Vass Gabit szeretnénk!

Quoted post

Egy orvos a Szent Imre kórházból

#8 Re: Válasz

2014-06-22 09:49

#7: -

Kedves Asszonyom.

Levelét olvasva nem tudom elképzelni, hogy juthatott  felnőtt értelmes embertként arra a megállapításra, hogy a Szent Imre Kórház orvosai / az Ön szerinti aknamunkások / nem ugyanazt az egyetemet végezték volna el mint az Ön által istenitett kollegák. Mindnyájunkra ugyanis ugyan az az eskü vonatkozik. miszerint legjob tudásunk szerint minden körülmények között a beteg érdekeit szolgáljuk.  Igazán megdöbbentő, hogy ilyen rágalmakat képes más emberekre rászórni, és feltételezni, hogy orvos ártó szándékkal fordul a beteghez. Látom a nevét már nem adta ehhez a remekbe szabott levélhez. A névtelenség pedig bármit kibír. Kiváncsi lennék arra  a kis vashiányra amit említ, de lehet hogy a vérszegénység fokáról mások a véleményeink, biztos Ön is végzett orvosi egyetemet képes ennek megítélésére.

Azt hiszem jobban tenné , ha ilyen levelek helyett a gyermekével és a családjával  foglalkozna otthon  Nem uszítana feleslegesen, mivel  a leveléből kiderül, hogy Önnek fogalma sincs a Szent  Imre Kórház  Szülészetén folyó  munkáról. Tavaly csak 3000 szülés zajlott le.  Hál Istennnek akadtak ezek között / bizonyos vagyok benne, hogy  a többség /  emberek akik meg voltak elégedve a szakmai és emberi  ellátással.

Maradok tisztelettel

Az"aknamunkások" egyike  és természetesen  nem névtelenül és nyugodt lelkiismerettel

Dr. Urbán Márta a Szent Imnre Kórház egyik orvosa.

Válaszok


Vendég

#13

2014-06-22 22:42:13

#8: Egy orvos a Szent Imre kórházból - Re: Válasz

Tisztelt Dr. Urbán Márta Doktornő!

Azt hiszem, ahogy leírta a véleményét, (stílus, helyesírási hibák sokasága) nem sikerült a kórházat jobb színben feltüntetnie!

Nem név nélkül: Weisz-Nemcsik Katalin

 


Vendég

#14 Re: Re: Válasz

2014-06-22 22:52:17

#8: Egy orvos a Szent Imre kórházból - Re: Válasz

Tisztelt Doktornő!

Nem engem szólított meg, de szeretnék reagálni a levelére.

Gabival szültem néhány évvel ezelőtt. Életem egyik legmeghatározóbb, legcsodálatosabb élménye volt. Szinte nincs olyan nap, hogy ne gondolnék rá, még így több év távlatából is.

10 napot töltöttem a szülés előtt az intézményben, volt alkalmam Önnel többször személyesen is találkozni. Az is meghatározó volt.

Egy kórházi osztályon folyó munkáról a páciensek az ott tapasztaltak alapján döntenek, illetve sokan tájékozódnak az internetről is. Én hosszú órákat töltöttem a neten való keresgéléssel. Melyik intézményt válasszam, hol fogom tudni úgy világra hozni a gyermekemet, ahogyan mindkettőnknek a legjobb? Kik legyenek azok a szakemberek, akiket megkérek, hogy a segítségemre legyenek? Érdemes volt kutakodni, és ezt az ott töltött összesen 13 nap is megerősítette. Mindenkiről lehet negatív véleményt találni, de az általános meglátás egy-egy személyről körülbelül ugyanaz. Vannak "nagy" nevek, népszerű szakemberek, akikről bizony szinte csak jót lehet olvasni és érdekes volt, hogy például X szülésznővel kapcsolatban, akiről azt írják, hogy csak és kizárólag a saját kismamáival kedves és segítőkész, a többiekre nagy ívben tesz, nem túlzóak az állítások. A saját bőrömön tapasztalhattam. Mint ahogyan azt is, hogy Y szülésznő meg az éjszaka közepén is készséges.

Érdemes kipróbálni, rákeresni egy-két kollégára, netán saját magára, nagyon tanulságos lehet. Nyilvánvaló (vagy nem?), hogy az Ön, illetve kollégái szakmai tudásának megítélése nem a páciensek dolga, de az emberi részt, nos, azt bizony az édesanyák az ott tapasztaltak alapján fogják eldönteni.

Biztos vagyok benne, hogy a tavalyi 3000 szülésre nagyon sok elégedetten távozó család jut. De egyre kevesebben lesznek azok, akik egyáltalán bemennek, mert elfogynak azok, akik képviselhetik azt a nézetet, amiről a Szent Imre Kórház szülészete dr. Bálint Sándor óta elhíresült. Ha a kórháznak nem számítanak azok a kismamák, akik Gabi és a hozzá hasonló szemléletet képviselő szakemberek miatt választják az intézményt, akkor szépen lassan tovább fog romlani a statisztika.

 

Kovács Ildikó


Vendég

#17 Re: Re: Válasz

2014-06-24 13:12:17

#8: Egy orvos a Szent Imre kórházból - Re: Válasz 

  Tisztelt Dr Urbán Márta! Singhoffer Éva vagyok, én írtam a 7. hozzászólást, és minden gond nélkül vállalom a nevemet, akár személyesen is, nemcsak interneten keresztül.Sajnos csak most tudtam reagálni a bejegyzésére, mert a gyermekem gondozásával voltam elfoglalva.(Kedves, hogy aggódott miatta, de igazán felesleges volt) Nagyon köszönöm, hogy vállalta véleményét, mert azt gondolom, úgy tisztességes, ha mindkét fél meghallgattatik. Én sem az Őn,sem a saját végzettségemet nem vitatnám, több szempontból is teljesen felesleges. A vashiányom mértékét a fogadott orvosomnak kellett mérlegelnie, nem nekem, és nem egyszemélyben Önnek. Ezen kívül, ha figyelmesen olvasta a levelemet, láthatta, hogy nem a szakmai hozzáértését kérdőjeleztem meg. Mindannyian tudjuk, hogy a diplomával EQ-ra, azaz érzelmi intelligenciára egyikünk sem tehet szert, erre egyikünk dilpomája sem garancia legyen az orvosi vagy közgazdász. Biztos vagyok benne, hogy a 3000 édesanya között sok-sok elégedettet találunk, én is sok mindennel elégedett voltam a Szent Imrében.Például a fogadott orvosommal és szülésznőmmel (akiket nem istenítek, megvan nekem a saját Istenem. Emberi hozzáállásukat méltatom, és azt az elhivatottságot, amellyel ilyen ellenséges légkörben is a munkájukat végezték-amíg pl. Gabinak hagyták), ezen kívül, két csecsemős nővérke Tünde és Csilla odaadó munkájával szintén nagyon meg voltam elégedve, de 2 másik hölgyet inkább nem említenék, mert nem is értem, mit kereshettek egy olyan munkakörben, ahol babákkal kell foglalkozni. A szülőszoba kialakítása, berendezése és az egyágyas szoba szintén megfelelt az igényeimnek. Azonban nagy gondnak látom, hogy óriási különbségek vannak az ott dolgozók emberi hozzáálása és nézetei között, ami bennem nagyfokú bizalmatlanságot kelt a kórházzal szemben. Én csak 1 vagyok a 3000-ből, de ebből is látszik, egy embernek milyen sok benyomása lehet, és amíg nem kérdezzük meg, nem tudhatjuk mi az amivel elégedett volt és mi/ki az, amivel /akivel nem. A babánkat 3 évvel ezelőtt kezdtük tervezni és akkor olvastam utána a kórházaknak. Azért választottam a Szent Imrét, mert mindenhol azt olvastam, hogy lehetőség van alternatív és természetes szülésre. Ezzel szemben azt tapasztaltam, hogy mára csak egy apró maroknyi csapat maradt, akik ezzel ott még foglalkoznak/foglalkozhatnak. A tendencia viszont siralmas, mert sorra küldik el őket, vagy ahogy hallottam, vannak, akik maguk adják fel a küzdelmet. Én senkit nem uszítok, ahogy Ön fogalmazott, kizárólag véleményemnek és elkeseredésemnek adok hangot, amihez pedig jogom van. Bármi egyéb kérdése, észrevétele van, állok rendelkezésére Tisztelettel: Singhoffer Éva

ma

#21 Re: Re: Válasz

2014-06-30 08:04:49

#8: Egy orvos a Szent Imre kórházból - Re: Válasz

Kedves Doktornő!

Pártatlanul két megjegyzés:

Egyetemet végzett? A legjobb két b (érdemes wordbe megírni egy ilyen hosszú kommentet, majd bemásolni)

Sajnálom, hogy az orvosi szakma betegnek nevezi a várandós és szülő anyákat :(. Szerintem ez a beteg.

névvel:

Major Attila


Vendég

#23 Re: Re: Válasz

2014-06-30 08:38:49

#8: Egy orvos a Szent Imre kórházból - Re: Válasz

Tisztelt dr. Urbán Márta!

Igenis van különbség orvos és orvos, és szülésznő és szülésznő között. Nem kellene, de sajnos van.

Nem önöknél, hanem egy másik kórházban szültem. Az én szülésznőm egyenes bunkó volt, a szomszéd szobában lévő jött át néha ránk nézni, puszta jószándékból. Nem terhelném a negítív élményemmel, de egy orvos vagy szüllésznő emberségétől is sok függ És tessék elhinni sok van aki embernek sem nézi a kismamákat. Csakm kiszedi a gyereket, jöjjön a hálapénz és kész. Ez a szomorú valóság.

Azért fontos a szülésznő a kismamákna, mert nem hemzsegnek a hozzá hasonlók a szakma terén, csak akadnak.

NEm ismerem Önt nem is akakrom minősíteni, csak remélni tudom, hogy a megértő, jószándékú és nem a pénzéhes kategóriába tartozik.

Tisztelettel:

Nagy Klementina

édesanya


Vendég

#50 Re: Re: Válasz

2014-07-03 17:45:25

#8: Egy orvos a Szent Imre kórházból - Re: Válasz

Drága Doktornő!

Nagy tisztelője vagyon Önnek, és tudom, hogy szakmai tudása, alapossága megkérdőjelezhetetlen, emberileg is nagyon sok támogatást kaptunk Öntől, mindkét gyermekem születésekor, amiért örökké hálásak leszünk.

A két gyermek születésének körülményei, alakulása között azonban ég és föld volt számunkra a különbség, ami részben annak volt köszönhető, hogy az elsőnél még nem Gabi volt a szülésznőnk. Míg Bende születése nehézkes, szorongással teli élmény volt, magunkra hagyva vajúdtunk egy gépre kötve egy éjszakán keresztül, a fogadott szülésznőnk sem Önt, sem pedig minket nem tájékoztatott a dolgok valós állásáról (bár a gyermek az Ön közbelépésének köszönhetően végül egészségesen, teljesen indokolt rásegítéssel ugyan, de természetes úton születhetett meg), a másodiknál Gabinak sikerült olyan körülményeket, és nem tudom másképpen mondani: olyan atmoszférát , nyugalmat, békét, meghittséget teremteni, olyan támogatást nyújtani, ami számomra lényegesen megkönnyítette, egészen csodálatos élménnyé tette Szonja születését, annak ellenére, hogy korábbi tapasztalataim alapján nem kevés fenntartásom volt.

Én külön örültem annak is, hogy a szülésznőnk az "alternatív" vonalat képviseli, míg Önről tudtam, hogy szükség esetén, de csak akkor, határozottan közbe fog lépni. Számomra akkor ez jelentette a legnagyobb biztonságot.

Egyáltalán nem gondolom, hogy egy szülésnél bármilyen szempont felülírhatja a magzat vagy az anya egészségének védelmét, tisztában vagyok avval, hogy bizonyos helyzetekben tudni kell felelős döntést hozni, ami az orvos feladata. Azonban, amíg nincsen ilyen "vészhelyzet" fontos, hogy a vajúdás a lehető legtermészetesebben mehessen végbe, úgy ahogyan az legjobb az anyának és a babábak is. Meg sem fordult a fejemben, hogy Ön vagy Gabi mindezt másképpen golndolná. Örültem annak, hogy akkor mindketten velünk voltak, és - amennyire én láttam - tökéletesen együtt tudtak működni. Szonjánál szerencsére nem kellett közbelépni, minden a legnagyobb rendben, a saját ritmusában zajlott, egy pillanatig nem éreztem, hogy bármelyikük sürgette volna a folyamatot, miért is tették volna?

Nem kérdés mindezek után, hogy legközelebb is Önt szeretnénk majd választani, de az sem, hogy ezt a petíciót, saját személyes tapasztalataim alapján - és azok alapján, amit az ismerőseim Gabiról meséltek - csak támogatni tudom,

Eddig még senki sem tartotta érdemesnek a petíció szerzőit és támogatóit arra, hogy Gabi elküldésének valós indokait megmagyarázza, határozott idejű szerződésének lejárta igencsak mellébeszélésnek tűnik. Talán Ön megtehetné, ha már belefolyt ebbe a vitába, de azt is megértem, ha úgy érzi, ez nem ez Ön feladata, hanem a kórház vezetéséé. Szeretném azt gondolni, hogy lehet itt valami kölcsönös bizalmatlanság a felek részéről, ami sok félreértéshez vezethetett az idők folyamán, azonban talán nem áthidalhatatlan a nehézség.

Szeretettel üdvözli:

Júlia

feteke

#53 Re: Re: Válasz

2014-07-03 20:27:55

#8: Egy orvos a Szent Imre kórházból - Re: Válasz

Nagyon nehéz magunkról, vagy a közvetlen környezetünkről, munkahelyünkről kritikát olvasni. Azonban nagyon nehéz olyan nőnek lenni, akinek élete legszebb pillanataiba rondítottak bele (az, hogy szakmailag és/vagy emberileg, az itt szinte mindegy is).

Ha a kórház szemszögét nézem, minden munkahelyen van minden nap olyan eset, amikor nem a legmegfelelőbben szólal meg valaki, vagy tesz valamit, ettől függetlenül kiváló szakemberek gyűjtőhelye is lehet az intézmény. De itt talán fontosabb az, aki mindezt tapasztalja. Mert ha elmérik a boltban a felvágottat, legfeljebb egy picit bosszankodik az ember. Ha viszont a szülése, az anyává válása környékén történik valami ilyesmi, akkor az egy életre megmaradhat. És aki ilyenkor bántást tapasztal, az egy traumatizált anyuka lesz, ki kisebb, ki nagyobb mértékben.

Érdemes lehet talán újra és újra elszakadni a kórház nézőpontjától és megnézni az anyákét. Milyen alapon szól neki bárki rosszat, miért kap rossz pillantást, miért érez a környezetétől ellenszenvet, mikor most adott életet a gyermekének. Mikor kapjon tiszteletet, ha nem most? Ilyenkor, az anyuka szemszögéből egyetlen beszólás, félrenézés vagy bármi bántó is megengedhetetlen. És ez lenne a természetes. A legelnyomóbb, legpatriarchálisabb társadalmakban is tisztelendő a szülő és a frissen szült nő.  Ahol ez csorbát szenved, az a társadalom nagyon a végét járja. Ez gyönyörűen kiolvasható antropológiai, szociológiai, néprajzi munkákból. Mert ott már nincs meg az élet tisztelete és ezzel elpusztítja saját magát.

Ha ezt a két szempontot összerakjuk, akkor látjuk, hogy szinte összeegyeztethetetlen. Mert ki az, aki a munkahelyén minden percben a legideálisabb tud lenni? Talán senki. De jelenleg az a helyzet, hogy a legtöbb anyuka ilyen intézményekbe kényszerül, ami másnak a munkahelye.

És miért írtam mindezt le? Mert jó volna, ha mindenki a helyén kezelné a megjelenő szövegeket. Egy intézményben történő emberi találkozások nem lehetnek minden esetben pozitívak. Mindig lesznek „hibák”. De éppen ezért nem is lehet minden esetben jót írni egyetlen intézményről sem, egyetlen szakorvosról, vagy szülésznőről sem.  Ebből következik, hogy a negatív véleményeknek is helyük van és bármilyen bántók, a helyükön kell kezelni őket, viszont tanulni lehet belőlük.

Ha eldobja ebben a konkrét esetben a sértettséget, akkor sok minden tanulságos dolog kiolvasható egy-egy ilyen panaszból. Pont Ön említette, hogy az anyuka valószínűleg nem szakmabeli. Honnan tudja akkor, hogy ki rendelt el vizsgálatokat, azoknak mi volt a céljuk, honnan tudja, hogy ellentétek vannak, honnan tudja, hogy „kis” vashiánya volt? Nem hiszem, hogy ő maga minősítette a kapott értékeket.

Tudja, milyen megélni, hogy ugyanarra az esetre teljesen eltérő megítéléseket, kezelési terveket és véleményeket kapunk? Olyan eltérő dolgokat hallunk időnként, hogy az kell mondani, az egyik vagy hazudik, vagy nem ért a szakmájához. És a szimpátia alapján fogjuk eldönteni, hogy kinek hiszünk. De ezek az esetek mind visszavezethetők egy-egy hatalmas kommunikációs hibához.

Kívülről úgy tűnik, nagy igény lenne arra, hogy a szakmabeliek megfelelően tudjanak kommunikálni (az anyukákkal és egymással egyaránt), valamint megfelelően tudják kezelni a befogadandó szövegeket. Nem érdemes megsértődni és tovább mélyíteni az ellentéteket.

Polgárdiné Pető Szabina

P.S.: Az pedig, hogy ki milyen iskolát végzett, nem jelent garanciát semmire. Ugyanazt a magyar közoktatást jártuk végig, mégis más az elképzelésünk a helyesírásról, de ezen nem érdemes egymásnak menni.

 

behan

#72 Re: Re: Válasz

2015-02-06 02:21:30

#8: Egy orvos a Szent Imre kórházból - Re: Válasz 

 Teljesen fölösleges ennyi , kivàló helyesírónak ilyen levelet írni :)

Behàn E

Köszi

#75 Re: Re: Válasz

2015-03-17 18:33:40

#8: Egy orvos a Szent Imre kórházból - Re: Válasz 

 Ugyan nem friss a hozzászólás, de aktuális, ugyanis most terveztem felhívni Dr. Urbán Mártát, hogy egy előre kialkudott, aránytalanul magas összegért cserébe nála szülhessek. Szerencsére így legalább időben kiderült, hogy óriási hiba lett volna.