Ápolásidíj emelését kérjük

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Ez a(z) Ápolásidíj emelését kérjük petíció automatikusan generált fórumtémája


Vendég

#1

2012-01-20 10:02

Nagyon is itt lenne már az ideje az emelésnek.Kérek Mindenkit,írja alá,és juttassa tovább,minnél több személynek!!Köszönöm!

Vendég

#2

2012-01-24 12:44

Gyalázat, hogy amíg minden évben mindennek emelik az árát,az ápolási díjat legalább 10 éve nem emelték! Pedig az állam sok pénzt pumpál az idősotthonok üzemeltetésébe. A 2/3-os többséget arra is fel lehetne használni, hogy átértékeljék ezt a dolgot az illetékesek!

Vendég

#3 Ápolásidíj emelése

2012-01-24 23:28

Egyet értek ezzel a kéréssel.
Az ápolásidíjat nem emelni kell valamennyivel, hanem, mint elvégzett munka ellenértékét minimálbérrel kell honorálni.
Nincs más igazolható érték.
Egy picinkét a segélyeken kellene emelni, de az ápolásidíj nem az.
Senki sem kötelezhető ingyen munkára. Márpedig egy fogyatékos gyerek egy életen át tartó napi 24 órás gondozása nem családi kötelezettség.
Nem összevethető ez a feladat egy normális gondozási szükségletű, korlátozott idejű ellátással. Nem összevethető egy tartósan beteg (max. 3 hónap) hozzátartozó ellátásával.
Az ápolásidíj - mint neve is mutatja - díj egy elvégzett munkáért.
Utána járulékot kell fizetni. Járulékot fizet mind aki kapja és a foglalkoztató (önkormányzat) is. Az ápolás ideje MUNKÁBAN töltött éveknek számít, nyugdíjra jogosít.
Törvényesen miért is kellene minimálbérnél kevesebbet adni?
2002 óta lobbizunk (Értelmi sérültek és Családjaik Jogvédő Egyesülete, ÉCSJE)a minimálbérre emelésért. Hol maguk az érintettek ágáltak ellenünk, hol csak a MEOSZ. A szolgáltatóintézmények és az ügyben nem érintettek nagyobbik része  mindig is lobbink ellen voltak.
Jelenleg az Országgyűlés mulasztásban van. A második sikeres népikezdeményezésünk apropóján törvényt kellett volna hozzanak - még Kiss Péter miniszter idején.


Többek között arról, hogy az ápolásidíjat kivegyék a szociális törvényből, ahova I. orbán kormány tette (Surján) az akkori minimálbéres összeg megfelezésével. Ez a kormány nem fog még csak szóba sem állni senkivel. Bár a választási kampány során - kéretlenül - levelet kaptam Soltész Miklóstól: ha a fidesz nyer minimálbérre emelik az ápolásidíjat. Nyertek.
Akit további részletek érdekelnek keressenek meg e-mailben: ecsje@freemail.hu
Goldner Ibolya, elnök.


Vendég

#4 Re: Ápolásidíj emelése

2012-01-25 17:54

ecsje@freemail.hu

 

 

 

kiss lajosné

#5 Re: Re: Ápolásidíj emelése

2012-01-25 17:58


Vendég

#6

2012-01-25 18:02

egyet értek azemelésel mivel kétt középsúlyos értemilegfogyatékos gyermekem van34515ftkapok ápolásit

Vendég

#7

2012-03-24 03:05

Az otthoni ápolók munkáját az állam nem ismeri el anyagilag! Holott a terhet pont az állam válláról vesszük le! Megalázó, hogy az ápolási díj még a minimálbér szintjét sem éri el! Ugyanakkor elvárják, hogy fillérekből ápolási munkát a nap 24 órájában segítség nélkül végezzünk! Miért nem figyelnek oda az ápolást végzők élethelyzetére. Hogy hagyhatják azt, hogy elszegényedjenek, eladósodjanak a beteget ápolók? A saját élethelyzetüket kockáztatják, azzal, hogy napi 1000,-Ft-ból kell megélniük. Holott olyan szakmai munkát végeznek, amit a kórházban sem tesznek a beteget ápolók fix többszörös fizetésért!
Az a kormány, aki semmit sem tesz azért, hogy a beteg ápolók díját megemeljék tisztességes bérre, azok azt sem tudják, hogy mivel jár egy fekvőbeteg, súlyosan fogyatékos ember ápolása a nap 24 órájában. Úgy, hogy a betegápolót, csak a családtagok tudják leváltani. Nem tudják azt sem, hogy ez milyen szellemi, fizikai, anyagi megterhelést jelent a család számára. 3 ember is sokszor kevés egy ilyen beteg ápolásához. Minden családtag, aki részt vesz ebben, ugyanúgy kellene, hogy kapjon ápolási díjat. Mert a nap 24 órájában képtelenség egyfolytában egy embernek ápolni a súlyos, mozgásukban korlátozott beteget/betegeket!
Akik a betegápolási díjakat megállapították, azok egy napot sem ápoltak ilyen betegeket. Azért nem is tudják, hogy ez mennyi kiadással jár az otthoni ápolásnál!
A kórházakban sokkal többet költenek a betegápolásra. Az otthonában ápolt beteg már nem ér annyit?
Honnan és mi alapján állapították meg azt az alamizsnát, amit az ápoló családtagnak adnak? Miért nem emelik fel ezt egy teljes munkaidős normális keresetre? Mert ez még annál is többet ér! Mivel 1 fő kaphatja csak meg a családból, annak ellenére, hogy több fő vesz részt az ápolásban. Mégis a havi maximális összeg, csak 34.515.-Ft. Tehát naponta 24 órás munkavégzésért, ápolásért a családtag csak 1.113.-Ft-ot kap egy egész napra!!!
Hogy képzelik mind ezt? Teljes elszegényedés, eladósodás vár arra a családra, családtagra, aki ezt az ápolási munkát szívvel, lélekkel, önmagát háttérbe rakva felvállalja! Miért nem emelik már fel ezt az összeget arra a szintre legalább, mint a szakápolókét? Hiszen még a szakápolók sem dolgoznak annyit a kórházban a beteggel, mint egy otthoni ápoló családtag. Nem főznek, nem mosnak, nem vásárolnak be a betegnek az ápolási munka mellett! Csak 8 órát vannak bent egy műszakban. Ott is többen dolgoznak egyszerre, nem egyedül, mint egy családtag!
Nekik van szabadság, van pihenőnap, van prémium, fizetés emelés! Az otthoni ápolónak évek óta ugyanaz a megalázóan alacsony összeget adják csak.
Ha a kórházban állítólag kb. 200.000,-Ft-ba kerül egy beteg 1 havi ellátása, akkor miért nem adják ezt a pénzt oda a tényleges betegápolónak, családnak otthon is?
Akkor lenne elfogadható ez a díj, ha ugyanúgy díjaznák az otthoni ápolási munkát, mint a kórházit!
És akkor még nem is adnának annyit, mint ahogy az elvárható lenne!
Mert a nap 24 órájában dolgozó ápolónak pihenő időt sem számolnak, csak mintha 1 órát dolgozna egész nap.
Mert napi 1113,-Ft jár egy napra egy fokozott ápolást igénylő betegnél.
Az ápolási díj szégyen, és minősíti a kormány hozzá állását a családokhoz, a beteg emberek semmibe vételét jelenti csak.
És az Őket ápoló családtagok kiszolgáltatottságát növelik csak ezzel!
Hiába számít szolgálati időnek, de milyen nyugdíjra számíthat az az önfeláldozó családtag, ahol ennyi csak a bére a lelkiismeretes, áldozatos munkájának!
Ez nem magánügy, hanem igenis közügy! Nem lehet szőnyeg alá söpörni!
Azzal él vissza a kormány, hogy a betegápolóknak nincs szakszervezetük, nincs rá lehetőségük, hogy sztrájkoljanak! Mert nem hagyhatják magukra a saját családtagjukat még pár órára sem!
Szégyenletes hozzáállás ez a kormány részéről. Mert akik ezt a díjakat megállapították, azoknak 1 napi munkabérük kb. annyi, mint egy komoly, felelősségteljes munkát végző ápolási díjon lévő családtagé!

Ezen sürgősen változtassanak! Mert az ápolási munkát végzőknek is kell, hogy joguk legyen az emberi élet megörzéséhez! Nem szabad, hogy megbetegedjenek, mert egyszerűen éhen hallnak. És nem tudják kifizetni a rezsijüket sem. Nincs miből! Az elszegényedést segíti csak elő a kormány a betegápolóknak!
Tarthatatlan és türhetetlen, hogy miért veszik semmibe azt a több százezer betegápolót, aki a kormány lelkiismeretlen politikája miatt, pont ezt a réteget nem segíti! Sem közlekedési támogatást nem ad nekik, sem komoly anyagi hozzájárulást a kiadásokhoz, ami egy 24 órás betegápolással összefügg!
Várjuk mielőbbi intézkedésüket sürgősen, azoknak, akik ebben illetékesek.
Szócska Miklós úr, ne csak az egészségügyben dolgozóknak emelje meg a bérét, hanem gondoljon azokra is, akik az otthon lévő embereket is ugyanolyan, ha nem is látható mások előtt, de a legnagyobb szakértelemmel ápolják a hozzátartozóikat!
Ne éljenek vissza a családtagok szeretetével! Itt a rezsik, állandó kiadásoknál a szeretet már kevés!
A közértbe, gyógyszertárba, közműveknél nem lehet indok rá, hogy nincs pénze a betegápolónak kifizetni a rezsieit! Őket nem hatja meg, hogy valaki betegét ápolja.
Ez a kormány dolga, hogy rendezze emberségesen, körültekintően, igazságosan ezt a helyzetet!
Köszönje meg a családoknak normális díjazással, hogy nem neki kell gondoskodnia több százezer ft-okért az emberekről, ha betegek lesznek. De ne éljen vissza soha a családok jóindulatával. Végtelenségig nem lehet mindent a családoktól elvárni.
Miért is fizetjük akkor a TB-t? Ha beteg lesz valaki, akkor már a sorsára hagyja, megy a családjának a vállára teszi le e terhet?
Sürgős intézkedést kér minden ápoló! Ha nem akarják, hogy a betegápolók is elszegényedjenek a kormány nemtörődömsége miatt! Aki valaha ápolt súlyos, mozgásában korlátozott beteget, az tudja, hogy ez mivel jár anyagilag, fizikailag, szellemileg. Mekkora igénybevétel ez lelkileg is. Az anyagiakat elő kell teremteni, a feltételeket a betegápoláshoz! Ez havonta otthon is legalább 150.000,-Ft-ba kerül.
Ezzel szembe az ápolási díj csak 34.515.-Ft a legsúlyosabb fogyatékkal élők ápolásánál. Mire elég ez az összeg Önök szerint? Kb. az éhenhalásra, nem normális betegápolásra. Az ápoló, ha nincs miből megvennie az élelmet sem, akkor miből vegye meg a ruhát, bérletet, miből fizesse ki a rezsijeit? Közbe elvárják, hogy a nap 24 órájában mindent biztosítson a betegnek!
Hogy képzelik mind ezt? Mire elég ez a napi 1113.-Ft???

Mielőbb intézkedjenek, hogy ez az áldatlan állapot rendeződjön!

Díjemelést kérünk legalább a minimálbér szintjére sürgősen!
Előre is köszönjük, hogy az illetékesek is elolvassák az ilyen kéréseket, véleményeket!
Ápoló családtagok!

2012.03.24.

Vendég

#8

2012-04-04 10:29

az othon ,személy,után ,járó összeg ,nevet séges mivel ha ,család ápollya ,saját gyermekeit ,illrtve vagy közeli hozzátartozóit ,ki szurját az ápolló szemét néhány ezer foríntal ezel szemben ha egy othonba elhelyezi ,az ember a hozzátartozóit akkor ki kellene számolni menyivel magasab összegre jön ,ki a számitás és ezzel nem keveset spórolunk az államna ,van aki a nap 24-órájában ápolni kell a ,hozzátartozóját ,és ha ki számolom az óra béremet akkor ,még talán a 100 -foríntos órabér sem jön ki, ezért kérjük a z illetékes ,szerveket vegyék ,fontolóra és ,mielőb próbáljanak ,megoldást találni a sok ápolló fizetésén üdvözletel

Vendég

#9 Orbán Viktor miniszter elnöknek.

2012-04-24 11:01

Tisztelt miniszter Úr! Nagyon is méltánytalannak tartom azt,hogy mig mindennek felmegy az ára addig mi csak aprópénznek is kevés jövedelemmel kell beérnümk a közeli hozzá tartozónk ellátását.Ami 26550 ft. Hát kérdezem én maga vállalná ennyi pénzért az ellátást napi 24 órában? Ráadásul milyen nyugdijat fogok én ezután a nevetséges jövedelem után kapni? Arra kérem önt,hogy legyenszives komolyan venni ezt a nagyon is nehéz feladatot: Minden olyan ember nevében szólok aki ugyan ebben a helyzetben van.Ha már mindennek felmegy az ára ön szerint lehet annyi pénzböl valakit eltartani? Vagy az a legkönnyebb,ha bedobjuk őket egy elfekvöben? ahol lassú halálra vannak itélve. Kérem szépen tegyen javaslatot a parlamentben ennek a problémának a megoldására! Kaphatnánk rendes fizetést. Sokat spórolunk mi az államnak ezzel,hogy mi magunk segitünk rajtuk.Ezt meg kellene fizetni az államnak vissza menölegesen.!Nincs szabadság fizetve,nincs beteg állomány fizetve sem az ünnepek. Jó ez igy ön szerint? Tisztelettel egy nagyon is aggodó állampolgár.

Vendég

#10 Re: Orbán Viktor miniszter elnöknek.

2012-04-24 11:03

trixi

#11 Re: Ápolásidíj emelése

2012-05-14 17:50

#3: - Ápolásidíj emelése

Nagyon is egyet értek mind azokkal akik ugyan úgy ápolási dijban részesülnek ,mint én,nagyon is ki vagyunk használva azzal,hogy pénzt takaritunk meg az államnak,holott mindennek emelik az árát. kérdem én megtudnának ők élni ennyicske pénzből? Szeretnék valamelyik parlamenti dolgozóval cserélni,kiváncsi lennék,hogy ök hogyan tudnának ilyen kevés pénzt beosztani,és ebböl,még a rezsi költségeket is fizetni. Nem csak választásokon kell igérgetni,hanem be is kell tartani,azt amit mondanak. Rajtunk minden fillért behajtanak,ha meg nem tudunk fizetni kilakoltatnak bennűnket.Kérek minden hozzám hasonlókat ,hogy szólaljon fel ez ügyben. Ne engedjenek minket kihasználni, tudassuk a kormányembereivel,hogy mi is itt vagyunk. követeljük ki magunknak a jól megérdemelt fizettséget,mert mi napi 24 órában dolgozunk.és nincsen fizetési szabadság,sem beteg szabadság,sem ünnep kifizetés sem! Mi lesz ebböl,mikor fogják ezeket nekünk kifizetni? Gondolt már erre valaki? Utólag kompenzálja a kormány?  Ha valakit ez érdekel adja tovább!!!!!!!!!!!!!!!!!!     FIGYEJEN RÁNK IS A KORMÁNY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

egy ápoló családtag a sok sorstárs közül

#12 Az ápolási munka ember feletti munka, ilyen mostani díjazás mellett!

2012-05-23 00:49

Milyen állam az, aki nem veszi észre, hogy emberek tizezrei nyomorognak, csak azét, mert merték felvállalni az otthonukban az ápolási munkát!?
Nemhogy segítené az állam az erőfeszítéseiket, amiket pont az államról vesznek le a családtagok!
A TB-t hiába fizették a nyugdíjas, elesett, beteg állapotban lévő emberek, mégis csak a családjukra számíthatnak! Tarthatatlan és tűrhetetlen ez a helyzet! Mégis mire, meddig várjunk? Ameddig teljesen elszegényedünk! Éljen meg 34.516.-Ft-ból, aki ezt kitalálta! Szégyen, ami itt történik Magyarországon! Milyen emberek ülnek a parlamentben? Kiket választottunk meg?
2012.05.22.

Vendég

#13

2012-05-23 01:12

Éljen meg az ápolt beteggel együtt az, aki az ápolási díjat így ledegradálta! Ennyire figyelembe sem veszi a Magyar kormány az otthoni családtagok, ápolók munkáját!
egy ápoló családtag a sok sorstárs közül

#14 A közömbösség az otthoni ápolók munkájához

2012-05-23 01:15

A magyar kormány semmibe sem veszi az otthoni ápolási munkát! Hagyja, hogy a családtagok eladósodjanak. Mégis hova vezet ez? Teljes elszegényedéshez, kiszolgáltatottsághoz!
Ébresztő parlamenti képviselők! Mégis meddig lehet ellehetetleníteni az otthoni ápolók anyagi helyzetét???

Vendég

#15

2012-05-27 21:56

Sajnos édesanyámat kezdtem el otthon ápolni.közben
édesapám is sulyos beteg lett,igy már mindkettőt
ápoltam 4 évig,de csak a minimális bért kaptam.
Sajnos ez a pénz gyalázatosan kevés,de kórházban
egyiket sem dugtam be,édesapám méltó körülmények között itthon halt meg.Rettegek attól ,i lesz velem 58 évesen
ha a mama is meghal,sajnos a nyugdijba ez nem számit
bele,amit nagyon igazságtalannak tartok.
ÉN

#16 Orbán Viktornak

2012-08-03 10:38

Orbán Viktornak üzenem,hogy emeljétek meg az ápolási díjat...és legalább pár hónapig próbáljátok ki azt,hogy 34.500ft-ból hogyan lehet élni...És még az is felháborító,hogy a kisebbséget támogatja ilyen-olyan közmunkával napi 4 órában,de meg lehet nézni,hogy milyen munkát végeznek,és az is érdekes,hogy itt az utcában 9 cigány munkásból 2 úgy csinált mintha dolgozott volna,a többi meg csak nézte és olyan hanggal voltak,hogy szegény beteg apám pihenni sem tudott.Gratulálok ehhez a cigányimádó országhoz,ők támogatva vannak,de aki tisztességes munkát végez és még magyar is,azokkal nem foglalkoznak.
Egy szintén ápolási díjon ÉLŐ???!! szülő

#17 A törvényhozóknak

2012-10-12 12:17

Addig amíg az Ő családjukban nincs egy ilyen beteg(sérült,fogyatékos stb.)gyerek,addig nem fognak emelni az összegen!
Pillanatnyilag(ha olyan környezetben vannak,ahol van egy ilyen gyerek)belegondolnak,talán még sajnálnak is minket,ám mikor kilépnek az ajtón ezzel együtt bezárják maguk mögött az érzéseiket is!
Tehát 1perccel utána már nem is emlékeznek semmire:((
Azt kívánom Nekik,hogy az Ő családjukba is szülessen fogyatékos gyerek(pl.a gyerekének)így majd talán lesz rá törvényjavaslat az emelésre!
Továbbá 10 éves korig jár a gyes,majd elveszik és 18éves koráig CSAK az ápolási díj marad.
A gyerek ha betölti a 18 éves kort akkor kap majd fogyatékossági támogatást!
ADDIG SEMMIT!!!!????
Tehát az állam szemében egészségesnek minősül?!
Szégyen!
Sajnos az ilyen családokat inkább megalázzák és kiközösítik,nem pedig megbecsülik:(
Tisztelet a kivételnek(és ezek közé nem tartozik az állam!).

Vendég

#18 Re: Ápolásidíj emelése

2012-10-22 10:00

#3: - Ápolásidíj emelése

egyet ertek az apolasi dij emelessel kapcsolatban. mar regen itt van az ideje ennek is,nem lehet ebbol megelni sem,nem hogy szamlat fizetni. egyszeruen semmire sem eleg.26.550 ft-bol.kerunk mindenkit arra,hogy aki ilyen helyzetben van irja ala.


Vendég

#19 Re: Ápolásidíj emelése

2012-10-22 10:14

#3: - Ápolásidíj emelése

Nekunk is epp ugy jar a minimalber,mint annak aki 8+orat ledolgozza,de sajnos mi nem csak 8+orat kell,hogy dolgozzunk hanem napi 24 orat,ezert koveteljuk a kormanytol az apolasi dij emeleset vegyek vegre komolyan. akinek ugyan ilyen gondja van arra kerem irja ezt ala. sokat sporolunk a kormanynak azzal.hogy nem szocialis otthonba dobjuk a csaladtagjainkat, csak azert mert terhunkkre van. mi szeretjuk es megbecsuljuk oket ,mert valamikor minket is felneveltek,ezt nem szabad elfelejtenunk.tartozunk nekeik ennyivel. vedjuk meg a szuleinket,es kerjuk a minimalber emeleset minel tobben..........................  tisztelettel...............................

túlélő

#20 vendég vera

2013-01-10 17:58

Éppen itt lenne az ideje az ápolási díj emelésének.
Miért is határolódik el a kormány ezen igen nagyon fontos dologtól.

Vendég

#21 Re:

2013-01-13 22:01

#1: -

Én is szeretném, ha van rá lehetőség, igen emeljünk az apolásí dijon......

epilepsziás a fiam

#22 A családnak szét kell szakadni!!

2013-05-11 13:56

Az értelmi sérült fiamat azért kell intézetbe tennem,mert nem tudunk megélni ennyi pénzből és hajléktalannak egy értelmi sérülttel aki naponta epilepsziás rohamokkal küzd , nem lenne könnyű. Csak megemelnék a betegápolásit és a család együtt maradhatna! Borzalom a fiam ,ha beteszem egy otthonba nem adok egy évet és megfog halni,mi nagyon szimbiózisba éltünk együtt!!! Már nem tudom a rezsit és az élelmet fizetni! Tegyen már valaki valamit!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Vendég

#23 Re:

2013-05-13 15:08

#1: -

Sziasztok!

Berlinböl írok aláírtam megosztottam hiszen sajnos otthon a családban van beteg gyermek :-(

Nagyon sok sikert és remélem sikerül elérni legalább a minimálbér összegét ami ha belegondolunk szintén nevetséges egy beteg gyermeknek!!!!De legalább több lenne mint a mostani!

 


Vendég

#24

2013-05-13 15:43

Felháborító az, hogy ennyi pénzzel kiszúrják a szemünket. Ez a munka napi 24 órás állandó, folyamatos munka. Ha állami intézetben élnének ezek a gyerekek,akkor ez mennyibe kerülne az államnak? Biztos, hogy nem 25.000, de nem is 35.000,-Ft.

Vendég

#25

2013-05-13 19:18

Én magam is érintett vagyok, hiszen a három fiam közül a legkisebb 10 éves, és autizmussal él. Sajnos nem az enyhébb változattal, így nem tudok dolgozni mellette, hiszen csak délelőttönként jár pár órát közösségbe, 8-at semmiképpen sem tud...Azt gondolom,nem méltányos, hogy a 24 órás szolgálatért, amit sérült gyerekeket nevelő anyák végzünk, nem kapjuk meg a minimális anygi és erkölcsi elismerést sem. Ezért -is- csatlakozom aláírásommal.