Tiltakozás az egész napos iskola ellen

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Ez a(z) Tiltakozás az egész napos iskola ellen petíció automatikusan generált fórumtémája


Vendég

#201 POKORNI A HÍR24-NEK

2011-11-24 10:56

H24: Mi a baj az egész napos iskolával? Ezt ön is szorgalmazza már évek óta.

P. Z.: Én azt szorgalmazom már évek óta, hogy támogassuk azokat az intézményeket, amelyek bevezetik az egész napos iskolai oktatási formát. Ez azonban nem muszájnapközit jelent, hanem egy Európában és az Egyesült Államokban is egyre terjedő, hallatlanul inspiráló lehetőséget arra, hogy megváltoztassuk az iskolák mindennapjait. A magyar oktatás az egyik legszelektívebb, az otthonról hozott esélykülönbségeket nemhogy csökkenti, hanem konzerválja, sőt néha növeli. Ennek egyik oka, hogy aránylag kevés időt, 611 közismereti órát finanszírozunk közpénzből átlagosan gyerekenként. Az OECD országok többségében ez az adat 800, az USA-ban az 1100-at is meghaladja. A magyar gyerekek is több órán vesznek persze részt, mint 611, de a zenei, nyelvi, sport, művészeti és egyéb különóráikat a szüleik finanszírozzák, ha tudják. A szegényebb családok nem tudják. Az egész napos iskola viszont számukra is hozzáférhetővé teszi ezeket.

Másrészt ez az oktatási forma egy pedagógiai megújulást is jelent, ahol oldani lehet a tanítási nap menetét, emberibb, gyerekközpontúbb tanítási napot tudunk kialakítani, ahol van mód a gyakorlásra, ismétlésre, a kooperatív munkára, közösségi, nevelési színterek kialakítására stb. Ezt egy támogatói szemlélettel szeretnénk elterjeszteni. Ha pusztán előírjuk, hogy legyen egész nap iskola, és nem szánunk pénzt, időt, szakmaiságot rá, akkor nem is fog megvalósulni. Itt a kevesebb több. Nem előírni kell kötelezően, hanem fejlesztési munkaként kell felfogni, s így 4-6 év alatt meghatározottá válhatna a magyar közoktatásban. S látni kell azt is, hogy az egész napos iskola csak az első lépcső, innen lehet majd továbblépni a helyi közösségek felé is nyitott közösségi iskolák, majd a több ágazat – egészségügy, szociális terület, sport, felnőttoktatás, foglalkoztatás stb. - tevékenységét összehangoló kiterjesztett iskola felé. Ez nem holnap történik meg, de most kell elkezdeni az előkészítést. Ezért is nyújtottam be olyan javaslatot, amely ezeket a formákat, mint lehetséges opciókat felveti a törvényben.

Vendég

#202

2011-11-24 15:25

Ha szó nélkül hagyjuk ennek a nőnek az akadálytalan ámokfutását, még megérhetjük, hogy az egész ország egy nagy,középkori lelencház lesz, annak minden ismert tárgyi és személyi jellemzőjével együtt.
Demokrata

#203 Tisztelt Törvényhozók!

2011-11-24 16:49

Tisztelt Törvényhozók!
Az Oktatási Törvény módosítása arra Mézga Aladár részre hasonlít, amikor az utcán futkosó bolond javítja meg a nyaralni induló Mézga család autóját. Hát, ezután a javítás után, jöhet az "amerikai" ük-nagybácsi adománya, hogy menjenek a dolgok.

Ha nagyívben nem érdekli Önöket az "alattvalók", izé választópolgárok véleménye, akkor jó irányba mennek. Ezt már többször is éreztették, de akkor miért nem ütik királlyá, akik ezt akarják? (Csak jó nagyot üssenek..., hogy észhez térjen)

Ha át akarják szervezni a közoktatást, akkor nincs nagyobb önkény és arrogancia, ha mindezt ezzel a "betyárosan" intézett tövénymódosításban akarják.

Néhány javaslat azoktól, akik nevelik a gyermekeiket, persze meguk, nem gyerekvigyázó, nem házvezető: rendezzenek konferenciákat, neves belföldi (nem csak jobboldalon vannak nevesek) és külföldi előadókkal, hívják meg az iskolaigazgatókat régiónként és vitassák meg velük, kérdezzenek meg nálunk gazdaságilag, politikailag fejlettebb (ilyet Önök lehet, hogy nehezen találnak ezért írok párat: Svédország, Kanada, USA...) és hozzánk közelebb levő esetleg Visegrádi országokat...

Szumma szummárum: ha a kórházi napidíjat népszavazásra vitték, akkor ezt a kérdést tízszer kellene megszavaztatniuk Velünk.

Végül: a szabad választás pártján állok.

Üdvözlettel
Tüte

#204 Re: JOGOT A SZÜLŐKNEK IS

2011-11-24 18:09

#3: - JOGOT A SZÜLŐKNEK IS

A mi városunkban 8-16 h-ig van iskola a 7 éves gyermekeknek is, sőt! Az első 4 osztály így jár. Kötelezően!

ÉS szuper jól működik!

A gyerekek felváltva játszanak és tanulnak, az eredményeik nagyon jók. Du 4-ig benne vannak a sportszakkörök is.

Leckét nem hoznak haza, leckeórán megcsinálják. NApi szinten könyveket sem kell hordaniuk, pusztán a tolltartót, uzsonnás dobozt.

LEckét csak hétvégén kapnak, és így minden nap 16 h után békésen játszanak itthon.

A rendszer jó! Ha lesz még valaha gyermekem, csak ilyenbe íratom!

szakmabeli

#205 Re: a másik oldal.....

2011-11-24 19:39

#13: iii - a másik oldal.....

Az iskolaotthonos megoldásnak természetesen sok előnye van, a tiltakozó petíció a mindenkire kötelező érvényt vitatja teljesen jogosan.


Vendég

#206

2011-11-24 22:57

A súlyosan hátrányos helyzetű, veszélyeztetett gyerekek, a felzárkóztatásra szorulók számára valamilyen kötelezettségi formát ki lehetne alakítani a korai óvodai kezdésre és az egész napos iskolára, de nem lehet válogatás nélkül egységbe kényszeríteni minden család gyermekét.

Vendég

#207

2011-11-25 11:38

Az én gyerekeimet ne akarják idológiai kúrzusban részesíteni!
Elég volt nekem a Kádár korszakban azt sok hülyeséget hallgatni!

Or Bán Viktátor takarogggy!
IMF = Ideje Menni Fiúk!

Vendég

#208

2011-11-25 16:22

Nem az állam feladata felnevelni gyerekeinket, hanem a szülők feladata. Nincs joga az államnak eldönteni, hogy mi legyen a sorsa a gyermekünknek.

Vendég

#209

2011-11-25 18:00

Beteg ember abszolút agyrém szüleménye. Horváth Tamásné

Vendég

#210

2011-11-27 09:24

Az egész napos iskola egységesen kötelező bevezetése sokkal inkább árt azon gyermekek esetében akiknél a családban adottak illetve megoldottak az érzelmi, értelmi, fizikai körülmények a gyermek egészséges pszichikai, lelki fejlődéséhez, neveléséhez. Bár az iskola természetesen szaktárgyi szempontból nélkülözhetetlen és az oktatás a neveléssel koherens, de a biztos érzelmi családi hátteret soha nem tudja pótolni, átvenni. Valóban - sajnálatos módon - sok olyan gyermek él Magyarországon akiknél viszont ez a biztos családi háttér hiányzik és az utcán kallódnak, azok esetében egy esetleges választható alternatíva lehet az egész napos iskola. Egyébként ez a délutáni napközivel, tanulószobával most is rendelkezésükre áll. Semmiképpen nem támogatom a kötelező jellegű bevezetést.Miért kellene egy szülőnek beadni pl. óvódába a 3 éves gyermekét ha meg vannak a feltételei, hogy még 1-2 évet szabadon, felhőtlenül együtt tölthessen egész nap családi körben a gyermekével minden olyan kötelezettség nélkül amit az óvódába, iskolába járás törvényszerűen generál.Ilyen esetekben választhasson a szülő,törvényes jogait pedig ne a tanárok szakmai bírálásakor érvényesítse.

Vendég

#211

2011-11-28 02:17

megerősítem

Vendég

#212

2011-11-29 15:29

Ez olyan mint, valamilyen diktatúra előképe. Először el akarják venni a gyerekeket az otthonuktól, aztán azt fogjuk észrevenni, hogy valami demagógiával az agyukat mossák? Mi másra lenne jó ez az egész? Köszönöm nem kérem!!!!!

Vendég

#213

2011-11-30 08:23

Úgy vélem, hogy nem másoknak kell nevelniük az én gyermekeimet. Kapják meg a kötelező tananyagot, tanulják meg, járjanak iskolába, de ennél többet mi nem kívánunk az iskolától! Mivel lenne jobb, ha reggel 8-tól délután 5-6 óráig az iskolába lennének? Akkor alakulnának ki a bandák, a klikkek. Vagy neveljék egymást a gyerekek? Neveljék a tanárok, és ne a szülők, nagyszülők??? TILTAKOZOM EZ ELLEN!

Vendég

#214

2011-11-30 08:31

Ez nem kell! Mi akarjuk a gyermekeinket nevelni! Aki meg úgy látja, hogy az óvoda otthonos tagozatot válassza, akkor tegye meg! De hagyjanak a szülőknek választási lehetőséget! EZ DEMOKRÁCIA! AZOKNAK A VÉLEMÉNYÉT MEGHALLGATJÁK, AKIK ÖNÖKET ODAÜLTETTE, DE MÁR ELFOGADNI NEM FOGADJÁK! HA A PARLAMENTBEN DOLGOZÓK NEM TUDNAK MIT KEZDENI A SAJÁT GYEREKÜKKEL, AKKOR EGÉSZ NAPOS OVIBA, SULIBA ADJÁK. MI NEM AKARJUK!

Vendég

#215

2011-11-30 14:40

Mint pedagógus, ki 40 év tapasztalatával rendelkezik, csak megerősíteni tudom a petícióban megfogalmazottakat.
Ha most lennék szülő, akkor is ugyanígy gondolnám. Az óvodával kapcsolatban az a véleményem, hogy a 3 éves kisgyermek minél több időt töltsön a szüleivel. Az iskolával kapcsolatban pedig az a véleményem, hogy az állam nem kényszerítheti kötelezően az egész napos iskolába a gyermeket. A gyermek ELSŐSORBAN A SZÜLŐÉ. Engedjük érvényesülni a szülőknek a gyermekükhöz való jogát. Nyilvánvalóan sok tanulónak lenne jobb helye egész nap az iskolában, ezt elismerem. De ne fosszuk meg a másik oldalon álló szülőket az önálló döntés lehetőségétől.

Vendég

#216

2011-11-30 14:45

Ha most sincs keret az oktatásra, akkor hogyan lesz elég egész napra a finanszírozás?

Vendég

#217

2011-11-30 22:22

Nem rabszolgáknak nevelik a szülők a gyermekeket.Nem kell az agymosás a kolhoz élet!Isten családtagokat akar együtt látni nem futó bolondokat! ,

Ezt a hozzászólást a petíció szerzője eltávolította (Részletek)

2011-11-30 22:24


Ne menjünk vissza a hibás múltba!
Vendég

#219

2011-12-04 22:03

Ha a szülők megtehetik, hogy otthon tudnak gyermekeikkel foglalkozni, több időt tölteni, mint az óvoda mellett (és anyagilag ez el is érhető), hogyan gondolja bárki is, hogy az állami intézményben jobb helyen van egy gyermek, mint a saját szülei mellett? És vajon milyen nevelést kap az, aki reggeltől estig ki van szolgáltatva mások ideológiájának? Biztos, hogy a szülők idegenekkel akarják a tanításokon túl neveltetni is gyermekeiket? A jövő felelősségét, a mai gyermekek későbbi lelki sérüléseit, helytelen gondolataiból támadó hibákért a felelősséget felvállalják azok, akik ma el akarják venni a szülőktől a gyermekeket? Spártában vagyunk most vagy a török birodalomban, ahol janicsárképzőbe hordták el a gyermekeket? Esetleg a középkorban, ahol a katolikus egyház erőszakkal "térítette" meg azokat a gyermekeket, akik nem katolikus háttérből származtak? Tanuljunk a történelem hibáiból, s ne kövessük el újra azokat! Ami jobb, ne süllyedjen vissza a régi, már elbukott, rossz demagógiába!!!!


Vendég

#220

2011-12-04 22:23

szerintem sem szabad megfosztani a gyerekeket a családtól és annak szeretetétől és nem szabad a gyerekeket túlhajszolni a sok tanulással, úgy, hogy ne jusson szabad időre a tanulni való miatt és ne jusson a tehetséggondozásra, családra.

Vendég

#221

2011-12-05 00:32

Hadd döntsük el mi, szülők...

Vendég

#222

2011-12-05 14:58

Maximálissan egyetértek!

Vendég

#223

2011-12-05 15:10

A magam részéről a szülők és gyermekeik sokkal meghittebb és sokkal elkötelezettebb kapcsolatát támogatom, semmiképpen sem azt, hogy az állam helyettesítse a szülőket a gyermekeik életében, és egységes értékrend kierőltetésére használja fel az oktatási intézményeket. Minden erre való törekvést a diktatúrák sajátjának tartom. A félelem, amely ezt irányítja, a rend nevében megfosztaná az embereket attól az egyediségtől, amitől az ember ember, holott a valódi rend és a szabadság támogatja és kiegészíti egymást.


Vendég

#224 Re: a másik oldal.....

2011-12-05 23:37

#13: iii - a másik oldal.....

Ez nagyon szép. Ugyan ilyen szépen el lehet mondani, hogy mennyire egészséges a spenót, de törvénybe iktatni, hogy azt kötelező megenni nonszensz!

 

Karami

#225

2011-12-06 12:05


5 gyermeket neveltünk/nevelünk, 33 és 16 év közöttiek.Itthon maradtam velük, anyagilag voltak nehézségeink, de a mi döntésünk volt. Óvodába sem járt mindegyik, iskolai napköziben sem voltak. Megérte a szellemi, érzelmi, időbeli befektetés - ezt az óvoda, iskola alulfizetett pedagógusai nem tudják biztosítani. Gyermekeink nem lázadtak fel kamaszkorban, felnőve észrevétlenül a barátainkká váltak, kiegyensúlyozott, értelmes, empatikus, hazaszerető állampolgárok lettek. Ha nincs más megoldás, arra jó az egész napos ellátás, de ne legyen kötelező!