Tiltakozás a védőnői méhnyakszűrés ellen


Vendég

#101

2016-06-16 18:29

Nem fogok védőnőhöz menni nem ez a szakmája

Vendég

#102

2016-06-16 19:11

A védőnőknek nincs képesítése, sem rendelői felszereltsége ahhoz, hogy ilyen tevékenységet végezzenek. Ezt mint orvos mondom. Nem lehet ekkora felelősséget rárakni egy védőnőre, akinek teljesen más irányú a képzése, annak során nem találkozik ilyen vizsgálat végzésével.

Vendég

#103

2016-06-16 20:27

Mert nem én sem hagynám, hogy védődő végezze rajtam a szűrést és védőnőként nem csinálnám.

Vendég

#104

2016-06-16 20:40

Sziasztok mert szerintem a védönőknek van elég dolguk. Év tizedek ota a gyerekekért vannak .ez nem az ö hatáskörük egy védönövel bizalmasabb a kapcsolat igy személyszerint gátlásos lennék és amugy a nögyogyász tanulta minek több tehendö a védönöknek .. Enyi erövel megtanulhatja a kenetet levenni a párunk is es le lehetne adni ha enyire a védönöket akarjak terhelni... Bocsánat a helyes írási hibákért !!!!

Vendég

#105

2016-06-16 21:49

Mert a méhnyakrák szűrést nem mindegy hogy, hogy veszik le. Azt kellő alapossággal és körültekintéssel kell elvégezni, különben katasztrófa is lehet belőle! Erre egy "gyorstalpaló" nem elég!

Vendég

#106

2016-06-16 23:32

Mert a védőnői méhnyakszűrés hülyeség,dilettáns "egészségpolitikusok" agyszüleménye.

Vendég

#107

2016-06-17 09:16

Ez nem a védőnők dolga!

Vendég

#108

2016-06-17 10:05

Mindenki végezze a maga dolgát!

Vendég

#109

2016-06-17 10:40

Orvos vagyok, a lányom védőnő hallgató. A nőgyógyászati rákszűrés nem pusztán egy kenetvétel. Együtt jár manuális nőgyógyászati vizsgálattal és bizonyos kor után nőgyógyászati ultrahanggal is. Szükség esetén más vizsgálat is kellhet. Ezt a felelősséget nem szabad szakdolgozói szintre áttenni. Bár már régen jártam védőnői rendelésen, de emlékeim szerint a tárgyi feltételek sem adottak ilyen vizsgálat elvégzésére és az egészségügy jelenlegi helyzetét ismerve nem gondolom, hogy megvolna a fedezet a kialakítására. A jelenleg szolgáló védőnők megfelelő képzésének is költsége volna, amit, nem a védőnőkre kellene hárítani, ha központilag, kötelezően lőcsölnek rájuk egy feladatot..

Vendég

#110 Re:

2016-06-17 12:00

#78: taptam -  

 Köszönöm a szakma nevében.  


Vendég

#111

2016-06-17 13:35

A kötelezővé tétellel egyáltalán nem értek egyet. Minden porcikám tiltakozik a szűrés végzése ellen.Sem tanácsadási hely, sem idő, sem megfelelő helyiségünk se lenne hozzá.Többletmunkára és értelmetlen plusz adminisztrációra. sincs idő, sem energia, nem is beszélve a bérezésünkről, még arról, hogy a védőnői szűrés hibás kivitelezése esetén abból a kis összegből is levonnak. Ugye más szakterületen is "így" működik. Jó, hogy alig "stresszelnek" bennünket.
Emlékeztek, a fősulin mindenki fejében vésték az "egészség" fogalmát. Ez nekünk nem jár meg?

Vendég

#112

2016-06-17 13:47

Ma megtudtam, kerülő uton....., hogy a védőnők által levett minták kb.90%-a NEM értékelhető! Akarják?????


Vendég

#113

2016-06-17 13:58

Mert úgy gondolom, hogy egyáltalán nem a védőnők feladata a méhnyakszűrés elvégzése.

Vendég

#114

2016-06-17 15:44

Védőnők a gyermekekért vannak, nem a nők egészségéért..nem feladatuk.
Lion

#115 12

2016-06-17 15:45

Védőnők a gyermekekért vannak, nem a nők egészségéért..nem feladatuk.


Vendég

#116 Re:

2016-06-17 17:30

A védőnőket nőgyógyász szakorvosok képezték ki, kiválóan veszik le a kenetet- sok orvos sem tudja, olyan jól, mint ők. Bízzon a kiképzett védőnőben! Ha a kenetben probléma merül fel szakorvoshoz irányítják az asszonyt. #101: -  

 


Vendég

#117 Re: Re:

2016-06-17 17:37

#116: - Re:  

 Ne bízzon a gyorstalpalón, 30 kenet levétele után önálló mintavételre KÖTELEZETT, rutin, gyakorlat nélküli, soha belső vizsgálatot nem végzett védőnő  eredményében!!!!!!!!!!!!

Főleg, mivel gimnáziumban érettségizett, női nemi szervet messziről látott, soha nőt nem vizsgált, a "kórházi gyakorlaton" csak megtürték!

Kb. ilyen erővel a pedagógusokat is megtaníthatnák ugyanerre!

Ha már energiát fektetne abba, hogy felkeres valakit nőgyógyászati szűrésre, csakis szakemberhez menjen!!!! Ő megvizsgálja, kitapintja  a méhét, érzi, ha a petefészkeknél gond van, UH-t is csinál, megnézi kolposzkóppal, és persze kenetet vesz!

Citológus

#118 Fejezzék be!

2016-06-17 17:48

Tisztelt petíció indító és hozzászólók!

Mérhetetlenül elkeserítő ez a sötétség és tudatlanság, ami ebből a petícióból árad. 

Évek óta dolgozunk azon, hogy Magyarországon ne haljon meg évente 500 (ötszáz) nő méhnyakrákban. Ennek a küzdelemnek lettek harcostársai a kiképzett Védőnők, akik nagyon jó kenetet vesznek, kiválóan adminisztrálnak és lelkesen dolgoznak a leglehetetlenebb körülmények között is.

A magyar nők nagyrésze nem jut el rákszűrésre, mert nincs módja rá. A nőgyógyász bizony pénzbe kerül, már az is probléma lehet, hogy az útiköltséget kifizessék egy rendelőig. A városokban sem mennek el a nők. Talán bizalmatlanok, félnek? 

A kenet levétele nem kíván orvosi egyetemi végzettséget, vannak olyan lehetőség is külföldön, amikor a nő saját maga veszi le a mintát. A Védőnők nem csak azért vannak, hogy babaruha vásárt szervezzenek vagy megbeszéljék a pelenkakiütés problémáit. Az anya és gyermekvédelem szakemberei, egyedülálló szervezetük hungarikum. Új feladatot kaptak és vállalták. Igen, térítést is kapnak minden levett kenetért, de az asszonyoknak INGYEN van. Persze aki ragaszkodik a 8-15 ezer forintos magán nőgyógyászához, szíve joga. Menjenek el a méhnyak szűrésre rendszeresen! Ez a legfontosabb!

 

 

 


Vendég

#119 Re:

2016-06-17 17:51

#112: - Ez NEM IGAZ! Jó kenetet vesznek. Jobban csinálják, mint néhány orvos.

 

Citológus

#120 Re:

2016-06-17 17:57

#109: -  Kedves Kolléga! Tájékozódjon a témában! Pilot program volt, költségvetés van, eszközök biztosítva, adminisztráció működik, a kiképzett Védőnők jól veszik a kenetet. A rendszer kialakult. A méhnyakszűrés bizony CSAK kenetvétel. A manuális vizsgálat és UH egy másik ügy. 

 


Vendég

#121 Re: Re:

2016-06-17 18:16

#120: Citológus - Re:  

 MIért lett MINDEN védőnőnek kötelező? Mert EU-s pénzek, súlyos pézek vannak benne! A védőnő munkája rendkívül széles körű, Magyarországon nincs még egy olyan szakma, amely ennyi szakterülettel kapcsolatos: pedagógia, pszichológia, mozgásfejlődés, táplálás, szociális munka, magzati élet, várandósgondozás, 0-7 éves kor területen, majd iskolai védőnői munka, szenvedélybetegségek, oltások, lázcsillapítás stb.stb....

Ez miért is lett védőnői feladat mindenkinek???????????????

Anonymous - de családilag érintett

#122 Re: Re: Re:

2016-06-17 18:40

#117: - Re: Re:  

 Főleg, mivel gimnáziumban érettségizett, női nemi szervet messziről látott, soha nőt nem vizsgált, a "kórházi gyakorlaton" csak megtürték!

Magával a védőnő számára kötelezővé tétellel egyáltalán nem értek egyet. Az is biztos, hogy sokakban hamis biztonságérzet alakulhat ki egy ilyen vizsgálat negatív eredménye után, mivel ez tényleg CSAK egy kenetvétel, a többi vizsgálatot nem pótolja.

De ne beszéljen hülyeségeket!
A védőnők magasan, széleskörűen képzett szakemberek. Már sok éve csak felsőfokú képesítéssel (régen Főiskolát, ma az egyetemek ezirányú szakán végzett) rendelkező védőnők dolgozhatnak
A terhesgondozás kapcsán - persze van köztük is nagyon sok "laza" ember, aki a kis pénz kis munka elvet követi - nagyon sok, nagy (pl. feleségem 31 év) tapasztalattal rendelkező védőnő bizony előbb észrevesz problémákat, mint sok, a pénzre hajtó, egyébként tehetségtelen, trehány nőgyógyász.

Épp ezért akár ők is csinálhatnák. De amelyikük becsülettel dolgozik, annak már így is kevés a 8 óra munkaidő, nem hogy még rájuk lőcsöljenek kötelező jelleggel olyan dolgot, amire ők nem szegődtek, nem ezért mentek védőnőnek, nem erre esküdtek.
És ráadásul mindezért a vizsgálatért kapnának néhány száz forintot (3-500 talán?), amiért szervezniük, szűrniük, postázniuk, stb.... kellene.
No ez végképp megalázó!!!
Aki közülük szívesen csinálja, és még bele is fér a munkaidejébe, ám legyen, csinálja. Viszont nála meg elgondolkodtató, hogy mekkora körzete is van, hogy még ez is belefér neki, míg mások meggebednek a mnunkában!?
A védőnői vezetés - nem csak a felső, de a helyi ANTSZ-es vezető védőnők meg csak a s...ggüket védik, nem teszenek semmit azért, hogy megbecsüljék a védőnőket, csak elvtelenül bevállalnak, rájuk lőcsölnek mindent.

Kedves Citológus!
Vállalták? Talán a vezetőik bevállalták, akiknek sok esetben fogalmuk sincs a védőnői mukáról, de  a mai magyar valóságról biztosan nincs. Ők nem megalázó éhbérért csinálják a vezetősködést, akiknek meg fizetésemelést sem akarnak adni, csinálják párszáz Ft-ért?!?!? Hogy gondolják ezt???

A védőnők kötelezően EÜ szakdolgozói kamarai tagdíjat fizetnek, de a fizetésemeléskor már nem számítanak szakdolgozóknak.
Annyit keresnek, mint egy középfokú végzettséggel rendelkező dolgozó.
Ugyanolyan főiskolával pl. a gyógytornászoknak magasabb a fizetésük.

Szóval a kitalálók ne csodálkozzanak, hogy ekkora az ellenkezés!!!

Az indítványozók

#123

2016-06-17 18:42

Kedves Citológus Kolléganő!

Köszönjük a véleményt, egy részével teljesen egyetértünk. Magyarországon sajnos tényleg nagyon sokan halnak meg méhnyakrákban, és ez ellen tenni kell.

A petíció nem a méhnyakrákszűrés ellen indult, hanem annak tervezett módját kifogásolja. Amíg a védőnők olyan szinten leterheltek, hogy a saját szakmájukat sem tudják ellátni (400 védőnő hiányzik [link]), nem rájuk kellene terhelni ezt a feladatot és főleg nem így.

A védőnői szűrés kezdetben önkéntes lett volna, azonban végül mindenki számára kötelezővé lett téve egy gyorstalpalót követően. Nem mindenki tud ezzel a feladattal azonosulni, a legtöbben idegenkednek tőle. Sok tanácsadó helységben a hely sem áll rendelkezésre.

Ha már ennyit költött és költ az állam a programra, miért nem finanszírozza a nőgyógyászokat is hozzá (akár mozgó szakorvosi szolgálatként)? Az elmúlt pár nap erre választ adott, mert a védőnőkre ingyen is áthárítható! Ha az állam így folytatja, mindenki inkább átmegy a Lidlbe [link], még az ő munkájukat is elismerik 20%-os emeléssel.


Vendég

#124

2016-06-17 18:43

Azért,mert nem a védőnő dolga és nem azért választották ezt a pályát , hogy nőket kelljen nézegetniük olyan helyzetbe,ami nekik és a páciensnek is kellemetlen.

Ezt a hozzászólást a szerzője eltávolította (Részletek)

2016-06-17 19:00