Quaestor károsultak megmentéséért

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Ez a(z) Quaestor károsultak megmentéséért petíció automatikusan generált fórumtémája


Vendég

#376

2015-03-17 18:24

Ha Abony 279 millió forintos befektetése került veszélybe (Törökszentmiklóson ez az összeg 103,5 millió forint) úgy, hogy az abonyi polgármester szerint  "a legelőnyesebbnek látszó befektetési konstrukciók kiválasztásában egy befektetési tanácsadó valamint a gazdasági osztály vezetőjének segítségét kértem", szóval 2 gazdasági szakember is a Q. kötvényt javasolta neki, akkor mit várnak el a 70 éves Marika nénitől Rásonysápberencsről? Hogy majd ő okosabb lesz, mint az abonyi önkormányzat esetében 1 befektetési tanácsadó, 1 gazdasági osztályvezető és 1 polgármester?????? De gondolom, hogy Törökszentmiklóson sem egyedül döntöttek a város befektetéséről.

Mert itt sokan azt mondják (ld. NOL cikke, ld. pénznyelő hozzászólásai ezen a fórumon is), hogy a 70 éves Marika néninek Rásonysápberencsről is TUDNIA KELLETT VOLNA, hogy mibe fektet bele, miért vállalta a kockázatot, miért nem nézett utána...stb.


Vendég

#377

2015-03-17 18:26

A "fiktív", túljegyzett 150 mrd forint után a kamatadót sem fizették be? Ha igen, nem tűnt fel a NAV-nál sem, hogy a befizetett kamatdó már meghaladja azt, ami normális lenne? Vagy ők nincsenek kapcsolatban az MNB-vel? Vagy sz...nak rá, a lényeg, hgogy bejöjjön az adó, ha több jön be, az nem baj, csak ha kevesebb?
Vagy a kamatadót is elcsalták valakik és be sem fizették?


Vendég

#378

2015-03-17 18:31

szeretném a pénzemet visszakapni

Vendég

#379

2015-03-17 18:57

Teljes mértékben egyetértünk a petició tartalmával,kisnyugdijasok vagyunk, a kárpótlási jegyből beváltott értékpapirok kiváltásakor jövedelmi adó megfizetése utáni megmaradt összeget helyeztük a qaestor kötvényekbe,mivelhogy azt a kedvező lehetőséget ajánlották,hogy bármikor kivehető az összeg,igy a nyugdíj kiegészitésére gyógyszerek kifizetésének pótlására tartottuk fenn,ami most megszünt!

Vendég

#380

2015-03-17 19:01

A családom több tagja is károsult, de még ha nem is lenne ilyen, akkor is felháborítónak tartom, hogy a vasárnapi zárvatartás a "családok érdekében" fontosabb feladat volt, mint megmenteni családok életen át gyűjtögetett, spórolt...stb. vagyonát !!! Felborultak az értékrendek! Bárkivel , bármit megtehetnek????? Ebbe hány család fog megint tönkremenni???????

Vendég

#381

2015-03-17 19:02

21.30 ATV Friderikusz - a brókerbotrányokról lesz szó

Brókerbotrány

#382

2015-03-17 19:06

Érdemes elolvasni! A linket nem engedi bemásolni ezért több részletben bemásolom a szöveget.

Pápai Levente: A Nagy Fideszes Brókerbotrány II.

Jegybanki felelősség: kártalanítani kell a BEVA szintig

Nem kétséges, hogy a mostani pénzpiaci fejlemények úgy fognak bevonulni a magyar történelembe, mint a Nagy Fideszes Brókerbotrány. Ami ráadásul meg is fogja ingatni a mostanra már úgyis megtépázott Fidesz társadalmi támogatottságát, mert átüti az emberek ingerküszöbét és nyilvánvalóvá tesz összefüggéseket számukra. Ebben lesz segítségükre ez a mostani cikksorozat is. Igen, cikksorozat, mert annyi borzalmas következménye és részlete van ennek a mostani botránysorozatnak, hogy nem fér el egyetlen posztban. A második részben a jegybank szerepét és felelősségét vizsgálom, amolyan unorthodox köntösben.

 2013 októberéig a PSZÁF látta el a pénz- és tőkepiacok felügyeletét, azóta pedig összevont szuperintézményként a jegybank. Azaz a Fidesz által kinevezett vezetők irányították az éppen illetékes tőkepiaci felügyeletet a 2010-es „fülkeforradalom” óta. Tényszerűen lehet tudni, hogy azóta tucatnyi ellenőrzést tartottak a BudaCash-nél és a Quaestor különböző cégeinél, ahol szinte mindig találtak valamilyen kisebb kihágást, és általában igen kis büntetéseket szabtak ki. Ezen az általános felelősségen kívül azonban további, konkrét felelősség is terheli a korábbi PSZÁF-ot, illetve a Matolcsy vezette MNB-t. Vegyük sorra.

  1. A BudaCash ügyében még azt a rendkívül gyenge érvelést próbálta meg átnyomni a Fideszes propagandagépezet, hogy utoljára2010 májusában vizsgálták meg az „ötéves kötelező átfogó vizsgálattal” a brókercég működését. Persze már ezt is az újonnan kinevezett Szász Károly szignózta, ezért a felelősség már itt is az övé persze, és ki kötelezte arra a hatóságot, hogy mindig öt évet várjon? De akkor mi van a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Nyrt.-nél lefolytatott 2013 nyári átfogó vizsgálattal? Ez másfél éve volt. Ott sem találtak semmit. Vajon ezért ki lehet a felelős Habony Elvtárs szerint? Az IMF, a Bilderberg-csoport gyíkemberei a vagy az „elmúltnyolcév”? Valahogy ezt a vizsgálatot elfelejtette megemlíteni a fideszes lakájmédia. Persze, mert ez a tény teljesen hitelteleníti a fenti amúgy is reménytelen fideszes érvelést. Csak nekem furcsa, hogy az akkori és a mostani átfogó vizsgálat mennyire más eredményt hozott másfél éven belül? Most a kapkodó Fidesz az évenkénti átfogó vizsgálatban (is) látja a megoldást. Hát, itt ez sem jött volna be.
Sosejárjígy

#383 Re: Vélemény

2015-03-17 19:07

#4: - Vélemény 

 Nagyon sokan lehetünk, de célszerű megvárni az MNB állásfoglalását (feljelentését). Utána pedig pertársaságokba kellene szerveződnünk.


Vendég

#384

2015-03-17 19:07

Azt szeszeretném mondani,hogy az ên,testvérem ês a szüleim évtizedek óta megtakaritott pènze is ide volt elhelyezve ês igen nagy szükség lenne a megtakarítàsunkra mivel az volt minden vagyonunk! :-/ Felhàborító, hogy pl. Csalàd alapitàs előtt àllok és kezdhetek mindent a nullàról ahogy a csalàdom is és több ezer ember!botrányos 

Brókerbotrány 2

#385

2015-03-17 19:08

  1. A Quaestor FINANCIAL HRURIRA Kft. számára viszont már maga a mostani fővádló, Dr. Windisch László MNB alelnök engedélyezte a 70 milliárd keretösszegű új kötvényprogram indítását. A Quaestor FINANCIAL HRURIRA Kft. tőkéje 10 millió (!) forint volt. Hogyan történhetett meg, hogy ezt a programot engedélyezte a mai jegybanki vezetés?

Van egy nyugtalanító pletyka is a piacon, miszerint a jegybank már korábban elkezdte volna a BudaCash átfogó vizsgálatát, de a BudaCash vezetői halasztást kértek, és emiatt csak később indult meg a vizsgálat. Ez normál esetben rendben lenne. De múlt héten az országgyűlés gazdasági bizottsága előtt maga Windish László állította azt, hogy a BudaCash-hez a DRB bankcsoportnál lefolytatott vizsgálatoknál megfigyelt gyanús értékpapír-műveletek vezettek el. Ha ez így van, akkor ez már problémás. Arra kérem a jegybank illetékeseit, hogy tegyék tisztába ezt a kérdést!

Szóval sokszoros felelőssége van a Matolcsy vezette jegybanknak (és elődjének). Régóta vita van közöttünk abban, hogy Matolcsy költhet-e 300 milliárd forintot lázálmaira. Szerintem nincs ehhez joga. Ezt a pénzt be kéne fizetnie a költségvetésbe, és a megválasztott képviselőknek kellene eldöntenie, hogy mire költjük ezt a közpénzt. Abban nincs vita, honnan van a jegybanknak ennyi pénze: a forint gyengülésén gazdagodik a jegybank. Az Együtt érvelése szerint „csak olyan feladatokat láthat el a jegybank, amit előír a jegybanktörvény, amit Matolcsy luxusjegybankja mindig úgy próbál kivédeni, hogy „a jegybank mindent csinálhat, amit nem tilt a törvény”. Ugye ez elég furcsa jogértelmezés, mert ha igaz, akkor hamarosan feltűnhet az MNB Fagylalt a CBA hűtőjében és nem lepődnék meg egy Jegybankos Lángos és Hekk Büfén sem a Balaton parton.


Vendég

#386

2015-03-17 19:10

Mert szeretném ha minél több ember a pénzéhez jutna, félek hogy nem sok jóra számíthatunk, de ha osszefogunk hátha sikerül.
Brókerbotrány3

#387

2015-03-17 19:20

Ezek után, amikor felvetettem, hogy a jegybank esetleg segíthetne olyan közcélú feladatokat ellátó alapítványokon, amelyek elveszíthették pénzüket a BudaCash csődjénél, akkor Matolcsy dacos és sértődött magyarázkodásban tört ki.

„Tudatlanságon és rosszhiszeműségen alapul, ráadásul a jegybanktörvény ismeretének teljes hiányáról tanúskodik az az állítás, amely szerint az MNB-nek kellene valamiféle „állami” kárpótlást nyújtania a brókercég és a bankok károsultjainak.”

Nos, igaz. A jegybanktörvényben tényleg nem szerepel, hogy ilyenkor kárpótlást kellene nyújtani a jegybanknak. De Matolcsy jogértelmezése alapján sehol nem tiltja a törvény, hogy adjon kárpótlást, ugye? Azaz nyújthat, ha akar. Az pedig hogy akar-e vagy sem, azt a mai jegybank esetében csak és kizárólag Matolcsy dönti el. Az övé ez a morális felelősség. Most elválik, hogy ha van arra 300 milliárd, hogy saját hobbijainak hódoljon, és erre ráfogja, hogy ez jó, akkor vajon segít-e a mostani károsultaknak.

Szóval ne játsszuk tovább azt, hogy a jegybank normálisan működik. Ne nyomjunk azt az érvelést, amit én is megtanultam, hogy mi lenne a jegybank feladata egy normális országban, ha a mai MNB elnök tojik erre. Nehogy már az legyen, hogy nekünk be kell tartani a közgazdasági játékszabályokat, akkor is, ha a jegybank tojik erre. Majd ha befizeti a jegybank a profitot az államkasszába, akkor én is előveszem az „orthodox formámat”.

De addig hadd legyek unorthodox én is. A mai helyzetben a jegybanknak igenis be kell szállni a Quaestor károsultak veszteségeinek enyhítésébe. Kockázatossági alapon úgy kell tekinteni a tranzakciókat, mintha egy befektetési vállalkozáshoz fizették volna be a Quaestor pénzeket. Ezeket a BEVA biztosítja 6 millió forintig. Azért nem 30 millió forintig - mint az OBA bankbetét biztosítása - mert ezek kockázatosabb ügyletek, és az ügyfél felelőssége is nagyobb, ezért a kisebb összegű biztosítás. Jó, de ki fizesse ki ezt az összeget? Rogán Lakásbővítő Antal máris kijelentette, hogy fizesse ki a pénzügyi szektor. Így vállalja a Fidesz a kormányzati felelősséget. Fizesse ki a többi becsületes, jogkövető, prudens vállalkozás a Tarsoly Csaba feltételezett bűncselekménye miatt kialakuló veszteséget. Miközben Matolcsy 300 milliárdot költ saját közgazdasági oktatásra meg egyéb csecsebecsékre. Ez így arányos, nem? Nem. A jegybank, kimondottan az alapítványai terhére kártalanítsa a Quaestor károsultjait 6 millió forintig! Erre újabb forrásokat ne használjon fel, kimondottan az alapítványaiból fizesse ki a megjelölt összeget a jegybank!

Brókerbotrány4

#388

2015-03-17 19:21

A felelősöket azonban tovább kell keresni. Ha bűncselekményeket követtek el, akkor a befektetési vállalkozások tulajdonosai is felelősek. Ha a csőd nem bűncselekmény miatt következik be, hanem piaci veszteség miatt, akkor korlátozott felelősség terheli a tulajdonosokat. De ha bűncselekmény miatt lép fel a csőd, akkor nincs pardon, a tulajdonos teljes vagyonával feleljen a kárért. Ez így fair. A jó hír az, hogy ez a mai magyar jogszabályok alapján is így van, nem kell Rogán Antalnak vagy Lázár Jánosnak feltalálnia a spanyol viaszt, és „rezsicsökkentő módon” azt láttatni, hogy eseti megoldással ők állítják helyre az igazságot. Pláne ne 5 év kormányzás után. Egyszerűen a bíróságokhoz kell fordulni. Ugyanígy jártak el az USA-ban is a híres-hírhedt Madoff-eset kapcsán is: teljes vagyonelkobzás és 150 év börtön! Ja és persze csak remélni tudom, hogy nem fognak úgy elhúzódni ezek a bírósági ügyek, mint a Kulcsár-ügy, ami már 12 éve (!) húzódik. A sokkal bonyolultabb Madoff ügyet a tengerentúlon pár hónap alatt lezárták. Ugyanakkor rendkívüli fontosságú, hogy ne a magántulajdon elleni keresztes hadjáratra használják fel populista politikusok ürügyként a mostani ügyet. Piac és magántulajdon kell, csalókra nincs szükség.

A felügyelet vezetőit pedig ha vagyoni felelősség nem is terheli, de szakmai és morális mindenképpen. Emiatt azonnali hatállyal le kell mondania mindenkinek, aki bármelyik tőkepiaci felügyeleti szerv vezetője volt, beleértve Matolcsy Györgyöt is. Arról már nem is beszélve, hogy mennyire stílusos dolog Szász Károlynak most, március 15-én állami kitűntetést adni „…a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének folyamatos modernizálásával elért kimagasló eredményei és példaadó vezetői munkája elismeréseként” indoklással.

Egy olyan országban, amit az Együtt akar felépíteni:

  • Minden erőnkkel ösztönözni fogjuk a magántulajdonra épülő tisztességes versenyt a tőkepiacokon is, olyan erős és hatékony szabályozói hatósággal és fellépéssel, hogy soha ne jöhessen még egy ilyen botránysorozat. Piac kell, csalók nem!
  • A jegybank be fogja fizetni a profitját az államkasszába.
  • Továbbra is teljes vagyoni felelősség fogja terhelni a pénzügyi bűncselekmények elkövetőit.
  • A felügyelet megelőzi a mostanihoz hasonló csődök kialakulását.
  • Ha mégsem, akkor az intézmények vezetői távoznak posztjukról.

Az Orbán rezsimben semmi sem fog történni. Nem követelek én semmit ezektől. Nem kérek én semmit ezektől. Mert az egész rendszer az övék. Orbáné, Matolcsyé, Rogáné. Menthetetlen, javíthatatlan. Velük nincs együttműködés. Ezek lopnak.

De tőletek, akik ezt a cikket olvassátok, tőletek kérek valamit. Ti tudjátok csak lebontani ezt a rákos fertőt, ami elburjánzott idehaza. Azt kérem tőletek, hogy senki ne szavazzon ezekre. Úgy tudnak elmúlni.


Vendég

#389

2015-03-17 19:29

Egyetértek a cikkel.

A mai helyzetben a jegybanknak igenis be kell szállni a Quaestor károsultak veszteségeinek enyhítésébe. Kockázatossági alapon úgy kell tekinteni a tranzakciókat, mintha egy befektetési vállalkozáshoz fizették volna be a Quaestor pénzeket. Ezeket a BEVA biztosítja 6 millió forintig.

 

A felelősöket azonban tovább kell keresni. Ha bűncselekményeket követtek el, akkor a befektetési vállalkozások tulajdonosai is felelősek. Ha a csőd nem bűncselekmény miatt következik be, hanem piaci veszteség miatt, akkor korlátozott felelősség terheli a tulajdonosokat. De ha bűncselekmény miatt lép fel a csőd, akkor nincs pardon, a tulajdonos teljes vagyonával feleljen a kárért.

 

A felügyelet vezetőit pedig ha vagyoni felelősség nem is terheli, de szakmai és morális mindenképpen. Emiatt azonnali hatállyal le kell mondania mindenkinek, aki bármelyik tőkepiaci felügyeleti szerv vezetője volt


Vendég

#390

2015-03-17 19:31

Károsult vagyok egy kevéske pénzemet ide
tettem be !

Vendég

#391

2015-03-17 19:31

Mert szemét bankár-politikus rablás az egész történet.

Vendég

#392

2015-03-17 19:34

Én is károsult vagyok

Vendég

#393

2015-03-17 19:34

Mert becsaptak. Az egri irodában, még prospektust is adtak -. El hittem, hogy államilag védett -mivel nagyon bizalmatlan voltam. Beugrottam!!!!!! Ez már bűn cselekmény.

Vendég

#394

2015-03-17 19:35

Varga József

Vendég

#395 Re:

2015-03-17 19:38

#394: -  

 Szabályosnak hírdetett befektetést több éven át működtettek. Ki nem akarta észrevenni?


Vendég

#396

2015-03-17 19:47

Mert becsaptak! Egerben azt közölték velem, hogy nyugodjak meg, mert államilag védett, még szóróanyagot is adtak hozzá.
Bevettem, elhittem! Még a szórólap is hamis EZ MÁR BŰN CSELEKMÉNY!
kisbefektető

#397 Alkalmassági és megfelelési teszt

2015-03-17 19:48

Az első befektetés alkalmával megcsináltatták velem a MiFID alkalmassági és megfelelési tesztet, ami alapján az alacsony kockázatú befektetési ajánlatokat ajánlják nekem. Alacsony kockázat: olyan kockázatvállalás, melynél normál piaci körülmények között tőkémet nem kockáztatom, szélsőséges esetben tőkém kisebb mértékben csökkenhet! ...


Vendég

#398 Re: Re:

2015-03-17 20:02

#333: - Re:  

Én úgy tudom hogy a győri eto évi 100 millió veszteséget termelt, ami még nagyon kis hányad a 150 milliárdhoz képest.

Ennek ellenére ne fizessék ki a focistákat a mi pénzünkből.


Vendég

#399

2015-03-17 20:03

Csányi Sándor: már van külföldi érdeklődő a győri futball-klubra

www.inforadio.hu

 


Vendég

#400

2015-03-17 20:07

Szeretném visszakapni a közel 10 éves megtakarításom, amit nyugdíjas éveimre tartogattam