Kerepes Önkormányzata kezdeményezzen egyeztetést a lakossággal, a Kerepest érintő, tervezett 310.sz. főút létesítéséről!

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

A mai napon továbbításra kerültek az aláírások!

2024-01-15 11:12:56

Tisztelt Lakótársaim, kerepesi lakosok!

 

A mai napon az alábbi levelet, valamint az aláírásokat és hozzájuk fűződő megjegyzéseket továbbítottam Kerepes város vezetése felé. 

A levelet az önkormányzat weboldalán feltüntetett hivatalos emailcímekre továbbítottam. 

Megkapta a polgármester, alpolgármester és az összes képviselő. 

Alább olvashatják a levelet: 

Tisztelt Polgármester úr, Tisztelt Képviselők!  

Amint az közismert, településünk közvetlen közelében kívánják elvezetni a tervezett 310. sz., 2 sávos főutat az M3 és az M31 közötti részen. A még mindig csak részlegesen nyilvános tervek szerint a nagy forgalmú út a házaktól alig 100-150 méterre fog elhaladni, így - bár a hírek szerint zajvédő falakat építenek mellé – a térség lakosságának mindenképpen jelentős légszennyezéssel, porral, rezgéssel és persze zajjal kell számolnia, az ingatlanok ilyenkor törvényszerűen bekövetkező értékcsökkenése mellett.

Bár a tervezett beruházás jelentős környezeti hatása aligha vitatható, elmaradt egy olyan lépés – a lakosság kötelező tájékoztatása és véleményének kikérése - amely az állampolgárok környezeti információhoz jutását garantáló Aarusi egyezmény alapján kötelező. Szeretném tájékoztatni a tisztelt képviselő-testületet és a polgármester urat, hogy a nemzetközi egyezmény, illetve az azt kihirdető jogszabály (2001. évi LXXXI. törvény a környezeti ügyekben az információhoz való hozzáférésről, a nyilvánosságnak a döntéshozatalban történő részvételéről és az igazságszolgáltatáshoz való jog biztosításáról szóló, Aarhusban, 1998. június 25-én elfogadott Egyezmény kihirdetéséről) változatlanul hatályos, és a kiemelt beruházások esetén sem teszi lehetővé a lakosság környezeti biztonsághoz fűződő jogainak negligálását.

Azzal, hogy a beruházás előkészítését a helyben lakók feje felett, a nyilvánosság kizárásával valósították meg, olyan jogsértő helyzetet idéztek elő, amely veszélyezteti egyrészt a jogbiztonságot és az abba vetett bizalmat, másrészt a szóban forgó útépítési projekt jogszerű véghezvitelét – végső soron magát a beruházást is.

Ezt a súlyos mulasztást csak az elmaradt tájékoztatási és egyeztetési lépések haladéktalan megtételével lehet orvosolni.

Ezért kérem a tisztelt képviselő-testületet és a polgármestert, hogy a lehető legrövidebb időn belül

- hirdessen hivatalos közmeghallgatást a soron következő testületi ülés során, melyen bemutatják a jelenleg ismert, tervezett nyomvonalakat (térképpel, magyarázattal), jogszerű eljárásban, jegyzőkönyvezéssel, a lakosság véleményének megismerését, kérdéseinek feltételét és megválaszolását is lehetővé tevő módon,

- hívja meg a közmeghallgatásra a területileg illetékes környezetvédelmi hatóság szakértőjét, aki ismerteti a környezetvédelmi vizsgálat településünkre vonatkozó eredményét,

- hívja meg továbbá az érintett útszakasz tervezéséért felelős hivatali személyt, aki be tud számolni róla, miért ezen a nyomvonalon tervezik az építkezést, milyen alternatív nyomvonalakat vizsgáltak meg, milyen választási lehetőségek merültek fel,

- kérje ki a lakosság véleményét, javaslatait a nyomvonallal, illetve a tervezett lehajtó megközelíthetőségével kapcsolatban,

- garantálja, hogy ha a későbbiekben bármilyen változtatás történik az út tervezése, kivitelezése kapcsán, akkor arról tájékoztatják a lakosságot hivatalos úton, az önkormányzat honlapján, időben (azaz nem utólag, hanem előre), írásban, mindenki számára elérhető és véleményezhető módon.

Szíves válaszukat várva, tisztelettel:  

Barczi Bernadett és a petíciót aláíró 143 lakos.  

Kerepes, 2024.01.15.

 


Barczi Bernadett

Köszönet!

2023-12-13 13:27:57

Kedves Aláíró!

 

Köszönöm, hogy időt szántál és kifejezted véleményed azzal, hogy aláírtad ezt a petíciót. Kérlek oszd meg szomszédaiddal, barátaiddal, minden olyan helyi érintettségű személlyel, aki egyetérthet a kezdeményezéssel. 

A petíciók ugyan nem járnak kötelező érvényű eljárással, de segítenek nekünk abban, hogy nyomatékosíthassuk véleményünket a minket érintő kérdésekben. 

Ilyen a tervezett 310. sz. főút nyomvonala és kivitelezése is, mely téma sokunkat érint, sokunk életére lehet negatív hatással.

A petíció célja továbbra is az, hogy felhívja Kerepes Város Önkormányzatának és testületének figyelmét arra, hogy folytassanak párbeszédet a lakossággal és tehessünk releváns javaslatot egy olyan nyomvonalra, amely a többség számára elfogadható. 

A petíció 2024.01.31-ig aláírható, bízom benne, hogy a lakosság jelentős része csatlakozik hozzá. 

A lezárás után, egy hivatalos levél kíséretében benyújtásra kerül a Testület felé. 

Üdvözlettel;

Barczi Bernadett

 

 


Barczi Bernadett



Petíció megosztása

Segítsd ezt a petíciót, hogy több aláírást érjen el.

Hogyan lehet népszerűsíteni egy petíciót?

  • Ossza meg a petíciót a Facebook oldalán és a petíció témájához kapcsolódó csoportokban.
  • Vegye fel a kapcsolatot a barátaival.
    1. Írjon egy üzenetet, melyben részletezi, miért írta alá ezt a petíciót. Ez segít másoknak megérteni, hogy milyen fontos ez a téma, így valószínűbb, hogy ők is aláírják a petíciót.
    2. Másolja ki és illessze be a petíció webcímét az üzenetbe.
    3. Küldje el az üzenetet e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram és LinkedIn használatával.



Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...