Tiltakozás az egész napos iskola ellen

Tisztelt Államtitkár Asszony!

Levelünkkel azok nevében fordulunk Önhöz, akik aggodalommal hallottuk a kötelező egész napos iskola és a három éves kortól kötelező óvoda tervezett bevezetéséről szóló híreket.

Mi úgy gondoljuk, hogy gyermekeinknek nem használ, ha a szükségesnél több időt kell otthonuktól, családjuktól távol tölteniük. Úgy gondoljuk, hogy a szülő tudja legjobban, mikor érett meg gyermeke az óvodába járásra, van-e szüksége napközire. A gyermek ugyanis nem akkor kerül "közösségbe", mikor beíratják az óvodába vagy iskolába, hanem a család közösségébe születik. Azon gyermekek számára, akikkel szüleik szeretettel foglalkoznak otthon, az elképzelhető legjobb óvoda vagy napközi is elégtelen pótlék. A család érzelmi biztonsága olyan nélkülözhetetlen kincs a gyermek számára, amit az óvoda vagy iskola szakmai értékei sohasem fognak tudni pótolni. A nem megfelelő családi háttérből érkező gyermekek hiányérzetét és fájdalmát is csak az elhivatott pedagógusok személyes törődése és szeretete lehet képes valamelyest enyhíteni, és nem az otthon töltött idejük korlátozása.

A gyermeknek természetes joga, hogy családja közösségében növekedjen. Ezt a jogot nem emberi hatalom adta, és meggyőződésünk, hogy emberi hatalom nem is korlátozhatja. Mindannyian örülünk, ha az oktatási intézmények nemcsak tudást, de emberséget is nyújtanak a gyermekeknek, ez azonban csak emberséges iskolarendszerben valósulhat meg. Ezért kérjük, ne kötelezzék a szülőket, hogy gyermekük nevelését átengedjék az oktatási intézményeknek! Ne tegyék kötelezővé a délutáni iskolát, és ne hozzák előbbre az óvodakötelezettség kezdetét! Felelős szülőként azt várjuk az új oktatási törvénytől, hogy gyermekeinknek új lehetőségeket hozzon! Minden gyermek, szülei anyagi körülményeitől függetlenül művelődhessen, sportolhasson, tehetségét fejleszthesse, vagy éppen lemaradását csökkenthesse iskolai segítséggel! Ezzel együtt azt is elvárjuk, egyetlen gyermeket se fosszanak meg attól, amit családjától kaphat!

Tisztelettel:

A petíció aláírói


Családjukért felelősséget érző szülők    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével