Quaestor károsultak megmentéséért

Brókerbotrány

/ #382

2015-03-17 19:06

Érdemes elolvasni! A linket nem engedi bemásolni ezért több részletben bemásolom a szöveget.

Pápai Levente: A Nagy Fideszes Brókerbotrány II.

Jegybanki felelősség: kártalanítani kell a BEVA szintig

Nem kétséges, hogy a mostani pénzpiaci fejlemények úgy fognak bevonulni a magyar történelembe, mint a Nagy Fideszes Brókerbotrány. Ami ráadásul meg is fogja ingatni a mostanra már úgyis megtépázott Fidesz társadalmi támogatottságát, mert átüti az emberek ingerküszöbét és nyilvánvalóvá tesz összefüggéseket számukra. Ebben lesz segítségükre ez a mostani cikksorozat is. Igen, cikksorozat, mert annyi borzalmas következménye és részlete van ennek a mostani botránysorozatnak, hogy nem fér el egyetlen posztban. A második részben a jegybank szerepét és felelősségét vizsgálom, amolyan unorthodox köntösben.

 2013 októberéig a PSZÁF látta el a pénz- és tőkepiacok felügyeletét, azóta pedig összevont szuperintézményként a jegybank. Azaz a Fidesz által kinevezett vezetők irányították az éppen illetékes tőkepiaci felügyeletet a 2010-es „fülkeforradalom” óta. Tényszerűen lehet tudni, hogy azóta tucatnyi ellenőrzést tartottak a BudaCash-nél és a Quaestor különböző cégeinél, ahol szinte mindig találtak valamilyen kisebb kihágást, és általában igen kis büntetéseket szabtak ki. Ezen az általános felelősségen kívül azonban további, konkrét felelősség is terheli a korábbi PSZÁF-ot, illetve a Matolcsy vezette MNB-t. Vegyük sorra.

  1. A BudaCash ügyében még azt a rendkívül gyenge érvelést próbálta meg átnyomni a Fideszes propagandagépezet, hogy utoljára2010 májusában vizsgálták meg az „ötéves kötelező átfogó vizsgálattal” a brókercég működését. Persze már ezt is az újonnan kinevezett Szász Károly szignózta, ezért a felelősség már itt is az övé persze, és ki kötelezte arra a hatóságot, hogy mindig öt évet várjon? De akkor mi van a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Nyrt.-nél lefolytatott 2013 nyári átfogó vizsgálattal? Ez másfél éve volt. Ott sem találtak semmit. Vajon ezért ki lehet a felelős Habony Elvtárs szerint? Az IMF, a Bilderberg-csoport gyíkemberei a vagy az „elmúltnyolcév”? Valahogy ezt a vizsgálatot elfelejtette megemlíteni a fideszes lakájmédia. Persze, mert ez a tény teljesen hitelteleníti a fenti amúgy is reménytelen fideszes érvelést. Csak nekem furcsa, hogy az akkori és a mostani átfogó vizsgálat mennyire más eredményt hozott másfél éven belül? Most a kapkodó Fidesz az évenkénti átfogó vizsgálatban (is) látja a megoldást. Hát, itt ez sem jött volna be.