A harcsák tilalmi szabályozásának hatályban hagyása


Vendég

#1

2011-12-21 15:00

Egy értelmes magyarázat,értelmes emberektől!!!
vendég

#2

2011-12-21 16:03

Ez igen egy fészek horgász hölgy, óriási tapasztalatokkal!

Ezt a hozzászólást a petíció szerzője eltávolította (Részletek)

2011-12-21 16:41


harcsás

#4 nem minden harcsahorgász hushorgász és fészekhorgász

2011-12-21 16:51

Szerintem mindenki úgy próbálja beállítani a harcsa horgászokat,hogy húshorgászok,vagy fészekhorgászok.Ez egy elferdült folyamat és elharapózni látszik az a beerőltetés,hogy mindenki engedje vissza a halakat hogy maradjon az unokáinknak is.Nem tudják felfogni és elfogadni,hogy az aki harcsázásra adja a fejét komoly szakmai tudással,helyismerettel,kitartással és kellő tapasztalattal rendelkezik.Nem egyszerű becserkészni egy a vízben évtizedek óta élő halat,lehet radarod vagy bármid.A Balaton nincs akkora bajban,mint egyesek hiszik és állítják,de nagymértékben fokozni kell az ellenőrzéseket a vízterületen és a halászatot teljesen beszüntetni nyílt vízen.Egy két év és rendbe jön magától a vízterület.
Itt harcsások vannak akiknek nem kell ecsetelni a sport nehézségeit,hiszen napi szinten találkoznak irigyekkel a vízparton és már nem igazán foglalkoznak értelmetlen beszólásokkal.Tudják a dolgukat és felháborodva olvasnak olyan hozzászólók elferdült véleményét akik életükben nem fogta harcsát és lehet értelmes halat sem.Elhiszem idegesítő kudarcot vallani és hideg téli nappalokon azon fáradozni,hogy sikeres horgászokat molesztáljanak,sértegessenek.Értelmetlen harcot küzdjenek az ellen amit generálnak és ráadásul nem balatoni horgászok.Soha nem lesz a Balaton műanyag tó de ne is legyen.A hatalmas vízterület és a lehetőségek száma miatt sem lesz soha MŰ tó.Vannak már sikeres Női harcsások is.Táboruk egyre nő.
Egy nem fészekhorgász

#5

2011-12-21 17:02

Ez igen! Törölték a hozzászólásom!Húsba vágott?
Egy Nicknév

#6

2011-12-21 17:22

Unalmas már ez a BALATON-ozás....
Mint azt már egy kolléga leírta : nem csak a Balaton létezik ebben az országban és amennyiben a Balatoni vízkezelő nem tartja helyesnek a tilalmi javaslatot,fel fogja oldani azt és nyugodtan fészkezhettek tovább és hazavihetitek vagy eladhatjátok a szép nagy harcsákat.Pont.Annyira csökött az agyatok hogy nem láttok tovább a Balatonnál és a harcsahús pénzen?Ennyire primitívek vagytok?Az meg hogy a hozzászólásokat törlitek és különböző fórumokon több néven írogattok ez is csak titeket minősít....
Egy Nicknév

#7

2011-12-21 17:24

Jah és kíváncsi leszek hány aláírást sikerül összeszednetek.
Arra meg végképp hogy milyen településekről....
Hajráá...sok sikert

Vendég

#8 elgurult a gyogyszered???

2011-12-21 17:26

Pestig nem ér a Balaton

Vendég

#9 Re: nem minden harcsahorgász hushorgász és fészekhorgász

2011-12-21 17:26

#4: harcsás - nem minden harcsahorgász hushorgász és fészekhorgász

Itt pontosan a fészekhorgászatról van szó. Igyekeznek úgy beállítani a fészekhorgászokat, mint az ügyeletes vízi sátánt. Szerintük azért nincs hal, mert a fészekhorgászok kiirtják, eltűntetik, rapsicok, kifosztják a vizeket. Naná, hogy soha életükben nem próbálták! Akkor lenne fogalmuk róla, hogy mennyire nem könnyű harcsát fogni ezzel a módszerrel sem. Azért nem eredménytelen és ahogy írtad is, a sárga irigység elemészti őket egy 20-30kg-ot nyomó zsákmány láttán. Persze egy ilyen hal nem akad minden nap horogra annak a fáradtságot nem ismerő horgásznak, aki fogta, hanem ellenkezőleg. Ismerek olyat, aki örül, ha egy szezonban egyáltalán fog egy (azaz 1 db) bármekkorát. Nem azért, mert nincsen, hanem mert annyira nehéz. A kedvét a sikertelenség akár szezonokon át sem szegi, ami bámulatos kitartás. Ezt a halat sajnálják tőle a magukat rettentő nagy hal- és természetvédőnek kikiáltó akárkik. Én azt mondom, hogy nincs hozzá joguk, hogy elvegyék tőle és mástól sem. Ha valamelyik vízen túl kevésnek találják a harcsát, akkor a fogását korlátozni fogják. Azonban bármilyen korlátozó törvény nem állítja meg azokat, akik illegálisan (leggyakrabban halászati és nem is kishalászati eszközökkel, sőt ha lehetőségük van a vízszint mesterséges ingadoztatását felhasználva) mértéket nem ismerve fogják ki a halakat. Újabb korlátozás csak arra a törvénytisztelő horgászra vonatkozik, aki szegény jobb híján betartja.

 

Tudnod kell, hogy a fészekhorgász nem gátlástalan vízi rabló, hanem ugyanolyan horgász, mint bármelyik más módszert űző. Mindenféle bélyegekkel megpecsételni, na ez tényleg etikátlan. A korlátozások rá is vonatkoznak és mint említettem Ő sem képes legendás mennyiségű halat fogni. Mivel a harcsa nagyra nő, gyakrabban fordul elő, hogy hatalmas halakat fog, amikre sok más horgász irigykedve néz és szeretnék azt tőle bármilyen módon elvenni. Aki fog egy ilyen nagy halat, az sokkal gyakrabban engedi vissza, mint azt az irigykedők gondolják és mint evangéliumot, tényt hirdetik. Átlagos család konyhájába nem való, eladáshoz túl ritka a siker (egyáltalán nincs anyagi értelme), marad a búcsúzás és a szép emlék. Aki kifogja és mégis megtartja az ilyen nagy halat, az tegye úgy, ahogy azt a szabályok neki előírják, a rendelkezés joga hadd legyen már a sajátja. A többi szabáytalan, de az nem a legálisan horgászó horgász.

Egy nem fészekhorgász

#10

2011-12-21 17:41

1.” halászati szakemberek bevonásával történt, akik nem csak elhivatottak, de kellőképpen képzettek is voltak a témában”Ilyen szakemberek voltak, akik anno a busát és a többi jövedék halat betelepítették!És ez a módosítás a halászoknak kedvez.
2.Ez igaz az említett petíció nem tartalmazza ezt. Mert a jelen gazdasági helyzet nem biztosít kellő forrást a hatékonyabb őrzéshez. Jó példa erre az új 2012-es Balatoni horgászrend és a sok új tiltás!
3.” A törvény betartásának szigorúbb ellenőrzése mellett az állami tulajdonú vízterületek halállománya igenis kellőképpen megóvható”
Melyik ez az állami vízterület ahol ez sikerült?
4.Itt nem említi, hogy honnan legyen forrás ehhez a szigorúbb őrzéshez?
„Tisztelettel felhívjuk figyelmét arra is, hogy amennyiben egy vízterület kezelője vagy a természetvédelmi hatóság szükségesnek látja, bármilyen tilalmat bevezethet a halállomány védelme érdekében”
Ha esetleg már létezik akár fel is oldhatja. De ugye senki nem fog a saját kezébe harapni.
„kevesebb horgász, talán több orvhalássz és ködbe vesző jövőbeli vendéghorgászok”
A rabsicot nem érdekli ki van a vízen vagy mi a szabály!
A vendéghorgász az nem csak külföldi horgász sok a hazai vándor horgász.
Az aláírok nevében kikérem magamnak hogy mindenféle laikus dilettánsnak állítson be. Csupán csak azért mert nem fészekről horgászom a harcsára.

Ui:Egy kérdésem lenne a petíció írójához mennyi harcsa fogás szerepelt a tavalyi évben a fogási naplójában?

Vendég

#11 harcsás

2011-12-21 17:53

Nem az a lényege a védelmet nyújtó emberkéknek,hanem az hogy ne fogjunk harcsát.Még egyszer leírom a gyengébbek kedvéjért.A Balaton nem MŰ tó.Itt aki harcsázik és nem a csatornákon teszi,zöme harcsáját nem fészekről fogja.Ezt nem tudom miért nem lehet érteni.A Balatonon bevezetett új szabályok szerint,márciustól április végéig nem lehet harcsára sem horgászni.Ez életbe lép januártól.Ezzel védték már a fészkelő harcsákat.?? Itt látszik hogy aki ezt a jogszabályt is hozta nem ismeri a harcsát.Itt a Balatonon június környékén ívik.De a fészek előkészítését és karbantartását látogatását,már megkezdi 12-15 fokos víznél.Akkor ne lehessen harcsát fogni július végéig???Badarság!!!Ha pucolod egész évben a pontyot amit hazaviszel nincs benne ikra?? Engedd vissza azt is mert a fajfenntartás megköveteli.Gyerekes és tudatlan amit csináltok és fényezhetitek magatokat bárhogy.

Vendég

#12

2011-12-21 17:58

Hát csak nem sikerül túl jutni a Balatonon....ez a gyerekes.
Egy nem fészekhorgász

#13 Re: harcsás

2011-12-21 18:06

#11: - harcsás

Ezt a Füstös Gáborral kéne megbeszélned!Nekünk mi közünk a Balatoni szabályozáshoz.

Tapasztalt balatoni harcsás

#14

2011-12-21 18:06

Szerintem az Oltiék szempontjából teljesen mindegy melyik petíció lesz sikeres.
Úgy is szabálytalanul ha jobban tetszik illegálisan fognak jövőre tevékenykedni.
Egyértelműen le van írva a kifogott halat TILOS ELADNI! Egy biztos Oltiék néhány kilogramm
harcsánál nem esznek meg többet egy évben így a maradék BIZTOSAN ELADÁSRA MEGY. Nem hiába a heves tiltakozása. A petíció egyértelműen kimondja hogy a hobbiját nyugodtan folytathatja csak a kifogott halat engedje vissza. Ő EZZEL EGYÉRTELMŰEN NEM ELÉGSZIK MEG, MERT A KAPITÁLIS HALAT IS HAZA AKARJA VINNI. Az előzőekben felvázoltak tekintetében az meg biztos hogy ÉTTEREMBEN FOG KIKÖTNI!!!Olti úr még arról is beszél, hogy mennyivel jobb lenne a hathatós ellenőrzés. Erre meg csak azt mondom akkor is Ő húzza majd a rövidebbet amikor egy kapitális harcsával igazoltatják majd az étterem parkolójában.
Ui: A harcsákat tisztelő és azokat nem kiírtani szándékozó minden Fészekhorgásznak sok sikert és jó horgászatokat kívánok jövőre.

a petíció írója

#15 Nem szándékoztam válaszolni…

2011-12-21 18:14

…de az Ön erőszakossága győzött kedves "nem fészkhorgász", legyen hát!

"Ilyen szakemberek voltak, akik anno a busát és a többi jövedék halat betelepítették!És ez a módosítás a halászoknak kedvez."
Van fogalma arról, hogy mikor telepítették a tájidegen halakat? Megsúgom, hogy egyet sem 1997-ben, de még megközelítőleg sem.

"Ez igaz az említett petíció nem tartalmazza ezt. Mert a jelen gazdasági helyzet nem biztosít kellő forrást a hatékonyabb őrzéshez. Jó példa erre az új 2012-es Balatoni horgászrend és a sok új tiltás!"
Az őrzés a feltétele annak, hogy a vizeket ne fosszák ki. Ha ezt elhanyagolják, az említett nehéz gazdasági helyzet csak rontja a statisztikát - többen néznek bármilyen megélhetés után: ők nem a fészekhorgászok, ehhez nagy türelem, kitartás és nem épp olcsó felszerelés kell. A jó példája engem igazol. Ha a halászati terület kezelője szükségesnek találja, akkor korlátozásokat vezet be, amihez legalább 1997 óta joga van.

"Melyik ez az állami vízterület ahol ez sikerült?"
Ahol az ellenőrzést megoldották és még véletlenül sem csak a horgászokat folyton zaklatva, hanem a halászati tevékenységet, a vízgazdálkodást és a környezetszennyezést is ellenőrizték. Márhogy kellett volna, mert tudtommal kimerült a szabályokat betartó horgász időleges zaklatásában.

"4.Itt nem említi, hogy honnan legyen forrás ehhez a szigorúbb őrzéshez?"
A forrás megtalálása nem az én dolgom, nem láthatok bele költségvetésekbe, számlákba, egyáltalán semmibe, ami ehhez elegendő információt adna. Másrészt viszont helytelennek találom nem megkérdezni, hogy akkor vajon melyik a kevésbé költséges: alkalmazni a szükséges mennyiségű őrt vagy hagyni, hogy a hal orvhalászat martaléka legyen. Ez mindjárt teljesen más megvilágításba helyezi és egyértelművé teszi a választ is.

"Ha esetleg már létezik akár fel is oldhatja. De ugye senki nem fog a saját kezébe harapni."
Értelmetlen komment.

"A rabsicot nem érdekli ki van a vízen vagy mi a szabály!"
Pontosan! Önök viszont elmarnák a tisztességes horgászt a zsákmányától orvhalászokra hivatkozva. Hol az Önök igazságérzete? Hol az elképzelésük megvalósítása abban, hogy a szabályosan horgászótól megvonnák a lehetőséget, hogy halat fogjon? Attól az orvhalász majd nem fog? Hát persze, hogy megfelelő őrzés nélkül hiába vezettetnének be akármilyen tiltást, hiszen csak az tartja be, aki nem szabálytalan, vagyis a legális horgász.

"A vendéghorgász az nem csak külföldi horgász sok a hazai vándor horgász."
Szintén ködös elképzelés, hogy a hazai horgászok nagy horgásztúrákat szerveznének maguknak több száz vagy akár csak több tíz kilométeres távolságba. Aki ezt megteheti, az legalábbis nagyon tehetős. Azt szeretnék, hogy csak a nagyon tehetősek horgászhassanak? Így etikára hivatkoznak?

"Az aláírok nevében kikérem magamnak hogy mindenféle laikus dilettánsnak állítson be. Csupán csak azért mert nem fészekről horgászom a harcsára."
Kommentálni sem érdemes.

"Ui:Egy kérdésem lenne a petíció írójához mennyi harcsa fogás szerepelt a tavalyi évben a fogási naplójában?"
Nem tartozik Önre, de annyit elárulhatok, hogy a kvótákat meg sem közelítettem soha. Ha még kérdezni akarná: nem, méreten aluli halat sosem viszek haza, sőt amennyi a konyhámban köt ki, abból hamar éhen lehetne halni.

Vendég

#16 harcsás

2011-12-21 18:14

Az hogy minden harcsást rapsicnak eladónak meg húshorgásznak állítotok be.Most már elajándékozni sem lehet a halat a Balatonon,mit akartok még hogy biztosítva legyen az hogy véletlen fogjatok halat??Vegyük le a horgokat vagy ne menjünk a vízre,mert vannak területek ahol rapsickodnak?Tudod hány embert sikerült már segítségünkkel kitiltani a vízről?Vagy fogalmad van egyáltalán a horgászatról??Szerintem nincs.Miért nem a halászattal szálltok szembe ilyen hévvel,talán barátod a füstös akit kipateroltak a Tisza tóról? Vagy az nem bántja a csőrödet hogy napi két halászhajó járja a vizet a vermelő halakat keresve,vagy az hogy kamu telepítések mennek a Balatonon és sorolhatnám még.Szedd össze a halvédő emberkéidet és csatlakozzatok az antirapsic brigádhoz ahol már értek el eredményeket,és ne azon emberek ellen szövetkezzetek akik évtizedek ota horgásznak a Balatonon és védik a környezetüket.
a petíció írója

#17 Re:

2011-12-21 18:21

#14: Tapasztalt balatoni harcsás -

Kérem, hogy a személyek elleni vádaskodást mellőzze! A kérelmünknek hangot azért adtunk, mert csak az ellenségként vélekedők tábora szólal meg, mintha mi valami bűnözők lennénk. Nem vagyunk azok. Az orvhorgászat nem az a jelenség, ami velünk összeköthető, márpedig csak minket akarnak sújtani ezzel a módosítással.

Egy nem fészekhorgász

#18

2011-12-21 18:23

Tiszató:"A fajlagos tilalmi időszakon túl decemberben, januárban és februárban tilos a harcsa fogása. Fajlagos tilalmi időszakban (május 02-től június 15-ig) a harcsát megtartani tilos."
Ez is egy megoldás!
a petíció írója

#19 Re:

2011-12-21 18:31

#18: Egy nem fészekhorgász -

Kicsit zavar, hogy minduntalan válaszolnom kell Önnek életszerűtlen felvetéseire. Jól sejtem, hogy a víz magánkézben van? Céginformációk szerint igen. Ebben az esetben a tulajdonos érdeke, hogy őriztesse, továbbá joga, hogy a horgásztatást saját szabályai szerint alakítsa.

Megkérhetem, hogy ne zaklasson többet értelmetlen hozzászólásaival?

Boborján

#20

2011-12-21 18:32

"sőt amennyi a konyhámban köt ki, abból hamar éhen lehetne halni."

Jah,mert az étterem konyháján kötnek ki :)
a petíció írója

#21 Re:

2011-12-21 18:34

#20: Boborján -

Vádaskodásával bíróság elé is mer állni ellenem?


Vendég

#22 Boborján

2011-12-21 18:34

Beteg vagy vagy mi van veled?Magadból indulsz ki vagy valaki biztat?
Tapasztalt balatoni harcsás

#23 Re: harcsás

2011-12-21 18:50

#16: - harcsás 

 Harcsás! Sokmindenben igazad van a Balatonnal kapcsolatban. Én is várom már mikor takarítják ki az Zrt.-ét és vele együtt a füstöst a vízről.

Boborján

#24 Re: Re:

2011-12-21 18:53

#21: a petíció írója - Re:

"Vádaskodásával bíróság elé is mer állni ellenem?"

Azért ne essünk át a ló túloldalára.

 

Csupán nem értem,ha nem viszi haza a halat és nem is adja el,akkor ezek szerint Ön egy olyan Balatoni fészek horgász

aki kifogás után visszaengedi a harcsát?

Egy harcsás

#25

2011-12-21 18:59

"Az hogy minden harcsást rapsicnak eladónak meg húshorgásznak állítotok be."
Ez hol van?Hol szerepel, hogy a harcsahorgász húshorgász?
Egy harcsás, aki aláírta a petíciót!