Sportmászásért, MHSSz szétválás - Petíció 2024.

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

MSM közgyűlés utóhang

2024-03-08 20:36:58

Elnézést kérünk azoktól akik úgy érzik, hogy feleslegesen jöttek el a múlt heti gyűlésre. Mi úgy érezzük, hogy nagyon fontos 4 és fél óra volt ez a sportmászás és a szövetség jelene és jövője szempontjából.

Ennek eredményeként március 7-én csütörtökön délutánra a Sportigazgatási és Fejlesztési Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárság egy találkozóra hívta az MHSSZ elnökségét és a Magyar Sportmászásért Mozgalmat, melyen az NSÜ is részt vett meghívottként. A megbeszélésen a Mozgalom álláspontját Farkas Tamás képviselte.

A találkozó nagyon konstruktív hangulatban zajlott.
Egyetértés volt abban, hogy az MHSSZ működését és alapszabályát mihamarabb változtatni kell úgy, hogy az mindenki számára elfogadható kereteket biztosítson.
Az Államtitkárság kiemelte annak fontosságát, hogy a döntések szabályszerűsége és a pénzügyi transzparencia minden esetben biztosított legyen a jövőbeni működésben, hiszen ez adja az alapját a sportágunk fejlődéséhez szükséges állami források biztosításának. Ennek érdekében felajánlottuk segítségünket az MHSSZ vezetőségének, akik nyitottságot mutattak erre.
Ezen túl a stratégia továbbfejlesztésének gondolata is üdvözölve volt a felek részéről.

A Sportmászás képviseletében és érdekében továbbra is az a célunk, hogy a lehető legjobb háttérfeltételek legyenek biztosítva ennek a sportnak! Ezért folyamatosan él - és tegnap újra megerősítést nyert - a felajánlásunk, hogy megfelelő feltételek mellett szívesen részt veszünk aktívan a Szövetség munkájában. Ehhez a tegnapi találkozón, illetve a múlt szerdai gyűlésen is elhangzottak jegyében folytatjuk az egyeztetést az MHSSZ elnökségével, várhatóan a jövő hét elején.

Bízunk benne, sőt, egyre jobban látjuk, hogy 2024 a sportmászás fejlődésének, az átalakulásnak és a jövő megalapozásának az éve lesz.


Magyar Sportmászásért Mozgalom

Köszönjük, folytatjuk!

2024-03-02 17:26:08

Kedves Aláírónk!

Hálásan köszönjük a magyarországi sportmászás jövője érdekében nyújtott támogatásod! A közösségtől kapott látványos kiállás segített megmutatni az MHSSz számára, hogy nem csupán egy maroknyi szakértő, hanem a magyar mászótársadalom széles rétegei látják rendkívül aggasztónak a jelen helyzetet. Ezen túl csapatunk minden tagja érezte a felénk áradó bizalmat, megerősítést, és sok esetben barátságot,  mely erőt adott a rengeteg munkához amit eddig elvégeztünk, és ahhoz is, amely még előttünk áll. 

Múlt szerdáig attól tartottunk, hogy a február 28-ára összehívott közgyűlésen érdemi egyeztetés nélkül kerül majd elfogadásra az MHSSz vezetősége által javasolt 2024-2032 sportágfejlesztési stratégia. Korábbi cikkeinkben elemeztük, hogy ennek elfogadása - elsősorban szervezeti felépítés és működés szempontjából - miért rontotta volna tovább, a jelenleg is elnyomott helyzetünket. 

A közgyűlés összehívása négy ponton is szabálytalan volt, amiből a legfontosabb a fenti dokumentum elmaradt publikálása volt. Jeleztük is, hogy még a formai hibáktól el tudnánk tekinteni, de a 8 évet meghatározó 111 oldalas stratégiai anyagot így nem szabad elfogadni. (Az előírt 30 nap helyett 10 nappal a döntés előtt küldte ki e-mailen és mindössze 4 nappal a döntés előtt publikálta a honlapján az MHSSz.) Ez nyilvánvalóan nem tette lehetővé annak megismerését, átgondolását és nem adott lehetőséget érdemi észrevételek megfogalmazására, előterjesztésére és azok átgondolására sem. A szabálytalanságok lehetőséget kínáltak fel  arra, hogy a vakon szavazás helyett, a közel teljes létszámú küldöttgyűléssel ténylegesen megvitassuk a stratégiát, a szétválás témakörét, és az MHSSZ problémáit. Schmidt Gábor sportért felelős helyettes államtitkár úr nagyon szimpatikus, sportágunkat kiemelt figyelméről és támogatásáról biztosító beszédében többször is kitért arra, hogy a szabályosság mennyire fontos. A tapasztalt sportpolitikus példaként megemlített egy hazai szövetséget, ami letért erről az útról és felfüggesztették a támogatását.

Közgyűlés előtt sok egyesületi vezetővel egyeztettünk, de - a társadalmi vitát többször is visszahallgatva - most az a benyomásunk, hogy a többség nem látja időszerűnek a szétválást, ugyanakkor az önálló (pénzügyekben, felelősségekben is elkülönült) működést az MHSSz-en belül támogatni tudják. Ezért a jövőben ezen dolgozunk tovább. 

A támogatásodnak köszönhetően Radics Máté újra felelőse az OQS programnak. Ezen kívül felkérést kaptunk, hogy delegáljunk szakembert a jövő héten az államtitkársággal, és az NSÜ-vel folytatódó egyeztetésekre.

Tőled azt szeretnénk kérni, hogy következő lépésként olvasd át és véleményezd a sportági szervezeti felépítési elképzelésünket és stratégiai döntéselőkészítő anyagainkat.

A továbbiakban is tájékoztatni fogunk a vezetőséggel folytatott párbeszédünkről, de számunkra legalább ennyire fontos, hogy bevonjunk téged a magyar sportmászással kapcsolatos döntésekbe.  Nálunk alapvetés, hogy a közösség minden tagjának lehetősége legyen aktívan részt venni szövetség életének az alakításában éppen ezért örömmel jelentjük, hogy megalakult a Versenyzői Munkacsoport és a Szülői Munkacsoport is a sportmászó közösségen belül. Ha szeretnél bekapcsolódni valamelyikbe, jelezd felénk!

Minden eddigi és jövőbeli támogatásotokat őszintén köszönjük! 


Sportmászó Szövetség mozgalom

A szabályokat nem a futam alatt írják...

2024-02-26 23:14:45

Kedves Tagunk!

Hétfőn több kreatív szabályalkotói kedvről tanúskodó közleményt is láthattunk az MHSSZ elnökétől, amik azt próbálták elérni, hogy ne merjetek élni a demokratikus jogaitokkal. Az a jó hír, hogy a kihirdetett korlátozások nem vonatkoznak a szerdai közgyűlésre, tehát tagként, érdeklődőként vagy akár meghatalmazással is részt vehettek az ülésen. 

  1. Az alapszabály 12 § ( 8 ) pontja értelmében a közgyűlés nyilvános. A 2024.01.28-án kiküldött közgyűlési meghívó alapján ez nyilvános közgyűlés lesz. Nem tiltja az alapszabály, hogy egy meghatalmazott képviselhessen bármilyen egyesületet, függetlenül attól, hogy tag e az adott egyesületben. Bátran éljetek az alapszabály által biztosított jogotokkal!
  2. Nem lehet korlátozni a közgyűlésen részt vevők számát, kizárólag a küldöttek számáról rendelkezik az alapszabály, amely egyesületenként 1 fő. Ezen túlmenően viszont bármennyi rendes tag részt vehet a nyilvános üléseken és utánajártunk: a rendezvény helyszínére akár kétszázan is be fogunk férni.

Sportmászó Szövetség mozgalom

MHSSZ vs MSSZ összevetések, avagy ki érti az új idők szelét a sportmászásban

2024-02-26 00:16:55

Ez a közlemény talán a legfontosabb közleményünk. Ha valakiben felmerültek kérdések a mozgalom tagjainak motivációival, kompetenciáival kapcsolatban, akkor reméljük ezekben az anyagokban választ talál. 

MHSSZ vs MSSZ összevetések

avagy ki érti az új idők szelét a sportmászásban  

A Sportmászásért, MHSSz szétválás című petícióban megfogalmazott strukturális és működési problémákra az MHSSZ által közzétett, elfogadásra váró stratégiában található struktúra terv  (18. o.) nem ad megoldást. Ezen állításunk alátámasztására ebben a dokumentumban nyújtunk okfejtést: (MHSSZ struktúrák és a szakmaiság)  

Véleményünk szerint a Sportmászó Szövetség kiválása, és az általunk összerakott szervezeti felépítési irány (MSSZ_Struktúra_TERVEZET_teljes_20240224.pdf) - társadalmi megvitatása után - létrejövő Szervezeti Működési Szabályzat viszont nem csak megoldaná ezeket a problémákat, de a versenyzők felkészüléséhez az optimális feltételeket is biztosítani tudná, illetve a sportmászásban jelen lévő csoportok (edzők, szabadidős mászók, termek stb.) érdekei is érvényesülnének.  

Az MHSSZ által közzétett stratégiában egyébként vannak kifejezetten hasznos és jó irányok. Ilyen elemeket tartalmaz például a sportmászásról szóló rész (21. o.- 57. o.), amely szerzőjeként Beliczky Péter van feltüntetve.  

2022. decemberében Farkas Tamás ezeket az anyagokat állította össze az MHSSZ részére, 2023-as szakmai megvitatásra: MHSSZ utánpótlás (de igazából sportágfejlesztési) stratégia 2023-2028 MHSSZ akcióterv 2023-ra (költségvetés előtti)) Mindenkinek saját belátására bízzuk, hogy a Beliczky Péternek tulajdonított rész milyen arányban épül ezekre az anyagokra. Örülünk, hogy ezek az anyagok felhasználásra kerültek, viszont problémásnak tartjuk, hogy egy dokumentum készítésénél nincsenek feltüntetve teljes körűen a készítői. Emellett félő, hogy a működési válság megoldásának hiányában ezek az irányelvek nem fognak érvényesülni.

 

Nagy-Britanniában, amikor tavaly szeptemberben a mi petíciónkhoz hasonló problémákat felsoroló -, a nemzeti válogatott jelentős része által aláírt dokumentum került nyilvánosságra, akkor első körben a szövetség megköszönte a közösség közreműködését és visszajelzését, amit a szervezet ügyvezetőjének a lemondása követett.  A mi esetünkben MHSSZ reakciója egy, a felvetett problémákra reagáló konkrétumok- és szerző nélküli közlemény volt.  


Sportmászó Szövetség mozgalom

Magyar Sportmászó Szövetség szervezeti felépítés tervezet

2024-02-24 18:22:59

A Magyar Sportmászásért Mozgalom jelenlegi elsődleges célja egy olyan szervezetet és szervezeti kultúrát kialakítani:

  • Ahol a tagok örülnek, hogy ide tartoznak, mert jól érzik magukat a szervezetben. 
  • Ami a sportág hazai fejlődése szempontjából a lehető leghatékonyabban használja fel az emberi- és anyagi erőforrásait. 
  • Melyben minden sportmászásban érintett személy érdekei a megfelelő módon képviselve vannak. 

Ennek a feltételeit és működését pedig kizárólag a sportmászó közösség tagjai alkotják meg. Ezt nevezzük majd Magyar Sportmászó Szövetségnek. 

Ezen célok elérésének alapja egy kristálytisztán átlátható szervezeti felépítés és működési szabályzat. Egy jó szabályzat pontosan meghatározza a taggá válás, az együttműködések, a döntési jogkörök és a felelősségek kérdésköreit. 

Úgy gondoljuk, hogy az MHSSZ eddigi szervezeti felépítése és SZMSZ-e, valamint a közzétett stratégiai tervben lévő struktúra a fenti kívánalmak egyikének sem tud megfelelni. Ennek orvoslására alkottuk meg az alábbi tervezetet, mely vitaanyagnak tekintendő. A végleges felépítést természetesen a sportmászó közösség (és a leendő MSSZ tagszervezetei) bevonásával együtt fogjuk kialakítani!

Az alábbi linken éritek el a szervezeti felépítésre vonatkozó elképzelésünket: 

Magyar Sportmászó Szövetség szervezeti felépítés tervezet


Sportmászó Szövetség mozgalom

Kik vagyunk? Magyar Sportmászásért mozgalom

2024-02-23 11:55:48

A Magyar Sportmászásért mozgalom BEMUTATKOZÁS

Több megkeresést kaptunk, hogy a sokat emlegetett transzparencia harcosaiként mutassuk be a petíció mögött álló aktív tagokat. Ezzel a magasabb szintű elköteleződéssel igyekszünk példát mutatni mindazoknak, akik szeretnének segíteni és névvel támogatni, de nem láttak még elegendő sikeres alulról szerveződő mozgalmat. 

RÉSZTVEVŐK:

Bubb Ferenc - A sportmászásért élő és dolgozó, 30 éve aktív mászó, többszörös senior magyar bajnok. A sportmászás oktató- és edzőképzés megújítója, vezetője, az Oktatási Bizottság tagja. 

Burucs Bálint - 29 éve aktív mászó, volt válogatott versenyző. Nemzetközi versenyeken kísérő edző, aki 2 évig volt az Utánpótlás Edzői Program résztvevője. Hosszú évek óta Magyar kupa útépítő boulderben és nehézségiben is. A Gi egyesület egyik alelnöke, végzett sportmászó - sportedző.

Böröczky László - VR rendszer adminisztrátor, MHSSz Sportszakmai munkacsoport tag (elsősorban versenyszervezési, versenyszabályzati ügyekben). Az MK versenyek lebonyolításának támogatása. Böröczky Ferkó versenyző apja, első időkben edzője is

Dr. Besenyei Mónika - 30 éve aktív sportmászó, volt versenyző, sportmászó oktató, felnőttképzési szakértő, sportmászó vizsgaelnök. Az NKE Gekko SE alapítója. Civilben egyetemi adjunktus, kutató, oktató, fenntarthatósági és a nevelés szakértő. 

Farkas Tamás - Többszörös magyar bajnok versenyző. Számos (10+) utánpótlás korú kiemelkedő (MK összetett dobogós) versenyző edzője. 2018-2023 között válogatott edző. Számos népszerű teremben rendszeres útépítő. Aktív sziklamászó: 3 db 9a, és 8B+ boulderek megmászása.

Gajárszki Áron - Kenus világbajnoki érmes és ironman, tanár végzettségű amatőr sportoló. 19 éve inkább lelkes mint ügyes mászó és a Flow boulder SE elnöke. 

Gáts Bence - 2020-as első és egyetlen sportmászó szakmai konferencia szervezője, 2023-ban Nevelő Edző Program koordinátora.

Groholy Tamás - Az Első Pécsi Sportmászó Egyesület elnöke, 13 éve lelkes amatőr mászó.

Radics Máté - Korábbi versenymászó szakág vezető, kiemelt válogatott versenyző (Radics Attila) édesapja.

Schmidt Tamás - 2018-2023 között válogatott edző, több mint 100 magyar kupa útépítője, többszörös magyar bajnok versenyző. 26 éve foglalkozik versenymászással versenyzőként, edzőként vagy útépítőként. Körülbelül 20 éve az MHSSz tagja, a Flow mászóterem tulajdonosa és szakmai vezetője. Aktív sziklamászó: több mint 100 első megmászás 8A-8B+ boulderek. 

Strommer Soma - Volt versenyző és a válogatott utánpótlás versenyzők edzője. Terem üzemeltető, a Veszprémi Sportmászó Egyesület elnöke.

Tóth Zoltán - A BigWall és a Flow mászótermek alapító tulajdonosa, a SPOFA sportegyesület elnöke. Lánya, Tóth Viki versenyző (egyik) edzője.

Zsilák Kinga - A Szitakötő Vízi- és Extrémsport Egyesület elnöke, sportmászó edző, többszörös Magyar Kupa győztes.

CÉLJAINK:

Olyan szervezetet és szervezeti kultúrát kialakítani:

  • Ahol a tagok örülnek, hogy ide tartoznak, mert jól érzik magukat a szervezetben.
  • Ami a sportág hazai fejlődése szempontjából a lehető leghatékonyabban használja fel az ember- és anyagi erőforrásait.
  • Melyben minden sportmászásban érintett személy érdekei a megfelelő módon képviselve vannak. Ennek a feltételeit és működését pedig kizárólag a sportmászó közösség tagjai alkotják meg.

Ezt nevezzük majd Magyar Sportmászó Szövetségnek.

Többen kértétek azt is, hogy mutassuk be a víziónkat, jövőképünket, ezért a következő napokban megosztunk majd ezzel kapcsolatos anyagokat. Hangsúlyozzuk, hogy ezek csupán az általunk elképzelt irányokat tükrözik, és a sportmászó közösség minél intenzívebb bevonásával szeretnénk ezeket majd részletesen kidolgozni és a közgyűlés elé elfogadásra bocsátani!


Sportmászó Szövetségért mozgalom



Petíció megosztása

Segítsd ezt a petíciót, hogy több aláírást érjen el.

Hogyan lehet népszerűsíteni egy petíciót?

  • Ossza meg a petíciót a Facebook oldalán és a petíció témájához kapcsolódó csoportokban.
  • Vegye fel a kapcsolatot a barátaival.
    1. Írjon egy üzenetet, melyben részletezi, miért írta alá ezt a petíciót. Ez segít másoknak megérteni, hogy milyen fontos ez a téma, így valószínűbb, hogy ők is aláírják a petíciót.
    2. Másolja ki és illessze be a petíció webcímét az üzenetbe.
    3. Küldje el az üzenetet e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram és LinkedIn használatával.



Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...