Nyilatkozat a Budapesti Corvinus Egyetemen a megkülönböztetésmentes vizsgáztatás, az Egyetem erkölcsi integritása és az elmúlt hónapok etikai eljárásait kezdeményező kollégánk védelmében  

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Beszámoló a dolgozói fórumról és a fórum állásfoglalását támogató petíció

2023-10-27 15:55:25

Tisztelt petíciót aláírók!

Alább bemásolom a csütörtöki dolgozói fórumról az egyetemi kollégáknak küldött beszámolót. Kérem Önöket, ha egyetértenek vele támogassák a fórumon elfogadott állásfoglalást szintén a peticiok.com-on: 

 https://www.peticiok.com/tamogatom_a_budapesti_corvinus_egyetem_oktober_26-i_dolgozoi_forumanak_allasfoglalasa#form

Fontos lenne, hogy az egyetemen belüli kollégák támogatása elérjen egy bizonyos "kritikus tömeget"! Arra támaszkodva léphetnénk tovább.

Köszönettel:

Toronyai Gábor

FDSZ-BCE SZB-elnök.

Tények tisztázása, javaslatok és állásfoglalás az Ádám Zoltán elbocsátása miatt összehívott dolgozói fórumon (2023.10.16. 12.00-14.00 E.ép. fszt. II.ea) 

  

Jelenlévő érintettek:   

  • Toronyai Gábor szakszervezeti elnök a szervezők nevében  
  • Ádám Zoltán elbocsátott docens, a Szakszervezeti Bizottság és a Corvinus Alkalmazotti Tanács választott tagja 
  • Domahidi Ákos kancellár a szabálytalansági eljárás vezetője 
  • Zsóka Ágnes rektorhelyettes az eljárásban résztvevő akadémiai vezető 

    valamint kb. 150 résztvevő (110 személyesen, 39-en online). 

  

Toronyai Gábor hangsúlyozta, hogy minden egyéb szemponton túl Ádám Zoltán elbocsátása az Egyetem szégyeneként, hírnevének rombolójaként fog rögzülni az Egyetemen belül, a felsőoktatásban, a honi nyilvánosságban és a nemzetközi akadémiai világban is. 

Ezután Ádám Zoltán ismertette és dokumentálta a maga oldaláról a történteket.  

Majd Domahidi Ákos kancellár és Zsóka Ágnes rektorhelyettes a szabálytalansági eljárás lefolytatói ismertették a maguk álláspontját az eljárásról és Zoltán elbocsátásának indokairól. 

Ezután egy, a tények tisztázására irányuló vita folyt, amelyben a fórum résztvevői is tettek fel kérdéseket. A tények tisztázásával kapcsolatos információkat lásd alább és a mellékletben! 

 

Az egyetemi vezetők távozása után a fórum részvevői mondták el véleményüket és tettek javaslatokat a továbbiakra nézve (lásd alább és mellékelve). A fórum hangulatát a felháborodás uralta és Zoltán elbocsátásának egyöntetű elítélése. 

A fórum egyhangú szavazással fogadta el a levélben szereplő állásfoglalását (lásd alább és mellékelve, angolul is). 

Végül készült egy közös fénykép, amelyben Zoli köré gyűlve egy feliraton követeljük visszavételét! 

 

Ma, a fórum másnapján, a fórumot szervező Szakszervezeti Bizottság és a Corvinus Alkalmazotti Tanács úgy döntött, hogy kéri minden egyetemi kolléga és hallgató támogatását az állásfoglaláshoz.  

Az állásfoglalás támogatható az alábbi linken: https://www.peticiok.com/tamogatom_a_budapesti_corvinus_egyetem_oktober_26-i_dolgozoi_forumanak_allasfoglalasa#form 

 

Bízva a kollégák egyetértésében és támogatásában az Egyetemet mélyen érintő ügyben! 

Üdvözlettel 

az FDSZ-BCE SZB és a Corvinus Alkalmazotti Tanács  

nevében: 

Toronyai Gábor SZB-elnök  és Dunavölgyi Mária a CAT elnöke. 

 

-----

A Budapesti Corvinus Egyetemen október 26-án tartott dolgozói fórum állásfoglalása Ádám Zoltán docens azonnali hatályú elbocsátása ügyében 

 

Megdöbbentőnek és felháborítónak tartjuk az Egyetemi vezetés e döntését. Meggyőződésünk, hogy e lépés árt az egyetem jó hírének, árt mindannyiunknak. Szégyenbe hoz bennünket egymás előtt itt az Egyetemen, az egész felsőoktatásban, a honi nyilvánosságban és a nemzetközi akadémiai világban is, hogy az etikai ügy feltáróját bocsátja el az egyetem. 

Tiltakozunk az ellen, hogy egy aláírás nélkül megjelenő, homályos utalásokkal teli közleményben tudassák velünk az Egyetem hírnevét és megítélését alapjaiban meghatározó ügyet lezáró vizsgálat eredményét.  Ez méltatlan az Egyetem közösségével szemben. 

Tiltakozunk az alkalmazott eljárás ellen! Tiltakozunk az ellen, hogy az elbocsátással az Egyetem vezetése semmibe vette több mint kétszáz kollégánknak a megkülönböztetés mentes vizsgáztatás, az Egyetem erkölcsi integritása, és az etikai eljárásokat kezdeményező Ádám Zoltán kollégánk melletti nyilvános kiállását.  

 

Tiltakozunk az ellen, hogy ellenségnek kiáltják ki azt, aki kritikát mer megfogalmazni.  

Követeljük, hogy Ádám Zoltánt vegyék vissza!  

 

Tények tisztázása és javaslatok: 

Dolgozói fórum Ádám Zoltán elbocsátása ügyében  

2023. 10. 26. 12.00-14.00 E.ép. II.ea. 

Jelenlévő érintettek:  

Toronyai Gábor szakszervezeti elnök a szervezők nevében 

Ádám Zoltán docens kollégánk, a Szakszervezeti Bizottság és a Corvinus Alkalmazotti Tanács tagja 

Domahidi Ákos kancellár a szabálytalansági eljárás vezetője 

Zsóka Ágnes rektorhelyettes az eljárásban résztvevő akadémiai vezető 

Csentericsné Zsuzsanna HR vezető 

Apáti-Tóth Kata kommunikációs vezető 

valamint kb. 150 résztvevő munkatárs. 

A dolgozói fórumon Ádám Zoltán elbocsátásával kapcsolatban a következő fontos tényekre derült fény. 

Kérdésre Zsóka Ágnes rektorhelyettes, bizottsági tag egyértelműen kijelentette: 

•                    A szabálytalansági vizsgálat során feltárt szabálytalanságok egyikét sem Ádám Zoltán követte el. 

•                    Ádám Zoltán nem hozható összefüggésbe azzal a diszkriminatív vizsgáztatással, amire a szabálytalansági eljárás során derült fény a Moodle adatbázisának vizsgálata során, azért más vizsgáztató felelős. 

•                    Ádám Zoltán elbocsátásáról nem a bizottság, hanem a munkáltató döntött. 

A rendkívüli elbocsátást a munkáltató két érvvel támasztotta alá: 

·       az egyik indok szerint nem volt elég együttműködő a bizottsággal. Zoli hangsúlyozza, hogy együttműködő volt és a bizottság kérésére elküldött egy egész email folyamot (ezt a kancellár is megerősítette). A bizottság többszöri kérésére sem pontosította, melyik az a két e-mail amire  a korábban megküldötteken túl szüksége van. 

·       A másik indok szerint nem megfelelő hangnemet használt egyes vezetőkkel szemben, és igyekezett lejáratni az intézmény vezetését az egyetemi nyilvánosság előtt. Zoli elmondta, amikor sokadszorra kérték tőle rövid határidővel két további mail megküldését a tartalom pontosítása nélkül olyasmit válaszolt, ha megmondják, mit kérnek, akár éjjel egykor is elküldi. 

  

·       A többször ismételt egyetemi kommunikáció pontatlanul és torzítóan azt tartalmazza, hogy a bíróság első fokon elutasította a keresetet, amit Ádám Zoltán az etikai bizottság döntését felülíró határozat ügyében beadott. Valójában a bíróság nem tekintette magát illetékesnek az ügyben, ezért a keresetet másodfokon egy megfelelő bírósági testület fogja érdemben vizsgálni.   

A fentieken túl az alábbi fontosabb gondolatok hangzottak el a dolgozói résztvevők köréből: 

•                    Szükséges és nélkülözhetetlen a szenátus jogainak visszaállítása. 

•                    Az egyetemi kommunikáció szemére vetették, hogy bár ez az Egyetem oktatja a kommunikációt, az nem tükröződik vissza az egyetemi közéletben, belső kommunikációban. Az egyetemi hírlevélben 2023 október 24-én “Eltérő tantárgyi programok, diszkriminatív követelmények és hátrányos megkülönböztetés” címmel megjelent tájékoztatás azt sugallja, hogy Ádám Zoltán érintett volt a vizsgáztatások kapcsán előfordult diszkriminációban. 

Az Egyetem kommunikációjának őszinte, fenyegető hangnemet mellőző, informatívnak és kiegyensúlyozottnak kell lennie. A résztvevők tiltakoztak a csúsztatásos, áthallásos kommunikáció ellen. 

•                    Az Egyetemen  olyan szervezeti kultúrára van szükség, ahol megvalósul a pszichológiai biztonság, a  bizalom és az intézményi igazságosság. A tudásintenzív ágazatokban - ahová az egyetem is tartozik - ezek a siker tényezői. 

•                    A továbbiakban a szélesebb egyetemi közösség és a diákok bevonásával folyó hasonló fórumokra van szükség. 

•                    A történtek jobb megértését és az általánosítható tanulságok levonását segítő, az akadémiai szabadságról szóló előadás- és vitasorozatra van szükség. 

•                    A jelenlévők tiltakozásukat fejezték ki a méltatlan eljárás és az elbocsátás miatt, követelték Ádám Zoltán visszavételét, és szolidaritásukról biztosították őt. 

•                    A jelenlévők közfelkiáltással elfogadták a dolgozói fórum állásfoglalását – a szöveget mellékeljük 

  

Kapcsolódó információk: 

A Hallgatói Önkormányzat a szakkollégiumokkal közösen küldött levélben fordult az egyetem rektorához, amelyben kéri a hallgatói közösség világos tájékoztatását az ügyről. 

A Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezete kiáll Ádám Zoltán mellett. 

Az ELTE és a BME több mint 1200 oktatója írt alá petíciót Ádám Zoltán melletti kiállásukról: https://szabad.ahang.hu/petitions/kiallas-adam-zoltan-mellett?source=facebook-share-button&time=1698331823&utm_medium=szabadahang&utm_source=szabadahang-fbshare&share=56d6db4e-3510-48c1-9718-888eb6ece188&fbclid=IwAR2g8HylvOg5YhMd27B4nKQuF_7Nbxbr0pYHuD-cJp16RYTre82_s8UpbZU 

  

FDSZ-BCE Szakszervezeti Bizottság              Corvinus Alkalmazotti Tanács 


Toronyai Gábor

Ádám Zoltánt a mai napon azonnali hatállyal elbocsátották

2023-10-24 11:54:09

Tisztelt nyilatkozatot támogatók!

Megdöbbentő és felháborító módon az etikai ügyeket feltáró Ádám Zoltánt a mai napon azonnali hatállyal elbocsátották! Kérem, terjesszék e gyalázat hírét és tiltakozzanak maguk is!

Köszönettel: Toronyai Gábor, FDSZ-BCE SZB-elnök.

Pár perce kaptam az alábbi tájékoztatást erről az egyetemi vezetéstől, a munkajogi vezetőtől:

"Tárgy: Tájékoztatás
 
 Tisztelt Szakszervezeti Elnök Úr, tisztelt CAT Elnök Asszony!

 Ezúton tájékoztatjuk Önöket, mint az Egyetem Szakszervezetének Elnökét és a Corvinus Alkalmazotti Tanács Elnökét, hogy a mindkét érdekvédelmi testületben tisztséget betöltő Ádám Zoltán Péter munkavállaló munkaviszonyát a munkáltató Budapesti Corvinus Egyetem, a mai napon azonnali hatállyal megszűntette."


Toronyai Gábor

Köszönetnyilvánítás

2023-07-11 08:57:14

Tisztelt nyilatkozatot támogatók!

178-an nyilvánították ki a mai napig aláírásukkal támogatásukat a Nyilatkozatban foglaltak mellett: a Budapest Corvinus Egyetemen a megkülönböztetésmentes vizsgáztatás, az Egyetem erkölcsi integritása és az elmúlt hónapok etikai eljárásait kezdeményező kollégánk, Ádám Zoltán védelmében. Azt gondolom, ez nagy siker! Ilyen sokan - köztük nagy számban Egyetemünk tekintélyes személyiségei, vezető oktatói, kutatói - vállalták fel, hogy nyilvánosan kiálljanak ebben az ügyben a jelenlegi körülmények között - és a nyári időszakban. Ezúton is kifejezem hálás köszönetemet Mindannyiuknak, akik támogatták a Nyilatkozatot!

Kirs Eszter szenátor kezdeményezte az etikai napirendre vételét a mai szenátusi ülésen. Én támogattam ezt a javaslatot és elküldtem a Szenátusnak a Nyilatkozatot és jeleztem a támogató aláírások számát. Bízom benne, hogy a Nyilatkozat ilyen nagy támogatottsága hozzájárul a benne megfogalmazottak érvényesüléséhez!

A Nyilatkozat még nyitva marad a további támogatók előtt!

Köszönettel:

Toronyai Gábor

FDSZ-BCE elnök

a Nyilatkozat kezdeményezője.


Toronyai Gábor

Köszönetnyilvánítás

2023-07-11 08:57:01

Tisztelt nyilatkozatot támogatók!

178-an nyilvánították ki a mai napig aláírásukkal támogatásukat a Nyilatkozatban foglaltak mellett: a Budapest Corvinus Egyetemen a megkülönböztetésmentes vizsgáztatás, az Egyetem erkölcsi integritása és az elmúlt hónapok etikai eljárásait kezdeményező kollégánk, Ádám Zoltán védelmében. Azt gondolom, ez nagy siker! Ilyen sokan - köztük nagy számban Egyetemünk tekintélyes személyiségei, vezető oktatói, kutatói - vállalták fel, hogy nyilvánosan kiálljanak ebben az ügyben a jelenlegi körülmények között - és a nyári időszakban. Ezúton is kifejezem hálás köszönetemet Mindannyiuknak, akik támogatták a Nyilatkozatot!

Kirs Eszter szenátor kezdeményezte az etikai napirendre vételét a mai szenátusi ülésen. Én támogattam ezt a javaslatot és elküldtem a Szenátusnak a Nyilatkozatot és jeleztem a támogató aláírások számát. Bízom benne, hogy a Nyilatkozat ilyen nagy támogatottsága hozzájárul a benne megfogalmazottak érvényesüléséhez!

A Nyilatkozat még nyitva marad a további támogatók előtt!

Köszönettel:

Toronyai Gábor

FDSZ-BCE elnök

a Nyilatkozat kezdeményezője.


Toronyai Gábor



Petíció megosztása

Segítsd ezt a petíciót, hogy több aláírást érjen el.

Hogyan lehet népszerűsíteni egy petíciót?

  • Ossza meg a petíciót a Facebook oldalán és a petíció témájához kapcsolódó csoportokban.
  • Vegye fel a kapcsolatot a barátaival.
    1. Írjon egy üzenetet, melyben részletezi, miért írta alá ezt a petíciót. Ez segít másoknak megérteni, hogy milyen fontos ez a téma, így valószínűbb, hogy ők is aláírják a petíciót.
    2. Másolja ki és illessze be a petíció webcímét az üzenetbe.
    3. Küldje el az üzenetet e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram és LinkedIn használatával.



Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...