A budaörsi Napsugár játszótér természeti, környezeti védelme

Kérjük Budaörs Önkormányzatát, hogy a Napsugár sétányi játszótér felújításánál vegye figyelembe a környezet védelmét, gyermekeink egészségét és a közvetlenül érintett lakók érdekeit!

Tartsák meg a játszótér természetes jellegét gyermekeink számára!

Ne használjanak a játszótéren gumiburkolatot!

A játszótér kapacitásának tervezésekor vegyék figyelembe a lakók szükségleteit!

 

Örömünkre szolgál, hogy az Önkormányzat idén a Napsugár sétány játszóteret újítja fel.

A kiadott látványterv alapján az, hogy jelentős részét rekortánnal (gumi) burkolnák be, illetve növelnék a játszótér befogadóképességét, az alábbi aggodalomakra ad okot számunkra:

A mászókák alá NEM kötelező a gumi burkolat, az EU szabvány egyéb, természetes anyagot is enged választani. Gyerekeink szeretik és élvezik, hogy jelenleg is folyami homok van a mászókák alatt. Elégedettek vagyunk vele! A forró gumin nem jó mezítlábazni, pedig a mezítlábazás egészséges!

Félünk, hogy lakásban lakó gyerekek számára beszűkül a biztonságos (kutyaürüléktől, cigicsikktől, üvegszilánkoktól) mentes, szaladgálásra, mezítlábazásra, bogarászásra alkalmas zöldterület, amit a kertes házban lakó gyerekek számára szüleik tudnak biztosítani.

Tapasztalataink szerint a rekortánon sokkal több a horzsolásos, fájdalmas, vérző sérülés, a kiszakadt ruházat, tönkrement cipő.
 
A rekortán/gumi burkolat jellemzően felaprított gumiabroncsot tartalmaz. A hőségben átforrósodó műanyag olyan büdös, mérgező anyagokat párolog ki, melyek rákkeltőek és a szervezetben felhalmozódva komoly egészségügyi károkat okozhatnak. A gyerekek ezt és a felváló részecskéket még közelebbről lélegzik be.

A gumifelületről a talajba mosódnak mikroműanyagok és egyéb mérgező anyagok. Alatta penészedés indul be, a talaj elveszti termőképességét. Ez azzal járhat, hogy oda gyakorlatilag nem nőhet vissza növényzet.

A természetes zöldfelületnek hűtő hatása van, ami kifejezetten fontos itt a lakótelepen. De a nyáron akár 80°C-ra felmelegedő rekortán éget. Még éjjel is sugározza a meleget, tönkretéve a mikroklímát nem engedi lehűlni környezetében a levegőt.

A jelenlegi 3 helyett 7! mászókát terveznek. A megnövelt kapacitás miatt könnyen feltételezhető, hogy zsúfolttá válna, a játszóteret autóval felkeresők száma jelentősen emelkedne. A parkolóhely hiánya ebből kifolyólag már nem csak szombaton, de a hétköznap délután hazaérkezők számára is problémát jelentene.

https://g7.hu/elet/20240317/gyermekeink-egeszseget-veszelyezteti-a-mufu-es-a-gumiburkolat/

 

Köszönjük a támogatást,

A parkos játszótérért aggódó helyi szülők és lakók

 

P.s. A nyilvánosság számára névtelenül is aláírhat, erre is van lehetőség/rubrika a petíció aláírásakor. Attól még az aláírás számít, csak a petíciókezelő fog a nevéről tudomást szerezni. Kérjük, az aláírást az email címére érkező levélben erősítse meg, ha nem látja a bejövő levelek között, kérjük, ellenőrizze a levélszemétben/spamben.

 

 

Petíció aláírása

Aláírásommal elfogadom, hogy Beöthy-Husz Katalin láthatja az általam ezen az űrlapon megadott összes információt.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.


Hozzájárulok ahhoz, hogy az ezen űrlapon megadott adatokat a következő célokból feldolgozzák:
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...