerte sikeresen fogtak össze az édesanyák és támogatóik, és törekvéseikre válaszul több kórházban is engedélyezték egy választott kísérő (általában édesapa) és egy dúla egyidejű jelenlétét a vajúdás és a szülés alatt.

Miért szeretnénk ezt kérni a Nyíregyházi Jósa András Tagkórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályán is?

1. Mert a szülésélmény megismételhetetlen és élethosszig tart.

Ha szülésről van szó, nincs két egyforma tapasztalat, élmény. Minden szülés megmásíthatatlan és megismételhetetlen, élethosszig nyomot hagy mind az édesanyában, mind a babában. Nem csak testi, de komoly lelki folyamat, ami mind pozitív, mind negatív irányban meghatározhatja későbbi egészségünket, kapcsolatunkat a gyermekünkkel vagy a párunkkal, de akár a jövőbeli gyermekvállalási kedvet is. Sok nő éppen ezért az élményért vállal több, vagy akár kevesebb gyermeket.

2. Mert a szülő nő biztonságérzete a természetes, beavatkozásmentes szüléshez elengedhetetlen.

Szülő nőkként elengedhetetlenül szükségünk van stabil biztonságérzetre, amely elősegíti a szülés természetes folyamatának megfelelő haladását. Ez az alapja a lehető legkevesebb beavatkozást igénylő, természetes szülésnek. Minden apró stresszfaktor lelassíthatja, megakaszthatja, akár leállíthatja ezt a folyamatot. A rossz tényezők kizökkenthetik az édesanyát, elveszítheti a fókuszt, a belső megélést. Ez teljesen szubjektív élmény, hiszen édesanyáról édesanyára változik, hogy ki mit él meg stresszként, kit mi zavar, kit mi ijeszt meg, kit mi bosszant. A biztonságérzetet pedig nem csupán a kórházban elérhető szakmai biztonság adja, hanem erős lelki biztonságra is szükségünk van. Ezt a biztonságot párunktól, és egy szakmailag hizzá értő/segítő embertől tudjuk megkapni.

3. Mert a stabil biztonságérzet alapja, hogy a szülő nő teljesen megbízik a támogató bázisában.

A szubjektív megélések között mégis közös pont, hogy minden egyes szülő nőnek szüksége van támaszra, akikben teljes mértékben megbízik. Ebben az intim helyzetben igénye lehet olyan személy(ek)re, akik ismerik az ő személyiségét, megéléseit, korábbi tapasztalatait, félelmeit, reményeit. Ilyen támogató mellett a szülő nő képessé válhat teljesen befelé fordulni, átengedni magát ennek a sajátos tudatállapotnak, és ezzel a lehető legtöbbet teheti meg a szülés háborítatlan haladásáért, és a számára pozitív élményért.

4. Mert a kórházi személyzet nem rendelkezik azzal a személyes ismerettel, amely ezt a biztonságot megadhatná mindazoknak, akiknek erre szüksége van.

A kórházi személyzet, ha 100%-osan, szakmailag kimagaslóan, odaadóan, odafigyelve, alaposan, empatikusan is végzi a munkáját, nem rendelkezik ezekkel a személyes többletinformációkkal a szülő nőről, illetve nem csak egy személy szüléséért felel, tehát legnagyobb igyekezete ellenére sem mindig tudja megteremteni azt a közeget, amelyre éppen annak az adott édesanyának szüksége lehet.

5. Mert a választott kísérő (általában édesapa), ugyanúgy része a szülésnek/születésnek: apa is születik ekkor, és nem várható el tőle a teljeskörű testi-lelki támogatás.

Az egy választott kísérő, aki igen gyakran az édesapa, ugyan rendelkezhet ezekkel a személyes információkkal, de nem felejthető el, hogy ő is szülőként van jelen a folyamatban, érzelmileg igen leterhelt, nem várható el, hogy a párja/felesége és születendő gyermeke iránti aggodalmai mellett teljes testi-lelki támaszt tudjon nyújtani a vajúdás és szülés alatt.

6. Mert egy dúla folyamatos testi-lelki támogatást tud nyújtani az édesanyának a vajúdás és szülés alatt.

Ezzel szemben egy dúla már jól ismeri az édesanyát, mire a szülésre kerül a sor. Nem csak az érzelmileg biztonságos közeg megteremtését tudja hatékonyan elérni, de tapasztalt a természetes fájdalomcsillapító technikákban, ezzel segíti a vajúdás megfelelő haladását, és bizonyítottan lerövidíti annak időtartamát és a komplikációk, beavatkozások számát.

Milyen testi hatásai vannak a dúlai támogatásnak a fent említett lelki hatásokon felül?

A dúla nem egészségügyi szakember, nem a szülő nő képviselője, személye nem végzettséghez kötött. Ő laikus asszonytársi segítő, mégis jelenléte olyan mérhetően komoly hatással bír, amelyre például az Emberi Erőforrások Minisztériumával való együttműködés részeként 2021-ben készített Dúlatanulmányban is „dúla-hatásként” utalnak:

„Tizenegy különböző vizsgálat eredményeinek metaanalízis technikával egybefoglalt összegzése azt mutatta, hogy a dúla jelenléte:

  • az összes császármetszés arányát durván 45 százalékkal csökkenti
  • a vajúdás hosszát 25 százalékkal csökkenti
  • az oxitocin használatát 50 százalékkal csökkenti
  • a fájdalomcsillapító gyógyszereket 31 százalékkal csökkenti
  • a fogó használatának szükségességét 34 százalékkal csökkenti
  • az epidurális érzéstelenítés iránti kérések számát 10-60 százalékkal csökkenti.

Mindezen kutatási eredmények fényében megállapíthatjuk, hogy a dúlai támogatás jótékony hatása elősegíti az anyák, apák és babáik jóllétét, a vajúdás és a szülés során az orvosi beavatkozások szükségességének csökkenéséhez vezet, amely pénzt spórol a kórházak számára (Klaus és mtsai, 2002).” Forrás: Nyitrai Eszter (író-szerk.): Dúlatanulmány. Internetes közlés: https://www.mpppot.hu/images/publikaciok/DLATANULMNY_2021.pdf.

Általános engedményt szeretnénk kérni

Természetesen nem minden szülő nőnek van igénye választott kísérőjén felül dúlai támogatásra. Azoknak azonban, akik vágynak erre, viszont az apával is meg szeretnék osztani a szülés/születés élményét, igen komoly biztonságérzetet adhat, és ez hatalmas segítség lehet számukra egy pozitív, jóval kevesebb beavatkozással járó szülésélmény lehetőségének megtapasztalásában.

A fentiek alapján kérem Igazgató Asszonyt a petíciót aláíró valamennyi anyatársammal és az ügyet szívén viselővel, hogy amennyiben erre a szülő nőnek igénye van, támogassa egy választott kísérő és egy dúla egyidejű jelenlétét mind a vajúdás, mind a szülés alatt.

Támogatását a jövőben itt szülő édesanyák és babák érdekében előre is köszönöm, köszönjük!

Tisztelettel: Gurzó Beáta

Petíció aláírása

Aláírásommal elfogadom, hogy Gurzó Beáta láthatja az általam ezen az űrlapon megadott összes információt.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.


Hozzájárulok ahhoz, hogy az ezen űrlapon megadott adatokat a következő célokból feldolgozzák:
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...