Az emelt angolérettségi 3. részének felülvizsgálatáért

Tigris

#26

2014-05-09 16:15

Meghallgattam a szövegeket és nem értem a tiltakozást. Bevallom, normális hangszórón hallgattam a letöltött mp3-at, ami lehet, hogy jobb, mint az iskolákban levő cucc, de akkor nem a teszt, hanem a felszerelés ellen kéne tiltakozni. A szöveg nekem nem jelentett gondot, az első két beszélő majdnem BBC angolt beszélt, a harmadik is egy könnyű, szerintem amerikai akcentus volt. A felvétel technikai minősége rendben volt, nem volt zajos nálam. A szókincs középfoknak megfelelő. Lassan két éve élek Londonban, ha valaki egy ilyen szintű tesztet nem tud megcsinálni, akkor itt kb. negyed óra alatt adják el két tevéért, gyanítom, máshol is. Gyanítom, hogy mivel nem értek egyet a petícióval, törölni fogják a hozzászólásomat, de szerintem nem ahhoz kéne igazítani egy nyelvi tesztet, amit az írói tudnak, hanem ahhoz, amit a nyelv hazájában beszélnek.

Vendég

#27 Re:

2014-05-09 16:32

#26: Tigris -

Ha visszaolvasol láthatod, hogy az is gond volt hogy az Oktatási Hivatal által feltöltött anyag és az érettségin elhangzott Listening nem egyezett meg, sem minőségileg, sem beszédstílusban. Érettségin az első beszélő rettentő gyorsan beszélt, hihetetlen francia akcentussal és azokat a szavakat amiket bekellet volna írni "véletlen" elharapta, ráadásként borzalmasan visszhangos volt. A másodikkal különösebb baj nem volt, csak hát a minőség és a magnó recsegése, ami eléggé zavaró. A harmadik ismét csak borzalmas volt, mintha egylevegővel hadarta volna el az egész szöveget, az is érthetetlen volt, de még mindig az első viszi a pálmát. Az már csak ráadás hogy a mellettunk lévő 2 teremből áthallatszott a magnó. Ha ott lettél volna értenéd a tiltakozást.


Vendég

#28

2014-05-09 16:34

Az első feladatban a hiányzó szavak nagy része érthetetlen volt.
B.

#29

2014-05-09 16:40

Szerintem a többi nagyjábból hozta, ahol nem ment betippeltem mindet Ara vagy Bre hátha.
Az a durva meg csináltam a tavalyit mindegyik feladatban előfordult max. 1-2 hiba, de a hallás értésem hibátlan. Egyébként engem össze zavart utána nem tudtam használni a feltételes módot, mert nem voltam képes figyelni.
Szerintem azért kellett fizess az egyetemen v. pótérettségi díjat az államnak.
(Nyomtassanak ki még egyszer egy feladatlapot és esetleg egy normális hangzású teremben, normális hanganyagot játszanának le, akkor szívesen újra írnám.) Mert ami fenn van az enyhén szólva különbözik attól amit hallotam

Vendég

#30

2014-05-09 16:44

Én egy évig voltam kinnt Amerikában, mondhatni anyanyelvi tudásom van. De a hanganyag valóban nehéz volt, különösen a harmadik része a hanganyagnak nem volt érthető. A minősége is nagyon rossz volt, plusz aki beszélt szinte nem is mondta ki a szavakat normálisan. Én személy szerint eléggé elszúrtam, annak ellenére hogy egy évig kinnt voltam Amerikában... Es ha én így elrontottam akkor el tudom képzelni, h a többieknek milyen nehéz volt!!!!
Tigris

#31

2014-05-09 16:44

"csak hát a minőség és a magnó recsegése"
Tudomásom szerint az anyagokat CD-n küldték ki, ami a digitális formátum miatt nem tud recsegni. Ha valaki nem CD-ről játszotta le, akkor el tudom képzelni a rossz minőséget, de akkor ezért nem a hivatal felel.
Viszont nem értem, hogy hogy lehet két anyag tartalmilag megegyező, ugyanakkor beszédstílusban, visszhangosságban eltérő. A feltöltött anyag közel BBC angol, ami persze tartalmazott francia neveket is, de ha megérted a mondatokat, akkor részint nem a név a lényeg, részint pedig a teszt sem kérte a francia szavakat (természetesen). A feltöltött anyag is kicsit visszhangos, de ettől még simán érthető. Hétköznapi életben ennél csak több zaj zavar a szövegértésben. Szerintem az iskolákban leadott anyag megegyezett a letölthető anyaggal, de ha valakinek megvan az eltérő, torz, BBC helyett gyors és franciás angollal beszélő visszhangosabb változat, kérem töltse fel nekem valahová, mert kíváncsi lennék rá. Véleményt csak arról tudok mondani, amit hallottam.
kicsbecsi

#32

2014-05-09 16:53

Ez az érettségi jegy érvényes több évre.Ez igy szemétség'
Tigris
Vendég

#33

2014-05-09 16:58

#30: 5 év kéttannyelvű gimi, Cambridge felső vizsga és két év londoni élet után nem merném azt mondani, hogy anyanyelvű a tudásom. Annyit sikerült elérnem, hogy a cockneyt már megértem rendesen, de a munkahelyeimből és kapcsolataimból adódó amerikai beszédemet nem cseréltem le a britre. Ugyanakkor a Londonban élő nációk különböző akcentusait akár a sarki fűszeresnél vagy a csirkésnél, de akár az indiai főnök mekegését is nagyobb kihívás megérteni, mint a tiltakozás tárgyát képző hanganyagot. Nem tudom, hol voltál az USA-ban, de az alabamai vagy a texasi akcentus jóval rázósabb, szóvégeket elharapósabb, mint ami a vizsgában volt.

Tigris

#34

2014-05-09 16:59

Nem létezik, hogy simán a beírandó szavakat nem hallottátok még sosem? Mert akkor nem a hanganyaggal van a gond, hanem a szókincsetekkel. Mellesleg ha valakinek ez nehéz volt, akkor fusson neki egy TOEFL-nek vagy egy CEC-nek...

Anonymous

#35 Re:

2014-05-09 17:01

#26: Tigris -

Nem látom értelmét, hogy itt átmenjek valami diktátorba, törölgessem a nekem nem tetsző/a petíció céljával ellentétes véleményeket, hozzászólásokat.

Az OH oldalára feltöltött hanganyag tökéletes minőségű, semmi kivetnivelót nem hallunk benne. Miért hőzöngünk? Mi ez a parasztlázadás? Nem ezt a csodaszép BBC-s cuccot hallottuk tegnap, hanem valami egészen mást. Felgyorsítva, és ami a legfelháborítóbb, eltorzítva.

4 éve érettségiztem (középszinten), érdekes, hogy akkor nem ért ilyen kellemetlenség. BME C típusú (komplex) nyelvvizsgát tettem 2010-ben, 90%-kal. Azóta pedig még inkább fejlődött a nyelvtudásom. Londonban dolgoztam, fordítottam cikkeket itthon, angolul teszek-veszek, vannak angol anyanyelvű ismerőseim, barátaim... És még tevéért sem tudtak eladni. Valami nem stimmel, nem érzed? Az általad felvázolt kép megintcsak arról tanúskodik, hogy mennyire manipulálhatók, egymás ellen láízthatók az egyes társadalmi csoportok. Ugyan, tényleg ennyire vak vagy? Nem egyértelmű, mi volt az OH szándéka a problémás feladattal?


Anonymous

#36 Re:

2014-05-09 17:08

#34: Tigris -

Szerintem sokan elmondhatjuk magunkról, hogy oldottunk meg IELTS vagy éppen TOEFL feladatokat. Szuper eredménnyel. Nem gondolod, hogy igenis megvan a szókincsünk egy nyamvadt emelt angolhoz? Nyilván, aki kifizet közel 30 ezer forintot, az majd vállrángatva ül be egy érettségire, hogy puff neki, lesz, ami lesz. Hallottuk a megoldásban szereplő szavakat, csak kár, hogy egy retardált kacsával mondatták fel a hanganyagot, utólag torzítva és módosítva az egészen, hogy aztán mindenki fogja a fejét: egy szétcsapott ír leprikónt hamarabb megértettünk volna. Peace out, bitches.

Petra

#37

2014-05-09 17:09

Először is: köszönet a petíció létrehozójának!
Másodszor: 4. padban ültem, a magnónak SEMMI hibája nem volt és mégis mi volt? Mindenki forgolódott, nézett körbe és bámultunk egymásra hogy ez csak egy rossz vicc, ugye!? De nem, nem vicc és most itt vagyunk, hogy tömegesen "bámulunk" egymásra és alig tudunk valamit tenni a sok gyökérrel, akik ott fent most tuti kurva jól szórakoznak rajtunk, hogy két különböző felvétellel így át tudtak baszni. De ne hagyjuk annyiban! Szerintem mindenkinek érdeke, hogy valamit ezzel a szar helyzettel kezdjünk, mert valakinek ezen múlik akár a továbbtanulása is! Ne hagyjuk, hogy állambácsik és államnénik rajtunk gazdagodjanak meg a hülye pótérettségijükkel!

Vendég

#38

2014-05-09 17:09

Hajra!!!
reniandtardis

#39

2014-05-09 17:10

Ja, nem vagyok Anonymus, a nevemet vállalom - Csík Renáta, a petíció indítója.

Vendég

#40

2014-05-09 17:20

Felháborítónak találom amit művelnek.
Minden suliban rossz a technika amin lejátszották
a diákoknak a szöveget????

Vendég

#41

2014-05-09 17:31

Szólj hozzá!...
Albus

#42 -

2014-05-09 17:34

ez egy elég QQ téma
Madara

#43 Re:

2014-05-09 17:37

#9: m -

Inkább a tehetségtelenséget emelném ki. Számomra teljesen érthető volt a szöveg, és ne gyertek már azzal, hogy anyanyelvi tudással sem lehetett érteni, mert de, aki pedig nem tud egy rossz beszélővel szót érteni, az minek tanul angolul?

reniandtardis

#44 Re: Re:

2014-05-09 17:40

#43: Madara - Re:

Az emeltnek nem követelménye az anyanyelvi tudás. Csak egy B2 szint. Az pedig, hogy nem tudunk kibogozni egy érthetetlen anyagot (még egyszer, nem a nyelvezet, nem a szókincs, hanem a minőség miatt) szintén nem a mi sarunk.

pf

#45 Re: :)

2014-05-09 17:40

#9: m -

Ja, persze. Az könnyen beszél aki meg sem írta. Nem nagy lelkiállapot kell egy levél megírásához......

rofl

#46 Re:

2014-05-09 17:42

#14: -

Mert mi a nehéz egy levél megírásában? :)

Anna

#47

2014-05-09 17:45

Szerintem az aki nem volt ott, az maradjon csendben!!!!!
Tigris

#48

2014-05-09 17:52

"Nem látom értelmét, hogy itt átmenjek valami diktátorba, törölgessem a nekem nem tetsző/a petíció céljával ellentétes véleményeket, hozzászólásokat."

Ha jól láttam, volt már törölt hozzászólás.

"Az OH oldalára feltöltött hanganyag tökéletes minőségű, semmi kivetnivelót nem hallunk benne. Miért hőzöngünk? Mi ez a parasztlázadás? Nem ezt a csodaszép BBC-s cuccot hallottuk tegnap, hanem valami egészen mást. Felgyorsítva, és ami a legfelháborítóbb, eltorzítva."

Továbbra is kíváncsian várom a felgyorsított, torz anyagot, hogy meghallgathassam.

"Ugyan, tényleg ennyire vak vagy? Nem egyértelmű, mi volt az OH szándéka a problémás feladattal?"

Mivel az általatok emlegetett rossz minőségű felvételnek még nem találtam nyomát, ezért csak erről tudok véleményt alkotni. Ez nem vakság, ahogy te mondod, hanem információhiány. Amin te is segíthetsz, ha megmutatod, milyen volt az, ami az iskolákban lement. Viszont egy gyanúm van. Mivel az iskolákba CD-n került az anyag, amiről valaki már írta, hogy magnóról szólt, ezért gyanítom, a másolás nem volt épp hibátlan. A másolásról, ahogy a vizsgáztató helyek kellő elszeparálásáról viszont már nem a hivatal tehet, hanem az iskola. Ezért kár a hivatalt okolni, ellene petíciót indítani.

#36: Akkor úgy tűnik, csak én vagyok ilyen zseni, hogy megértettem és irreálisak az elvárásaim. Érdekes, pedig amikor kijöttem, sem a cockneyt nem értettem meg, sem az indiai csirkést. A letölthető hanganyagon BBC angollal mondták fel a szöveget, más verziót pedig még senki nem tett fel sehová, ergo nem tudok nyilatkozni róla.

Végezetül annyit, hogy megértem, hogy sok probléma volt a dologgal, ilyen problémák akkor is voltak, amikor én érettségiztem, de valahogy csak sikerült a dolog. Ugyanakkor ha adott egy anyag, ami letölthető és megegyezik a CD-n leadott központival (mivel digitálisan egyezik meg, nem tud torzulni), ugyanakkor sokan feltehetően utána sokszorosított (magnó...) anyagra és arra panaszkodnak, hogy a terem falának vékonysága miatt nem volt érthető a szöveg, ezért gyanítom, hogy nem a központi anyagot kéne támadni, hanem a helyi megvalósítást.

(Ja és még valami. Nem vagyok a kormány pártján, ezért is élek két éve Londonban. Ergo nem érdekem védeni a központi állásfoglalást. Ugyanakkor angliában élőként és anno kéttannyelvűben érettségizettként (+CEC C) az a véleményem a letölthető anyagról, hogy az egyfelől nem volt nehéz, másfelől pedig jóval könnyebb volt, mint egy élő szituációban egy hasonló szöveg megértése, illetve abból a vizsga lett volna.)
Netistri

#49

2014-05-09 17:52

Azt hiszen itt nagyon sokan el vannak tévedve. Nem azért "hőzöngünk" mert képtelenek vagyunk megcsinálni egy feladatot. Nem azért adunk hangot ennek, mert nem tudjuk elviselni, ha valami nem megy. ÉN is rontottam el alapvető dolgokat, az izgalom miatt, be is vallom, hogy ezt azért nem kellett volna benézni. VISZONT! AMikor nem azért nem értek valamit, mert süket vagyok, vagy mert nem elég a szókincsem...valljuk be a spanish azért alapszó...és először scottisht értettem, utána meg már semmit...nem adhatók fél pontok, ha 2 szóból csak az egyiket írtuk be...ja hogy eddig egy mondatba egy szó kellett? akkor ehhez mérten legyen a pontozás is... nem vagyok hajlandó elfogadni és meghajolni olyan emberek magyarázkodása előtt, akik nem voltak ott. Nem ugyanaz az anyag a neten, és nem ugyanaz, amit tegnap hallottunk... több ezer diák nem tévedhet...elhiszem, hogy az iskolában a tanárnak van igaza, de ez nem az a hely...
Tigris
Vendég

#50 Re: Re: Re:

2014-05-09 17:55

#44: reniandtardis - Re: Re:

Ugyanakkor nem is a hivatal, hanem az iskolák sara. A hivatal, ami kiküldte az anyagot, a letölthetővel megegyező anyagot küldött ki, amiről én is, mások is azt mondják, hogy teljesíthető. Ugyanakkor a petíció nem az iskolákat, hanem a hivatalt támadja. Ezt én nem tartom korrektnek.