Talkumot tartalmazó sminkek és hintőporok kivonása Magyarországról

talkum vagy zsírkő egy lemezes, porrá örölhető szilikátásvány, amely természetesen fordul elő a természetben, így például az Alpok lejtőin. Alapvetően magnéziumból, szilikonból, hidrogénből és oxigénből áll. Mivel gátolja a csomósodást, különösen gyakran használják por alapú kozmetikumokban, pl. szemhéjpdúrekben, púderekben, pirosítókban. Sajnos előfordulhat intim higiéniás termékekben is pl. betétek, tamponok. A hétköznapi hintőpor is talkumból (zsírkőből) áll.

1883-ban a Johnson&Johnson dobta piacra mint babahintőport, miután rájöttek, hogy a porított talkum gátolja a pelenkakiütés kialakulását.

Amerikában az egyik legnagyobb megítélt kártérítésben a bíróság bizonyítottnak találta, hogy a Johnson&Johnson hintőpor használata összefüggésben volt a több hölgynél kialakult petefészekrákkal. A hír hajdanán világszerte bejárta a médiát és azóta sokan megkérdőjelezik a talkum (zsírkő) használatát személyes higiéniai termékekben.

Felmerült, hogy a talkum belélegezve okozhat tüdőrákot. 

A petefészekrák tekintetében hasonlóképpen megosztottak a kutatási eredmények: az biztos, hogy az elvátozás hosszú időn át történő kitettség esetén léphet fel. A probléma ezzel az, hogy elég nehéz megfelelő és hiteles kutatást összeállítani azon alapulva, hogy valakik akár évtizedeken át naponta alkalmazzák-e a talkumot vagy sem. Rengeteg kutatás született a témában, ezek jelenleg megoszlanak, hogy a talkumot rákkeltőnek vagy pedig teljesen ártalmatlannak mondják-e ki. Egy angol jótékonysági szervezet anyagában viszont kiemelik hogy a talkumhasználat korrelál egy bizonyos hormonszinttel is, amely viszont bizonyítottan összefüggésben van a petefészekrákkal. További kutatás szükséges ahhoz, hogy rájöjjenek, vajon egy közös ok miatt van korreláció vagy valóban a talkumhasználat okozza a problémát.

A talkum negatív hatásai tekintetében fontos még elmondani, hogy a természetben a talkum gyakran szennyeződik azbesztosszal, ezért a 70-es évek óta a gyártók csak tisztított, azaz azbesztoszt kimutatható mértékben nem tartalmazó talkumot alkalmaznak kozmetikumokban. Hogy ennek mennyi hatása van pl. a fent említett ítélet tekintetében kérdéses, hiszen a panasszal bőven a 2000-es években álltak elő.

Amerikában már nem forgalmazhatják a talkumot termékeket, pontosan azért, mert pert indított nem egy amerikai állampolgár az egészség romboló hatását bizonyítva. 

Ha Amerikában be lett tiltva miért forgalmazhatják azon kívül? Az Egyesült Államokon kívül élők egészsége nem fontos?

A petíció aláírásával egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy a Mi egészségünkre is figyeljen fel az egész világ és ezzel talán több ország vonja be ezeket a termékeket!

Kérlek, írd alá, ha használsz sminket vagy hintőport.

MINDENKI SZÁMÍT! 

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom S. Veronika petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.


VAGY

Egy e-mailt fog kapni egy hivatkozással, amellyel megerősítheti aláírását. Hogy biztosan megkapd üzeneteinket, kérjük add hozzá a info@peticiok.com címet a kapcsolati vagy a biztonságos feladó listádhoz.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy nem tudja megerősíteni az aláírását az erre az üzenetre való válaszadással.
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...