Mentsük meg a Malom- és a Királykút-völgyet!

Felsőörs és Lovas települések közt található Malom- és Királykút-völgy természeti értékei veszélybe kerültek.  Az elmúlt évtizedekben számos beruházás a közkedvelt kirándulóhely természetközeli állapotának rombolásával járt együtt. Csőfektetések, tárolómedencék létesítése, hidak építése, betonmedrek létrehozása, patakmeder elterelése és két forrásvízmű létrehozása károsan befolyásolta a terület vízháztartását, növény- és állatvilágát és a területen található mésztufagát-rendszert. A terület vízbősége miatt az alábbi természetkárosító tevékenységekkel kell továbbra is szembenéznünk:

 1) Két új ivóvíztermelő kutat kívánnak fúrni a területen napi 3000 m3-es vízkivételi tervekkel.

 2) Növelni szeretnék a Malomvölgyi-forrásból a kivett vízmennyiséget. Jelenlegi éves átlag 1000 m3/nap helyett akár 2000 m3/nap-ra is emelnék a kivett vízmennyiséget. Időszakosan (nyáron) ennek többszörösére is igényt tartanának, ami miatt a sédjeink időszakosan kiszáradhatnak.

 3) Lovas és Felsőörs között ivóvízvezetéket kívánnak létrehozni a Malom-völgyön keresztül. A vezeték nyomvonala az erdőn keresztül menne közvetlenül a mésztufagátakkal teli Lovasi-séd mellett. Sajnos a gátak a kivitelezők útjában lesznek. Félő, hogy számos mésztufagát megsemmisül a munkálatok alatt és a tölgyerdőben is jelentős kárt fognak okozni.

Kérjük a Zöldhatóságot (KDTKTVF), hogy döntéseivel csak olyan engedélyeket adjon ki, amelyek garantálják a terület természeti értékeinek megóvását! A hivatásos természetvédőket (Balaton-felvidéki Nemzeti Park) pedig arra kérjük, hogy minél hamarabb kezdjék meg a terület országos jelentőségű természetvédelmi területté történő nyilvánítását! Erre az ad alapot, hogy a kb. 42 db. mésztufagátból álló gátrendszer egyedülálló a Bakony-Balaton régióban és talán az utolsó az országban, amit még nem helyeztek védelem alá.

 

 

Aláírásával támogassa Ön is, hogy megmentsük Malom- és Királykút-völgy még megmaradt természeti értékeit!