Az emelt angolérettségi 3. részének felülvizsgálatáért


Vendég

#126

2014-05-10 15:47

Ez még nem elég,én egy hatalmas előadó teremben ültem(Árpád gimnázium),és a legelső sorban.6-7 tanár ügyelt,amivel nem is lenne semmi baj,de akkor már lehetünk volna kis teremben.. Lényeg a lényeg,előttem sétáltak,beszélgettek,sugdolóztak,csörögtek,csoszogtak. Koncentrálni sem tudtam,teljesen le voltam törve,reménykedtem hogy a szünet után ez változik,de nem..jött a magnós rész,ami túltett mindenen!
Tigris

#127 Re:

2014-05-10 15:56

#126: -

És erről mind-mind a hivatal tehet? Ne röhögtess már.


Vendég

#128 Re:

2014-05-10 16:37

#34: Tigris -  

 

Kedves Tigris! Ez egy érettségi nem nyelvvizsga! A gyerekem 12 év kéttannyelvű iskolával + 91 %-os felsőfokú nyelvvizsgával nem értette a Picasso-s részt, főleg a hiányzó szavakat. Azt mondta olyan alapzaj volt a CD-n mint a régi metrón, amin beszélgetni nem lehet, csak ha a másik fülébe ordítasz. A barátjának is gondot okozott aki anyanyelvi angolt beszél mert angol szülővel büszkélkedhet. Tényleg nem bántólag de azt tanácsolon ne oszd az észt, mert nagyjából fogalmad sincs miről van szó. Javasolom az Eduline-on olvasd el egy Montreálban élő egyetemi oktató hozzászólását, aki arra világít rá, hogy nem is az van leírva a feladatlapra ami a hanganyagban elhangzik. Vagyis nem teljesen azt a szöveget kellett kiegészíteni amit mondanak a CD-n. A CD-vel kapcsolatban egy korábbi hozzászóló a tömörítésre és a visszakonvertálásra gyanakszik a hiba forrásaként. (Ha jól értettem, én nem nagyon értek ehhez.) A lényeg, hogy több érettségi helyszínen is biztosan nem azt az anyagot hallgatták a diákok, mint amit az OH feltöltött. Nem tudom hány éves vagy, de ők még épp csak felnőttek, 18 évesek, az első igazi megmérettetés az életükben. Te milyen voltál, mennyire tudtál angolul 18 évesen? Ha ők kimennek Londonba dolgozni fél év múlva biztos, hogy tökéletes lesz a nyelvtudásuk.

Ezt a hozzászólást a szerzője eltávolította (Részletek)

2014-05-10 17:06


Tigris

#130 Re: Re:

2014-05-10 17:06

#128: - Re:

A petíció a hivatalt tekinti felelősnek a megcsinálhatatlan vizsga miatt, ezért az eredmények eltörlését szeretné elérni. Ugyanakkor bizonyítható, hogy a hivatal jó minőségű anyagot adott ki, ami megegyezik bitről bitre a letölthetővel. Ilyen értelemben a petíció öngyilkos dolog.
Ugyanakkor az is tény, hogy a sokszorosításkor és a lejátszáskor lehettek, sőt, feltételezem, voltak problémák, ezek viszont nem a hivatalhoz, hanem az iskolákhoz köthetőek. Csak egy példa: ha CD-ről írsz át magnóra egy felvételt, s a magnó motorja már öreg, akkor felvétel közben lassabban jár, mint lejátszáskor, ergo lejátszáskor gyorsabb lesz a felvétel (mellesleg senkinek nem tűnt fel, hogy a fél órásnak szánt vizsga 25 percesre rövidült???). De ugyanúgy nem a hivatal a hibás, ha nincsenek nyelvi laborok, ha áthallás van termek között, vagy ahogy az előtted hozzászóló írja: "előttem sétáltak,beszélgettek,sugdolóztak,csörögtek,csoszogtak". Sajnálom, hogy ennyi helyen volt probléma, de amíg a problémát hitelt érdemlően nem lehet iskolánként bizonyítani, addig a támadás sajnos alaptalan és komolytalan. Persze, csináljátok, hivatkozzatok akár a jóistenre is, én csak magamra hivatkozok, elsőre hibátlanul meg tudtam csinálni, hogy milyen háttérrel (pedig nem vagyok egyetemi oktató, talán csak az segít, hogy itt meg kell értenem a cockneyt beszélő tulok melóst és a boltban engem kiszolgáló indiait is), nos azt nem írnám le még egyszer. Keress rám a facebookon, ha érdekel, vagy nézd meg a fent linkelt CEC papíromat, aztán vond le a következtetéseket. 40 éves vagyok, nemzetközi felsőm volt angolból 18 évesen (CEC), ahogy szinte minden osztálytársamnak, és a szöveget akkor is megértettem volna. Amikor kijöttem Londonba, akkor ezzel a háttérrel nem sok embert értettem meg, pedig azt hittem, tudok angolul.
Igazából nagyon unom már ezt a vitát, mert parttalan. Ha lesz bizonyíték, akkor érdemes támadni a hivatalt, vagy az iskolákat egyenként, meg felelősöket keresni. Ez a petíció nekem olyan cuki, mint amikor egy kisiskolás gyerek először kap karót a suliban és hisztizik, hogy mindenki hülye, de ő nem kaphat egyest. Cuki, nem ér el vele semmit, az élet megy tovább. Mondjuk annyi tanulsággal szolgál nekem, hogy bár az oktatás szinvonala ezek szerint 22 éve nem sokat emelkedett, ez egy anyanyelvi országban való boldoguláshoz kevés. Amit otthon tanultam, a nívós iskola, a jó tanárok, a rangos papír ellenére kevés, hogy azt mondjam itt, hogy tudok angolul. Angolul nézzük a filmeket (érdekes, nem BBC angolt beszélnek bennük, nem mindig lassan, tagoltan, nem mindig zaj nélkül... ahogy az életben sem), a párom pedig angolul elolvasta a Harry Potter könyveket, most Murakamit olvas, én pedig online kurzusokat csinálok, mert beláttuk, hogy az otthoni tudás kevés. Ennek ellenére állítom, a gimiben meg tudtam volna csinálni ezt az érettségit. Ne menjen emelt szintű érettségit tenni az, aki nincs felkészülve, vagy nem készítették fel egy emelt szintű érettségire. Azzal, hogy lejjebb tesszük a mércét, azzal csak a hamis illúzió nő, hogy piacképes az angoltudása a diákoknak. Ezek szerint nagyon nem az. Ez ellen lehet hőbörögni, meg lehet engem leszólni, amíg az érvek a bunkózásban kimerülnek, nem tudom komolyan venni.
És ami még fontosabb: tessék bizonyítékokat és okokat keresni, nem pedig bűnbakokat kinevezni meg alibiket gyártani. A suli csak suli, egy vizsgát újra lehet íratni, de az életben, pl. egy állásinterjún, vagy mondjuk ha bajba kerül az ember külföldön (pl. kerültem már kórházba, de kellett már adóügyeket vagy éppen közmű-gondokat elintéznem telefonon), akkor nincs az, hogy jaj, nem tudok jól angolul, mert a suliban ezt nem tanították. Az életnek tanulunk, nem az iskolának, ezt kéne végre megérteni.

Ezt a hozzászólást a szerzője eltávolította (Részletek)

2014-05-10 17:09


Ezt a hozzászólást a szerzője eltávolította (Részletek)

2014-05-10 17:13


Ezt a hozzászólást a szerzője eltávolította (Részletek)

2014-05-10 17:13


Tigris

#134 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2014-05-10 17:17

#129: Franco - Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Kedves névtelen bunkózó, szívesen adok angol mobilszámot, ami a mellékelt kék tokos samsungon csörög, vagy befotózhatom neked az angol jogsimat, vagy kimehetek a Stratford Center elé, vagy beszélhetek neked a youtube-on az angol adózásról (mivel egy kis cégnek könyvelek többek közt), de gyanítom egyik sem lenne neked elég hiteles. Miközben te egy álnév mögül dumálsz és nem hogy az identitásodat nem igazoltad, még az identitásodat is szépen őrzöd.

No de azért megkérdezném, hogy jön a petícióhoz az, hogy én ki vagyok? Nyugodtan kétségbe lehet vonni az angoltudásomat is, ez sem fog semmin változtatni. Ha az irreálisan nehéz vizsgát bizonyítékokkal meg lehet támadni, akár perben is, akkor történni fog valami. Ha nem, akkor én is, ahogy a hivatal is a hozzád hasonló bátor ifjak hősies küzdelmének fogják titulálni és jót röhögnek a képedbe. Szóval hőbörögj és tagadj mindent, úgyis neked van igazad (csak éppen senki sem vesz komolyan, mert semmit nem tudsz bizonyítani)!

Tigris

#135

2014-05-10 17:18

Látom, Franco már magaddal is beszélgetsz. :D

Vendég

#136 Re: Re: Re:

2014-05-10 17:27

#130: Tigris - Re: Re:  

 

Én vagyok a 128-as és eddig az volt az első hozzászólásom. Nem bunkóztalak csak annyit mondtam, hogy nincs arról fogalmad, hogy miről van itt szó. Az OH által feltöltött anyag teljesen érthető, a gyerekem is egyből meg tudta csinálni másnap itthon. A probléma az, hogy sok iskolában nem ugyanezt a hanganyagot hallgathatták meg a diákok. Még egyszer mondanám 12 évet tanult a fiam kéttannyelvű iskolában (pl.közgazdaságtan is angolul) + Euro-s C1 nyelvvizsgája van. Az iskolában ahány érettségi feladatsor csináltak mind tökéletesen ment neki. Valószínű ő is több száz (ezer) társával együtt arra a 10 percre hirtelen halláskárosult lett. A másik két téma nem okozott nagyobb gondot neki csak a szóbanforgó Picasso-s. Itt most arról van szó legfőképp, hogy akik a rossz minőségű hanganyagot kapták, hátrányban vannak a felvételik során. A legtöbben szerintem azért emelteztek angolból, mert ahová jelentkeznek oda az kell. Így viszont nem mindenkinek azonosak az esélyei. Arra lennék kiváncsi mi alapján választották ki, hogy hol lesz jó és hol rossz a CD. Egyébként garatulálok a nyelvvizsgáidhoz, remélem az én gyerekeim is 40 évesen ott tartanak majd.
Tigris

#137 Re: Re: Re: Re:

2014-05-10 17:37

#136: - Re: Re: Re:

Leírtam már párszor, leírom még egyszer, mert úgy látom, elbeszélünk egymás mellett. OK, van véleményem erről-arról. De az érdemi része a mondókámnak az, hogy az, ami a letölthető (és nagy valószínűséggel a hivatal által CD-n továbbított) anyagon volt, az alapján a vizsga nem volt nehéz. Tehát: a hivatal nem sáros, annak ellenére, hogy a petíció a hivatalt támadja. Nem kétlem, hogy voltak problémák abban, hogy ezt az anyagot az iskolák hogy adták le. Lehettek ezek technikai (a magnó zajos vagy gyors), felkészültségi (stúdiós fülhallgató helyett kihangosítás) és szervezési (termek közti áthallás, a diákok neszezése) problémák, de ezek az iskolák hatáskörébe tartoznak.
A petíció a hivatalt támadja, miközben szerintem az esetek jelentős részében az iskolák tehetnek a silány minőségű vizsgáztatásért, ugyanakkor a petíció fel sem veti az iskolák felelősségét. Mivel a hivatal felelősségét szerintem nem lehet bizonyítani, a petíció pedig önmagában, bizonyítékok nélkül csak egy pusztába kiáltott szó, szerintem mind a sok aláírás, mind az, hogy itt koptatjuk a billentyűzetet mindkét oldalról képviseltetve, nos, ez mind-mind hiábavaló és értelmetlen. Ha valaki értelmetlenül és hiábavalón problémázik valamin, ahelyett, hogy a valós okokat és megoldásokat keresné, na azt én meglehetősen nyersen és bántóan hisztinek szoktam hívni. És a hisztire nincs érdemi válasz.

Tigris

#138

2014-05-10 17:40

És még valami az előzőhöz. Hálás vagyok a tanáraimnak az angoltudásomért. Ha ők nem hitetik el velem, hogy világpolgár lehetek és ehhez az angol a kulcs, amiért meg kell küzdeni, akkor ma nem élhetnék Londonban. Hanem otthon, feszültségben, gyilkos indulatokban, egy élhetetlen közegben. Drukkolok a gyerekeidnek, hogy ezt a tudatot, hogy ők bárhol meg tudjanak élni a világban, ezt megélhessék. Őszintén.

Vendég

#139 Re:

2014-05-10 17:48

#138: Tigris -  

 

Tudod Tigris, az a legnagyobb gond, hogy én is az kívánom, hogy a gyerekeim valahol a világban (lehetőleg Eu-ban) éljenek és boldoguljanak, ne itthon mind ahogy Te sem itthon találtad meg a boldogulásod!!! Ez itt a probléma, de ez már egy másik téma, nem ide tartozik. Ennyi én kiszálltam.
Tigris

#140 Re: Re:

2014-05-10 17:59

#139: - Re:

Nem véletlenül élek itt. De ez valóban egy másik mese. Nagyon sajnálom én is, mert csomó ember, akiket szeretek, otthon van, mert (még?) nem tud lelépni. De nekik rosszabb. És ezen a fórumon is érezhető, ami itt kint nem igazán van jelen: a feszültség, az ellenségeskedés. Még egyszer minden jót nektek!

Tigris

#141 Re: Re: Re: Re: Re:

2014-05-10 18:05

#119: - Re: Re: Re: Re:

Franco, ha nem gond, mielőtt törlöd, megmentem az utolsó hozzászólásod az utókornak:

Vendég

#119 Re: Re: Re: Re:

2014-05-10 16:36

#62: Tigris - Re: Re: Re:

Tigris: Pont Londonból olvasgatod egy magyar érettségi vizsga fórumát, mi? LOL :) Nem vagy te Londonban, ebből kifolyólag (füllentés) vélelmezhetően semmiféle nyelvvizsgás sincs, csak kötekedni jöttél. Ne feledd: sokan vannak itt évtizedes fórumozási gyakorlattal, ki lehet szúrniu aki nem igazat állít. Olvasd csak viszsa az összes hozzászóláspdat: elárultad magad. Tömören: hazudsz.

Kata

#142 Re: Re: Re: Re:

2014-05-10 18:20

#136: - Re: Re: Re:

Az a baj, hogy ahány asztalt verő, annyi féle álltás.. És ez így hiteltelenné teszi az egész felvetést.. Már-már kabaré szerű ez a kétségeesett kapálódzás.

Olvastam itt olyat, hogy a Picassos szöveg felolvasójának durva francia akcentusa volt, (az illető brit anyanylevi lektor, még véletlenül sincs francia akcentusa..) most meg már azzal jönnek, hogy az elhangzott szöveg és a kiegészítendő mondatok nem egyeztek szóról szóra..  Igen, dirket nem!! Ez volt a feladat egyik nehézsége.. Ha csak simán a szó szerint elhangzott szövegbe kellett volna beilleszteni a szavakat, az nem lenne EMELT szint!, azt mi általános iskola 5. osztályában csináltuk...

Akik a fenti dolgokra hivatkoznak, azoknak a hozzáértése és a kompetenciája nulla, az angol nyelv és a feladatok miértje tekintetében egyaránt! Nem egységes dolgokat állítotok, próbáltok mindenbe belekötni alapvető ismeretek nélkül, laikusként, légből kapott, mondva csinált érvekkel bizonygatni az igazatokat...Ezzel azoknak az állítását is hiteltelenné teszitek, akiknél lehet, hogy ténylegesen gond volt a lejátszott hanganyag minőségével!

 

 

Dan

#143 Tárgy

2014-05-10 18:23

Szerintem teljes mértékben teljesíthető volt, nekem nagyon úgy tűnik ,hogy ti itt kifogásokat kerestek

Vendég

#144 Re: Tárgy

2014-05-10 18:25

#143: Dan - Tárgy 

 

Úgy hallottam, van olyan iskola, ahol a tanárok is bejelentést tettek a hanganyag miatt.
Dan

#145 Re: Re: Tárgy

2014-05-10 18:27

#144: - Re: Tárgy

Nem értek a lovakhoz

Harvest

#146 Re:

2014-05-10 19:00

Szerintem mindenkit befolyásol. Az én lányom pl. elmondta, hogy annyira letörte egy komplett feladat 0 pontos teljesítése, hogy a továbbiakra nem tudott igazán koncentrálni. Világ életében ötös volt angolból, most örül, ha hármas lesz. Köszönjük, Hoffmann Rózsa, bár még lehet szerintem többet is ártani a magyar oktatásügynek. Lassan magyarbálinti magasságokba elmeldhet!

Papabear

#147 Re: Tárgy

2014-05-10 19:11

#143: Dan - Tárgy

Te melyik városban érettségiztél?

Papabear

#148 Re: Re: Re: Re: Re:

2014-05-10 19:13

#142: Kata - Re: Re: Re: Re:

Te melyik városban ültél az iskolapadban?

Papabear

#149 Re: Re: Re:

2014-05-10 19:17

#130: Tigris - Re: Re:

Az Oktatási Hivatal mind a 122 db CD-t meghallgatta amit az iskoláknak kiküldtek? Meggyőződött róla hogy jó???

 

Tigris

#150 Re: Re: Re: Re:

2014-05-10 19:23

#149: Papabear - Re: Re: Re:

Ha számítógépen sokszorosítod a CD-ket, akkor egy CD megírásának és visszaellenőrzésének ideje 3-4 perc. Ha az ellenőrzésnél nem hasal el a CD, akkor az bitről bitre megegyezik az eredetivel. Csak mellesleg jegyzem meg, milliós nagyságrendű bithibát kell produkálni az eredetitől eltérő hanghoz, de a CD felépítéséből adódóan előbb kezd el ugrálni és akadozni (amire senki nem panaszkodott), mint hogy torzuljon. Ezt könnyen ellenőrziheted egy számítógéppel másolt CD megkarcolásával.
Az már más kérdés, és ezt már korábban többször írtam, hogy ha nem digitális, hanem analóg az átírás (és ezt csak és kizárólag az iskolák végezték), akkor igen, lehetnek az említetthez hasonló problémák, torzulás, túlvezérlés, gyorsulás. 
Az OH-nak nem kell meghallgatnia a 122 CD-t, elég betenni a számítógépbe, ami az ellenőrzést 2 perc alatt megcsinálja, bitről bitre.
(Érdemes lenne utánanézni annak, hogy hogyan készül egy másolt CD, illetve hogy hogyan ellenőrzik a minőségét, mielőtt véleményt alkotsz.)