Quaestor károsultak megmentéséért

Brókerbotrány 2

/ #385

2015-03-17 19:08

  1. A Quaestor FINANCIAL HRURIRA Kft. számára viszont már maga a mostani fővádló, Dr. Windisch László MNB alelnök engedélyezte a 70 milliárd keretösszegű új kötvényprogram indítását. A Quaestor FINANCIAL HRURIRA Kft. tőkéje 10 millió (!) forint volt. Hogyan történhetett meg, hogy ezt a programot engedélyezte a mai jegybanki vezetés?

Van egy nyugtalanító pletyka is a piacon, miszerint a jegybank már korábban elkezdte volna a BudaCash átfogó vizsgálatát, de a BudaCash vezetői halasztást kértek, és emiatt csak később indult meg a vizsgálat. Ez normál esetben rendben lenne. De múlt héten az országgyűlés gazdasági bizottsága előtt maga Windish László állította azt, hogy a BudaCash-hez a DRB bankcsoportnál lefolytatott vizsgálatoknál megfigyelt gyanús értékpapír-műveletek vezettek el. Ha ez így van, akkor ez már problémás. Arra kérem a jegybank illetékeseit, hogy tegyék tisztába ezt a kérdést!

Szóval sokszoros felelőssége van a Matolcsy vezette jegybanknak (és elődjének). Régóta vita van közöttünk abban, hogy Matolcsy költhet-e 300 milliárd forintot lázálmaira. Szerintem nincs ehhez joga. Ezt a pénzt be kéne fizetnie a költségvetésbe, és a megválasztott képviselőknek kellene eldöntenie, hogy mire költjük ezt a közpénzt. Abban nincs vita, honnan van a jegybanknak ennyi pénze: a forint gyengülésén gazdagodik a jegybank. Az Együtt érvelése szerint „csak olyan feladatokat láthat el a jegybank, amit előír a jegybanktörvény, amit Matolcsy luxusjegybankja mindig úgy próbál kivédeni, hogy „a jegybank mindent csinálhat, amit nem tilt a törvény”. Ugye ez elég furcsa jogértelmezés, mert ha igaz, akkor hamarosan feltűnhet az MNB Fagylalt a CBA hűtőjében és nem lepődnék meg egy Jegybankos Lángos és Hekk Büfén sem a Balaton parton.