Tiltakozás a védőnői méhnyakszűrés ellen

Quoted post

Citológus

#118 Fejezzék be!

2016-06-17 17:48

Tisztelt petíció indító és hozzászólók!

Mérhetetlenül elkeserítő ez a sötétség és tudatlanság, ami ebből a petícióból árad. 

Évek óta dolgozunk azon, hogy Magyarországon ne haljon meg évente 500 (ötszáz) nő méhnyakrákban. Ennek a küzdelemnek lettek harcostársai a kiképzett Védőnők, akik nagyon jó kenetet vesznek, kiválóan adminisztrálnak és lelkesen dolgoznak a leglehetetlenebb körülmények között is.

A magyar nők nagyrésze nem jut el rákszűrésre, mert nincs módja rá. A nőgyógyász bizony pénzbe kerül, már az is probléma lehet, hogy az útiköltséget kifizessék egy rendelőig. A városokban sem mennek el a nők. Talán bizalmatlanok, félnek? 

A kenet levétele nem kíván orvosi egyetemi végzettséget, vannak olyan lehetőség is külföldön, amikor a nő saját maga veszi le a mintát. A Védőnők nem csak azért vannak, hogy babaruha vásárt szervezzenek vagy megbeszéljék a pelenkakiütés problémáit. Az anya és gyermekvédelem szakemberei, egyedülálló szervezetük hungarikum. Új feladatot kaptak és vállalták. Igen, térítést is kapnak minden levett kenetért, de az asszonyoknak INGYEN van. Persze aki ragaszkodik a 8-15 ezer forintos magán nőgyógyászához, szíve joga. Menjenek el a méhnyak szűrésre rendszeresen! Ez a legfontosabb!

 

 

 

Válaszok

Ezt a hozzászólást a szerzője eltávolította (Részletek)

2016-06-17 19:00:33


Vidéki Védőnő

#127 TiszteltCitológus!Re: Fejezzék be!

2016-06-17 19:40:33

#118: Citológus - Fejezzék be! 

 Tisztelt Citológus! Nagyon nincs tisztában a védőnők munkájával. Szivesen látnám pár napra a körzetemben és a helyettesített körzetemben, ahol láthatná a tényleges munkánkat. Pont olyan területen dolgozom, akiket ez a szűrőprogram megcélozna. A sajtóban megjelent hírek hallatán kérdezték, hogy fogok-e szűrni. A részletes tájékoztatás után, miszerint ez csak a méhszáj állapotáról ad képet, azt mondták, akkor mi értelme van. Volt olyan is, aki azt mondta, pont azért nem jönne hozzám, mert egy településen lakunk. De azt is elmondanám, hogy éveken keresztül szerveztünk helyben nőgyógyász által végzett vizsgálatot. Éves szinten 100-120 nő jött el. Többen átestek a vizsgálat után nőgyógyászati műtéten, DE NEM méhnyakrák diagnózissal,hanem méhtest, vagy petefészek rendellenesség miatt. Ha ezeknél a nőknél Én végzem el a kenetvételt valószínüleg nem derül ki, és azóta talán már nem is élnének. És ezek a vizsgálatok is ingyen voltak, helyben voltak. Tudja, Nekem/Nekünk évek múlva is ezeknek az embereknek és családjuknak a szemébe kell tudni nézni! Az egyedülálló hungaricum védőnőket SENKI NEM kérdezte meg, hogy akarják-e csinálni!!! Olyannyira megbecsülnek minket, hogy a béremelésnél már szakdolgozónak se számítunk, 30 ledolgozott év után bruttó 160 ezer forintért várnák el, hogy szűrjek heti 2 alkalmat biztosítva, melyből az egyik alakalomnak késő délután ( 17 óra után ) kellene lenni. Mindezt kenetenként nettó 300 forintért ( mert kapunk érte térítést ). Köszönöm, de ebből nem kérek!!! Orvos által végzett szűrésre "önként és dalolva" szervezem be a nőket, de szűrni nem fogok, itt hagyom ezt a szép hivatást, inkább megyek közmunkásnak!

Védőnő a Védőnőkért

#131 Re: Fejezzék be!

2016-06-17 20:23:30

#118: Citológus - Fejezzék be! 

 Tisztelt Citológus!

Mérhetetlenül elkeserítő ez a sötétség és tudatlanság, ami az írásából árad. Világos, hogy semmit sem tud a védőnők munkájáról.

Tökéletesen betanult kampány szöveg, mert a kormánynak el kell számolnia az elköltött pályázati pénzzel, azok után is, hogy a mindig oly' készséges védőnők először az életben megmakacsolták magukat. Természetes, sőt, várható volt, hogy itt is jönnek majd a támadások, a zöllesztési kísérletek.

Ugye nem gondolták, hogy a végtelenségig fogjuk majd tűrni a kizsákmányolást, a kihasználást?

A leghalványabb fogalma sincs a munkánk összetettségéről! Kikérem magamnak a Kolléganőim nevében, hogy más dolgunk sincs, mint babaruha vásárt szervezni, és képzelje, nagyobb gondjaink is adódnak napi szinten a pelenkakiütésnél.

Látott már 700 grammos koraszülöttet, aki hónapok után hazajöhet végre a körzetbe?

Támogatott már családot, ahol a várandósság 39. hetében elhalt a magzat és az anyának meg kellett szülnie?

Verte már eredménytelenül a Gyámügy ajtaját, hogy odafigyeljenek, mikor egy súlyos veszélyeztetést jelentett be, de szerintük minden rendben volt, aztán izzadt azért éjszakánként, hogy csak ne legyen baja annak a szegény kis csecsemőnek?

Szűrt már ki súlyás hallássérülést kötelező, életkorhoz kötött státuszvizsgálaton?

Végzett családlátogatást nyáron 40 fokban, vagy épp télen minusz 10-ben?

Reggelig sorolhatnám.

Aki VALÓBAN ismer minket, pontosan tisztában van ezekkel a dolgokkal.

Igen is, vegyék tudomásul, hogy ezt a feladatot kényszerrel nem tolhatják ránk!!! Aki óhajtja, végezze! De a többségünk nem tud azonosulni vele, nem ezért választottuk ezt a pályát! Ha ilyen ambícióim lettek volna, akkor nőgyógyásznak megyek! Szervezzék meg OKJ-s képzés keretében, ha ennyire fontosnak érzik a prevenciót! Olvastam fentebb, hogy akár a pedagógusokat is be lehetne rá tanítani. Akkor hajrá!

"vannak olyan lehetőség is külföldön, amikor a nő saját maga veszi le a mintát" - Ez a mondat Cser Ágnes interjújára emlékeztet....

De nem külföldi példákkal kéne dobálózni, mert Magyarországon vagyunk, ahol egy szakmunkás többet keres, mint egy diplomás védőnő, aki mellesleg egészségügyi szakdolgozó! Mindezért megbecsülésképpen újabb kötelező feladatot és még több felelősséget dugnának le a torkunkon. A Hungarikumok megbecsülése nem így működik!

DRÁGA KOLLÉGANŐK!

NEM HAGYJUK MAGUNKAT!!!!!!!!!!

 

 

 

Védőnő aki 42 éve dolgozik

#132 Re: Fejezzék be!

2016-06-17 20:32:03

#118: Citológus - Fejezzék be! 

 A védőnők szakmájuk választása során, nem vállalták testüregben végzett vizsgálat végzését. Ez az utólagos és KÖTELEZŐVÉ tett rendelkezés az, ami elfogadhatatlan sokunk számára!

Nem a méhnyak szűrés fontosságát tagadjuk, hanem azt kérjük, hogy csak azoknak kelljen a szűrést végezni, akik önként vállalták a végzését! Elfogadhatatlan érvelés az, hogy akik nem képesek különféle okok miatt eljutni a nőgyógyászhoz, legalább meg lesznek szűrve. Hiszen ettől még bármilyen kismedencei daganat fejlődhet szervezetükben.

Kommentár nélkül: Rákregiszter táblázatok 2012 (országos adatok)

C53 A méhnyak rosszindulatú d. 1070

C54 A méhtest rosszindulatú d.   1460

C56 A petefészek rosszindulatú d 1433  

Az általában igen hosszú ideig csak a méhtestre korlátozódó daganat elsősorban a méhizomzatot beszűrve halad a méhnyálkahártya felől direkt úton az izomzat peritoneális felszíne felé, ritkábban a méhnyak felé. Tudnunk kell, hogy az évente végzett citológiai vizsgálat csak a méhnyakrák szűrésére alkalmas, a petefészekrák diagnózisához egyéb vizsgálatok szükségesek 

Védőnő

#137 Re: Fejezzék be!

2016-06-18 07:17:52

#118: Citológus - Fejezzék be! 

 Kedves Citológus! 

Úgy látom Ön biztos egy politikus.  Szörnyen rosszul látja a dolgokat.  Évente többen hallnak meg emlődaganatban,  mint mehnyakrákban.  Ha Ön tényleg citológus szégyellje magát.  Egy igazi szakmabelinek tudnia kellene,  hogy főleg a megcélzott népesség, (akik évek óta nem jártak nőgyógyászati vizsgálaton)  különösen veszélyeztetett, ezért fontos lenne nálunk a teljes körű nőgyógyászati vizsgálat!  Ha a kormányzatban hozzáértő tanácsadók lennének, akkor az MSZSZ-ot részesítették volna előnyben nőgyógyászokkal!!!  A védőnői munkakörbe a szűrővizsgálat szervezése, egészséges életmód támogatása,  figyelemfelhívás, tartozik nem pedig a szűrés!!!! 

Nem lehet és nem is szabadna egy szakmát ilyen erőszakos módon átváltoztatni, mert akkor az már nem lesz ugyanaz. 

A hátrányos helyzetű településeken általában nem egy védőnő van, hanem 2-3 falvacskára jut egy védőnő,  éppen ezért a kollégák elég leterheltek (utazás egyik faluból a másikba,  halmozottan hátrányos családok, akik sok figyelmet igényelnek) , a munkaidejükbe nem fér bele a szűrés!  A szűrés nem mehet az igazi védőnői munka hátrányára!!!! 

Gondolja ezeket át! 

Anya

#138 Re: Fejezzék be!

2016-06-18 07:39:02

#118: Citológus - Fejezzék be! 

 "Tisztelt "Citológus! 

Először is nem kellene ennyire lenéznie a védőnőket,  ők nem csak a babaruha kiválasztásában segitenek (de igen az is fontos), mindig hasznos tanácsokkal segítenek és támogatnak!  Különben ugyanolyan diplomás emberek,  mint Ön. 

Nem utolsósorban nem kellene becsapni az egyszerű embereket,  ők sem hülyék!  Olvasom,  hogy a mehnyakszűrés nem elegendő magában.  Miért nem citologusokat küldenek szűrő busszal a falvakba!!!!! 

Ja,  hogy önnek sincs kedve hozzá..... Bocsánat! 


Vendég

#155 Re: Fejezzék be!

2016-06-18 20:14:34

#118: Citológus - Fejezzék be! 

 Pontosan. Hungarikumok vagyunk. És nem csak az Ön által vázolt "problémákról" csevegünk a kismamákkal, kis-és nagyobb gyermekekkel. Továbbá, a pontos adminisztrációra való készségünk - bocsánat - megalázó így kiemelve, mert pontosan ez az egyik súlyos hiba a munkánkban, hogy az adminisztráció mindenek felett áll. Ha Ön ilyen tudós, nyilván tisztában van egy védőnő munkaköri kötelességeivel, feladataival. ( Ja, nem, szerintem....) Egyébként képzelje: invazív beavatkozást NEM végezhet védőnő egyébként, a főiskolán eddig nem is tanították meg, és vagyunk páran, akik nem eü szakközepet végeztünk. 30 (!) kenet levételétől pedig senki nem lesz profi ebben sajnos. Nem így kellene a méhnyakrák ellen harcolni, mert így nem lehet. Lehet, hogy kevesebb méhnyakrákos fog meghalni, de kicsit több petefészek-és meéhtesti daganatos, akik azt hitték, h ezzel a szűréssel minden rendben is lesz a továbbiakban. (Mert attól, hogy én elmondom a tanyasai, nőgyógyásznál 10 éve nem járt nőnek, h ezek után azért még menjen már be a városba, mert ez nem rákszűrés, lehet, hogy még majd el is küld melegebb éghajlatra, hogy akkor mivégre tárta szét a lábát???Nekünk eddig is feladatunk volt a szűrővizsgálatra irányítás, annak a tudatba vésése, hogy FONTOS az egészségünk, mert következményei lesznek, ha nem jár nőgyógyászhoz az édesanya, nagymama, vagy egy fiatal lány. Ha tudná, mire van a védőnői szolgálat, tudná ezt is. Ezt természetesen lehet még jobban is csinálni nyilván, de azért érdekelne, hogy az egészségnevelés-fejlesztés területén mit tud felmutatni.

Pontosítanék még. Van, aki önként vállalta, és van, aki "szolíd" erőszak miatt végezte el a képzést. És nekem, akinek eszemben sincs elvégezni, mert nincs gusztusom a gyakorlathoz sem (nem, nem finnyás vagyok, csak ehhez nincs gyomrom), bizony fenyegetésnek hangzik az is, hogy adott idő letelte után rendelkeznem KELL a végzettséggel. (Ezt Ön lehet, h nem tudja, de olvasson utána...)

Az anyagi részét meg hagyjuk talán...300ft nettó /kenet az Ön szerint a pluszmunkáért egészen dícséretes? Akkor végezze Ön. Ennyiért. Én ennél többért sem szeretném.