Állatvédelmi Fórum Magyarországon és Globális Együttműködés

FB_IMG_1704792905667.jpgÁllatvédelmi Kérdések!

• Célunk, hogy megvitassuk az állatvédelmi témákat hazánkban, hiszen ahány ember a Földön, annyi vélemény. 

A felvetett kérdéseket név nélkül tesszük közzé, és személyes adatot nem gyűjtünk. Minden hozzászólást nagyon szépen megköszönünk, és a beérkező véleményeket rendszerezzük. Tényleg mindenki véleménye számít, azoké is, akik nem szeretik az állatokat és azoké is, akiknek semmi közük az állatokhoz és így tovább. Szerintünk, nincs olyan magyar ember, akinek ne jutna eszébe valami a kutyákról, feltéve, hogy megkérdezzük. 

• Folytatásként a beérkező lehetséges megoldási javaslatokat tesszük közzé és elkezdjük összegyűjteni a hatályos jogszabályokat és a szakértői véleményeket.

• A kérdések közöttt bőven találni fog nemzetközi felvetéseket is, ebből épül fel a következő feladatunk, hogy összevessük egymással a globális problémákat. A Dogpet oldal nemzetközi, a Facebook csoprtunk pedig hazai. Itt vannak legelső kérdések:

1. Éves beszámolóként fordítottam egy elég radikális állatvedelmi javaslatot a menhelyek kiürítésére.

 2. Az is baj, hogy a legtöbben nem tudnak különbséget látni a szaporított és az egészséges kutya között. Sok hirdetésben szaporítók kutyája látható, akik természetesen nem kaptak parvo elleni oltást. 

3. Ez jellemző amúgy sok állattartóra, mintha nem is tudnának róla, hogy a legtöbb oltatlan kölyök a parvo vírus, vagy szopornyica áldozata lesz. 

4. Pedig régóta megvannak az erre vonatkozó szigorú szabályok.

5. Van olyan állatvédő szervezet például, aki képes kiadni ideigleneshez az oltatlan kölyköket, hogy rá terheljék a kórházi költségeket.

6. Észre kell venni, hogy az egészséges kiskutyák körvonalai tiszták, míg az oltatlan kölykökön látszanak a gyengeség jelei.

7. A legtöbb kidobott kölyök nem rendelkezik parvo elleni oltással, hiszen azért dobják ki őket, mert nem is akarnak törődni velük. Ilyenkor előfordul, hogy a kölyköket az ott lakók befogadják, szétosztják, állatorvoshoz nem viszik, aztán csodálkoznak, hogy a mentett kiskutya esetleg szörnyű körülmények között elpusztul.

8. Azt is látom, hogy a helyzet az elmúlt években sokat romlott.

9. Javaslom, hogy ne lehessen szaporított kutyát vásárolni, amíg kóborok halnak meg a menhelyeken. Elismert tenyésztőtől lehessen vásárolni, vagy vakcinázázottat, náluk is van akció, például ha nem akarod kiváltani a törzskönyvet, akkor olcsóbb.

10. Vagy természetesen örökbe kell fogadni.

11. Számtalan figyelemfelkeltő cikk jelent meg, arról, hogy hogyan tegyél különbséget szaporító és tenyésztő között, ebben bármikor szívesen segítenek a hozzáértők.

12. A szaporítást a törvény bünteti, ám számos kiskapu is született ez ügyben, gondoljunk az Európa szerte létező illegális kiskutya kereskedelemre, vagy a világszerte jelentkező szaporító farmokra, akik tömegesen értékesítik állataikat, genetikai szempontok nélkül.

13. De emiatt fordul elő az is, hogy Kínában már fajtatiszta kutyákat esznek az emberek, vagy, hogy Amerikában is millió szám altatják el a bull típusú un. kill shelterbe, magyarul gyepmesteri telepre került kutyákat. 

 14. Vagy, hogy a Dubaiban nagy divat lett Pudlidudlit ajándékozni, vagy, hogy sok a törpésítés.

15. Kérésre hozzáteszem, hogy mennyire fontos lehet egy kutya mozgásigényének kielégítése. Nem láttam még alaposan lemozgatott állatot tombolni. Amelyiknek nincs semmi feladata, az szökik, bármilyen magas is a kerítés, vagy kertet ás és tombol otthon, támad esetleg, amit sokan nem tudnak kezelni. Ennek lehet genetikai oka is, hiszen vannak olyan fajták, pl. a Husky és egyéb őrző védő kutyák, akik különleges bánásmódot igényelnek. Ilyenkor érdemes kutyaiskolát igényelni, lehet házhoz is mennek. Egy kutya veszélyessé nyilvánításához bárkinek van lehetősége, ha bejelenti.

16. Szeretném bebizonyítani, hogy az állatvédelem javítása sem nem lehetetlen, sem nem elátkozott feladat. Hiszen ez egy nem olyan rég óta keletkezett jelenség, mert mára annyi út megy át a természeten, vagy a városokban, hogy kutya kötelességünk az elütött állatokat összeszedni és, hát így mondom, eltüntetni. Amíg biciklivel jártunk, ez nem volt ekkora probléma.

17. Mivel a kutya szapora állat, az elmúlt 40 évben a helyzetük sokat változott. Vannak a tenyésztők akik minden szabályt betartanak és érdemes tőlük vásárolni, ha például kiállítása szeretnénk vinni a pedigrés kutyánkat. Mára alig maradt törzskönyvezett kutya, még a magyar fajták fenntartása is feladatot igényel.

18. A statisztikákat megnézve, érdemes tudni, hogy a világon több bűnöző létezik, mint tisztességes ember. Vagy, hogy többen játszanak valamilyen játékkal egész nap, mint akik dolgoznának. Egy érdemes számot találtam Amerikában, ahol az állatvédelem hatására 40 év alatt 17 millióról 6 millióra csökkent az elaltatott kutyák száma.

19. Próbáltam kitalálni, honnan jön ez a 2 hét a gyepin, majd altatás formáció. Amerikára tippeltem és részben igazam is lett, mert ott erre épülnek a szigorú állatvedelmi törvények. Azt mondták, hogy nem akarják, hogy a szép városaikban kóbor kutyák legyenek. Hát ez nálunk is így van, Budapesten nem volt jellemző a sok kóbor kutya, sem 40 éve, sem most.

20. Végzettségem szerint állattenyésztési agrármérnök vagyok, Kaposváron végeztem és a mai un. Klímaközpontban vállaltam hallgatói munkát. Az OMMI-ban kezdtem el dolgozni mint sertés adatbázis kezelő, mai nevén NÉBIH, ahol lehetőségem volt állatjóléti felelősként is levizsgázni. Egy ideig pedig külföldi tulajdonú állattenyésztő cégnek dolgoztam itthon.

21. Sajnos, pont a külföldi egyetemre való kiutazásom előtt kiderült, hogy egy ritka, de súlyos és gyógyíthatatlan betegséget örököltem, ami miatt lemondtam sok mindenről, és 8 éve már, hogy lerokkantam és csak itthonról tudok foglalkozni állatvédelemmel. Nem szívesen adom a nevemet az egészhez, mert már az is előfordult, hogy megmérgezték a 2 kutyám egyszerre a téren és egyéb támadások is értek.

22. Ahogy nincs 2 egyforma ember, úgy a vélemények száma is végtelen, nehéz dolog tényleg ebből kihozni valamit, de ha meg sem próbáljuk, akkor tényleg fennáll a veszélye annak, hogy elszabadul a pokol. 

23. Szerintem a modern robottechnikát és a zárt tartástechnológiát azért vezették be az ipari állattartásba, hogy könnyebben lehessen kezelni az állatokat, ami igaz is, ennek ellenére gyakori az állatok felesleges bántalmazása és hát ki érti, hogy egy tehénnek miért kell évről évre többet teljesítenie, ami mára sokszor elviselhetetlenné válik, például a szegény állat egész nap egy zárt sötét helyen forog egy automata fejőház körül, naponta háromszor hisz így adja le a legtöbb tejet, inszeminálással termékenyítik, különben ugye meg nem adna tejet. Ahogy megszületik a borja, elveszik tőle, és mára előfordul, hogy az amúgy kb. 30 évig élő tehén, már 3-4 évesen leselejtezhető, sántulás, tőgygyulladás, stb miatt és vágóhídra viszik.

 

24. Előbbi példát azért említettem, hogy nem igaz, hogy a haszonállatokat nem védi senki, mert már a számítógép megjelenésekor elkezdték számon tartani őket, gyakorlatilag pár emberen múlik a teljes adatbázis nyilvántartása és megjelent az állatkínzás bejelentésének lehetősége is. Számomra viszont teljes rejtély, hogy a KSH miért nem vezet statisztikát a kutyákról, hisz vannak már létező adatbázisok, igaz egyik sem nyilvános.

 

25. Javaslat: A NÉBIH alakítson ki egy kutya számláló rendszert, amiben minden kutyával kapcsolatos szereplő részt kaphat. Az állatmentéshez 1 adat kell, hogy az adott állatvédelmi egység mikor tud kutyát fogadni. Ilyen adatbázis még nem létezik. Az előírt éves beszámolók sem jelennek meg nyilvánosan, tisztelet a kivételnek.

 

26. Azt gondolom, hogy az állatkínzásnak ugyanúgy büntetendőnek kellene lennie, mint a gyermekbántalmazásnak. Az állatok és a gyerekek ártatlanok. Az idő felében nem is értik, mi történik velük. És nem tudnak beszélni

 

27. A Rendőrség 12 pontja a FELELŐS ÁLLATTARTÁSról

"TE EGYSZER S MINDENKORRA FELELŐS LETTÉL AZÉRT, AMIT MEGSZELÍDÍTETTÉL"

1. Szeresd!

2. Ne bántsd!

3. Gondoskodj róla!

4. Tápláld!

5. Biztosits neki otthont!

6. Ha beteg, gyógyíttasd!

7. Tartsd tisztán!

8. Biztosítsd a nyugalmát!

9. Tanítsd meg együtt élni!

10. Képezd és neveld!

11. Felügyeld és óvd!

12. Ha kell, ivartalanittasd

 

28. Be kellene zárni, az összes szaporítót. Hogy találod meg, ha pl. úgy, eldugva tartja mint a Dolli roll?

 

29. Sajnálatos módon sokan elfordulnak és csukják be a szemüket, ha kegyetlenséget látnak. Szerencsére vannak köztünk olyanok is, akik nem fordulnak el és látnak. Ha Ön becsukja a szemét, időnként gondoljon arra a szenvedésre, amitől megkíméli magát. Ahhoz, hogy tudják, min mennek keresztül az állatok, ismerniük kell azt is, hogyan halnak meg.

 

30. Nem vagyok kültéri dísz! Ha nem akarsz beengedni, hogy az otthonodban éljek, és a családod részévé váljak, kérlek, hagyd, hogy örökbe fogadjon valakit, aki ezt megteszi. Egyetlen állat sem érdemel ilyen életet.

 

31. Közös felelősségünk, hogy segítsünk a gyámoltalanokon, hogy otthont adjunk a hajléktalanoknak, hogy anyájuk legyünk az anyátlanokat, hogy szeressük a nem szeretetteket és gondoskodjunk a gondozatlanokról. Ez vonatkozik a többi emberre és más állatokra is.

 

32. Szerintem, már az állat befogadása előtt el kell gondolkodni azon, hogy ha a gazdával bármi történik, akkor hogyan tovább? Ki fogja tovább felelősen gondozni a kutyát? Már előre meg kell kérdezni, kérni ismerősöket, családtagokat, hogy ez tudják-e vállalni. Ha nem, akkor fennáll az a veszély, hogy az eddig imádott, becsben tartott, dédelgetett állatnak a további életét egy menhelyen, utcán, vagy sintértelepen kell leélnie.

 

33. Mit ér az ember állatok nélkül?

 

34. Soha ne kételkedj abban, hogy egy

gondolkodó, elkötelezett emberekből álló kis csoport meg tudja változtatni a világot. Valójában más nem is volt még erre képes.

 

35. Minden este van egy álmom.

Minden éjjel azt álmodom, hogy 

az emberek egyszer lássanak a

megmentett kutyák szemével.

Lássák mindegyikük szomorú tekintetét. Az Én álmom, hogy egy napon az összes kutya nyugodt lehet és álmukban már nem kísérti mindaz amit láttak.

 

36. Mentsen életet, fogadjon örökbe. Évente több ezer menhelyi állat pusztul el, mert nincs elég otthon számukra.

 37. Segítsen az illegális kiskutyakereskedelem felderítésében és a szaporítók leállítása érdekében, tegyen bejelentést, ha ilyet tapasztal

38. Ne vásároljon kisállatkereskedésben. Ha szaporítótól, vagy egy rossz tenyésztőtől származó kisállatkereskedésben vásárol, Ön közvetlenül felelős az üzlet fenntartásért, pedig kereslet nélkül nincs szükség kínálatra. Az állatkereskedések nem kötelesek őszintén megmondani, honnan szerzik be az állataikat.

39. Amit egy jól vezetett menhelyen lát, az tele vannak felnőtt állatokkal, és nagyjából elmondják, mit kap. Sok menhelyen pontosan tudják a személyiségüket és elmondják, hogyan kezelje az állatot. Ennek az ellenkezője is előfordul, amikor örökbe fogadnak egy aranyos kiskutyát, akik végül nagyok és csúnyák lesznek és utána már próbálnak megszabadulni tőle.

40. 1990 előtt ez már egyszer működött! Ma kétismeretes egyenletet csinálnak élőlények életéből, aztán nem tudnak belőle kigabalyodni. Sem agyilag, sem jogilag.

41. Elismert tenyésztőtől nem lehet törzskönyv nélkül kutyát venni, olyan nincs, hogy ha nem akarod kiváltani, akkor olcsóbb. Ha ilyet ajánl, akkor nem tenyésztő! A többivel egyetértek, de ez egy szélmalomharc sajnos.

42. A törzskönyv csak töredéke a kiskutya árának. Fajtatiszta kiskedvencet (macskára is vonatkozik) csak az vásároljon, akinek szándékában áll megmérettetni őt kiállításokon vagy munkára, speciális feladatokra használná. Akinek van elég pénze, hogy mindezt finanszírozza, szabadideje, hogy kellőképpen felkészítése egy kiállításra. Ha nem tud szabályosan sétálni pórázon, nem viseli el a többi kutyát, úgyis kizárják. 

43. A szaporítást sajnos egy rendelettel nem lehet felszámolni. Hatékonyabb lenne egy országos felvilágosító kampány. Sokba kerülne, de csak így lehetne idővel javítani az állatok helyzetén és felszámolni a jelenleg uralkodó iszonyatos sötétséget. És a jelenlegi kormány sajnos szarik rá. 

44. A kiállítási "minőség" nem felmérhető néhány hetes korban. A megfelelő táplálás, teljeskörű ápolás elengedhetetlen. Szocializálás, tanítás, lemozgatás, megfelelő izomzat kialakítása nélkül nem lesz egy állat kiállítási minőségű. Ez éveken át tartó folyamatos hobbi. Mert akinek munka, az inkább ne csinálja.

45. Ha csak az vásárol törzskönyves kutyát, aki kiállításra, munkára, vagy speciális feladatokra használná a kutyát, akkor nem nagyon lennének tenyésztők és az olyan kutyák például, mint a csivava, máltai stb. kutyák, vagy nem lennének vagy csak szapiknál lehetne megtalálni őket.

46. Nekem a törzskönyv garantálja a kutya egészségét (ezt szerintem nem kell részletezni), a jó mentális állapotát (nem egy idegbeteg kutya és nem is fog neki ugrani minden ok nélkül a családtagoknak), jó génkészletet (az anyuka és az apuka nem testvér és nem is fajtajellegű kutyák), fajtastandardnak megfelelő külcsíny és belbecs. Nekem ezt jelenti a törzskönyv. Garanciát arra, hogy jó minőségben azt kapom amiért fizetek. 

47. Ha nincsenek szapik és nem kiállításra veszek tenyésztőtől, akkor nekem például honnan lenne hobbi kutyám, ha nem szeretnék keveréket (hogy miért az most lényegtelen)?

48. Igen, a tenyésztők között is van gáz, de ha végig gondolod, hol veszel 10-ből mondjuk 9 jó minőségű kutyát? És kinél 10-ből 9 beteget? A tenyésztőnél vagy a szapinál?

49. Azért egy PRA-ra genetikailag szűrt és MENTES szülőpártól származó kölyök nem fog 1-2 évesen a PRA-tól megvakulni! Az igazi tenyésztő a SZŰRHETŐ és a kutya életminőségét jelentősen rontó betegségekre garanciát vállal. Mondom: az IGAZI TENYÉSZTŐ. Nem a papíros szaporítókról beszélek.

50. És az igazi tenyésztő jól szocializált, oltott, egészséges, mikrochippel ellátott kölyköt ad el. Bármikor visszakövethető a kutya származása, a tenyésztő azonban nem felel minden problémáért, ami felmerülhet egy kutya életében.

51. Én szeretnék egy FAJTAtiszta kutyát és macskát is. Mert ez az álmom, így nem fogok szapiktól vásárolni (amúgy sem). Nem nem fogom hordani kiállításra, sem dolgozni nem fogok vele, de ugyanúgy szocializálom, tanítom, nevelem, megkap majd mindent, ahogy az eddigi befogadott állatkáim is.

52. Ha tenyésztőtől csak az vehetne kutyát aki vinné kiállításra vagy tovább tenyésztésre, akkor a szaporítóknak még nagyobb tere lenne. Azt kellene bevezetni, hogy aki állatot akar, az igenis kötelezően járjon kutyaiskolába, alapvető ismeretekről pedig oktatást mert sokan nem ismerik. Ameddig nem lesz normális odafigyelés az állatokra, akik nem fogyó eszközök, addig nem fog változni semmi.

53. Én is rászaladtam egy ilyenre. Számlával, teljesen hivatalosan vásároltam törzskönyv nélkül kölyök kutyát és még igyekeztem is alaposan körülnézni, hogy a tenyésztő ismert és neves legyen, bár sem tovább tenyésztési, sem kiállitási tervem nem volt vele. Ennek ellenére sikerült vetetnie velem egy diszpláziás kölyköt. Egy ideig huzakodtam vele, mert nagyon bosszantott, hogy átvert, de aztán meghalt. A kutya meg köszöni elég jól van és imádom.

54. A CSÍPŐÍZÜLETI DISZPLÁZIA. A bántalom nem veleszületett jellegű, de mégis örökletes háttérrel rendelkezik. A kórkép gyakorlatilag csak a megszületés után, főleg a gyors növekedéssel és a különféle környezeti behatásokra manifesztálódik. Ezért is lehetséges, hogy a súlyossági fok és a tüneti megnyilvánulás ideje eltérhet, abban a környezeti tényezőknek is fontos szerep jut.

55. Jelenlegi álláspont szerint recesszív génekhez kötött, sokgénes, változó penetranciájú öröklődésről beszélhetünk. A génhatások változó kifejeződése (epigenetikai hatások) és a környezeti terhelések eltérő hatásai miatt a Csípőízületi diszplázia sokszínű, átmenetekkel járó állapotok jellemzik.

56. A csípőízületi diszplázia jellemzői: A súlyosbodásért leggyakrabban felelőssé tehető környezeti hatások a gyors növekedés időszakában, a növendék korban hatnak. Ilyen környezeti hatások, a túl gyors növekedés és elhízás, a fiatalkori sérülések és szalag szakadások, a túlzott és megerőltető mozgatás, az erőltetett kutyasportok és használat, de táplálási tényezők is, mint pl. a hiányos, kiegyensúlyozatlan, vagy túltáplálás, a D-vitamin, a kalcium, a foszfor, a fehérje túladagolása vagy hiánya.

57. Érdekes tapasztalat, hogy a fiatalkori ivartalanítás (a szexuál szteroid hormonok kiesése) is elősegíti a csípőízületi diszplázia kialakulását.A diszplázia bármely kutyafajtában előfordulhat, nemzetközi adatok szerint több mint 100 fajtában ismeretes. Forrás: DR. ZÖLDÁG LÁSZLÓ A kutya örökletes hátterű betegségei.

58. Ennélfogva nem az eladónak „sikerült vetetnie veled egy csípőízületi diszpláziás kölyköt, hanem vásároltál egy olyan személytől kutyát, akinél a szülők lehet, hogy rendben voltak, de az öröklődés kiszámíthatatlan és függ a tartástól is, hogy kialakul-e, vagy sem és mennyire válik súlyossá.

59. Igen ez így van, de törzskönyvje minden kölyöknek van a tenyésztőnél. Van olyan hogy szín,harapás hiba jön elő ők csak kizárolag hobbira, és igen kevesebb pénz mint a kiállitási, tenyésztési vonalba, amelyik kölyök megy minden kölyök törzskönyvel rendelkezik, és ha hobbi célra adja, még akkor is ivartalanitási kötelezettséggel is, még akkor is ha éppen nincs hibája.

60. Szép gondolat! Én csak annyit szeretnék megkérdezni- kiemelve egy mondatot: ” a szaporítást a törvény bünteti..”- hogy bünteti a törvény a szaporítókat? A törzskönyv kiváltása nem egy jelentős összeg, figyelembe véve egy törzskönyves kutya árát. Hogy bünteti a törvény azokat, akik még chippel sem látják el a kutyájukat?

61. Tulajdonképpen ki az, aki szaporító? Tele vannak egyes csoportok olyan „hirdetésekkel”, hogy törzskönyves szülőktől, vagy nem törzskönyves fajtajellegű szülőpártól kiskutyák elvihetők, érdeklődni privátban. stb. Meg az ingyen elvihető kiskutyák, ugye. Meg a vásárokon árult kiskutyák.

62. Ki az, aki ingyen odaadja azt a kiskutyát, aki megkapta az összes oltást? Egyáltalán ki az, aki érvényt szerez a törvénynek? Ki az, aki ellenőrzi az állattartástól eltiltott személyt, valóban nincs-e nála újabb állat? Írtam ezt úgy, hogy két örökbe fogadott kutyám van, és egy tenyésztőtől vásárolt, törzskönyvvel rendelkező kutyám.

63. Akit akarnak megtalálnak, akit nem akarnak, azt nem. Vegyük már észre, hogy ez az ország minden területen így működik! A helyi, területi hivatalok ellenőrzési kötelességéről, annak teljesítéséről jobb nem is beszélni.De ez is, mint minden nő, és a hal a fejétől bűzlik.

63. Csak mondom, hogy a menhelyen kikötött kutyák nem kis százaléka a felelős tenyésztők által nem túl felelősen eladott kutyák és azok utódai. Ne legyünk álszentek, a neves tenyésztő és a szaporító között sokszor nem túl sok különbség van. Köszönöm, nem kérek menhelyes kutyát.

64. A tenyésztő-szaporító baromság helyett egyszerűen hozzá kellene rendelni a kutyát a tulajdonoshoz és őt számonkérhetővé tenni az adott kutyáért és annak utódaiért amíg más tulajdonába nem kerülnek. Nem mindegy, hogy milyen fajta, vagy milyen keverék, ha valaki szereti és felelősséget vállal érte?

65. Ezt a szabályt már 20 éve meg kellett volna hozni! Több millió kutya,cica pusztul el kínok között az utcán! Tiltsák be a szaporítást, amíg egy állat is az utcán vagy menhelyen él!

66. És ezt kitől várod, hogy ezt betiltsa? Nem rosszindulatból kérdezem! A meglévőket ki ellenőrzi? Nem érdekel itt senkit az állatok sorsa. Vannak tenyésztők, de hánynál vannak a kutyák siralmas helyen?

67. Először is külön kell választani a tenyésztést és a szaporítást, amit nem laikusok által kell megtenni. Mert ha rajtuk múlna, a jelenleg létező fajták kihalnának. A tenyésztést és a menhelyet külön kellene választani. Nem egymás rovására kellene megint ügyködni. Nem a tenyésztők miatt vannak dugig a menhelyek, hanem mert ma boldog boldogtalan alanyi jogon tarthat kutyát. Az emberi ostobaság az elsődleges ok.

68. Az első lépés az, hogy háznál, tenyésztői engedély nélkül Mari néni ne hágathassa Lulcsi kutyáját a szomszéd Buksikájával, mert jaj szerintem milyen szép, egyszer szülnie kell, anyának kelllennie alapon, lenne a legfontosabb. Ha háznál, amennyiben nem kenneles (azaz a tenyésztője nem igazolta, hogy tenyészállat), ivaros kutya nem lehetne, már hatalmasat léphetnénk előre.

69. Ahhoz előszőr is tudni kell különbséget tenni szaporító és tenyésztő között. Amíg összekeverik, összemossák a kettőt, addig nem lesz valódi megoldás. Továbbá, meg kell tanulni, hogy mi a valódi állatkínzás, és mi a „megadom a kutyának, amire szüksége van” között. Mivel rengeteg felesleges munkát ad az illetékeseknek például Mari néni feljelentgetése, mert jaj szegény kutyuskát ugráltatják, meg jaj szegény kutyinak súlyt kell húznia, na meg lóg a nyelve biztos halálra futtatták.

70. Saját tapasztalatom, voltam én már állatkínzó azért, mert sportoltam a kutyámmal. Mindeközben a nagy kutyaimádók táskában hordják a kutyát, ezerféle tütübe meg ruciba öltöztetik, meg masnika a szőrébe, egy méteres pórázon élik le a kutyáik az életüket, csokival kényeztetik a kutyát szeretet jegyében, vágósúlyra hizlalva a kutyájukat fennen hirdetik, hogy ők milyen szuper gazdik. Nem teljes a lista, tudnám még sorolni. Sok fogalmat kellene tisztázni még.

 71. 1 pont: az állatokat élőlényeke kell minősíteni és nem tárgynak. 2 pont: Állatrendőrseg! Szaporítást és piaci eladást betiltani! 3 pont: kötelező ivartalanítás!Vizsgát tenni a kutya tartásáról! 4 pont: szigorú büntetést adni az allatkínzóknak! Aki pénz büntetést nem tud fizetni, az állatotthonban ledolgozhatja! Megszabnám ki hány kutyát tarthat!

72. Összeszorult szívvel olvastam soraidat és hiszem, hogy ameddig lesznek emberek mint amilyen TE a Világ nincs elveszve. Rendkívül büszke vagyok rád, hogy mindezt kezdeményezed, külön öröm nekem mert én is somogyi gyökerekkel rendelkezem.

73. Habár én nem otthon élek, de puli tenyésztő vagyok messze a hazától és szívemen viselem nemzeti kincsünk valamint az összes kiszenvedett kutyusok helyzetét. Már félve és szorongva nézem a közzétett képeket. Véleményemet ki fogom fejteni egy-egy bejegyzésed alatt.

74. Egy szerződés annyit ér, amennyit betartanak belőle. Ha nekem a kicsi, nagy szőrű, élénk fajták tetszenek, akkor sem viszek haza egy borjú nagyságú keveréket, ha az a világ legaranyosabb kutyája is. Ez a „csak az tartson törzskönyvezettet, aki kiállításokra menne vele stb.” a szaporítókat támogatná.

75. Manapság lassan luxus lesz a kutya-macskatartás. Horror tápárak, komoly állatorvosi költségek mellett mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy fajtatiszta, vagy keverék kutyát szeretne-e? Adott fajon belül is óriási a különbség a különböző fajták között, egy keverék esetében pedig előre max találgatni lehet a felnőttkori habitusra.

76. Minden kölyök nagyon cuki, de van aki cuki is marad, más meg egész napos foglalkozást igényel, vagy éppenséggel átveszi az irányítást a család fölött. A szerződés pedig alap még a nem hivatalos tenyésztők esetében is, és a FELIR szám megléte! Erről kevesen tudnak, pedig ki kell váltani még az alom megszületése előtt!

77. Először is a legnagyobb gyűjtőhelye a szapiknak, felelőtlen gazdáknak a Facebook csoportok. Tele vannak szapis posztokkal. Ha pedig felszólalsz, talppal állnak beléd a cukizó, jajdeédes, jajcsaklegyengazdi féle álságos állatvédő kommentelők, akik ezzel életben tartják a problémát, támogatják a szaporítókat.

78. Amíg nincs a fejekben rend, amíg nincs nulla tolerancia, amíg a civil emberek nem fogják fel a cukiskodásuk súlyát, amíg ordítva ágálnak az ivartalanítás ellen, addig nem lesz eredmény. A közösségnek alapból fel kellene lépnie a tömeges ingyen elvihető kölyköket hirdetők ellen. Ha végigbüntetnék a Facen hirdető szapikat, rengeteg pénz folyna be, amit a menhelyeknek lehetne adni.

79. Vagy 25 éve figyelem napi szinten a különböző menhelyek honlapjait, őszintén bevallom, én nem gyakran találkozom törzskönyvezett menhelyi kutyával. Fajtajellegű már akad, de érdekes módon általában ezek hamarabb gazdára találnak, mint a kis multimix.

80. Szaporító az, aki szakmai tudás nélkül, hivatalos kennel nélkül, engedély nélkül, FELIR azonosító nélkül egy szukára rárak egy kant, akár törzskönyvest törzskönyv nélkülivel, azaz hivatalosan fajtajellegűvel, mivel keveréknek számít), akár ennek variációiban pároztat kant és szukát és kizárólag profit céljából, szerződés nélkül kölyköt értékesít, fajtanemesítés és vérvonal megőrzés, mint cél figyelmen kívül hagyásával, továbbá aki a szuka egészségi állapotát figyelmen kívül hagyva évente akár kétszer, háromszor is elleti.

81. A 9. pontban teljesen irreleváns a törzskönyv ára egy tenyészetből vásárolt kutyánál. Ugyanis az egy olyan minimális összeg, hogy szerintem hanyagolhatjuk is. A tenyésztőtől vásárolt kutya ára nagyon sok költségből tevődik össze, amelyek sokkal jelentősebbek, hozzájuk képest az a 7000.-Ft jelentéktelen.

82. A Facebook szociális platform, sosem lesz a Tiétek, hacsak ki nem fizeted az árát. Bármikor törölhetik a profilod, vagy korlátozzák az elérésedet, anélkül, hogy tudnál róla. Pár éve például a csoportok ellen lépett fel, ezért is van az, hogy csoportból megosztáskor már nem viszi magával a képeket, és milliárd szám jelentek meg az üres un. csíkok.

83. Miért van szüksége egy állatvédőnek 5000 ismerősre? Hogy legyen hangjuk az állatok helyett. Sajnos, sok, árva kutyát osztó embernek nincsen követője, és szomorúan látom, ahogy az üzenőfaluk tele van mentésre váró állatokkal, melyeket senki nem látott, vagy osztott meg. Ugyanez igaz a kezdő állatvédelmi egységekre is.

 84. A szaporítók okozta, a senki által nem kívánt almok és ezzel szenvedést okozva az állat számára és közegészségügyi járványt előidézve, legyen az akár házi kedvenc vagy haszonállat az elkövető, büntethetőségének érvényesítése és foganasítása érdekében szükséges annak elzárása + pénzbüntetés.

85. A városokban falvakban önkormányzati hivatalokban egy felelős alkalmazott kinevezése akár önkéntes vagy fizetett alkalmazottként. Kampányok 2x egy évben önköltséges féregtelenítés, oltás, és ivartalanítás, vagy akár a helyi állatorvos közreműködésével, mert így senkinek nem lenne kifogása a magas állatorvosi költségek miatt.

86. Ha jól tudom, 2 éve módosították a szaporítók BTK szerinti törvényét, és csak az számít szaporítónak akinek 10-nél több kutyája van erre. Én, mint magánszemély, feltételezem, hogy az állam nálam mindig okosabb, és úgy nézek az állatvédelemre, mint egy új tudományágra, amit például közgazdaságtanilag még meg kell vizsgálni. Lehet arra gondolni, hogy a kutyatenyésztésnek min. 5000 éves múltja van, vagy, még sokkal több, de talán egyszerűbb az elmúlt 40 évet visszafejteni.

87. Az Állatvédelmi Törvény 26 éves. De csak a már meglévőket egészíti ki. Szerintem állatvédelmi törvény nem épülhet az állatok kiírtásának könnyítésére, csakis az élet védelme lehet cél. Így viszont már értem, hogyan lesz gyepiből állatvédő, vagy fordítva. Én úgy fogalmaztam, hogy minden állatvédő megélhetési állatvédő, hisz az állatokért dolgozik. Úgy tudom, hogy az állatmentés önmagában nem profitábilis

88. Mit ér az ember állatok nélkül? Semmit, mert olyan lény aki önzetlen, odaadó társ, hűséges, mindegy szegény, vagy e, vagy gazdag, szép vagy e, vagy csúnya. Embernél hálásabb, ragaszkodó és önmagát adja és ráadásul intelligensebb sokszor! Kell ennél több?

89. Tudom, hogy az Állatvédelmi Szervezetek már nyújtottak be hosszú távú komplett megoldást a kóbor kutyák csökkentése érdekében, de úgy látszik nem vált be, és érdemes újra próbálni. Sokan hiszik például, hogy egyes Európai államok már megoldották a kóbor kutya problémát, néha mégis kiderül, hogy ott is van altatás. Semmi sem teljesen fekete, vagy fehér.

90. Azzal nem értek egyet, hogy csak tenyésztőtől, vagy örökbefogadással lehessen kutyához jutni. Esélyt akarok adni a már megszületett kutyák értékesítésére is. Elég volt a fajtajellegű kutya megjelöléstől 100.000-ért. Ha az, akkor is törekednie kell a kötelező és a még nem kötelező oltások beadására, és csak a tényleges költségeket számlázhatja ki. És miért ne lehetne egy állatorvos nevén több száz kutya? Csak a fogalmazást kell átalakítani. A mai napig nincsen nyilvános kóbor kutya adatbázis.

91. Az állatok bátorságot, energiát és reményt is adnak és állandó bizonyosságot, hogy helyesen cselekszünk. Ennek ellenére a legtöbb ember soha nem lép be egy sintértelepre, a legtöbb kutya pedig soha nem lép ki onnan. Az állatorvosok azt kérik a gazdiktól, hogy elaltatáskor ne menjenek ki a szobából, hanem maradjanak a kutyájukkal és segítsék őt végig, mert nagyon számítanak a gazdira ilyenkor

92. Engem zavar, ha az emberek nem engedik be a kutyájukat a házba. Az egész életüket az Ön otthonában élik le, és maga kizárja őket. Ne vegyen kutyát, ha nem akar vele törődni. Ne azt mondja, hogy Maga mi mindent megtenne az állatáért, ha valami baj történne vele. Az a kérdés, hogy most mit tesz meg értük?

93. Egyszer rákérdeztem, még mindig arra, hogy honnan ered a 2 hét+szuri formáció, vagyis, hogy vajon utaztatják-e a kutyákat? Utaztatás alatt azt értsd, hogy 2 hét után át kell kerülniük az összes kutyának menhelyre, vagy befogadóhoz, ezzel tartják fenn az állatforgalmat, ami része a gazdasági növekedésnek. Hát de miért kell szerencsétlen kutyának 2 hét után eltűnnie, ha már egyszer sikerült bekerülnie fedél alá? Erre válaszul, született meg hazánkban a világon egyedülálló kóbor kutya rendelet, ami a 2 hetet 45 napra növelte.

94. Változott a véleményem út közben, arra vonatkozóan, hogy már miért ne lehetnénk a világ legelsői abban, hogy érző lényekké nyilvánítsuk az állatokat tárgyak helyet. Hisz végül is mi változna? Nem arról van szó, hogy mostantól szavazati joga lesz, vagy ügyvédet fogad. Továbbra is csak kutya marad.

95. Voltak számomra olyan esetek, amiket egyáltalán nem tudtam értelmezni. Sok esetben a menhelyek egyáltalán nem fogadnak be kutyát, de ha a Rendőrség kér segítséget, egyből ugranak. Vagy amikor az illetékes gyepi sem fogad több állatot, hiába tudjuk, hogy kötelessége átvennie a megunt, kidobott állatokat. Lehet ez a parvojárvánnyal van összefüggésben? El bírom képzelni, hogy adott gyepi nem akar altatni és komoly oka van annak, hogy nem fogad be több állatot. Nagyon rossz ezekről nem tudni.

96. Sok adatbázis kezelő rendszer létezik már állatokkal kapcsolatban, de egyik sem teljesen nyilvános. Ebben is lehetnénk világelsők, hogy létrehozunk egy olyan adatbázist, amiben minden kutya szerepelhet és hatékony eszköz lenne állatmentéshez, például ha előre tudnánk, hogy hol van hely adott állat számára, vagy melyik nem kapta meg az oltásait, vagy hogy melyik kiképzőt ajánlják örökbefogadáskor. Ráadásul tiszta lappal indulna a rendszer. Az lett volna ám álommeló, ha részt vehettem volna a feltöltésében.

97. Bezzeg a malacok meg külföldről kapják az ajándékokat, hangulatfokozó zenéket, hatékony nyilváltartó rendszereket, ilyesmiket. Bocsánat, ez csak egy rossz vicc volt. Nagyon érdekesen alakult a Kaposvári diplomaosztás is, mert azzal lett vége, hogy a professzoraink azt az utasítást adták, hogy állj, a mai nappal mindennek vége, már mindent tudunk, és nincs más dolgunk, mint hátradőlni és figyelni. Remélem érti valaki a lényeget.

 98. Egy városi legenda viszont engem is gondolkodásra késztetett, mégpedig az Illatos út, és ami mögötte van. Azt tudtam, hogy fehérjefeldolgozó üzem mellé épült, de álmomban sem gondoltam volna, hogy valaki képes az elaltatott kutyákat visszaforgatni a kutyatápba. Végigolvastam az ATEV szabályzatát és valóban nem találtam olyan adatot amiből ezt pontosan meg lehetne tudni. Szerencsére részt vehettem egy örökbefogadói napon náluk és örömmel tapasztaltam, hogy profi módon kezelik az állatokat.

 99. Hű, az Állatorvosi Egyetemen aztán tényleg sokan hordják magasan a fejüket. Egyrészt baromi nehéz elvégezni, másrészt úgy tudom, hogy minimum egyszer kötelező sebészeti gyakorlaton részt venni, ahol én tuti kiestem volna, mert nem vagyok képes szikével belevágni egy állatba. Mindenesetre sokszor megfordultam náluk pici koromtól kezdve és jót nevettem azon a napon, amikor mérges lettem az agráregyetemre, hogy mégis, mi miért nem kaptunk állatvédelmi oktatást?

 100. „Az Országgyűlés, annak tudatában, hogy az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények, tiszteletben tartásuk, jó közérzetük biztosítása minden ember erkölcsi kötelessége, elismerve azt a megkülönböztetetten nagy értéket, amelyet az állatvilág egésze és annak egyedei jelentenek az emberiség számára, kifejezve azon szándékát, hogy Magyarország tevékeny módon részt vállaljon az állatok védelme és kímélete érdekében kifejtett nemzetközi erőfeszítésekből.

101. Nincs kötelező ivartalanítás? "Én például azért nem vagyok hìve az ivartalanításnak, mert a fiú nyuszimat fiatalon ivartalanítottam a jó tanácsra és nem sokkal később egy kis szőrtelen hely jelent meg az oldalán és persze a legrosszabb verzió valósult meg, súlyosan elrákosodott és meghalt. Ráadásul a CT vizsgálat elején elmondták, hogy nyugodjak meg, mert nyúlnál ilyen, hogy mellékvesekéreg daganat, nincsen, majd a következő percben talált egy akkorát, hogy elsírtam magam. Ennek ellenére nem dokumentálták, hogy mégis előfordul."

102. Azt meg szerintem mindenki tudja, hogy az altatás önmagában veszélyes, velem is előfordult, hogy 3 percig élesztettük újra apám ír farkas kutyáját, akinek egy sebét kellett összevarni. Azóta én sem kérek életmentő műtétet, mert úgy veszem észre, hogy ha már egyszer felvágják a szervezetet, meg kipakolják, akár magasvemhes kutyát is, meg ilyesmik, utána már sosem lesz az ugyanaz, meggyengül az egyensúly. Ennek ellenkezőjét állatvédő még sosem hangsúlyozta. Pedig az agráregyetemen sem jelentették ki, hogy a kutyát ivartalanítani kötelező fiatalon. Igaz, hogy végigcsináltam a nyuszim megbetegedését és a műtéteket a legnevesebb orvosokkal az állatorvosi egyetemen, de soha nem ismételném meg, mert a helyzet folyamatosan rosszabbodot, javulás helyett. Kevés az a haszonállat is, aki eljut az életmentő műtétig. Mára már olyanná vált számomra a kötelező ivartalanítás, mint valami rémálom. 

103. Két esetben tudom elfogadni a műtétet, ha mondjuk ellés közben kiderül, hogy magától már nem fogja tudni megszülni a kölyköket, akkor felvágják és kiszedik a kölyköket és akkor már az ivartalanítást is elvégzik, mert fennáll a veszélye, hogy a következő ellést már nem éli túl. A másik eset már valóban összefügg a kóbor kutya problémával, mert értem benne a jó szándékot, és elfogadom, hogy gazdasági megfontolásból, vagy örökbe adásnál kötelező az ivartalanítás. Szerintem azt bárki el tudja képzelni, hogy, ha 2 különböző nemű és fajtájú ivaros kutyát egy helyen tart, akkor bármikor megszülethet a nem kívánt alom, keverék kiskutyákkal, ami már növeli a problémát. Én örökbe fogadásnál az állatvédők segítségét kértem az ivartalanításban, mert fennállt a veszélye, hogy magunktól ezt időben nem sikerül megvalósítani.

104. Nem találtam még szomorúbb dolgot a világon, mint egy tanyasi kiskutyát, aki a háztól 20 méterre egy súlyos láncra felcsavarodva, kb. 30 cm mozgástérrel élte életét felborult üres lábossal. Istenem, akár hányszor arra jártam, ő annyira örült, úgy csóválta a farkát, amennyire csak bírta és könyörgött egy kis figyelemért. Néha kapott vizet és kenyeres moslékot. És ez 10 éven keresztül így ment. Senki nem tekerte le róla a felcsavarodott láncot, senki nem törődött vele fikarcnyit sem, de ő egész életében hűen várta a gazdáját, és kitörő örömmel csóvált, ha meglátta, és aki mindig szó nélkül elsétált mellette.

 105. A fővárosban volt egy hely, ahol sok érdekes állat kapott helyet, volt kis porondjuk például, ahol a lovakat lehetett bemelegíteni, miközben a porond mellett oroszlánok, tigrisek és leopárdok morogtak mérgesen, volt istállójuk, ahol az óriási elefántok laktak és lovak, pónik, ilyesmi állatok. Ám amikor besétáltál az oroszlánokhoz, egy folyosót láthattál és számtalan kilógó mancsot, továbblépve pedig már láttad a szigorú ketrecsort is, tele ezekkel a vadállatokkal, akik a szűk helyen nem tudtak mozogni, vagy lepihenni és semmit sem. Ha csak egy picivel is kisebb istállót kaptak volna, már eleve, hogy be sem tudták volna pakolni őket, egyszerűen azért, mert nem fértek volna be. Azt hallottam, azóta már sikerült felszámolni azt a ketrecsort, a porondból tornaterem lett, az elefántokat már kamionnal viszik a dolgukra, ami mondjuk pont, hogy rosszabb megoldás, mint az addigi istállójuk, ahová csak át kellett ballagniuk. A szívem ma már csak azt reméli, hogy tényleg jól vannak ezek az állatok.

106. De nem ez volt a legnehezebb a tanyasi életben. A legnehezebb az volt, hogy séta közben, gyakran találkoztam meggyilkolt kutyák embert megfagyasztó tetemeivel, a fára magasra felakasztva, felboncolva, vagy az árokparton, otthagyva a husánggal, amivel agyonverék. Ezek a képek örökre nyomot hagytak, de felnőtt fejjel már könnyebb megérteni, pláne, ha emiatt már az FBI pszichopata sotozatgyilkos osztályával is alaposan megismerkedtél.

107. Aznap, amikor annyira önző voltam, hogy én csak fel akartam ülni életem első közelembe került ló hátára. Egy filmforgatáson találkoztam a Sárkány nevű lóval, akinek az volt a feladata, hogy ugorjon át egy ásott árkon, amiben az operatőr kamerával várta az ugrást. Szegény visszahőkölt, időt megnyugodni nem kapott, és nem sokkal később már egy hatalmas bottal verték és képzeljétek el, hogy annak a lónak a teljes testéből ömlött már a vér de újra és újra nekifutott az ugrásnak és fél óra elteltével sikerült neki.

108. A tojás és a kaviár azért jó kaják, mert valójában apró embriók, és tartalmaznak minden olyan tápanyagot, ami az élethez szükséges. De lehet, hogy valaki a méhlepényt választja magának, vagy tejivó lesz. Esetleg vega, vagy fényevő. A kutyafélék a természetben gyakran a szívet és a májat választják maguknak, és még véletlenül sem igaz az a hitvallás, hogy még az evés előtt végeznének az áldozatukkal. Szóval az emberek is gyakran választják a még élve felfalom verziót. Nem látok sok különbséget. De hogy van mindenkinek megfelelő taplálék, az szerintem tuti fix.

109. Állatvédelem? Magyarországon olyan nincs! Számomra ma lett ez teljesen világos! Csak beszélnek róla, de semmit nem tesznek! Tiszta szégyen!

110. Hasznosnak tartom, a szaporítókat s.o.s fel kell számolni, genetikai frissítés kellene. Pl. Németjuhászokat is elszúrták, de itt már sajnos tenyésztőkről beszélünk. Egy kacsalábú és járású "szörnyet" kreáltak a gyönyörű fajtából. A másik, ne legyen megélhetési forrás. Öntik az állatokat, vevők, befogadók is fogynak. Ami óriási probléma, hogy az idős állatokat kidobják. Velük is mi lesz? USA-ban vannak, akik ezzel foglalkoznak, hátralevő éveiket náluk tölthetik, támogatással. Még ami hiány, az elhunyt gazdik állatai. Az örökösöknek nem kellenek.

 111. Teljesen egyetértek, ha esetleg tudok segíteni szólj! Ideje már valamit elindítani. Politikusainkra hiába várunk, a szervezetek nem fognak össze Évek óta megy a duma, eredmény semmi! Civil ember egyedül nem tud mit tenni.

112. Nagyon jó és igaz poszt. Ez ami állatvédelem címszo alatt megy, ez bohóckodás, korrupcio, maffia. Érdemi intézkedesek nincsenek és a törvenyek betartatása meg főleg nincs. Vannak jogszabályok, de nincs szigorú, elrettentő büntetés. A szaporítóval összejátszik a hatósági orvos és van olyan szervezet akik ebben asszisztálnak. A szálak körbeérnek. Nincs egy összefogó hatóság, úgymint állatrendőrség. Itt már egy nagy radikális változas kell és ha másképp nem megy, akkor az Európai Tanácsnak kell lépnie és szankciókat kell hozniuk. Egy ingyenes kötelező ivartalanítást kell országosan elrendelni és csak 1x kerülne egy nagyobb összegbe amit az állam tudna, ha akarna finanszírozni.

113. Szeretném kérni, hogy segítsék az állatvédelmi szervezeteket a pályázat megírásában. Sőt, ha esetleg tudnak olyan pályázatról, ami ehhez kapcsolható. Szeretném ha közelítene egymáshoz az 1 kutyára járó költségvita rendezése, vagyis, hogy minden kóbor bekerült megkaphassa az élete egyetlen esélyét, a fotót és a gazdikereső posztot. 

114. Szeretném kérni, hogy szülessen meg az első kóbor kutya adatbázis, ahová a végén akár minden kutya beilleszthető, de főleg az ajánlott kutyakiképzők, és egyéb állatmentők kerüljenek bele, így kialakítva egy tudásbázist. Számtalan állatnyilvántartó rendszer létezik, de egyik sem teljsesen nyilvános. Szeretném kérni, hogy valósuljon meg az adatbázisban a kb. 400 állatvédelmi egység egyetlen adata, mégpedig, hogy mikor tud állatot fogadni? Ezzel előre meg tudnánk mondani, hogy melyik kutya hová kerül, nem lenne ennyi vita, és ebben is lehetnénk világelsők. Ráadásul mindenki tiszta lappal kezdhet.

115. Érkezett egy nagyon érdekes, bár támadó jellegű komment, amire reagálnom kell. Azt írta, hogy legyek oly kedves a C sorhoz fordulni a hülyeségeimmel, hiszen a fajtajellegű kutyák 99%-t ők termelik ki. Erről pedig eszembe is jutott feltenni egy kérdést, azt, hogy létezik-e olyan állatorvos, aki kategóriaként használja a fajtajellegű kifejezést?

116. Meglepő válasz érkezett, mégpedig az, hogy csak ilyen létezik, amit úgy értelmeztem, hogy van egy pici esélye, hogy maguk az állatorvosok tartják fenn a fajtajellegű kategóriát pusztán jóindulatból, ami meg szerintem hajaz a szaporítókra is. Ezt a gondolatomat például sokan ellenezték. Javaslat kategóriára: Fenotipus: francia bulldog. Egyébként sokakat érint, hogy a fajtajellegű kategóriát kaptakk-e. Ha előszeretettel használják a fajtajellegű kategóriát, az ingyen kutya csoportokban is nevetve használják és nincs semmi esélyünk ezen változtatni.

 117. Ki tudja mi az ipari állattartás valódi célja? Hát pont az, hogy a legmodernebb technológia segítségével nincsen szükség már az állatok bántalmazására. De ez csak egy apró pontnak tűnik a tengerben. Sajnos nem tudom, hogy melyik telep bánik rendesen az állataival, vagy melyik nem. Az pedig teljesen nonszensz, hogy egy tehénnek évről évre több tejet kell leadnia. Ez is igazi állatkínzás szerintem. A legelőn tartott tehenek is tudnak tejet adni. De nem, az a szerencsétlen tehén, egy sötét zárt folyosórendszeren közlekedik egész nap, bocsánat rosszul mondom, egész életében, lehet, ő még sosem látta a napot, 3x is megfejik út közben, vascsővel ütik lesántul, vagy durva módon termékenyítik mesterségesen, vagy nem kap állatorvosi segítséget az elléshez.

118. Átnézzük, civil szervezetként, fel van osztva, hogy kihez, milyen idős kutyus kerül. Egy tagunk tud fogadni pár órás kicsiket, max. 6 hetes korig. A másik tagunk pedig a nagyobb idősebb kutyákat. Jelenleg is van sajnos be ragadt kutyusunk, nem is egy. Vannak olyanok, akik 6 napos koruktól velünk vannak, most 1 évesek múltak. Nagyon jók a témák, tényleg könnyebb lenne ha minden rendszerezve lenne. Ha nem ugranának egymásnak folyamatosan az állatvédelmisek.

119. 2015-ben írtam le ezt a nyilvánvalóan nem igaz kiindulópontot: Az ember őse a kutya. Indoklás: 1. Hát nem látjátok, hogy minden oldalról körbekerítettek minket? 2. Nem vettétek észre, hogy milyen kevés kell ahhoz, hogy átharapják a torkunkat? 3. Észrevetted, hogy egyre nagyobbra és nagyobbra kerekedik a szemük, ahogy figyelnek minket? Ó, hát ez 40 éve nem így volt. Ui: Mai tudásunk szerint a kutya egy szapora, elsősorban húsevő állat, és van egy pici igazság abban a hülyeségben, hogy lehet, hogy eljön az a nap, amikor a több millió példány, valóban egyszerre indít el egy jól kitervelt terrortámadást, megsemmisítve minket. Hát ennek a valószínűsége nagyjából nulla. Nagy sötétségbe borultam aznap, kb. 30 éve, amikor berögződött a fejemben, hogy ne nézz a kutya szemébe, mert lehet támadással reagál rá. Így hát szegény uszkárom szemébe ritkán néztem. És akkor mi történik? Az Olaszországi Velence forgatagában sétálva, kiszúrtam egy nagyon érdekes törpe spiccet, aki rettentő aranyosan járkált minden felé, és semmi mással nem foglalkozott, azon kívül, hogy minden emberrel megprópálta felvenni a szemkontaktust.

120. Hát mára elég kevés kutyus maradt, aki a vadont választja a gazdája helyett. Az erdőkben mégis néha megjelennek, szinte a semmiből, ilyen kutyafalkák, akiktől az ember képes annyira megijedni, hogy az adrenalinbomba miatt, egyből megpróbál megoldást találni a problémára. Ez történt velem is, jöttek, körbeszagoltak mindenkit és gyorsan kitisztult a kép, hogy ezek a kutyák ránk vadásznak. Hála az égnek, azon a napon úgy döntöttek, hogy ahogy jöttek, úgy is távoznak, és nem sérült meg senki. Soha ne felejtsd el, hogy a kutya hajlandó akár Téged is megtámadni. És még az is lehet, hogy azért vannak ott, mert a gazdájuk dobta ki őket, vagy hagyta csatangolni és ők alkalmazkodtak.

121. Szia. Mondta már magára valaki, hogy Ő okos? Szerintem még senki a világon. Indoklás: Van olyan ember, aki azt hiszi talált végre egy zseniális megoldást és bár lépten nyomon keresi a sok zseniális új ötleteket, végül mégis oda jut, hogy elszegényedik, mert a zseniális ötlet nem arról szól, hogy szedjünk össze annyi pénzt, amennyit csak lehet, így róla azonnal megállapítható, hogy semmi okos nincs benne. 

122. Rövidített verzió: Föld teljes vízkészlete, a Föld teljes tömegének 0,02%-a. Bocsánatot kérek, nem értek valamit. Hát a múltkor nem arról volt szó, hogy a Föld különleges, mert 70%-ban vizet tartalmaz, míg az Univerzum csak 1%-ban? Ez szerintem kissé félreérthető, egy naiv ember számára. Így nekem is, mert mi van, ha az az igazság, hogy semmivel nem tartalmaz több vizet a többi bolygónál.

123. Döme kutya története és a barátai. Hát, egyenesen szerelmes vagyok a saját kutyámba, Dömébe. Pedig képzeljétek el, minden egyes nap, ha csak rövid idő telik el, esetleges távozásom és érkezésem között, a második gazdáját kitörő örömmel fogadja, míg rajtam egyenesen keresztül néz, és elsétál mellettem. Ezt sokáig tartott feldolgozni, de azért gyorsan sikerült. Döme egy roppant intelligens arcot szokott vágni, amikor néha, néma csendben leül az ágyam mellé és csak néz és néz. 

124. De próbálok törekedni a lényegre. Volt egy éjszaka, amikor olyat láttam Dömétől, amit még soha senki mástól nem. A nagy gazos, szúrós telken, tök sötétben, a fiúk elkezdtek neki teniszlabdákat dobálni. Mire Döme neki is iramodott megkeresni azokat. Kb. 1 órán keresztül, csak azt néztem, hogy Döme fénysebességgel repül át a telek fölött, néha azonnal megtalálva a labdát, néha pedig nem, és akkor még jobban belevetette magát a keresésbe, nagyon módszeresen átvizsgálta a területet és tette mindezt addig, amíg meg nem találta a labdát és vissza nem hozta. Egy képzett katonának is nehezebb lett volna megtalálnia azt a labdát, talán százszor is lassabban. Élő ember, pedig végképp nem lép ilyen gazra, mert úgy szúr, hogy már miért is akarna ilyet tenni.

DON'T BREED OR BUY WHILE HOMELESS DOG'S DIE.#animal #welfare #adopt #dog #pet #állat #cat #kutya #kiskutya #macska #puppy #kitten #shelter

Itt érheti el az albumot: https://m.facebook.com/groups/allatbaratok22/permalink/1134516537919714/

Ezen az oldalon személyes adatot nem gyűjtünk. Ám kérjük, hogy Ön is írjon véleményt, amit megtehet itt is, a petíció legvégén lesz lehetőség véleményt írni.

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom Livia Fruzsina Gurban petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...