A harcsák tilalmi szabályozásának hatályban hagyása

Tapasztalt balatoni harcsás

#51 Re:

2011-12-28 17:01

#50: -  

 Tisztelt Hozzászóló!

Írása sokmindent elárul gondolkodásmódjáról!

Éppen ezért gondolom hiábavalónak magyarázni Önnek az "Előrelátó Gondolkodásmód" jelentőségét.

Egy dolgot azért gondoljon végig!

Ezen petíció támogatóinak bőven több mint a fele balatoni horgász! Ami elsőre remekül hangzik. Milyen szépen össze

tudnak ők fogni ha akarnak. Szinte már Példaértékű!!

Csakhogy van egy ÓRIÁSI BÖKKENŐ! Méghozzá az hogy a tömérdek harcsa közöttük számolatlan kapitális példány

pusztult ki idén a Balatonból! Nem mellékes az sem, hogy mindez az ívási időben történt! Aminek azért elismerhetjük

lesz némi következménye a jövőre nézve.

Gondolja hogy jelen helyzetben az a megfelelő összefogás amikor egy kis lehetőséget nem adnak az állomány regenerálódására?! Sőt fel vannak háborodva még a lehetőség hallatán is...

Szerintem ez a tény a balatoni harcsázók gondolkodásáról mindent elárul!!!!

 

 

 

Ezt a hozzászólást a szerzője eltávolította (Részletek)

2011-12-28 17:39



Vendég

#53 Re: Re:

2011-12-28 17:40

#51: Tapasztalt balatoni harcsás - Re:

Néhány másik tény:

Ön "előrelátó"? A legképzettebb termszettudósok gyakran széttárják a kezüket, pedig kizárólag egzakt tényeket (alias adatok) elemeznek. Persze más a helyzet egy nagyon "képzett" jós esetében, aki mindig tévedhetetlen a jövőt illetően - a jövő heti lottószámokat meg valahogy mindig homály fedi előtte. Az Ön birtokában semmilyen szakértelem és adat nincsen - ez utóbbi fölösleges is az előbbi hiányában.

Majd ha a Balaton kezelői úgy látják szükségesnek, hogy valamilyen halfajra extra korlátozást vezetnek be, akkor meg is teszik, mint ahogy eddig is tették. Akkor nem végeznék a munkájukat? Ellenkezőleg. Mondhat rájuk Ön mindent, mert épp úgy tartja úri kedve, mert nem áll eléjük. Persze akkor következményektől is tartania kellene, hátha a bíróságon találja magát egy rágalmazási per alpereseként, később biztos veszteseként. Nos, konkrétan a balatoni halászat felügyelői a látványos pusztulás ellenére sem láttak okot arra, hogy korlátozni kellene a horgászatot. Ennek kellene, hogy mondjon Önnek valamit, de nem. Ön mindent tud. Tévedhetetlen. Emlékeztetném arra a valakire, aki "tévedhetetlen" volt néhány évtizede és ronda végkimenetele lett az üvöltő őrjöngésének. Talán mégsem akar hasonlítani rá ebben a "tévedhetetlenségben". Csak hisz dolgokat (pl. a halászati felügyelet kapzsi, avatatlan és ki tudja, talán még azt is hogy tolvaj) és a hittel az a baj (na ezzel tényleg van "bökkenő"), hogy ahhoz nem kell bizonyítani semmit. Elég hinni. A valóság azonban teljesen független attól, hogy ki, mit hisz.

Hogy egy esetleges halpusztulás milyen következményekkel jár, arról azért nem ártana nem nyilatkozni előre még akkor sem, ha valaki képzett a témában. Ha megfigyelte volna, akkor tudná (talán), hogy ez is egy olyan téma, amikor a szakértő "nem tudom" választ ad a "mi lesz" kérdésre. Ha már hinni szeret, nem gondolkodni, akkor íme: elhiheti, hogy komoly oka van rá. Példát mondani lehetne akár egy súlyos környezetszennyezés előfordulta után is (volt ilyen és még lesz is), de hadd ne tegyem.

Hogy Ön "szerint" milyen "a balatoni harcsázók gondolkodása", az megbocsásson, de nem mérvadó senkire nézve.

Tapasztalt balatoni harcsás!

#54

2011-12-28 18:29

Tisztelt Uram!

A petíciójuk támogatottságában pontosan mérhető Őnökkel mennyien értenek egyet.
Szerintem nem nekem kell magyarázkodnom.
A kb 20:1-es arány magáért beszél és az is hogy itt javarészt a balatoniak fogtak össze.
Ha a kedvenc szakértőiről veleértve a halászokat is egy ilyen közvéleménykutatást végeznénk, szerintem sokkal rosszabb aránnyal szembesülne!


Vendég

#55 Re:

2011-12-28 19:46

#54: Tapasztalt balatoni harcsás! -

Az őnök vitán kívül állnak, mivel nem tudnak írni.

Ön "szerint" lehet bármi, mi pedig nem kell, hogy egyet értsünk.

Az arány jól mutatja, hogy tulajdonképp mennyien érintettek az ügyben (mi) és mennyien nem (Önök), csak a néha látott vagy soha nem látott, legfeljebb legendákból hallott mesés zsákmány miatti irigység a vesszőparipájuk.

Ön "szerint"… Az sem érdekel, hogy Ön szerint mi van, hát még, hogy mi lenne.

Tapasztalt balatoni harcsás

#56 Re: Re:

2011-12-28 21:36

#55: - Re:  

 Ugye nem érti?

Még most sem érti amit mondunk?!

Senki de senki nem akarja, hogy Ön kevesebb halat fogjon!

Itt csak egy dolog van: az ívást kihasználva könnyebben horogra csalt harcsát NE EGYE MEG SENKI!

Ennyi és nem több!

 

 


Vendég

#57 Re: Re: Re:

2011-12-28 22:08

#56: Tapasztalt balatoni harcsás - Re: Re:

Ugye nem érti? Még most se érti, amit mondunk? A fészekhorgászat, amit most próbálnak megfúrni se nem etikátlan, se nem mészárlás és még ki tudja, mi nem, amit ránk aggatnak. Nagyon nehéz így is horogra keríteni a halat, dehát mindenki, aki büszkén hirdeti, hogy ő nem horgászik ilyen módon, jobban tudja, mint mi, akik igen. Hiába mondjuk, hogy messze nem igaz, amit gondolnak, Önök hisznek. Hisznek mindent, csak az igazat nem, mert nem akarják elhinni, nem akarják látni sem, mert akkor megbizonyosodnának arról, hogy tévednek.

Ha a horgásznak szerencséje van, hadd legyen az ő dolga, hogy elviszi-e a halat, amit fogott. Nem lopta. Nem tudom, hogy Ön elviszi-e az Ön által fogottakat (azt nem is feltételezem, mert jóhiszemű vagyok, hogy kvótáján felül), de nem is firtatom. Mivel az engedélye feljogosítja valamennyi hal elvitelére, nem akarom Öntől elvenni azt. Ha visszaengedi, az Ön dolga, ha nem, az is. Eddig is volt rá szabály, ezután is érvényben van. Talán sosem írta itt le senki így, de én ezt sem hagyom szó nélkül: a horgászat mára bizony nagyon költséges időtöltéssé vált (ha Ön horgászik, akkor tudnia kell, hogy mennyire). A kvótákat gyakorlatilag sosem sikerül teljesíteni - ne bonyolódjunk bele, hogy helyes-e vagy sem, csak megállapíthatjuk a gyakorlati tapasztalat alapján -, de még megközelíteni sem. Nehogy már azon múljon a halállomány "jövője", hogy a természetes vízen (nem telepített magántulajdonú tavakon ám) nagyon ritkán beugró 1-1 halat ne is vihesse haza a horgász, aki fogta. Hogy mások, akik nem horgásznak tulajdonképp mennyit ártanak a halállománynak, azt megbecsülni se tudnám, mégis csak a horgászt sújtanák büntetéssel.

Azzal, hogy Önök betiltatnák ezt a módszert, csak és kizárólag azt érnék el, hogy a szabályokat eddig is betartó horgász nem vinné el a halat, mindenki más magasról tesz az Önök ötleteire, így mindenki más, aki eddig elvitte, ezután is tenné. Akkor most tulajdonképp miről is csacsogunk? Arról, hogy Önök nem védeni akarják a harcsát, hanem elvenni attól, aki eddig is szabályosan játszott - irigységből.

Ezzel az erővel ne vigyen haza halat (de egyáltalán semmilyet) senki, sőt ne is horgásszon senki (de egyáltalán senki), mert akkor majd "biztos" elszaporodik a hal a vizekben és majd a most bőszen emlegetett unokáknak lesz hala - amit persze szintén nem foghatnak ki, hogy még több vagy még nagyobb legyen, amire persze semmi garancia nincsen, hiszen eddig is horgásztól függetlenül történtek a halfaunával rossz dolgok. Hadd említsem csak meg a csatornán vidáman úszkáló növényvédőszeres hordókat vagy a vízszint ingadozást, amitől teljes évi szaporulatok mennek kárba.

Teljesen nyilvánvaló, hogy a horgásztárs iránt érzett gyűlölet vezérli Önöket, mert ezeket mind belátják maguk is (persze nem ismerik el az igazunkat).

Ennyi és nem több.

Ezt a hozzászólást a petíció szerzője eltávolította (Részletek)

2011-12-28 23:47


Endre

#59 Re:

2011-12-28 23:57

#58: Kakakapitány -

Kérem, változtassa meg a nevét szalonképesre. Durva kifejezések miatt töröltem már hozzászólásokat és az Öné sem lesz kivétel.

Tapasztalt balatoni harcsás

#60 Re: Re: Re: Re:

2011-12-29 10:27

#57: - Re: Re: Re:  

 Köszönöm válaszait!

Ezennel elértem a Célom. További érvelésemre már

nem lesz szükség. Ha bárki, horgász, nem horgász elolvassa

az utóbbi néhány hozzászólást itt a fórumon.

Pontos és tiszta képet fog arról kapni Ki és milyen Célból horgászik

 fészken harcsára a Balatonon!

 


Vendég

#61 Re: Re: Re: Re: Re:

2011-12-29 10:55

#60: Tapasztalt balatoni harcsás - Re: Re: Re: Re:

Eddig sem volt szükség semmiféle "érvelésére". Nincsenek érvei.

Balatoni horgász

#62

2012-01-01 21:37

"Eddig sem volt szükség semmiféle "érvelésére". Nincsenek érvei."
Ha van is azt azonnal törlik.
Nem a fészek horgászatot akarják eltörölni csak a nyugodt ívást szeretnék biztosítani a harcsáknak.Plusz a halászok sem tudnák ebben az időszakban a varsáikat megtölteni az ívóterületeken.Az önök petícióját aláírok között sajnos több "hentes" nevét is látom akik eladják a halat.Az éttermes barátom sajnos tőlük vásárol.Szégyenkezve bevallom az én asztalomra is került az ő általuk fogott hal.Abszolút ide vág: Nem zörög a haraszt.....

Vendég

#63 Re:

2012-01-01 22:16

#62: Balatoni horgász -

A rágalmazás az egyik ok, amiért itt töröltek, a másik a durva kifejezések magyaros használata, nem az "érvelés". A cél egyértelműen a fészekhorgászat ellehetetlenítése, mert az "etikátlan" - szerintük. A "hentes"-ek, ahogy Ön nevezi őket horgászok, akik néha halat fognak, máskor meg semmit. Ha törvénytelen módon jut halhoz, az nem a horgász hibája, hanem az Öné. Próbálja csak megfogni azt a halat, amit Ön ilyen módon szerez be! További kérdés az, hogy amit a boltban szoktam megvenni (mert szoktam), az vajon honnan van? Lehet, hogy neveldéből, lehet, hogy nem. Amennyire tudom, ott is könnyen vehet az ember hálóval a közeli folyóban "tenyésztett" halat. Erre mi hatni nem tudunk. Törvény van, csak mindig lesznek olyanok, akik tesznek rá és köztük a "nagyobbak" sosem felelnek.


Vendég

#64

2012-01-03 10:34

Ez kész röhej!

"cél egyértelműen a fészekhorgászat ellehetetlenítése"

Az hogy nem lehet elvinni az ívó halat az egyenlő a fészekhorgászat ellehetetlenítésével?!

Nagyon kérem ezt fejtse ki bővebben, hogy még az olyan átlagos és hétköznapi emberek mint Én is megérthessük!!!!

Vendég

#65 Re:

2012-01-03 13:35

#64: -

"Ez kész röhej!"

Az üvöltéstől nincs igaza.


Vendég

#66

2012-01-03 18:03

Ennyi volna a kifejtés? :))))


Vendég

#67 Re:

2012-01-03 18:24

#66: -

Mondanám, hogy olvasson vissza, de fölösleges. Ennyit is csak pazaroltam Önre.


Vendég

#68 csak mert törli az ellenpetíció írója…

2012-01-08 00:17

Üdv kedves horgásztársak!
Az ellenpetíciónk vitalapjáról törlik a hozzászóásaim, mikor képtelenek érvelni. Ezért gondoltam, hogy itt leírom, hogy mikor törölgetnek bőszen.

Vendég

#212 #206 Re: Re: Re: gúnyolódtam volna?

2012-01-05 21:30


Tisztelt petíció írója!
Én az ön helyében nem is válaszolnék az úriembernek (ezt rám érti /a szerk./). Elég büntetés neki saját magát elviselni.
Ez a kezdeményezés azokat sérti, csak akiknek ez anyagi sérüléssel jár. Évi 20-30 ezer forintért mázsa szám szeretnék a halat hazavinni. Halkan megjegyezném, hogy a harcsa szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján. Ők se értenek hozzá biztos.

Vendég

#213

2012-01-06 20:21

Tisztelt "nagyon okos" . (ezt megint rám érti /a szerk./)
Nagyon halkan megjegyzem,mielőtt ilyen orbitális butaságot leírsz, jobban tájékozódj!!
Az Eurázsiában honos harcsa latin neve.:silurus glanis.........vörös listás.

 

Vendég

#214

2012-01-06 23:14

 

Üdv! Látom, nem hagyják, hogy csendben figyeljem a fórumot. Tájékozódni tényleg nem árt, főleg azoknak nem, akik ócsárolnak engem. Tudják, hogy mi ez a lista? És azt tudják, hogy mi az, ami rajta "szerepel"? És azt tudják, hogy milyen státuszban van az emlegetett harcsa? Nem is várok a válaszig, mert tök fölösleges, csak röviden megjegyzem, hogy ismeretlen a populációja. Igen, igen. Több eszük volt mint Önöknek és megkérdeztek pár szakit, akik felvilágosították őket, hogy nem elég, hogy területenként változó a létszám, de még felmérni is nagyon nehéz. Buta, aki rám akarja sütni a saját jellemvonását.

 

Vendég

#215 Tisztelt "nagyon okos" .

2012-01-07 22:59

Silurus glanis Linnaeus, 1758
Magyar név:
harcsa
leső harcsa
A vörös lista
http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/40713/0
Silurus glanis Linnaeus, 1758
Vendég

#216 Re: Tisztelt "nagyon okos" .

2012-01-07 23:51

#215: - Tisztelt "nagyon okos" .

Ez ám az érv!

Kedves "nagyon okos"-ozó! Mivel nem beszél angolul, ami a lista nyelve, íme egy kis nyelvlecke direkt Önnek:

Population: Abundant. Vagyis Populáció: Bőséges.

Sértegető hangvétele ellenére meg kell köszönnöm, hogy hülyének nézett. Újabb érvet mutatott arra, hogy nincs igazuk. Persze megint törölni fogják a hozzászólásom innen, mert mint eddig is, igazam van. Annyi baj legyen!

 

Csak emlékeztetőnek idézem a linket, amit Ön másolt be ide:

http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/40713/0

 

Remélem, érdekes olvasmány volt.

pecás

#69

2012-01-12 14:45

Ki az az agybeteg aki azt állítja hogy Magyarországon a harcsaállomány bőséges???

Ilyet állítani valami nagyon félresikerűlt gondolkodás kell.


Vendég

#70 Re:

2012-01-12 21:49

#69: pecás -

Aki ért hozzá

pecás

#71

2012-01-13 09:28

Tényleg baj van aza agyaddal, de még az egóddal is! :)
A másik tábor már túl van az 500-on és folyamatosan növekszik.
Talán az az 500 ember több vizet és halat látott mint TE NAGYOKOS!
Talán jobban megítélik a helyzetet.
Te meg itt állsz egyedül és osztod az igét hogy mennyire sok harcsa
van, mert néha fogsz egy párat fészken.
Elviszlek egy két vízre ahol kapásod nem lesz két hónapig aztán verd a nyálad
hogy mihez értesz.

Vendég

#72 Re:

2012-01-13 11:52

#71: pecás -

Jó példája vagy annak, hogy miket szoktak itt törölni. Remélem, a petíció írója kint hagyja az undorító hozzászólásod.


Vendég

#73

2012-01-13 20:06

Tiszteletlen pecás!
Az ,hogy te még nem láttál életedben harcsát,esetleg könyvben vagy videón, az a te bajod.
Az hogy általad :"tudatlan" tudósok tudását kérdőjelezed meg,az Téged minősít.
A kocka, pontyos, gumitavakon meg ne keresd a harcsát......hidd el nincs értelme
vendég kettő

#74 Sok beszédnek, sok az alja! Nagyon sok harcsa pusztult el 2011-ben.

2012-01-17 11:29

Szép napot mindenkinek!

Felesleges civakodni, mert úgy is a nagyok döntenek!!!Aki nem tudná-rengeteg harcsa pusztult el 2011-ben a Balatonon!!!A mai napig nem adtak rá magyarázatot! Vajon miért? Pedig tudják! Van ennek a víznek gazdája?- vagy csak a pénzt szedik be, de rendesen! Lassan a küszt is rekordlistára kell felvenni!!!a Balatonon eljött a rettegés ideje, füstölik a halat, és a horgászt!Nem egymással kellene cívakodni, hanem azt kellene kideríteni, hogy miért emelték fel a Balatoni területjegyek árát 25% al.A 2011-es évi ÁFÁT PRECIZEN RAJT HAGYTÁK!!!Ha az idén ÁFA mentes a jegy, akkor az akciós jegy árának 18480Ft-nak kellene lennie!!! 23100Ft szorozva 0,8-al=18480Ft!


Vendég

#75 Re: Sok beszédnek, sok az alja! Nagyon sok harcsa pusztult el 2011-ben.

2012-01-17 13:38

#74: vendég kettő - Sok beszédnek, sok az alja! Nagyon sok harcsa pusztult el 2011-ben.

A balatoni pusztulás a horgász hibája? Bocsásson meg, ha erősen kételkedem ebben. Ha valahol a vízkezelő szükségesnek látja, bevezetheti a tilalmat, amit már számtalanszor leírtunk ezen a fórumon és a petícióban is olvashatja. Hadd mondjak egy példát! Amikor a Tisza halállománya a ciánszennyezést megsínylette (úgy vélem, látta az elpusztult halakat, ha máshol nem, hát a híradókban), akkor az lett volna a megoldás rá, hogy bevezetnek egy tilalmat országosan? A dunai horgász/halász kissé ideges lett volna a tilalom miatt, pedig akkor is meg lehetett volna indokolni mindenféle ürüggyel, hogy majd a többi vízből telepítünk, hogy etikátlan a horgászat, hogy "unokáink érdekében". Talán Ön is egyet ért velem abban, hogy ez teljesen elfogadhatatlan lenne. Márpedig itt ugyanerről van szó. A Balatonon történt halpusztulásra hivatkozva szeretnék megindokolni, hogy újabb tilalommal élhessenek egyesek kis létszámú horgászok ellen. Pedig a vízkezelő most is bevezethet tilalmat, ha akar, mint ahogy eddig is tette.

Nem kételkedem benne, hogy több harcsát láttak elpusztulni abban a vízben, amit talán az ember idézett elő, de a felügyelőség nem látta indokoltnak, hogy tilalmat vezessen be. Ennek jól megfontolt oka van és nem indokolt sem Önnek, sem másnak feltételezni, hogy aljas nyereségvágy vezérli őket, hiszen eddig is vezettek be szigorított korlátokat, ha úgy látták szükségesnek. Azt gondolom, hogy ez megmutatja, hogy a közhiedelemmel ellentétben mégiscsak végzik éspedig lelkiismeretesen végzik a munkájukat.

Sokan (köztük talán Ön is) úgy vélekednek, ha nem fognak halat (jelen esetben harcsát), annak az az oka, hogy nincsen. Ez a feltételezés a legritkább esetben állja meg a helyét. A halak, köztük is talán leginkább a ragadozók, tanulékonyak és bizony a korábban bevált horgászmódszerek veszélyességét kitapasztalják. Ehhez jön még a harcsa természetéből adódó alapvető óvatossága, lopakodásra, zajtalanságra való öröklött hajlama és máris bőségesen elegendő okot találhat arra, hogy miért nem tudja horogra csalni. Nem Ön az egyetlen, tényleg nagyon nehéz. Nagy kitartást igényel. Gyakran hallom harcsahorgászoktól, hogy biztosan tudják, hogy valahol harcsa tanyázik, de a neki szánt csalira rá se néz. Türelem és furfang: talán egyszer mégis sikerül. Feladva nem megy. Elhiheti, hogy a legtöbbet látott harcsahorgászok is aránytalanul sokszor betliznek. Ez az oka annak, hogy a szakértő nem találja a halállományra veszélyesnek a fészekhorgászatot.

A balatoni jegyárakat egyáltalán nem ismerhetem és végképp nincs belső rálátásom arra, hogy miért emelkedik az engedélye ára. Sajnos minden ára emelkedik mostanában és félő, hogy gyorsuló ütemben. Kétlem, hogy mi (ez idő szerint 26-an) bármilyen hatással lehetünk erre.