Összefogás a királyházi MOM kulcsosház megőrzéséért

imic 120

#1 majimi120@gmail.com

2012-11-06 19:07

Nagyon szeretem én is Királyházát, és még sokszor fel szeretnék menni és túrázni a barátaimmal,iskola társaimmal és szüleimmel. Ezért azt kívánom ,hogy maradjon kulcsosház, örökre! IMI 12 éves túrázó MoM
egyesület hív szolgája.
...

#2 Re: majimi120@gmail.com

2012-11-07 09:59

#1: imic 120 - majimi120@gmail.com

"Valóban, ha szállást találunk is máshol, ezt az életformát aligha."

Jakab

#3 Kísérlet közpénzből

2012-11-07 11:11

A hátizsákból étkező bakancsos turistára profitot hozó vállalkozást alapozni képtelenség. Ezt a számtalan kísérlet után maradt romos és eltűnt turistaházak sora bizonyítja.
Egy ilyen létesítményt, csak időt, pénzt, fáradságot nem sajnáló rajongók tudnak gazdaságilag irracionális módon fenntartani.
Most újra egy ilyen, ráadásul közpénzből történő kísérletnek leszünk szemtanúi.
A petíció aláírásával kifejezheted nem tetszésedet.
Kata

#4 Kókai Lászlóné, Kati

2012-11-07 12:18

Nagyon sok időt töltöttünk és töltünk fent Királyházán a gyermekeinkkel,unokáinkkal, barátainkkal és túratársainkkal. A naplóban nyomon lehet követni a milyen sokat és sokszor voltunk, vagyunk fent együtt. Gyermekeink, unokáink itt tanulták meg a természetet szeretni és tisztelni. Természetesen nem mellőzhetőek az évenként megismétlődő családi sátor táborok közösségformáló ereje sem.
Egy ilyen közösséget amely ennyire meg tud mozgatni egy kisebb településnyi embert,( 0 évestől-94 évesig)támogatás és nem trónfosztást érdemel.
Mindenki tudja, hogy e ház, azért van ilyen állapotban, mert ez a közösség nagyon sok munkaórát eltöltve tarja karban.
Nagyon bízom abban, hogy Királyházi kulcsosház megmarad még a dédunokáinknak is.

Vendég

#5

2012-11-08 13:57

Reméljük sikerül megőrizni a kezelésetekben és nem jut a Szénpataki (volt Spartacus) kulcsosház sorsára a ház!
Gabi

#6

2012-11-08 19:23

Gyermekkorom egyik meghatározó szereplője volt a "Királyháza". Szüleimmel még a MOM Turista Szakosztállyal, a "MOMosokkal" minimum havonta egyszer itt töltöttük a hétvégét, a munkatúrák is felejthetetlen élmények. Nagyon remélem, hogy meg tud maradni olyannak, mint amilyennek emlékeimben él (bár én a petróleumlámpás korszakban jártam oda, így a villany világítást nehezen tudom odaképzelni :) )
(Ligeti) Zsófi

#7 Re:

2012-11-08 19:35

#6: Gabi -

El kell jönni megnézni!

Nem is olyan rossz - én is jobban szerettem a petróleum lámpát és berzenkedtem a villany ellen, de a hálóban ugyan úgy le lehet "halkítani" a lámpát, viszont a mosogatásnál már meglátszik, ha valami nem "stimmel" + lehet olvasni az étkezőben.

Nézz szét a honlaon: http://5mp.eu/web.php?a=kttmom és gyere föl szilveszterezni Királyházára!

Bakancsos Turista

#9 Re:

2012-11-10 15:32

#5: -

Vagy éppen a Szondy és a Bőrös sorsára. Akár említhetném Deszkáspusztát is. Sőt, ismerünk még néhány romot (nem a Wenckheim ház az:))...

És leendőeket is, ha rajtuk múlik...

Eszti

#10

2012-11-11 17:07

Hiába vagyok még csak 10 éves,el sem tudom képzelni az életel Királyháza nélkül!
Ha megcsináljuk királyházának a másolatát,az mégse Királyháza!!
Egyszóval:szeretjük!
Pelemama

#11

2012-11-12 21:10

Nagyon drukkolok nektek, mert úgy szeretem amikor feljöttök, mindig meleg van! Mindig van mit enni, mindig van mit inni. Minden reggel fürödhetek a Ti vizetekben, és amikor észre vesztek, midig vicces meg előkelő nevekkel illettek: Peli, Bolyhos, D'Ari!
Már az ükanyám is ismert benneteket, jól elvagyunk mi együtt! :) Szerintem valójában az enyém a ház és én inkább Nektek adom, mert a túrabakancsnak jó szaga van, és azt is szeretem, amikor fotóznak.

Vendég

#13 rekasi

2012-11-16 13:10

Én csak valamikor régen hallottam a helyről, de egy ilyen közösségi házra nagy szüksége van, lesz ennek az országnak és a turamozgalmaknak melyek összetartanak, nevelnek, oktatnak is.
Pilis50

#14

2012-11-24 15:00

A DunaIpolyNP csak a "kezelését" kapta meg az Államtól, nem a tönkretételi jogát. Az évtizedes bérlés során az elbirtoklás jogát is kivívtátok, így jogosan ragaszkodhattok a ház bérleti lehetőségéhez.
Nem szabad beletörődni abba, hogy a fenntartással megbízott, és ezért jelentős közpénzt elnyerő NP kitúrjon Benneteket a ház hasznosításából. Ha nem kezeltétek volna hosszú évtizedeken keresztül (jó gazda módjára) a Házat - már régen az enyészet (mint annyi sok ház)sorsára került volna.
Ne rajtatok akarjon lépni a NP, ha 5* szállást akar létesíteni - keressen helyet egy megszünt(etett) ház helyén, ne a meglévőt tegye tönkre (=vegye el)!
Most amikor a Kormány is (reméljük) támogatja a mozgás-testnevelés szükségességét (az erdőnél olcsóbb - nagyobb tornaterem nincs is) - meg kell tartani (bővíteni kell) a turistaház hálózatot. Eléggé baj, hogy 1975-ben politikai*** okokból felszámolták az Egyesületek - Sportkörök által létrehozott- fenntartott - olcsó(nak számító) megszállási lehetőséget.
Pl: ha a Nagyszénáshoz épített "panaszfal" és a hozzávezető út a ház megléte alatt elkészül - ma is ép lehetne a turistaház.
*** -- ha mi tudtunk szervezkedni a Horthy uralom alatt a fennálló rendszer ellen - talán a mostaniak is tudn(á)nak ellenünk eredményesen szervezkedni.... - ezért kellett szétzilálni a turistaház-hálózatot. Az eredményt meg tudjuk -- ha Apu nem visz oda (autóval) - nem is megyünk (mert összeesünk).

 

Bakancsos Turista

#15 Re:

2012-11-24 22:22

#14: Pilis50 -

"ha 5* szállást akar létesíteni - keressen helyet egy megszünt(etett) ház helyén, ne a meglévőt tegye tönkre (=vegye el)!"

Így van, hozzák rendbe Tax-ot és nyissák meg újra, vagy a Szondy-t, az ráadásul megközelíthető 5*-os autókkal is. És ha még mindig marad a közpénzből, akkor jöhet a Halyagosi ház vagy akár a Rózsakunyhó felújítása (bilibe lóg a kezem :)

Lehet, hogy üzlet az 5*-os vendégek igényeit kielégíteni, de az sem lenne rossz befektetés (a nemzet szempontjából), ha a szegényebb gyerekeknek is lenne hová menniük megtanulni, hogy mi az ÉLET! Talán nem kellene annyit költeni egészségügyre sem. A MoM kulcsosházban gyakran megforduló gyerekekből biztosan EMBER lesz!

palkó

#16 Re: Re:

2012-11-27 12:18

#15: Bakancsos Turista - Re:

Biztos, hogy 5*-ost akar a NP? Ezt találtam:

http://forestpress.hu/jie_hu/index.php?option=com_content&task=view&id=24456&Itemid=1

Lehozza a cikket az összefogásról, és melléteszi a másik felet is idézem:

"Ez is azt mutatja, hogy nem akarjuk kizárni a szakosztályt a természetjárás gyakorlásából, sokkal inkább az a célunk, hogy az eddiginél szélesebb kör számára tegyük használhatóvá az erdei házainkat. Sajnálatos, hogy ez a döntésünk kellemetlenül érinti az eddigi bérlő MOM Természetjáró Szakosztály tagjait, azonban az a reménységünk, hogy a fejlesztések nyomán sok természetbarát fogja örömét lelni a megújult kulcsosház szolgáltatásainak."


Vendég

#17 Re: Re: Re:

2012-11-27 19:41

#16: palkó - Re: Re:

Ezúton tájékoztatom az érdeklődőket, hogy az Ipoly Erdő Zrt NEM ajánlott fel más ingatlanok használatának lehetőségét.

Szabados Gergely

Királyháza-MOM elnök

Lukács Zsófia

#18 Re: Re: Re:

2012-11-27 20:00

#16: palkó - Re: Re:

Kedves Palkó!

Köszönjük, hogy felhívta figyelmünket a fenti cikkre. A fent idézett megbeszélésen valóban elhangzott, hogy olcsó turistaszállást szeretnének létesíteni. A cikkben szereplő felajánlás ("Mint ahogyan a felmondásunk kezdeményezésekor is leszögeztük a szakosztály eddigi tevékenysége, és a velük való együttműködésük zavartalan volt, éppen ezért fel is ajánlottunk más, birtokunkban levő ingatlant további szinte folytatólagos bérletként." ) azonban NEM hangzott el. Ezt csak most olvastam, ebben a cikkben.

A másik tény, hogy egy 16 vasággyal rendelkező 100 éves vályogház, ahol nincs víz, és pottyantós a budi, nem igazán alkalmas fizetővendég-szolgáltatásra... Azzá tenni csak komoly ráfordításokkal lehet, feltételezem, hogy a cikkben idézett pályázati lehetőségekből. Amennyiből kiadásra alkalmas állapotba lehet hozni, annyiból egy hasonló felszereltségű házat islehetne építeni.

A ház jelenlegi formájában csak azért működik, mert mi folyamatosan használjuk, karban tartjuk, javítgatjuk. Szeretjük. A gondnok minden alkalommal oda fog menni, megmutatja hogyan kell fát vágni, melyikkel lehet palacsintát sütni, mire ügyeljen a begyújtásnál, esetleg azonnal meg is élezi a fejszét? Letakarítja a kedves vendég után a budi ülőkéjét és klórmeszet is szór bele? Üres idejében üsszesöpri a diófa leveleit, hogy alatta is szép kövér fű nőjön? Megmetszegeti-e a két almafa ágait, hogy ősszel bundás almát ehessen a kedves vendég? Erősen kétlem. Ha így lenne, és biztosíték lenne rá, hogy így lesz, nem lenne ellene kifogásom. De a realitás az, hogy van ÁNTSZ, meg bevétel/kiadási oldal, ahol az előbbinek kell nagyobbnak lenni. És lélekben / szívben nem lesz igazi gazdája. Így el fog tűnni a ház ÖKO jellege, marad egy lélek nélküli üres épület, ami lehet, hogy kevesebb turista fog végül használni, mint eddig.

Nagyon remélem, hogy erről meg tudjuk még győzni az Ipoly Erdő illetékeseit, mert mi is szeretnénk, ha minél többen túrázhatnának a Börzsöny rengetegeiben.


Vendég

#19 Átfogó terv?

2012-11-27 20:10

Az Ipoly Erdő Zrt. átfogó tervről beszél. Ennek része a fenti kommentekben is emlegetett házak ellehetetlenítése? Deszkáspuszta is ezért tűnt el a föld színéről? A Spartakusz házat átfogó terv keretében kapta meg a Kárpátok egyesület, hogy annak lelkes rendbehozatala után egy nemtelenül elhúzódó, hitegetésektől sem mentes "tárgyalás" után mégis elvegyék tőlük?
Az erdészetnek mióta feladata a szálláshely biztosítása? Lenne inkább az utak karbantartása! egyre több a járhatatlan út a Börzsönyben is!
Jakab

#20 Re: Re: Re:

2012-11-27 22:05

#16: palkó - Re: Re:

... mely a pályázati források megszerzése miatt is szükséges.

Hát itt van a kutya elásva.

A szomszéd: http://www.erdeihazak.hu/szallas/premium-szallasok/kiralyhaza-felso

A nagyképre kattintva galéria nyílik. Érdemes végilapozni. Turisztikai célú szálláshelyfejlesztés! :)

Miklós

#21 Re: Re: Re: Re: ForestPress cikk

2012-11-30 12:06

#17: - Re: Re: Re:  

 Megjelent a válaszunk a Forestpress oldalon a jelen petícióval kapcsolatos cikkben az Ipoly Erdő Zrt közlésére:

http://forestpress.hu/jie_hu/index.php?option=com_content&task=view&id=24519&Itemid=2

(Az eredeti cikk:http://forestpress.hu/jie_hu/index.php?option=com_content&task=view&id=24456&Itemid=1)

Bakancsos Turista

#22 Re: Re: Re: Re:

2012-12-01 21:45

#20: Jakab - Re: Re: Re:

Már 38.000 Ft-ért kiadják a házat egy éjszakára és ehhez 4500 Ft-ért még prémium vacsorát is kaphat a turista...

Egyszer az egyik házukban meg szerettem volna szállni a családommal, de elutasítottak, mondván a másfél éves gyermekem zavarná a vendégeket, ugyanis szerintük biztos sírna éjszaka...

bakancsok

#23 Re: Re: Re:

2012-12-03 15:43

#16: palkó - Re: Re:

45 évvel ezelőtt, 1967-ben "... még nem lehetett használni, lakhatatlan volt."

http://kttmom.5mp.eu/web.php?a=kttmom&o=Yd046291ad

Ha nincsenek a MOM turistái, ma nincs Királyházi kulcsosház.  A többi elhagyott erdeiház sorsára jutott volna.

Egy bokrokkal benőtt halom, és ma nem lenne miről beszélni.

Megóvtatok egy épületet az Ipolyerdőnek.

Bravó! Szép volt lányok/fiúk!

Lukács Zsófia

#24 Re: Re: Re: Re:

2012-12-03 16:28

#23: bakancsok - Re: Re: Re:

Az igazság az, hogy ez mindig benne volt a pakliban, de azt hittük, ez mindenkinek jó így. Magunknak-mindenkinek óvtuk, és így van ezzel minden "szeretett" ház kezelője. Királyháza nem szó szerint vett kulcsos ház volt ami kicsit mindenkié és épp ezért valójában senkié sem. Jóval több lett annál. Életforma, menedék, otthon: ahova időről - időre vissza lehet térni, feltöltődni, és újra az élet sodrába vetni magunkat. A szülő(i)ház, a 21. kerületi panel helyett, a zuglói bérház helyett, a koszos pesti utcák helyett.

Jó volna, ha minél többen megismerhetnék, sajátjukénak tudhatnák, ezt vagy egy másik hasonló házat. Ha sikerülne megtartanunk, minden erőnkkel azon leszünk, hogy minél több emberrel megismertethessük, s a KTT-MOM tagjaként, vagy barátként sok szép napot tölthessen ott.

bakancsok

#25 250

2012-12-11 02:12

Kedves Zsófia!
220 + 30 = 250 aláírás, eddig. ( A 30 a közleményben látott TESZ lista)
Kérem, hogy a a választ a Forestpress oldalon a jelen petícióval kapcsolatos cikkben az Ipoly Erdő Zrt közlésére:

http://forestpress.hu/jie_hu/index.php?option=com_content&task=view&id=24519&Itemid=2

(Az eredeti cikk:http://forestpress.hu/jie_hu/index.php?option=com_content&task=view&id=24456&Itemid=1)

is tegye föl a közlemények közé, mert az aláírók így biztosan kapnak hírt róla.