Tiltakozás a védőnői méhnyakszűrés ellen

Ezt a hozzászólást a szerzője eltávolította (Részletek)

2016-06-17 19:03


Vidéki Védőnő

#127 TiszteltCitológus!Re: Fejezzék be!

2016-06-17 19:40

#118: Citológus - Fejezzék be! 

 Tisztelt Citológus! Nagyon nincs tisztában a védőnők munkájával. Szivesen látnám pár napra a körzetemben és a helyettesített körzetemben, ahol láthatná a tényleges munkánkat. Pont olyan területen dolgozom, akiket ez a szűrőprogram megcélozna. A sajtóban megjelent hírek hallatán kérdezték, hogy fogok-e szűrni. A részletes tájékoztatás után, miszerint ez csak a méhszáj állapotáról ad képet, azt mondták, akkor mi értelme van. Volt olyan is, aki azt mondta, pont azért nem jönne hozzám, mert egy településen lakunk. De azt is elmondanám, hogy éveken keresztül szerveztünk helyben nőgyógyász által végzett vizsgálatot. Éves szinten 100-120 nő jött el. Többen átestek a vizsgálat után nőgyógyászati műtéten, DE NEM méhnyakrák diagnózissal,hanem méhtest, vagy petefészek rendellenesség miatt. Ha ezeknél a nőknél Én végzem el a kenetvételt valószínüleg nem derül ki, és azóta talán már nem is élnének. És ezek a vizsgálatok is ingyen voltak, helyben voltak. Tudja, Nekem/Nekünk évek múlva is ezeknek az embereknek és családjuknak a szemébe kell tudni nézni! Az egyedülálló hungaricum védőnőket SENKI NEM kérdezte meg, hogy akarják-e csinálni!!! Olyannyira megbecsülnek minket, hogy a béremelésnél már szakdolgozónak se számítunk, 30 ledolgozott év után bruttó 160 ezer forintért várnák el, hogy szűrjek heti 2 alkalmat biztosítva, melyből az egyik alakalomnak késő délután ( 17 óra után ) kellene lenni. Mindezt kenetenként nettó 300 forintért ( mert kapunk érte térítést ). Köszönöm, de ebből nem kérek!!! Orvos által végzett szűrésre "önként és dalolva" szervezem be a nőket, de szűrni nem fogok, itt hagyom ezt a szép hivatást, inkább megyek közmunkásnak!


Vendég

#128

2016-06-17 19:43

Mert a védőnők igen leterheltek és nincsenek meg a biztonságos körülmények az általuk végzendő szűréshez.

Vendég

#129

2016-06-17 19:45

úgy tudom, hogy pályázati pénzből lett kitalálva, kialakítva ez a szűrősdi, ami annyit jelent, hogy a pályázat író és az ötletgazdák rohadt sok pénzt szakítottak, a munkát pedig elvégeztetik olyan emberekkel, akik csak dolgoznak a pályázatban, de pénzt nem kapnak érte. Ennyi, ez az igazság, mint minden más pályázatnál. Sajnálom, hogy a védőnők is áldozatai lettek ennek. Az okosok pedig "őszintén" megmagyarázzák, hogy miért is jó, ha a védőnők elvégzik ezt a csodálatos feladatot.

Szóval nem kell szerintem megmagyarázni, hogy miért nem kell ez a munka a védőnőknek. Nem kell érvelni mellette és ellene sem, mert sajnos nincs értelme, mert nem azért találták ki, mert van értelme. Annyi a lényeg, hogy páran sok sok sok sok sok eurot, forintot tettek zsebre és kész.

Budapesti védőnő

#130

2016-06-17 20:08

Elvégeztem a képzést, levettem a 30 kenetet ezelőtt másfél évvel. Ma hozzá sem mernék kezdeni. Más a nőgyógyász mellet ügyeskedni, mint amikor egyedül áll ott az ember. A képzésre úgy jelentkeztem (mert akkor ilyen variáció is volt), hogy nem akarom a szűrést ezután végezni. Becsapva érzem magam!

Az a kolléganőm aki vállalta a szűrést 3 hónap alatt 90 nőt keresett fel munkaidő után az otthonában és próbálta rábeszélni a szürésre, mert a kiküldött levélre nem reagáltak. Ismeretlenül be sem engedték, a kaputelefonon keresztül magyarázkodott, hogy ki ő és mit akar. Ez főváros és nem kis falu ahol ismer mindenki mindenkit. 8 kenetet vett le, 1-t kellett ismételni. 9 kenetvételért és 3 havi munkáért 3000 Ft körüli összeget kapott. Ha ennyi munkáért ennyit fizetnem ez a megbecsülés????

Ja a projektjavaslat keretében igényelhető támogatás összege legfeljebb 1 000 000 000 Ft lehet!!!!!

Védőnő a Védőnőkért

#131 Re: Fejezzék be!

2016-06-17 20:23

#118: Citológus - Fejezzék be! 

 Tisztelt Citológus!

Mérhetetlenül elkeserítő ez a sötétség és tudatlanság, ami az írásából árad. Világos, hogy semmit sem tud a védőnők munkájáról.

Tökéletesen betanult kampány szöveg, mert a kormánynak el kell számolnia az elköltött pályázati pénzzel, azok után is, hogy a mindig oly' készséges védőnők először az életben megmakacsolták magukat. Természetes, sőt, várható volt, hogy itt is jönnek majd a támadások, a zöllesztési kísérletek.

Ugye nem gondolták, hogy a végtelenségig fogjuk majd tűrni a kizsákmányolást, a kihasználást?

A leghalványabb fogalma sincs a munkánk összetettségéről! Kikérem magamnak a Kolléganőim nevében, hogy más dolgunk sincs, mint babaruha vásárt szervezni, és képzelje, nagyobb gondjaink is adódnak napi szinten a pelenkakiütésnél.

Látott már 700 grammos koraszülöttet, aki hónapok után hazajöhet végre a körzetbe?

Támogatott már családot, ahol a várandósság 39. hetében elhalt a magzat és az anyának meg kellett szülnie?

Verte már eredménytelenül a Gyámügy ajtaját, hogy odafigyeljenek, mikor egy súlyos veszélyeztetést jelentett be, de szerintük minden rendben volt, aztán izzadt azért éjszakánként, hogy csak ne legyen baja annak a szegény kis csecsemőnek?

Szűrt már ki súlyás hallássérülést kötelező, életkorhoz kötött státuszvizsgálaton?

Végzett családlátogatást nyáron 40 fokban, vagy épp télen minusz 10-ben?

Reggelig sorolhatnám.

Aki VALÓBAN ismer minket, pontosan tisztában van ezekkel a dolgokkal.

Igen is, vegyék tudomásul, hogy ezt a feladatot kényszerrel nem tolhatják ránk!!! Aki óhajtja, végezze! De a többségünk nem tud azonosulni vele, nem ezért választottuk ezt a pályát! Ha ilyen ambícióim lettek volna, akkor nőgyógyásznak megyek! Szervezzék meg OKJ-s képzés keretében, ha ennyire fontosnak érzik a prevenciót! Olvastam fentebb, hogy akár a pedagógusokat is be lehetne rá tanítani. Akkor hajrá!

"vannak olyan lehetőség is külföldön, amikor a nő saját maga veszi le a mintát" - Ez a mondat Cser Ágnes interjújára emlékeztet....

De nem külföldi példákkal kéne dobálózni, mert Magyarországon vagyunk, ahol egy szakmunkás többet keres, mint egy diplomás védőnő, aki mellesleg egészségügyi szakdolgozó! Mindezért megbecsülésképpen újabb kötelező feladatot és még több felelősséget dugnának le a torkunkon. A Hungarikumok megbecsülése nem így működik!

DRÁGA KOLLÉGANŐK!

NEM HAGYJUK MAGUNKAT!!!!!!!!!!

 

 

 

Védőnő aki 42 éve dolgozik

#132 Re: Fejezzék be!

2016-06-17 20:32

#118: Citológus - Fejezzék be! 

 A védőnők szakmájuk választása során, nem vállalták testüregben végzett vizsgálat végzését. Ez az utólagos és KÖTELEZŐVÉ tett rendelkezés az, ami elfogadhatatlan sokunk számára!

Nem a méhnyak szűrés fontosságát tagadjuk, hanem azt kérjük, hogy csak azoknak kelljen a szűrést végezni, akik önként vállalták a végzését! Elfogadhatatlan érvelés az, hogy akik nem képesek különféle okok miatt eljutni a nőgyógyászhoz, legalább meg lesznek szűrve. Hiszen ettől még bármilyen kismedencei daganat fejlődhet szervezetükben.

Kommentár nélkül: Rákregiszter táblázatok 2012 (országos adatok)

C53 A méhnyak rosszindulatú d. 1070

C54 A méhtest rosszindulatú d.   1460

C56 A petefészek rosszindulatú d 1433  

Az általában igen hosszú ideig csak a méhtestre korlátozódó daganat elsősorban a méhizomzatot beszűrve halad a méhnyálkahártya felől direkt úton az izomzat peritoneális felszíne felé, ritkábban a méhnyak felé. Tudnunk kell, hogy az évente végzett citológiai vizsgálat csak a méhnyakrák szűrésére alkalmas, a petefészekrák diagnózisához egyéb vizsgálatok szükségesek 


Vendég

#133

2016-06-17 22:17

Azért írtam alá mert úgy gondolom ez a szűrés a nőgyógyász dolga. A védőnőket hagyjuk a saját területükön teljes körű munkát végezni!

Vendég

#134

2016-06-18 00:49

Mert maradjon ez a nőgyógyász feladata! Csodálkozom, hogy egyáltalán felmerült valaki fejében ilyesmi. :(

Vendég

#135

2016-06-18 03:27

Évente megszervezem a szakorvos által végzett nőgyógyászati rákszűrést sok kolléganőmmel együtt ,az sem kis feladat!! Kis falukban 1000 alatti lélekszám 40-50 nő igénybe is veszi a többiek elmennek a közeli városba 9 km és a gyógyítóházban megcsináltatják ingyen a vizsgálatot. Vannak hölgyek akik hosszú évek óta nem járnak vizsgálatra ők hozzám sem jönnének el!!

Ezt a hozzászólást a szerzője eltávolította (Részletek)

2016-06-18 05:55


Védőnő

#137 Re: Fejezzék be!

2016-06-18 07:17

#118: Citológus - Fejezzék be! 

 Kedves Citológus! 

Úgy látom Ön biztos egy politikus.  Szörnyen rosszul látja a dolgokat.  Évente többen hallnak meg emlődaganatban,  mint mehnyakrákban.  Ha Ön tényleg citológus szégyellje magát.  Egy igazi szakmabelinek tudnia kellene,  hogy főleg a megcélzott népesség, (akik évek óta nem jártak nőgyógyászati vizsgálaton)  különösen veszélyeztetett, ezért fontos lenne nálunk a teljes körű nőgyógyászati vizsgálat!  Ha a kormányzatban hozzáértő tanácsadók lennének, akkor az MSZSZ-ot részesítették volna előnyben nőgyógyászokkal!!!  A védőnői munkakörbe a szűrővizsgálat szervezése, egészséges életmód támogatása,  figyelemfelhívás, tartozik nem pedig a szűrés!!!! 

Nem lehet és nem is szabadna egy szakmát ilyen erőszakos módon átváltoztatni, mert akkor az már nem lesz ugyanaz. 

A hátrányos helyzetű településeken általában nem egy védőnő van, hanem 2-3 falvacskára jut egy védőnő,  éppen ezért a kollégák elég leterheltek (utazás egyik faluból a másikba,  halmozottan hátrányos családok, akik sok figyelmet igényelnek) , a munkaidejükbe nem fér bele a szűrés!  A szűrés nem mehet az igazi védőnői munka hátrányára!!!! 

Gondolja ezeket át! 

Anya

#138 Re: Fejezzék be!

2016-06-18 07:39

#118: Citológus - Fejezzék be! 

 "Tisztelt "Citológus! 

Először is nem kellene ennyire lenéznie a védőnőket,  ők nem csak a babaruha kiválasztásában segitenek (de igen az is fontos), mindig hasznos tanácsokkal segítenek és támogatnak!  Különben ugyanolyan diplomás emberek,  mint Ön. 

Nem utolsósorban nem kellene becsapni az egyszerű embereket,  ők sem hülyék!  Olvasom,  hogy a mehnyakszűrés nem elegendő magában.  Miért nem citologusokat küldenek szűrő busszal a falvakba!!!!! 

Ja,  hogy önnek sincs kedve hozzá..... Bocsánat! 

Védőnő 61

#139 Re:

2016-06-18 08:51

#135: -  

 Akkor beszéljünk arról kedves kolléganő, mi is a komplett rákszűrés! Kolposzkópos-, UH-, emlővizsgálatot is végez a "kis falavakba" kijövő szülész-nőgyógyógyász? A gyakorlat nem ezt mutatja!!!

Nem kell balliberális, DK-s, komcsi, feszültséget szító, védőnőknek, "sándor máriáknak" felülni!

Pontosan emiatt fogják sztornózni a béremelésünket!

Védőnő a Védőnőkért

#140 Re: Re:

2016-06-18 10:20

#139: Védőnő 61 - Re:  

 Kedves Kolléganő!

Ha egyáltalán kolléganő...

Nem egészen világos a hozzászólása, de véleményem szerint a cél nem az érdemi közés volt, hiszen a petíció szövege világos. Ugyan az értő olvasás álatlános iskolai tananyag, de nyilván nem mindenkinek sikerült magáévá tenni ezt a képességet.

SZÁNALMAS PRÓBÁLKOZÁS A MUNKÁNKBA POLITIKÁT KEVERNI!

EGY IGAZI VÉDŐNŐ ILYET NEM TENNE!

EGY 101 ÉVES SZAKMA MEGBECSÜLÉSÉÉRT HARCOLUNK, ÉS MINDENKI MEGNYUGODHAT FELŐLE, HOGY A MEGOSZTÓ POLITIKA ELLENÉBEN TOVÁBBRA IS ÖSSZEFOGÁSRA FOGJUK BUZDÍTANI A VÉDŐNŐKET!!!

 

anna

#141

2016-06-18 10:21

Tisztelt Szakemberek,és Laikusok!

Védőnőként ,számomra NEM KÉRDÉS,hogy az elméleti részét SEM VÉGZEM EL,a TÖRVÉNYBEN RÁNK kiszabott feladatnak,ezzel együtt , VÁLLALVA  annak lehetséges következményeit!

Citológus a szakmánkat,ill. GONDOLKODÁSUNKAT minősítette,ÉN meg úgy MINŐSÍTEM őt, hogy ,a megemlítés szintjén túllépek a véleményén,mert TÖBBRE ÉRDEMESNEK SEM TARTOM azt!

A véleményem,hogy a VÉGZETT orvosok közül is, a szülész-nőgyógyász szakma iránt érdeklődők vállalják ezt a területet be,és tesznek szakvizsgát.

A VÉDŐNŐ szakma iránt érdeklődő fiatalok,nyílván tájékozódnak-nagyon helyesen-,majd jelentkeznek a szakra,és vállalják a képzés feltételeit.

RÁM ezt senki,erőszakkal NEM KÉNYSZERÍTHETI!

Véleményem névvel vállalom!

Üdvözlettel:tuboly anna

 

 

 

 

 


Vendég

#142

2016-06-18 10:22

Mert maximálisan egyetértek. A méhnykrák szűrés a nőgyógyász feladata.
védőnő 61

#143 Re: Re: Re:

2016-06-18 10:41

#140: Védőnő a Védőnőkért - Re: Re:  

 Képzeld Gárdonyi Andrea a 135. hozzászólásra kommenteltem. Azt az alpári szöveget, amivel megnyilvánulsz a csoportban nem védőnőhöz méltó. Ti mondjátok, hogy ne keverjük a politikát bele? Akkor nem olvasod a kommenteket.

 


Vendég

#144 Re: Re: Re: Re:

2016-06-18 10:49

#143: védőnő 61 - Re: Re: Re:  

 Kedves védőnő61! Nem értem a mondanivalóját! Most akkor mi is a véleménye a méhnyakszűréssel kapcsolatban?

Vidéki Védőnő

#145 Re: Re:

2016-06-18 11:06

#139: Védőnő 61 - Re:  

 "Kedves" kolléganő! Képzeld a kis falvakba kijáró nőgyógyászok kolposzkópot is hoznak és emlővizsgálatot is végeznek! Egyébként politikamentesen tudod miről beszélsz????? Ha a kimondott véleményem miatt nem kapok béremelést, akkor Nekem/Nekünk már régen rossz!!!! Sándor Máriának és azoknak a szakszervezeteknek, akik felvállalják, hogy ÉRTÜNK harcolnak csak köszönettel tartozunk!!!!!! Azt látom szépen "benyaltad" cserágika dumáját, hogy most már minden nagyon hepi, de nem így van!!! Elegünk van a zsarolásból, az ingyen elvégzett plussz feladatokból!!! Aki akarja csinálja a kenetvételt, de ne KÉNYSZERÍTSENEK rá Mindenkit!!! Alkalmasak lennénk a feladat elvégzésére, de nem ilyen erőszakos, zsaroló módon rákényszerítve!!!  Én nem akarom! A szakmai indokokon túl "gyomor" is kell hozzá! Járok épp eleget büdös, koszos, sz@ros helyen, fogdosok épp elég rühes, tetves, ótvaras gondozottat! Ha mégis rákényszerítenek, akkor fájó szívvel, de felállok és nem leszek tovább Védőnő!

Gárdonyi Andrea

#146 Re: Re: Re: Re:

2016-06-18 11:09

#143: védőnő 61 - Re: Re: Re:  

 Én legalább felvállalom magam!

Ellentétben egyesekkel!

Pontosan erre gondoltam, mikor azt mondtam, nem biztos, hogy megéri beszállni ebbe a harcba! De nem igazán számít, mert azokat nézem, akikért érdemes tenni! A KOLLÉGANŐK TÖBBSÉGE MEGÉRDEMLI!

Végeredményben elértem a célom, mert legalább egy lapító "színt" vallott.

Ha már a személyeskedésnél tartunk: Te mit tettél eddig a szakmáért? Elnézést, hogy ilyen tájékozatlan vagyok, de így név nélkül elég nehéz dolgom van.

Komolyan azt gondolod, hogy akkor kapunk bármit is, ha befogjuk a szánkat? Akinek van egy csepp értelme, az tudja, hogy nem így van. De legalábbis "ingyen" nem adják, ez biztos!

A 101 év nem ezt mutatja, igaz én még csak 10 éve vagyok a pályán, de LÁTOM!

Hogy bánnak a munkáltatók sok esetben a Kolléganőkkel? Még fel sem fogták, hogy Hungarikumként milyen védelem illeti meg őke! De még megbecsülés sem jár!

A kényszerítést már ne is firtassuk!

EZEN AKARUNK VÁLTOZTATNI!

TESZÜNK ÉRTE!

"Komcsizni" egyébként nem alpári?

Nem kell engem szeretni!

Ezért tőlem senki ne várja, hogy majd olyannak adom ki magam, amilyen nem vagyok.

Én olyan valaki vagyok, aki felemeli a hangját. Aki nem bírja az igazságtalanságot!

Ellentétben velem, úgy tűnik van, akinek nagyon is fáj az igazság!

 


Vendég

#147

2016-06-18 11:56

Mert az sem volt normális aki ezt kitalálta
Kata

#148

2016-06-18 12:31

egy másik védőnő
Vendég

#149 Re: Re:

2016-06-18 12:40

#139: Védőnő 61 - Re:  

 

KEDVES KOLLÉGANŐ! Ha úgy van megszervezve, hogy komplex nőgyógyászati rákszűrés, akkor az is!! Mi is megszervezzük minden évben, egy héten át minden napra van többféle vizsgálat, a nőgyógyász 2 nap van , és hozza magával a két szemét, a két kezét, a SZAKÉRTELMÉT, az egyszerhasználatos eszközeit, valamint az ULTRAHANG-készülékét! És elvégzi a manuális emlővizsgálatot is! Ha van pályázat, akkor ingyen, ha nincs, akkor 3000 Ft.-ért. Évente 200 asszonynál! Mi kisváros vagyunk, de ugyanezekkel a feltételekkel szűr a "kis falvakban " is! 

Számomra ez a NÉPEGÉSZSÉGÜGYI MUNKA  KEDVES KOLLÉGANŐ!!!!

Kata

#150 Re: Re: Re: Re:

2016-06-18 12:55

#143: védőnő 61 - Re: Re: Re:  

 A hozzászólásod érdemi részével nem foglalkoznék, mert olyan nincs neki. DE!
Csak nem a Védőnők csoportról beszélsz, ahol egymás között vagyunk, mi védőnők????? Ott nincs merszed reagálni egy olyan hozzászólásra, ami böki a szemed, csak itt, névtelenül? Engedd meg, hogy gratuláljak!!!! Hogy a kollegialitást, mint fogalmat nem ismered, az egy dolog. De a tisztességes, elvei mellett kiálló EMBER fogalmát sem ártana magadévá tenni!  Amikor ilyeneket olvasok, nem csodálkozom azon, hogy itt tartunk