Autóban utazó gyermekek védelme a passzív dohányzástól

A passzív dohányzás az autóban károsabb, mint egy szobában, hiszen kisebb légtérben jobban koncentrálódik a füst. Ugyanakkor minél fiatalabb egy gyermek, a dohányfüst annál károsabb számára.  A gyermekek testsúlyukhoz képest több dohányfüstöt szívnak be, mint a felnőttek. Ezenkívül minél kisebb egy gyermek, annál többször vesz levegőt, ezért is több dohányfüst kerül a tüdejébe. A kisgyermekek szervezete még fejlődik, ebből kifolyólag is ártalmasabb számukra a passzív dohányzás.  

A petíció célja, hogy jogi szabályozást kérjünk a törvényalkotóktól az autókban utazó gyermekek passzív dohányzásával kapcsolatban.

Külföldi gyakorlat. Az alábbi országokban már létezik hasonló jogi szabályozás: Ausztrália, Bahrein, Ciprus, Dél-afrikai Köztársaság, Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Egyesült Arab Emírségek, Franciaország, Kanada, Mauritus. Sok országban helyszíni pénzbírsággal büntetik azt, aki olyan autóban dohányzik, melyben gyermek is ül. Egyes országokban csak a 8 év alattiakat, máshol akár a 19 év alattiakat is védheti a törvény.

Kültéri dohányzás. Sokan azt gondolják, hogy a nyitott ablak vagy a klíma használata védelmet jelent a gyermek számára. Azonban vizsgálatokkal igazolták, hogy a káros anyagok szintje még ezekben az esetekben is többszöröse az elfogadható szintnek. Csak a kültéri dohányzás jelent védelmet a passzív dohányzástól. 

Nem kell leszokni. Ennek a jogi szabályozásnak nem az a célja, hogy bárkit is leszoktasson a cigiről, csupán az, hogy hangsúlyozza a kültéri dohányzás fontosságát akkor, ha kiskorú is utazik az autóban. A kivitelezéshez itt található néhány tipp:

  • Hosszabb utazásoknál iktasson be  cigiszünetet. Olyan helyen álljon meg a járművel, ahol van dohányzásra kijelölt terület.
  • Kérje meg gyermekét, hogy rajzoljon „dohányozni tilos” jelzést az autó hátsó ablakára. Ezzel más utasok számára is nyilvánvaló, hogy a jármű füstmentes.
  • Távolítsa el a jármű hamutartóját vagy használja más célra (pl. aprópénz vagy cukorka tárolására). Távolítsa el a gyújtót is és használja az adaptert (pl. telefon vagy GPS töltésére).
  • Ne tartson cigarettát az utastérben elérhető helyen. Inkább a csomagtartóban tárolja.
  • Ha a kültéri dohányzás nem megoldható, az utazás alatt használjon nikotin tartalmú rágót vagy tapaszt. Az ilyen füstmentes termékek használatával védi a többi utast. Ezek orvosi vény nélkül kaphatók.  

Ha te is egyetértesz, írd alá.

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, olvasd el a CigiSzünet dohányzással és leszokással kapcsolatos többi petícióját is.

Látogass el oldalainkra:

Facebook: https://www.facebook.com/cigiszunet

Instagram: https://www.instagram.com/cigiszunet.official/

Honlap: http://www.med.u-szeged.hu/egeszseg/cigiszunet

"A leszokásról szabadon" Facebook csoport:
https://www.facebook.com/groups/673037969809968/

Petíció aláírása

Az aláírással engedélyezem CigiSzünet, hogy az aláírásomat átadja azoknak, akik ebben a kérdésben hatáskörrel rendelkeznek.


VAGY

Egy e-mailt fog kapni egy hivatkozással, amellyel megerősítheti aláírását. Hogy biztosan megkapd üzeneteinket, kérjük add hozzá a info@peticiok.com címet a kapcsolati vagy a biztonságos feladó listádhoz.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy nem tudja megerősíteni az aláírását az erre az üzenetre való válaszadással.
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...

Facebook