Az emelt angolérettségi 3. részének felülvizsgálatáért

Egres Béla- JGE

#226 Re: Re: Re: Studniczky Róbert nyilatkozata

2014-05-14 06:32

#218: - Re: Re: Studniczky Róbert nyilatkozata

2000-ig visszamenőleg! Elírások még a nyelvészprofesszoroknál is előfordulnak!

Egres Béla- JGE

#227 Re: Studniczky Róbert nyilatkozata

2014-05-14 06:35

#195: Aggódó anyuka - Studniczky Róbert nyilatkozata

Ne haragudjon kedves Aggódó anyuka!

De annál ostobább és átlátszóbb dumát nem tudtak volna kitalálni a diákok mint, hogy magnóról és táskarádióról játszották be a hanganyagot?
Miért nem mondták azt, hogy fel akarták a szöveget olvasni, de kiderült se a szlők se a tanárok nem tudnak olvasni!

Ahogy Studniczky ú és Csongrádi Eszter is írta. Az érettséginek vannak technikai feltételei is, amiket elő kell készíteni. Ha egy intézmény ezeknek nem felel meg azt kötelesek jelezni és akkor az OH vagy gondoskodik a szükséges eszközökről, vagy másik vizsga helyszínről. Ha erre képtelen egy oktatási intézmény vezetősége- hogy az ilyesmit jelezze a megfelelő helyen akkor az magát az iskolát és a benne tanulókat is minősíti. Az érettségik háromnegyedét vissza lehetne vonni.

A magunk részéről már indítottunk egy kezdeményezést, hogy 2000-ig visszamenőleg át kellene nézni mindenki bizonyítványát és tanulmányi eredményeit. Nagy meglepetések lennének!

Nem utolsó sorban, ha a kedves lánya versenyeket nyert és van felsőfokú angolja akkor bizony a krákogó mekegő hangon megszólalókat is meg kell értenie! Gondolom egyetemre készül a kedves lánya és utána valami vezető pozícióra pályázik.
Noz ez azzal is együtt fog járni, hogy érthetetlen hangon beszélő emberekkel is le kell ülnie beszélni!

Ha erre a lánya képtelen akkor nem érdemel se érettségit se diplomát.

Lovászi Friuzsina-JGE

#228 Re: nyelvvizsga

2014-05-14 07:04

#219: reniandtardis - nyelvvizsga

Kedves Csík Renáta! Nagyon szép a bizonyítványod. Az ecserin is lehet ilyeneket kapni! -mert ezzel az ésszel kizárt, hogy te nyelvvizsgát szerezzél. Az is nagy csoda, hogy az érettségiig eljutottál.

Ha már ilyen nagy hévvel vetetted bele magad a szervezkedésbe akkor remélem ilyen nagy hévvel a neked küldött levelünket is kirakod a facebookra! Mert állításotokra miszerint a vizsga hanganyaga érthetetlen volt egyenlőre nincs kézzelfogható bizonyítékotok! Sőt a 10 ezer érintettből eddig alig 2500-an írták ezt alá, ebből a fele feltételezhetően rokon, barát, haver. Ellenben a hivatal szakemberekkel tudja bizonyítani állításod ellenkezőjét, sőt az eredeti hanganyag is fellelhető:

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2014/5/12/angol_erettsegi_2014_tiltakozas_nyelvtanar_J5FPVY

Studniczky Róbert és Csongrádi Eszter egyértelműen fogalmaz, hogy az állításotok miért nem igaz-sőt képtelenség!

Ha bármi probléma volt a vizsgán azt azonnal kellett volna jelezni és nem a sajtóban meg a facebookon panaszkodni. Ha az iskola a szabályok ellenére átmásolta a kiküldött hanganyagot, mert nem volt megfelelő technikai felszeretsége a hanganyag lejátszásához akkor az az iskola sara- náluk tessék panaszkodni, de ne egy országos hivatalt alaptalanul rágalmazni!

Elnökünk Egres Béla már fenntebb leírta, hogy kezdeményezni fogjuk 2000-ig visszmenőleg minden bizonyítvány átvilágítását! Sok olyan bizonyítvány lett az elmúlt években úgy kiállítva, hogy tulajdonosuk nem teljesítette maradéktalanul a tanulmányi előírásokat, sőt olyan bizonyítványok is ki lette így állítva, amivel az intézmények a hasonló rágalom hadjáratokat akarták elkerülni.

A szombati megmozdulásotok nagy bukta lesz. Jó trükk, de ez már nem jön be. Vagytok kb ezren akik nem készültetek és most ezzel az olcsó trükkel akartok 5-ös bizonyítványt. Arra is gondoljatok, hogy másik 9 ezer vizsgázót is bajba sodortok ezzel- olyanokat akik alaposan felkészültek és nem panaszkodnak.

Tigris

#229 Re: Re: Re: Re:

2014-05-14 09:32

#225: Papabear - Re: Re: Re:

abcdef
  1. Nem. Az audio CD-re nyers, tömörítetlen hanganyag kerül. Amennyiben ez sérül, a formátumból eredően a lejátszó először megpróbálja javítani a hangrészletet, ha ez nem sikerül 100%-ra (ennek sikerességét egy ellenőrzőkód igazolja), akkor a lejátszó inkább ugrik egyet, kihagyja a hibás részt, de torzítva a részletet nem játssza le. Ehhez konkrétan rendesen értek, szívesen elmagyarázom oldalakon át, de te is rákereshetsz a CD-n történő hangtárolás módszereire.
  2. Az OH-nál nem konvertáltak, hanem bitről bitre, digitálisan másolták az eredeti anyagot. Ha itt az anyag nem 100%, akkor azt a másoló jelzi, és a CD a kukába esik. Az ellenőrzés 2-3 perc.
  3. -
  4. -
  5. -
  6. -

Akkor az ufók voltak, nem tudok mást mondani. A probléma az, hogy miközben az OH tudja bizonyítani az igazát, a másik oldalról még egyetlen bizonyítékot sem mutatott fel senki. Így érvelni és meggyőzni másokat csupán érzelmi alapon lehet. Ez sok indulatot szít, viszont semmit nem old meg. Ha valaki erre a problémára valóban megoldást keres, akkor ezt figyelembe kéne venni.
OK, hogy kizársz minden olyan indokot, amit én lehetségesnek tartok, én viszont ellenőrizhetően kizárom az első két indokot úgy, hogy soha semmi közöm nem volt az OH-hoz, csupán értek a hangtechnikához. Ezzel az a fő gond, hogy az első két pont eléggé objektív és technikai jellegű, tehát támadni kb. annyi, mint a 2×2=4-et, miközben a többi többé-kevésbé szubjektív és bizonyítékok híján elég könnyű támadni.

Mondom, nem kötekedni szeretnék, csupán segíteni akarok, hogy tudjátok, a bizonyítási eljárás érdekében a történet mely részeire kéne objektív bizonyítékokat keresni. És főként nem érzelmi dolgokba belemenni, mert az csak parttalanná és indulatossá teszi a vitát.

Tigris

#230

2014-05-14 09:41

Kedves JGE-sek!

Nem igazán idevágó kérdés, viszont egy sárdobálást meg lehetne előzni vele...
Nagy-Britanniában élek (mint már pártucatszor leírtam), itt az a gyakorlat régóta, hogy minden kiállított dokumentumon van egy hivatkozási szám, mely alapján utána lehet nézni, hogy az adott dokumentum valódi-e, vagy netán az Ecseriről származik. Ilyen van az online végzett kurzusom oklevelén, a munkavédelmi vizsgám papírján, de még a 21 éves CEC Proficiency vizsgámon is, ugyanakkor az utóbbinál fél évvel fiatalabb érettségimen semmi ilyet nem találtam, csak törzsszámot, amiről nem tudom pontosan, mit takar. Nem a témához tartozó kérdés, de esetleg mint a diákok érdekeit védő szervezet, nem lenne érdekes felvetni egy ilyen ellenőrzőkód/referenciaszám bevezetését? Csak mert ennek a sárdobálásnak sok értelme nincsen. Azt tudom igazolni, hogy a 21 éves angol nyelvvizsgám eredeti és az enyém, ugyanakkor az érettségimet nem, és ez szerintem nem túl jó dolog.
Tigris

#231

2014-05-14 09:53

Most néztem Reni bizonyítványát, és ha jól látom, ezen van valamiféle referenciaszám (az enyémen még nem volt), ergo lehet, hogy nyitott kapukat döngetek. Amennyiben ezt jól gondolom, akkor kedves Lovászi Fruzsina, kérlek nézz utána a referencia alapján az érettséginek, mert ha ezzel a dokumentum hitelesíthető és irattári nyoma van, akkor könnyen becsületsértési perbe keveredhetsz, ami gyengítené az álláspontot, amit képviselsz.

(Azt, hogy milyen hangnemben szólnak egymáshoz mindkét oldalról a felek, azt már nem is kommentálom. Talán annyit, hogy a stílus az ember. Sajnálom, hogy objektív és szakmai vita helyett egy túlfűtött mocskolódássá fajult a dolog.)
Egres Béla- JGE

#232 Re:

2014-05-14 10:30

#230: Tigris -

Kedves Tigris! Értem a célzásod. Én nem az ecserin vett bizonyítványokra gondoltam, hanem azokra melyeket valódi akkreditált intézmények adtak ki úgy, hogy diákjaik nem teljesítették maradéktalanul a bizonyítvány kiállításához szükséges követelményeket. Lásd a mostani esetet:

Diákok állítják azt, hogy érthetetlen volt a hanganyag és ezzel keltik a hangulatot amivel több ezer másik diákot is megfertőztek- holott egyszerűen csak nem készültek fel és hála az internetnek össze tudtak hozni egy ilyen akciót. Arra apellálnak, hogy ha lesz több ezer követőjük az OH majd meghátrál és puszira megajánlja nekik az 5-ös érdemjegyet. Az elmúlt években volt már több hasonlóra is példa helyi színten, csak arról nem számolt be a sajtó. Az intézmények többsége inkább kerülve a botrányt meghátrál és beírja Pistikének a jobb érdemjegyet annak ellenére, hogy harmadikos létére olvasni se tud, csak hogy a szülők ne menjenek az ombudsmanhoz, OH-hoz és még ki tudja milyen civil szervezetekhez. Én nem az ecserin vett bizonyítványokra gondoltam, hanem az így szerzett bizonyítványokra! A főiskolások nagy része egymásról másolja a diplomamunkáját, vagy mással csináltatja meg, miközben ő maga a kocsmában múlatja az idejét. Inkább fizet másnak, csak, hogy ne kelljen neki időt szánni a tanulásra. Ez a mostani is csak egy olcsó trükk a diákok részéről.

Tigris

#233 Re: Re:

2014-05-14 10:38

#232: Egres Béla- JGE - Re:

Nyitott kapukat döngetsz. Ha visszaolvasol, látod, hogy én is szkeptikusan állok a problémához. Illetve nem egészen, lehettek olyan problémák, akár több vagy sok iskolában, ami megnehezítették vagy akár ellehetetlenítették a vizsgát. Ezt részint ott és akkor szóvá kellett volna tenni, részint pedig ez nem az OH problémája, hanem a vizsgáztató iskoláé. A lehetséges okokat már összeszedtem, hadd ne írjam le megint. Az okok leírása nekem kicsit kusza, és az sem segít a dolgon, hogy a mai napig nem tudott a petíciót aláíró oldal bizonyítékot felmutatni. Nem akarom véleményezni, hogy szerintem ez az egész mi, már megtettem ezt is, de valószínűleg a dolog megalapozottságával és a bizonyítékok mennyiségével arányban lesz az is, ami ezek után történni fog: szerintem semmi. Ez szerintem vihar az éjjeliedényben.

Páll. Ferenc-MarDan

#234 Emeletes kamu az egész!

2014-05-14 10:50

Évek óta foglalkozom hang és híradástechnikával. Cégünk évek óta foglalkozik rendezvények technikai jellegű lebonyolításával. Nem egy fiataloknak rendezett rendezvényen helyszíneltem már és sajnos ismerem a fiatalokat. Vettünk már részt egyetemi bulik szervezésében vizsgaidőszakban! A szervező HÖK elnököt úgy kellett a megbeszélésre betámogatni mert már ekkor elkezdett alapozni a két hét múlva esedékes bulira. Ez meg amit most művelnek az érettségizők nagyon olcsó és átlátszó. Persze aki nincs otthon a híradás technika világában azt át lehet verni. Szerencsére a minisztériumban még nem ilyen emberek dolgoznak. Volt szerencsém nem egy egyetemet végzett emberrel megismerkedni az évek alatt. Többségük nagyra volt a diplomájával úgy, hogy egy alkoholista állat volt és beszélni se tudott rendesen. Jó példa erre a Szávay Pista- pumpás Pista! A többségnek a 8 általánosa is megkérdőjelezhető- és most ilyenek akarják bedumálni, hogy rossz volt a hangminőség?

Ha már saját sikertelenségüket másra akarják kenni akkor találjanak ki valami hihetőbb történetet. -Ja az egy kis utánajárást igényelne ami munka és idő és nem utolsó sorban az agyat is igénybe kell venni hozzá! Akkor nem tudták volna nézni a valóvilágot!

Úgy, hogy kedves panaszkodók ne etessetek minket.

Nem tudom, hogy ki ez az Egres Béla és miféle egyesület, de van igazság a szavaiban. A kiadott diplomák felét simán vissza lehetne vonni. Ez annak az eredménye, hogy az egyetemek látatlanban vesznek fel embereket. Postán beküldik a bizonyítványaikat- jaj de szép- kiszámolják a pontjaikat és ha megfelelt felveszik- és aki már bekerült azt végig is nyomják a rendszeren. Arra már nem is kíváncsiak, hogy az illető miféle ember, tényleg ő írta e a szakdolgozatot, valóban tudja az anyagot vagy csak annak az egy vizsgának a kedvéért beseggelte és már másnap a buliban el is felejti.
Egy érettségiző

#235 Bajnak sz@rnak nincs gazdája

2014-05-14 11:03

#233: Tigris - Re: Re:

Hogy a többi iskolában mi volt azt nem tudom. Én is most érettségizem- szerencsére franciából- így engem ez nem érint, de sok osztálytársamat igen! Az egyike vagyok azoknak a suliból akik az iskolarádiót csinálják. Mi jeleztük a minisztérium felé, hogy nincsenek meg a technikai feltételei az érettséginek. Mi franciások kevesen voltunk így bennünket átirányítottak egy másik iskolába. Tudomásom szerint a diákok közvetlen a viszga után jelezték a problémát sőt a DÖK is panaszt tett, de csak legyintettek egyet. A minisztérium hárit innentől kezdve bezárult a kör! Az iskolák sajnos meg vannak lőve, a diákok mégjobban. A tételeket és a hanganyagokat még aznap vissza kellett küldeni, ezek után bizonyíték sincs az esetre és mivel a minisztérium tévedhetetlennek hiszi magát, sőt a megmondó emberek is szabadjára lettek engedve így már bukta a bizonyítás lehetősége is, főleg úgy, hogy a saját iskolánk a saját tanáraink is tojnak a fejünkre. Alig 18 évesen meg ugyan mit tehetnénk?

Ötlet???????????????????????

Aggódó anyuka

#236 Prominens szaktekintélyek is megszólaltak

2014-05-14 11:04

Örülök, hogy Rozgonyi Zoltán a Nyelvtudásért Egyesület vezetője valamint Légrádi Tamás, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének vezetője is megszólalt.

http://propeller.hu/itthon/2924214-ujabb-tanarok-bombazzak-angolerettsegi-hanganyagat
http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/angolerettsegi-reszben-jogos-lehet-a-diakok-panasza-427328
Egy diák

#237 Re: Prominens szaktekintélyek is megszólaltak

2014-05-14 11:27

#236: Aggódó anyuka - Prominens szaktekintélyek is megszólaltak

Érdekes arról már nem nyilatkoznak, hogy a nyelvvizsgahamisítási ügyekben is fel szokott merülni a nevük. Akkor meg sem szólalnak. És arról sem nagyon nyilatkoznak, hogy a nyelvi érettségi lebonyolításában, vizsga feladatok összeállításában nekik is oroszlán részük van.
Az már csak hab a tortán, hogy ha rajtuk múlna a 8 általános elvégzését is nyelvvizsgához kötnék, amit természetesen nem támogathatna az állam!
A diplomák fele vissza van tartva! -ők a diákok hibájának állítják be, pedig régi mondás, hogy ahol a vizsgázók fele megbukik az már a tanár hibája is. Gondolom jó pénzért tudnak megoldást erre a problémára.

:D

#238 Re: Prominens szaktekintélyek is megszólaltak

2014-05-14 11:30

#236: Aggódó anyuka - Prominens szaktekintélyek is megszólaltak

Magyarán senki sem hibás (főleg nem az OH) de azért egy kicsit még is a diákok! :D

Tigris

#239

2014-05-14 11:45

#235: Egy érettségiző - Bajnak sz@rnak nincs gazdája

Mi lenne, ha mondjuk egy csapat diákból megbeszélnétek, hogy X hozza a CD lejátszót, Y pedig összeszedi a számítógépe mellől a normális minőségű hangszórót, és csupán erre az egy napra beviszitek a suliba, egy órával a vizsga előtt összerakjátok, a vizsgáztató csupán beteszi az OH-tól kapott CD-t a lejátszóba és nincs probléma. Túl komplikált? Csak mert tutira lefogadom, hogy a vizsgázók közül 10 diákból legalább egynek van CD lejátszója, egynek pedig számítógépe normális minőségű hangszórókkal... Cáfolj meg, ha nincs igazam!

Aggódó anyuka

#240 Re: Re: Prominens szaktekintélyek is megszólaltak

2014-05-14 13:26

#237: Egy diák - Re: Prominens szaktekintélyek is megszólaltak

Végre a szakmai körökből is a diákok igaza felé hajlanak néhányan, lehet, hogy nem őket kellene támadni.

Nyilvánvaló, hogy nem ők állították össze a nyelvi vizsgaanyagot, különben nem tennének bíráló észrevételeket.

Elolvasta a cikkeket?

reniandtardis
Vendég

#241 Re: Re: nyelvvizsga

2014-05-14 14:07

#228: Lovászi Friuzsina-JGE - Re: nyelvvizsga

Nézzen csak utána. Amúgy pedig: okosabb lenne, ha abbahagynák a sárdobálást. Még a végén megütik a bokájukat - ez pedig, valljuk be, nem vetne túl jó fényt egyesületükre.

Csak nyugodtan, nincsenek titkaim:

http://www.nyak.hu/doc/bizhitel.asp

Természetesen megosztottam levelüket facebookon.

Ezt a hozzászólást a szerzője eltávolította (Részletek)

2014-05-14 14:19


Tigris

#243

2014-05-14 14:28

Kedves petíció-indító, igértél öt napja bizonyítékokat, azaz hogy megszerzitek a hanganyagot, amit az iskolában lejátszottak. Közben ha jól tudom, a második hivatalos nyilatkozat látott napvilágot ezügyben. Lesz bizonyíték, amit fel tudtok mutatni, vagy igazából nem lesz az egészből semmi, csupán egy párnapos médiahacacáré volt az egész? Te is mondtad, hogy bizonyíték nélkül sokat nem ér a dolog...
Netistri

#244 Re: Re: Re: Re: Studniczky Róbert nyilatkozata

2014-05-14 14:31

#226: Egres Béla- JGE - Re: Re: Re: Studniczky Róbert nyilatkozata 

 Tökéletességednek ilyen hibát nem szabadna vétenie ;)

Netistri

#245 Re:

2014-05-14 14:33

#243: Tigris -  

 Rajta vagyunk az ügyön, csak a magyar bürokrácia folyamatai abban az esetben rövidek, ha az állam kér valamit. Jelenleg még mindig várunk. Én például a héten megyek be az iskolába meghallgatni az anyagot azon a bizonyos magnón.

Tigris

#246 Re: Re:

2014-05-14 14:37

#245: Netistri - Re:

Jaj. Nem meghallgatni kell. Az a minimum, hogy rögzíted, ahogy a körülményeket is, tanukkal. Azt hogy "úgy emlékszem, kicsit más volt", az nem összemérhető semmivel. Ha felveszed, akkor techniailag ki lehet mutatni, hogy a felvétel gyorsabb, illetve hogy bármilyen szempontból eltér-e a letölthetőtől. Ha nem, akkor bukta.

Netistri

#247 Re: Re: Re:

2014-05-14 14:47

#246: Tigris - Re: Re:  

 Ettől kicsit okosabbak vagyunk. Mindenképp megpróbálunk intézni valamit, viszont a törvényeket be fogjuk tartani. A hanganyagot felvenni nem lehet (ha valaki megmondja miért annak örülnék), viszont szeretném mindenképpen tanárok előtt jegyzőkönyv felvételével igazolni az elhangzottakat.

Tigris

#248 Re: Re: Re: Re:

2014-05-14 15:00

#247: Netistri - Re: Re: Re:

Akkor legalább a letölthető anyagot vigyétek el, hogy összevethető legyen.


Vendég

#249 Re: Re:

2014-05-14 16:08

#245: Netistri - Re:  

 

Mi a fiammal meghallgattuk itthon fülhallgaton, úgy rendben volt az anyag. Aztán felhangosítottuk akkor már sokkal kevésbé volt érthető (pedig a mi szobánk nem visszhangzik). Tehát ha max-ra fel van hangosítva már torzít, ha ehhez hozzávesszük a tantermek visszhangját + az áthallást a mellette levő termekből, simán lehetséges, hogy alig lehet érteni valamit. Erre jön még, hogy a nyelvi szint is magasabb volt, mint az érettségi szint lett volna. Az érettségi bizonyítvány nyelvi szempontból nem ér annyit mint egy nyelvvizsga, a feladatok eszerint kellene megcsinálni. A fiamnak a feladatok szintjével egyébként nem volt gondja, de a magnóhallgatásról azt mondta, hogy ha magyarul lett volna az se értette volna annyira zajos, recsegő volt.
Netistri

#250 Re: Re: Re:

2014-05-14 17:12

#249: - Re: Re:  

 Alá tudom támasztani. Tegnap megtaláltam egy sorstársamat, kiderült a mellettem lévő padban ült. Mindketten ugyanúgy emlékszünk. Az első 2 feladattal bőven megbírkoztunk, a magnóhallgatás pedig.. életemben nem voltam még ilyen büszke 1 pontra...ennyit értem el az első feladaton...