Összefogás a királyházi MOM kulcsosház megőrzéséért

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Meghívó

2016-11-15 12:23:24

Kedves Sporttársunk, kedves Ismerősünk, Rokonunk, Üzletfelünk, de legfőképpen Barátunk!

Ezúttal - kihasználva a petíció nyújtotta ismeretséget, ünnepelni hívunk. Idén 80 éve, hogy a MOM nevével fémjelzett baráti társaság folyamatosan járja az erdőket. Tarts te is velünk!

Szerettel meghívunk a születésnapi rendezvényünkre és túránkra, melynek meghívóját az alábbiakban csatoljuk, de facebook oldalunkon is elérhető (https://www.facebook.com/events/870318143068174/). Kérlek részvételi szándékodat feltétlenül jelezd időben!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Üdvözlettel: Lukács Miklós elnök és Lukács Zsófia​ szervező


Dr. Lukács Zsófia

Új szerződés

2014-01-06 15:30:07

Kedves Érdeklődők, Túratársak, Barátaink!

 

Örömmel adhatunk arról hírt, hogy nem sokkal karácsony előtt, az Ipoly-Erdő Zrt képviselőivel történő számos, és egyre barátságosabb hangvételű megbeszélés nyomán egy új, határozatlan időre szóló szerződést kötöttünk, mely a felújítás megkezdéséig biztosítja a házban maradásunkat.

 

A tájékoztatásuk szerint ez talán egy évet is jelent, addig biztosan változatlan formában használhatjuk a Házat. Ezen kívül a felújítás tervezési szakaszában is szívesen látják a javaslatainkat a fejlesztésekre és átalakításokra vonatkozóan. Ígéretet kaptunk arra is, hogy beszélhetünk a tervezőkkel / jelen lehetünk a Ház felmérésekor. A felújítás idejére ki kell ugyan költöznünk, de nyitottak rá hogy tárgyaljunk a felújított Ház üzemeltetéséről, de értelem szerűen majd csak akkor, ha konkrét terv (és pénz) is lesz erre a célra – mi természetesen ezt szeretnénk, hiszen idén is sok-sok szép napot töltöttünk ott:

 

Például nagyon jól sikerült a szilveszter Királyházán, aki velünk akar tartani így utólag, azoknak ajánlom az alábbi linket: https://plus.google.com/u/0/photos/113871992467773498241/albums/5965157558610358145

 

A ház elmúlt évi kihasználtsága is a korábbi éveknek megfelelően alakult:

Az év 365 napjából 120-on volt nyitva a ház, összesen 31 túra keretében.

Ez összesen 1323 vendégéjszakát jelent vagy másként nézve 2485 vendégnapot.

Az évben 183 különböző személy (ebből 77 tag, a többi vendég volt) látogatta a házat, volt aki csak egy napot vagy hétvégét töltött itt, míg néhányan ennél többet.

 

Ez évben csak egyszer tudtunk munkatúrát tartani, a bizonytalan helyzet miatt az őszi alkalom elmaradt, mely sajnos meglátszik a Házon, ezt tavasszal mindenképpen pótolni szeretnénk.

 

A Ház elég kiegyenlítetten volt használva. A legnépszerűbb az április valamint a júliustól októberig tartó időszak volt, a „leggyengébbnek" a november és a június bizonyult. Terveink között szerepel, hogy ezen időszakokban szervezett formában lehetővé tegyük még több Barátunk/Túratársunk számára a Ház értékeinek megismerését.

 

Bízunk benne, hogy az elődeink/szüleink által megteremtett és sok-sok MOM túrista által ápolt és továbbfejlesztett, a maga nemében egyedülálló kulcsosház értkei nem vesznek el, és felújított formában még sok-sok generáción keresztül szolgálják tagságunk és barátaink túráit, közösségi életét.

Mindenkinek ezúton is Békés és Szeretetteljes Új Esztendőt Kívánok!


Dr. Lukács Zsófia

ÖRÖMHÍR!

2013-04-10 08:27:07

Az Ipoly Erdő Zrt képviselőivel február 26-án létrejött találkozó nagyon jól alakult. Mindenek előtt tisztáztuk a felmondás körül keletkezett félreértéseket. Sajnos mi is követtünk el hibákat és az Erdészet kommunikációja is félreértésekre adott okot. De a lényeg: tisztáztuk ezeket a félreértéseket, és ezennel elnézést kérünk az Erdészettől  hogy túlreagáltuk a felmondás körüli körülményeket, és ezért is, ha megnyilvánulásaink esetleg kedvezőtlen színben tüntették volna fel az Erdészetet.

A megbeszélésen elhangzottak szerint az Erdészet támogatást szeretne nyújtani a ház felújításához, mely számára kiemelten fontos lépés. Ezt elsősorban pályázati pénzekből tudja finanszírozni, ennek pedig feltétele, hogy bérlőmentes legyen a ház. Ugyanakkor a megbeszélésen ígéretet tettek arra, hogy a bérleti szerződés lejárta után is a felújítási munkák elkezdéséig a használatunkban maradhat a ház jelenlegi formájában, s a felújítás idejére csereházat ajánlottak fel. A felújítás után pedig még pontosítandó formában, de továbbra is használhatjuk a házat. A kérésük és a szándékuk csak az, hogy az eddiginél tágabb körben legyen lehetőség a ház használatára, annak jellegét nem szándékozzák megváltoztatni, továbbra is a bakancsos turisták kiszolgálása a cél, ugyanakkor a 21. századi minőségi  és az érvényes jogi követelményeknek is meg kell felelni. A cél megvalósítása érdekében javaslatokkal várnak tőlünk, melyeket maximálisan igyekeznek megvalósítani.

A figyelembe veendő jogszabályok egy részét már segítségükkel áttekintettük, a fent említett célok megvalósítása és pontosítása, a jogi keretek kidolgozása még a jövő feladata.
Mivel kiderült, hogy az Ipoly Erdőnek lényegében ugyanaz a szándéka, mint amiért a petíció indult, azaz "egyet ért azzal, hogy a ház megmaradhasson a KTT-MOM használatában, hogy azt ameddig a Társaság működik, jelen formájában megőrizze és ápolja, miközben bárkinek lehetővé teszi, hogy azt ebben az állapotában használhassa", Úgy tekintjük, hogy az Összefogás az O ügyük is, nem ellenük, hanem Velük történik.
KÖSZÖNJÜK!

Dr. Lukács Zsófia

Flash mob (villámcsődület) Királyházán 2013 február 2. szombaton.

2013-01-31 23:12:53

 

Gyertek gyalog, vonattal, biciklivel, autóval, terepjáróval, qvaddal, sítalpon vagy akár vitorlással, február első szombatján mindenki jöjjön Királyházára, ahol délután 1 órakor a ház bejáratával szemben, a kerítésnél felállított fényképezőgép elsül, hogy ezzel is bizonyítsuk, hányan szeretik és járnak fel Királyházára. A cél: minél többen, többféleképpen érkezzünk meg, és legyünk ott az adott időpontban.

 

Javasolt részvételi formák:

Reggeli (8:07) vonattal Diósjenőre, és onnan gyalog Királyházára, majd vissza az esti vonattal.

Hasonló túra Kemencéről vagy Berenecebarátiból (autóval), esetleg Drégelypalánkról.

Autóval Királyházára, délelőtt és/vagy délután rövid séta az erdőben,

Pénteki érkezés, ottalvás, túra vagy séta a szombaton érkezőkkel.

Szombati érkezés, ottalvás, vasárnapi túra.

Vonattal vagy autóval Diósjenőre, onnan biciklivel a Závoz nyergen keresztül. Enyhített formája: megközelítés Kemencéről.

Mindezek kombinációja.

A lényeg: szombaton 1 órakor mindenki legyen a ház előtti tornácon!

 

A résztvevők számára bográcsban főtt forró teát biztosítunk,

 

 

Akikre számítunk: Mindazok, akik az elmúlt években akár egy napot is Királyházán töltöttek. Mindazok, akik a múltban nagyon szerették Királyházát, és bármikor szívesen jönnének megint. Minden barátot, tagot és nem tagot egyaránt.

 


Dr. Lukács Zsófia

Pozitív előrelépés

2012-12-18 20:16:39

Kedves érdeklődők, támogatók, lelki barátok!

Több jólelkű ember kedves támogatásának köszönhetően sikerült ismét felvenni a kapcsolatot az Ipoly Erdő Zrt. képviselőivel, akik nyitottak a megegyezésre. Így reménykedhetünk abban, hogy mihamarabb megtaláljuk a mindenki számára egyformán jó megoldást.

 


Dr. Lukács Zsófia

Forestpress cikk Királyházáról

2012-12-11 20:30:11

http://forestpress.hu/jie_hu/index.php?option=com_content&task=view&id=24456&Itemid=1

Vita a királyházi kulcsosház körül (greenfo/ForestPresss)

Nyomtatás Email

2012. november 20. - Összefogás a királyházi MoM kulcsosházért A királyházi kulcsos házat (un. Prónay házat), melyet a Királyháza-MoM Természetbarát Társaság és elődje a MoM Természetjáró Szakosztálya 1968-óta bérel az Erdészettől és sajátjaként szeretett, az Ipoly Erdő Zrt,. jelenlegi tulajdonosa vissza kívánja venni arra hivatkozva, hogy olcsó szálláshelyet kell biztosítania a környéken.
A környező terület és a telek, melyen a ház áll a Magyar Állam tulajdona, melynek vagyonkezelői joga 2000 02. 08.-ig az Ipolyvidéi Erdő és Fafeldolgozó társaságé volt, amikor is a Kincstári Vagyonigazgatósághoz került. Nem úgy a ház, mely kiemelt ingatlanként e dátumtól kezdve az Ipoly Erdő Zrt tulajdonába került „ráépítéssel”. S most tulajdonosi jogával élve 2012 október elsején, a bérleti szerződésben biztosított egy éves felmondási idővel visszaveszi a házat.
A Királyháza-MoM Természetbarát Társaság (röviden: KTT- MoM) 1936-ban alakult a Magyar Optikai Művek Sportkörének Természetbarát Szakosztályaként. Már akkor is nagy hagyományokkal, és jelentős tagsággal rendelkezett. 1962-ben a Szilágyi Gimnázium egyik érettségiző osztálya keresett és talált magának egyesületet, akikkel továbbra is együtt járhatták az erdőket. Később az egyetemen megismert barátaik is szép számmal csatlakoztak a társasághoz, így ma már az ő unokáik generációja járja a MoM színeiben a természetet.
Mérföldkő volt a társaság életében Királyháza megszerzése, mely az óta is védjegye.
Királyháza 1967-ben került a MoM természetbarát szakosztály kezelésébe. Az első évben még nem lehetett használni, lakhatatlan volt. A ház mögötti istálló lebontásával és az abból származó anyagok felhasználásával újították fel az akkori lelkes és ifjú tagok. Azóta a ház megszámlálhatatlanul sok túrának, születésnapnak, szilveszteri tábortűznek, szakosztálynyi gyerek felcseperedésének, több ezer palacsinta elkészültének volt tanúja. Közben megújult az előtető (2002), lecseréltük az ajtót (2010), bevezettük a villanyt (1995), de a ház lényegében ugyan olyan maradt, mint volt. (Csak a fák nőttek meg.)
A Társaság életében megpróbáltatást jelentett a Magyar Optikai Művek ellehetetlenülése, majd megszűnése a ’90-es években, de a több száz fős összetartó tagság sikeresen önállósult, miközben a hagyományait és tárgyi eszközeit is megőrizte. 1995-ben szerződést kötöttünk az akkor a kezelői jogokat tulajdonló Ipoly Erdő Zrt-vel, hogy a Királyházi házat továbbra is, bérleti díj ellenében használhatjuk.
A taglétszám jelenleg 98 fő, de sokan a barátaikat, ismerőseiket, szomszédjaikat is hozzák a túrákra, táborokba, Királyházára. Rendszeresen látunk vendégül más szervezetek tagjait a Házban. A nyugdíjas korú MoM tagokból alakult a Kosbor egyesület, mely főleg szerdánként tartja összejöveteleit, sétáit. Az elmúlt évben 334 fő összesen 1209 túranapot töltött el a Házban. Évente kétszer un. munkatúrát is szervezünk, amikor a karbantartásé, takarításé, felújításé a főszerep. Nemcsak a kertet, de önszorgalomból a közeli turistautakat kiszolgáló hidat, és a kék kocka jelzést is mi tartjuk karban.
A ház közösségi használatra lett kitalálva. Sok jó ember kis helyen is elfér.
Egy közös hálószobában 8 emeletes ágy van, pótágyakon, asztal tetején további 6-8 ember tud elaludni. Egy közös konyha és egy nagyméretű étkező tartozik még a házhoz. Mosakodni a konyhából leválasztott kis fülkében lehet, lavórból. A kert végében kétüléses pottyantós budi van, a kertben egy fáskamra is található. A házban fával fűtünk és főzünk, a világítást 1995-ig petróleumlámpával oldottuk meg, azóta bevezettük a villanyt. Nincs internet, sem mobillefedettség, ivóvizet a 600 m-re levő Tűzköves forrásból vagy nagy esőzés illetve nagy szárazság idején a 2 km-re levő Király kútból hozunk zománcozott kannákban. Mosakodáshoz a patakról, vödrökben hozott vizet használunk. A konyha közös főzésekre van berendezkedve, a közös mosogatás a mindig vidám beszélgetésekre ad alkalmat.
Ebben a házban a gyerekek, de a felnőttek is megtanulják a víz és a meleg értékét, a nehézségek leküzdését, a favágást, a tűzgyújtást, azegymás segítésének, közös munkának örömét. Itt a természettel igazi összhangban lehet élni. Társaságunk és a ház nyitott mindenki előtt,rendszeresen látjuk vendégül más szakosztályok, természetkedvelő baráti társaságok tagjait. A ház elvesztése nemcsak a tagságot összefogó lényeg elvesztését jelentené, hanem egy mára talán teljesen eltűnt de itt még megtanulható életmódot veszítenénk el (a 70-es évek természetjáró közösségek saját kézzel teremtett világa). A ház évente többszáz gyermek és felnőtt számára tette eddig lehetővé, hogy megtapasztalja a civilizáció nélkül is élhető életet. Nem szeretnénk elveszíteni. Ez több mint egy szálláshely, szellemi érték, közösséget kovácsol egybe, mely az Ipoly Erdő Zrt. kezében olcsó szálláshelyként csak a többi kulcsos ház sorsára jutván lényegében gazdátlanul vegetálna.
Kérjük, aláírásával demonstrálja, hogy támogatja és egyet ért azzal, hogy a ház megmaradhasson a KTT-MoM használatában, vagy vásárlással a Társaság kezébe kerülhessen, hogy azt ameddig a Társaság működik, jelen formájában megőrizze és ápolja, miközben bárkinek lehetővé teszi, hogy azt ebben az állapotában használhassa. Dr. Lukács Zsófia 
Az Összefogást online az alábbi oldalon teheti meg:  http://www.peticiok.com/osszefogas_a_kiralyhazi_mom_kulcsoshaz_megrzeseert

Az üggyel kapcsolatban megkérdeztük a másik érdekeltet, az Ipoly Erdő Zrt-t. Az erdészeti társaság közönségkapcsolati vezetője, Lengyel László Zoltán az alábbi álláfoglalás közzé tételét kérte:

"Társaságunk 64 ezer hektár állami tulajdonú erdőt kezel, ahol nemcsak az erdő- és vadgazdálkodás aktuális feladatait látja el, hanem a társadalom növekvő igényeit kielégítve működtetünk közjóléti létesítményeket, fenntartunk turisztikai szálláshelyeket. Mindezt egy átfogó koncepció alapján, tervszerűen tesszük, ahol gondos gazdaként újítjuk fel a ránk bízott ingatlanvagyont, esetenként új funkciókkal is bővítve azokat.
A térségi természetjáró turisztikai civil szervezetek - mint a MOM Természetjáró Szakosztálya is –kiemelt partnereink a turisztikai hálózatunk fejlesztésében, fenntartásában. A királyházi kulcsosház is része az átfogó turisztikai fejlesztéseinknek, amely illeszkedik a „Bejárható Magyarország” program célkitűzéseihez is. A ház bérleti szerződés felmondásának oka tehát a szálláshelyfejlesztés, mely a pályázati források megszerzése miatt is szükséges. Mint ahogyan a felmondásunk kezdeményezésekor is leszögeztük a szakosztály eddigi tevékenysége, és a velük való együttműködésük zavartalan volt, éppen ezért fel is ajánlottunk más, birtokunkban levő ingatlant további szinte folytatólagos bérletként. Ez is azt mutatja, hogy nem akarjuk kizárni a szakosztályt a természetjárás gyakorlásából, sokkal inkább az a célunk, hogy az eddiginél szélesebb kör számára tegyük használhatóvá az erdei házainkat. Sajnálatos, hogy ez a döntésünk kellemetlenül érinti az eddigi bérlő MOM Természetjáró Szakosztály tagjait, azonban az a reménységünk, hogy a fejlesztések nyomán sok természetbarát fogja örömét lelni a megújult kulcsosház szolgáltatásainak."

 

http://forestpress.hu/jie_hu/index.php?option=com_content&task=view&id=24519&Itemid=2

 

Nagyra becsüljük az Ipoly Erdő Zrt. elkötelezettségét a természetbarátok iránt, hiszen sok eddigi tevékenységük ezt bizonyította. A ForestPress beszámolójában örömmel olvastuk a Lengyel László Zoltán úr által említett folytatólagos bérlemény felajánlást, amiről eddig sem szóban sem írásban nem értesültünk. Sajnos még nem ismerjük a további részleteket, de minden, reálisan megvalósítható lehetőséggel szeretnénk élni.
A királyházi kulcsosház jelenlegi formájában csak azért működik, mert mi folyamatosan használjuk, karban tartjuk, javítgatjuk. A ház eddigi naplóbejegyzései szerint a tavaszi, nyári és őszi időszakban 80-90 %-os kihasználtsággal működik, nem csak a szakosztály tagjai, hanem más természetjárók is használták eddig is. Ugyanakkor nyitottak vagyunk a háznak a fennmaradó időben szélesebb körben való használhatóvá tétele felé is, de szeretnénk olyan megoldást találni, amelyben a ház fenntartásának(gondnokságának) lehetősége továbbra is a Mi kezünkben maradna, hiszen csak így képzelhető el a jelenlegi ÖKO jelleg megőrzése. Ez bizonyára összeegyeztethető a pályázati feltételekkel is. Mindezek alapján örülnénk, ha az Ipoly Erdő vezérigazgatója lehetőséget adna érveink és javaslataink kifejtésére egy újabb személyes megbeszélés keretében, hiszen a mi célunk is a természetbarát életforma széles körű terjesztése.
Szabados Gergely KTT-MOM elnök és  Dr. Lukács Zsófia tag


Dr. Lukács Zsófia

További aláírásaok

2012-11-29 01:00:20

November 24.-25.-én a TESZ jubileuni emlékülésén részt vevők is aláírták az Összefogást. Köszönjük a támogatásukat!


Dr. Lukács Zsófia

Helyzetjelentés

2012-11-23 10:01:56

Kedves Támogatók!

 

Elértük a 200 támogató aláírást ami óriási eredmény, különösen a KTT-MOM tagság létszámának függvényében. Az aláírók több mint kétharmada pártloló, szimatizáns, régi barát, akiknek segítségével talán elérhetjük célunkat. Külön köszönöm azoknak, akik hozzászólásukkal személyessé tették a levelet, és azoknak is, akik nem resstelték tovább küldeni, megosztani, terjeszteni a levelet.

A sok aláírásnak, megosztásnak köszönhetően kezd nyilvánosságot kapni Királyháza helyzete, de az is kiderült, nem vagyunk egyedül a problémával, több más természetszerető társaság járt vagy jár hasonló cipőben. Ezek az ügyek felvetik az egységes fellépés szükségszerűségét, hiszen kiderült, az erdészetek és a bakancsos természetjárók között - remélem nem feloldhatatlan - ellentét feszül. Ezért arra kérem a támogatókat, hogy aki tud hasonló esetről mindenképpen jelezze, illetve ha megoldási javaslata, ötlete van vegye fel velünk a kapcsolatot.

És nem utolsó sorban: terjesszétek, osszátok meg, hiszen a nyilvánosság lehet az egyik legfontosabb eszközünk, és most már nem csak Királyháza érdekében!

Üdvözlettel:

Lukács Zsófia


Dr. Lukács Zsófia



Petíció megosztása

Segítsd ezt a petíciót, hogy több aláírást érjen el.

Hogyan lehet népszerűsíteni egy petíciót?

  • Ossza meg a petíciót a Facebook oldalán és a petíció témájához kapcsolódó csoportokban.
  • Vegye fel a kapcsolatot a barátaival.
    1. Írjon egy üzenetet, melyben részletezi, miért írta alá ezt a petíciót. Ez segít másoknak megérteni, hogy milyen fontos ez a téma, így valószínűbb, hogy ők is aláírják a petíciót.
    2. Másolja ki és illessze be a petíció webcímét az üzenetbe.
    3. Küldje el az üzenetet e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram és LinkedIn használatával.