Az önkormányzati lakásbérleményekben élő emberek jogait, védeni kellene!

A bérlők bérlői, beteg jogai, önrendelkezési jogai, elővásárlási jogai állami lakásból-önkormányzati kezelésbe került lakásbérleményeknél,  súlyosan sérülnek. Elhunytuk után a hozzátartozók jogai is. Ezen a méltánytalan helyzeten sürgősen változtatni kellene, az önkormányzati lakásrendeleteknél. Mert a lakás kiürítések során sem valósulnak meg az emberi jogok. Az esélyegyenlőség, egyenlőbánásmód, adatok, iratok egyeztetésének, a személyes tárgyaláshoz való jog. A bérlemények sorsánál az előzményeket, beadványokat, kérelmeket, panaszokat, nem veszik figyelembe. Nem vizsgálják ki a hivatali mulasztásokat sem. A régebbi rendeleteket, ami a bérlő elhunyta elött érvényben volt. A törvényes örökösök is súlyos károkat szenvednek el -e miatt. Hiába volt a bérlő pl.több, mint 50 évig bérlőjük. Ennek a hasznát csak a bérbeadó látja, utólag is. Elszámolást a pénz felhasználásáról nem kap a bérlő, sem részletes kimutatást,tájékoztatást a befizetéseinek sorsáról. Sem elhunyta után az örökösök. Kérésük ellenére sem.   Nincs semmilyen jogvédő szervezet, aki a bérlők, hozzátartozók valós gondjaival, problémáival, észrevételeivel, panaszaival foglalkozna. Ezért nagyon kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek. Nem kapnak segítséget, jogorvoslatot.Hiába fizetnek többet bérleti díjak jog címén, pl. vizcsatorna átalány díjat, közös ktsg.díjat, mint a tulajdonosok. A vagyonkezelő, önkormányzat, közös képviselő, lakásgazdálkodás nem biztosítja a bérlők jogi védelmét. A vízóra beszerelését sem. A társasházi éves közgyüléseken sem védi senki sem a bérlők jogait. Ahova a bérlőket meg sem hívják. Csak a pénzt várják el, de tájékoztatást sem adnak a bérlőknek, hogy konkrétan mire, milyen számítások alapján állítják ki a csekket a bérlők felé.  A lakással kapcsolatos minden kiadást a bérlőkre hárítja át, azt is, ami a tulajdonos a bérbeadó kötelezettsége lenne. A bérbeadó nem tartja tiszteletbe a bérlők, mint emberek jogait. A hatalmi pozicióval visszaélést a bérlők rovására nem szabadna hagyni, a rosszul megalkotott,  helyi önkormányzati jogszabályokkal. Amit nem ellenőriz, nem vizsgál felül  senki hivatalból. Ami az embert, a családokat, a létfenntartásukat, megélhetésüket nem védi, hanem csak egyoldalúan, a bérbeadó érdekeit szolgálja.Egyoldalúan módosíthatja a szerződést egy névátírás okán a bérbeadó, ezzel a szerződés teljes tartalmát, anyagilag is hátrányosan módosíthatja. Mindenféle indoklás nélkül.  Ezen a sérelmes helyzeten változtatni kellene sürgősen!

2017.12.13.

A jobbítás reményében    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével