Az iskolák dohányzási statisztikái legyenek nyilvánosak

Az oktatási intézmények minőségét nem csak a diákok továbbtanulási eredményei alapján lehet megítélni, hanem az alapján is, hogy hányan dohányoznak a diákok és az ott dolgozók közül. Ez azért fontos szempont, mert az iskola környékén, illetve iskolai kültéri programokon passzív dohányzással járhat. Ezenkívül a dohányzás elkezdését köztudottan befolyásolja, hogy az iskolában hányan dohányoznak. Tehát a nem-dohányzók védelmének érdekében ezt célszerű mérni és nyilvánossá tenni.

A petíció célja, hogy kötelezővé tegyék a dohányzási statisztikák mérését, nyomon követését és nyilvánossá tételét az oktatási intézményekben.

Mérés. A dohányzási szokások felmérésének legegyszerűbb módja az önbevallásos kérdőív. Elegendő a diákoktól évfolyamonként, a dolgozóktól pedig egyszerre, összesítve begyűjteni a kérdőíveket, így mindenki számára biztosítható a névtelenség. A dohányzás önbevallásos arányát alkalomszerűen, egy-egy kisebb csoportban érdemes ellenőrizni az iskolaorvosi, illetve az üzemorvosi vizsgálatok során (kilélegzett szén-monoxid vagy kotinin szint méréssel). Természetesen az orvosi titoktartás keretei között sem sérül a névtelenség.

Nyomon követés. A dohányzók többsége iskolás évei alatt kezd el dohányozni és kortársaitól kapja az első cigarettáját. Ennek visszaszorítására tett bármilyen erőfeszítés akkor ítélhető meg, ha mérjük és nyomon követjük a dohányzási statisztikákat. Ez az első lépés. 

Nyilvánosság. Az eredmények nyilvánossá tétele befolyásolja az adott oktatási intézmény megítélését. Ez egyrészt ösztönzően hathat az adott intézmény vezetőségére a dohányzás visszaszorítása tekintetében. Másrészt a diákok számára is üzenetértékű. Az iskolák többségében a dohányzás aránya kisebb, mint 50%, és ez azt sugallja, hogy a dohányzás nem egy népszerű tevékenység, hiszen a dohányzók kisebbséget alkotnak.

A petíció az alapfokú és középfokú oktatásra, valamint a felsőoktatásra egyaránt vonatkozik.

Ha te is egyetértesz, írd alá.

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, olvasd el a CigiSzünet dohányzással és leszokással kapcsolatos többi petícióját is.

Látogass el oldalainkra:

Facebook: https://www.facebook.com/cigiszunet

Instagram: https://www.instagram.com/cigiszunet.official/

Honlap: http://www.med.u-szeged.hu/egeszseg/cigiszunet

"A leszokásról szabadon" Facebook csoport:
https://www.facebook.com/groups/673037969809968/

Petíció aláírása

Az aláírással engedélyezem CigiSzünet, hogy az aláírásomat átadja azoknak, akik ebben a kérdésben hatáskörrel rendelkeznek.


VAGY

Egy e-mailt fog kapni egy hivatkozással, amellyel megerősítheti aláírását. Hogy biztosan megkapd üzeneteinket, kérjük add hozzá a info@peticiok.com címet a kapcsolati vagy a biztonságos feladó listádhoz.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy nem tudja megerősíteni az aláírását az erre az üzenetre való válaszadással.
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...

Facebook