Szülőszoba anya-baba baráttà tétele!

Kérem, hogy tàmogassa ügyem egy alàíràssal!

Szeretném elérni, hogy a Gyöngyösön talàlható Bugàt Pàl Kórházban fejlesszék a vajúdó és a szülőszoba àllapotát.

Sajnos annak ellenére, hogy nem régen újítottàk fel, azt kell mondjam ez nem látszik.

Elmesélem tapasztalataim és ki-ki, döntse el egyet ért e velem. 2018 januárjàban hoztam vilàgra a kisfiam. A szülőszobàba egy zsilipes ajtón jutunk àt, ahol annak ellenére, hogy ezt íràsban lefektettem, nem jöhetett be a hozzàtartozóm, pedig minden kismamànak jogàban àll azzal vajúdni és szülni akivel csak akar.

Mindezek utàn egy adminisztàciós helyiség található, egy pici öltözővel. Ebben talàlható egy szék, nem a kényelmes fajtàból, azaz sàmli. Amíg én vetkőztem, egy kismama vàralozott, àllva, mert nem volt több szék, sem öltöző. Fantasztikus hajnal 4 óra tàjban magzatvíztől elàzott ruhàban vàrni egyik kismamànak a màsikra.

Majd felvették az adataim, szinten egy csodálatos fa székben feszengve, két fájás között.

A doktor kivizsgálása utàn kikelve a vizsgàló àgyból kiömlött több deci magzatvíz, amit még egy óra múlva is kerülgettünk a többi kismamàval, mert a tócsàn vezetett az út a mosdóba...

Az ominózus wc, a vizsgàló àggyal szemben helyezkedik el. Ez meglehetősen kellemetlen, hiszen nincs rajta ajtó, csupán egy zuhanyfüggöny. (Nem térnék ki arra a reszre, hogy a kismamàk beöntést kapnak és ez milyen kellemetlenségeket okoz... főleg, ha még ajtó sincs a mellékhelyiségnek kinevezett beugrón.)

A vajúdó kismamàk a több àgyas vajúdóban, szemben, és mindkét oldalon maga mellett idegen kismamàkkal talàlja szemben magàt, elveszítve az intimitás élményét. (Sem függöny közöttünk, se semmi.) És ha a helyzet nem lenne már teljesen lelombozó, nézik a színtelen rendkívül fantáziadús csempét, semmilyen zöld színben.

Szeretném, ha ez nem így lenne.

Nem magas költségen lehetne emberbaràtibbà tenni ezt az ember életében meghatározó élményt. Színekkel, függönnyökkel sokat lehetne rajta segíteni. Egyáltalán nem mindegy milyen lelki állapotban van a kismama, bizonyitott, hogy a színekkel lehet hatni a lelkiàllapotra.

Levelemre a kórház vezetősége azt a választ adta, hogy biztonsági szempontból nincs ajtó a wc-n ,nem nagyon értem, ha zàr nincs az érthető, de ez nem...

A Dél-pesti kórházban szültem és nagyon örülök neki, mert ég és föld a különbség...egy egy falfestés pl. csodàkra képes. A pesti kórházban a falak színektől pompàznak, aki a szülészet felé téved, tudja hol jár, mert szép falfestések teszik a vàrót hangulatossà. Ebben a kórházban töltöttem 20 órát vajúdva az édesanyàm az elejétől a végéig velem lehetett. A vajúdó színes függönnyel van elvàlasztva a többi részlegtől. A megszokott kórházi bútorok helyett, fa berendezési tárgyak oldjàk az idegenség érzetét.

Segítsen, aki tud, egy alàíràssal, hogy anya és baba barát legyen a szülés akkor is ha Gyöngyösön szül valaki!

Ui: Szerintem mindenkinek jár, hogy ne nyomasztóan érezze magàt vajúdás közben, hanem àtélhesse ezt ràhangolódva a szülésre és a babàra, hogy gyengéd szülése lehessen.