Egyetemi hallgatók tiltakozása az SZFE átalakítása ellen

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

SZFE-szolidaritás: Felhívás párbeszédre - ezúttal egymással

2020-10-02 20:54:44

Kedves Hallgatótársaink!

Mi, a petíció kiírói egy felhívással fordulunk Hozzátok. Felkérünk Titeket, hogy kezdeményezzünk párbeszédet az oktatóinkkal!

Az elmúlt hetekben, hónapokban bizonyára valamennyire figyelemmel követtétek a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül zajló diskurzust: az egyetemi autonómia, az alapítványi és az állami finanszírozású egyetem modelljei, a modellváltás, a kancelláriarendszer mind gyakran felmerülő témák és fogalmak lettek. Az elmúlt időszakban tartott egyetemi fórumaink során (így a Titkos Egyetem ernyője alatt, 15 helyszínen tartott egyetemi fórumokon), valamint saját tapasztalatunk alapján úgy tűnik: sokunkban felmerült az igény, hogy jobban tájékozódjunk ezekről a kérdésekről. Hogyan épül fel az egyetemi struktúra? Mik az egyetemi működés alapvető feltételei, mit jelent egyetemi polgárnak lenni? Mik az egyetemi autonómia garanciái? Milyen mozgástere van egy oktatónak, és milyen egy hallgatónak? Mit jelentenek valójában a különböző működési modellek, finanszírozási formák? Hogyan épül fel a saját egyetemünk, saját képzésünk; hogyan változott az utóbbi időben; és ez milyen hatással van ránk? Mi történik tulajdonképpen az SZFE-vel?

Ha Te is azok közé tartozol, akik szívesen látnának tisztábban ezekben a kérdésekben, van egy jó ötletünk. Fordulj az egyetemi oktatóidhoz! Hiszen ők, szintén egyetemi polgárokként, valamint az egyetem óraadóiként és alkalmazottaiként mélyebben belelátnak ezekbe a kérdésekbe. Sok oktató, tanszék egyirányú nyilatkozatban fejezte ki szolidaritását, ahogyan a jelen petícióhoz hasonló hallgatói nyilatkozatok is sorra születtek. Kezdjünk most párbeszédbe: ismerjük meg egymás nézőpontját, tapasztalatait! Fontos, hogy kifejezzük: ahogyan ők számíthatnak a mi szolidaritásunkra és érdeklődésünkre a mindannyiunkat körülvevő helyzettel kapcsolatban, úgy mi is számítunk az ő kiállásukra, tudásukra.

Így aztán – a hallgatók igényeit figyelembe véve – az eddig passzív, vagy a helyzetet pusztán egymás között megvitató, intézményei nyilatkozatot közzé nem tehető oktatók is könnyebben megszólalhatnak az ügyben, sőt, csatlakozhatnak egy esetleges információs kampányhoz is. Ez azt jelenti, hogy egy kijelölt napon (vagy napokon) a szemináriumokon, előadásokon, ha nem is végig, de az idő egy részében az oktatók elindítanak egy, az óra tárgyától független beszélgetést/előadást/eszmefuttatást a fenti, egyetemi autonómiát érintő kérdéskörről, illetve aszinkron óra esetén valamilyen az ügyhöz kapcsolódó anyagot küldenek. (A témaválasztásban a korábbi információs sztrájk tanulsága alapján lenne szabadsága az oktatónak, az alapkoncepción túl; valamint az akcióban résztvevő oktatók kapnak szabadon használható segédanyagokat is az Oktatói Hálózat dokumentumaiból, nincsenek egyedül hagyva ezügyben.)

Ahhoz azonban, hogy ez a kezdeményezés megvalósulhasson, nekünk, hallgatóknak kell jeleznünk saját intézményeink felé, hogy igényünk van a párbeszédre, problémáink és álláspontjaink érdemi megvitatását elősegítő tájékozódásra, és ehhez kérjük az ő segítségüket. Ebben lenne a Ti feladatotok. Arra kérünk Titeket, hogy saját intézményetek lehetőségeihez és problémáihoz igazítva fogalmazzatok meg – ahol van: a fórumok közösségéből kiindulva – egy felhívást az egyetemetek felé, hogy szélesebb körű hallgatói igény is van a fentebb leírtakra.

A formát belátásotokra bízzuk. Lehet például egy nyílt levél a kari és intézményi HÖK-bevonásával, amennyiben ezt látjátok jónak, de akár aláírásgyűjtés is, ahol minél több hallgató aláírása jelzi az intézmény felé, hogy ez nem magánakció, hanem az aktív egyetemi hallgatók közös igénye! Sőt, ha a légkör miatt nem lehetséges egy ilyen kiállás, már az is elősegítheti az informálódást, ha személyesen kerestek meg szolidáris oktatókat, akik bevonhatóak lennének egy ilyen vagy ehhez hasonló kezdeményezésbe.

Az eseményhez szükséges fent említett segédletek folyamatosan készülnek. Ha szükségetek lenne ilyesmire, vagy bármi kérdésetek, kérésetek van, keressétek fel a Titkos Egyetem Facebook-oldalát, vagy írjatok a hallgatoiszolidaritas@gmail.com címre, igyekszünk segíteni.

Legyen a tudás: érték. A beszéd: párbeszéd. Az egyetem: szabad.

Az egyetem a miénk, egyetemi polgároké: ismerjük meg a működését, és formáljuk közösséggé, mégpedig olyanná, amiben szívesen vagyunk!

Együttműködésetekben bízva, szívélyes üdvözlettel:

Titkos Egyetem, információs kampányt szervező munkacsoport


Egyetemi hallgatók



Petíció megosztása

Segítsd ezt a petíciót, hogy több aláírást érjen el.

Hogyan lehet népszerűsíteni egy petíciót?

  • Ossza meg a petíciót a Facebook oldalán és a petíció témájához kapcsolódó csoportokban.
  • Vegye fel a kapcsolatot a barátaival.
    1. Írjon egy üzenetet, melyben részletezi, miért írta alá ezt a petíciót. Ez segít másoknak megérteni, hogy milyen fontos ez a téma, így valószínűbb, hogy ők is aláírják a petíciót.
    2. Másolja ki és illessze be a petíció webcímét az üzenetbe.
    3. Küldje el az üzenetet e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram és LinkedIn használatával.



Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...