Miskolc Avas - kutyagumi fertő

Visszatérő probléma a miskolci avason, hogy a kutyasétáltatók figyelmen kívül hagyják azt, hogy a homokozóban és a zöld övezetben, ahová ebük piszkított, gyerekek játszanak (másfél évestől 12 évesig). A játszóterek rendjének, tisztaságának megőrzése érdekében fokozott ellenőrzésre lenne szükség.

A közterület-felügyelőknek, akinek feladata a napi, rendszeres ellenőrzés és figyelmeztetés lenne, sajnos nem tesznek ez ellen semmit. Pedig kormányrendelet mondja ki, hogy aki közterületen nem gondoskodik a felügyelete alatt lévő állat által okozott szennyezés megszüntetéséről, köztisztasági szabálysértést követ el, és ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. A kutyatartók ellen pedig, akik nem szedik össze ebük után a kutyaürüléket, zéró toleranciát kellene fenntartani, tekintettel arra, hogy az ebek által otthagyott „hegyek” igen KOMOLY FERTŐZÉST okozhatnak. A gyerekek vannak leginkább kitéve a fertőzés veszélyének, mivel ők hajlamosak arra, hogy az udvaron, parkban, játszótéren a piszokban játszanak, utána kezüket a szájukba tegyék vagy megdörzsöljék a szemüket. Akár vakságot is okozhat. A parazitákkal való fertőzések súlyos betegségeket okozhatnak, és különösen nagy veszélyt jelenthetnek a kismamák magzataira is.

Vakságot is okozhat
Számos egyszerű parazita, köztük a gyűrűsféreg is kutyaürülékkel való érintkezés útján terjed. A gyűrűsféreg és egyéb élősködők petéi megmaradnak a talajban akár évekig is. Ennek következtében, aki érintkezésbe lép a fertőzött talajjal, megbetegedhet.

A problémát pedig néhány egyszerű dologgal orvosolni lehetne pl.:

- több zacskógyűjtő tárolót kellene szerelni

- tiltótáblákat elhelyezni

- kutyafuttatók építése

- több, rendszeres ellenőrzés (környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII törvény betartatása)

- térfigyelő kamerákat felszerelni

- ha a feltételek adottak, de a gazdi nem tartja be a szabályokat, AKKOR büntetni!

Segítő közreműködésükben bízom, hogy a gyermekemnek ne azt kelljen mondanom sétálás közben, hogy „fűre lépni TILOS!”.