Petíció a budakalászi Téglási András és Kántor utcák forgalmi átalakításáért

Peticiohoz_Teglasi_terkepen.PNG

 

2017 decemberében adták át a forgalomnak Budakalász újonnan beépült részén, a Klenityben a Téglási András és Kántor utcákat.

Az önkormányzat saját bevallása szerint ezt az útvonalat a József Attila utcai körforgalom tehermentesítésére is szánta, hiszen így a 11-es út felől érkezők közül sokan a körforgalom érintése nélkül érhetik el lakóhelyüket. Ugyanakkor az önkormányzat szeretett volna jó pontokat szerezni az új házak tulajdonosainál is, azáltal, hogy forgalomlassítást alakít ki a nevezett utcákban.

Itt kommunikálták mindezeket az intézkedéseket a város honlapján:

http://www.budakalasz.hu/elindul-klenity-varosresz-fejlesztese/

http://www.budakalasz.hu/szaguldas-kizarva/

De már a 2014-es önkormányzati választásokra készülve téma volt az elkerülő a FIDESZ-KDNP és a Budakalászi Baráti kör önkormányzati választási kiadványában (2014. szeptember 15.): 

"A közlekedés könnyítésére más irányú megoldást dolgoztunk ki. Tervünk egy feltáró, a körforgalmat elkerülő út megépítése, mely Szentistvántelepet kötné össze a József Attila utcával. Ezzel tehermentesítenénk a József Attila utcát, megkönnyítenénk a Szentistvántelep és a főváros útirány közlekedését, és csökkentenénk a dugóban álló autók okozta zaj- és környezetszennyezést."

 Peticiohoz_2014_valasztasi_igeret_elkerulo.jpg

A 2017. évi kivitelezés idején sokaknak feltűnt a Kántor utca nem megfelelő szélessége. A Budakalászon jelenleg érvényes HÉSZ (Helyi Építési Szabályzat) szerint egy forgalmi sáv (szegély és padka nélkül számolt) szélessége minimum 2,75 méter (két sáv összesen 5,5 méter) kell legyen. A Civilkalász precíz munkával megmérte az útburkolat szélességét, ami kevésnek találtatott: mindössze 3,69 méter! Még a média is foglalkozott akkor a témával, a TV2 élő helyszíni bejelentkezésben számolt be a „sikeres“ új beruházásról.

 

Peticiohoz_Teglasi_ut_szelessege.jpg

Peticiohoz_Teglasi_terkepen2.PNG

A két utca azóta nem is állta ki az idő próbáját. Használatuk balesetveszélyes, mindennapos frusztrációt okoz az arra közlekedőknek:

1) A betonakadályok kerülgetésénél elég egy töredéknyi figyelmetlenség, máris az autó épsége bánja.

2) A betonakadályok között egyszerre csak egy autó fér el, ezért valakinek mindig vesztegelnie kell, hogy kivárja a szembejövők elhaladását (ezzel szemben egy fekvőrendőrön folyamatosan haladhat a forgalom mindkét irányba!). A betonakadályok magasságuknál fogva kitakarják a kisebb gyerekeket, ami szintén baleset -, sőt akár életveszélyes is lehet.

3) A Kántor utcában nem fér el egymás mellett biztonságosan két autó. Itt a padka állapota mindent elárul: megsüllyedt, kikátyusodott, hiszen az autósok ezen kénytelenek elhaladni, ha nem akarnak a szembejövővel összeakadni. Ezt súlyosbítja egyes ingatlantulajdonosok magatartása is, akik a telkük szélességében a padkára szikladarabokat helyeztek ki (parkolás megakadályozására?) - emiatt sem lehet az úttestet teljes szélességében kihasználni, hiszen senki sem szeretne túlzottan a szélre húzódni és ezzel lekarcolni a szikladarabokon az autója fényezését.

4) A Kántor u.-József A. u. találkozásánál, a szűk katlanban Budakalász jelenleg egyik legveszélyesebb csomópontja alakult ki. Veszélyes az autókra és az ott gyalog közlekedőkre is. Márpedig a Kántor u. és környéke lakóinak szükségük lenne gyalogos sávra is ezen útszakasz mentén!

5) A hab a tortán a két utca találkozásánál az éles kanyar, amelynek szélessége a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető megfelelőnek. Igen balga módon az illetékesek úgy gondolták, egy tükör kihelyezésével megoldhatják a problémát.

Nem, sajnos a problémák ezzel nem oldódnak meg. Ezért mi, a petíció aláírói kérjük a budakalászi önkormányzatot, hogy vizsgálja meg és rövid távon vezessen be olyan változásokat a terület forgalmi rendjében, amelyek által a fenti problémák kiküszöbölhetőek.

 

Kérjük az Önkormányzatot, hogy:

1) Távolítsa el a forgalomlassítás ürügyén kihelyezett, nem erre a célra való ormótlan betongyűrűket. Helyette alakítsanak ki fekvőrendőröket, ahogy az bevett lassító módszer Szentistvántelep majd‘ minden utcájában.

2) A Kántor utcán és a környező utcákban szabályozzák úgy a forgalmat, hogy a Kántor utca túlzott keskenysége miatt a közlekedés ne legyen balesetveszélyes (pl. egyirányúsítással, ahogy az a Szentistvántelepi iskola környéki utcákban is van)

3) A Kántor u.-József A. u. kereszteződést alakítsák át úgy, hogy ezáltal:

- elférjen gyalogos sáv is;

- megszűnjön a szűkösség miatt most fennálló balesetveszély.

 

Továbbá, hosszú távon tegyen lépéseket azért, hogy a terület igazi tehermentesítése érdekében mielőbb megvalósulhasson egy valóban elkerülő funkciót betöltő út építése.

Petíció aláírása

Az aláírással engedélyezem Cecília Gergely, hogy az aláírásomat átadja azoknak, akik ebben a kérdésben hatáskörrel rendelkeznek.


VAGY

Egy e-mailt fog kapni egy hivatkozással, amellyel megerősítheti aláírását. Hogy biztosan megkapd üzeneteinket, kérjük add hozzá a info@peticiok.com címet a kapcsolati vagy a biztonságos feladó listádhoz.

Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót. Ezt a petíciót reklámozni fogjuk olyan emberek körében, akik más petíciókat is megnéznek honlapunkon, de ezt még nem látták.

Facebook