Kémiai helyett biológiai szúnyoggyérítést kérünk Gödön

Nyomatékosan kérjük Göd Város Önkormányzatát, hogy Göd közigazgatási területén NE szórjanak ki vegyi anyagot szúnyoggyérítés céljából!

A petíció aláírásával támogatom azt a kezdeményezést, hogy Göd Város Önkormányzata Göd közigazgatási területén szüntesse be a kémiai szúnyoggyérítést, és térjen át biológiai gyérítésre, mely kevesebb kárt okoz a természetben, továbbá felhatalmazom a petíció készítőjét, hogy nevemet és címemet átadja az Önkormányzat részére, hogy kérésemnek eleget tehessenek.

Göd, 2024. június

Rövid ismertető a kémiai szúnyoggyérítésről:

Hazánkban jelenleg döntő részben kémiai úton végzik a szúnyoggyérítéseket. Az ezekhez használt vegyszerek hatóanyaga szinte kivétel nélkül a deltamethrin nevű idegméreg, amely minden állatra káros, ami nem melegvérű. A szúnyogirtások során elenyészően kevés csípőszúnyog pusztul el, míg a méhek, lepkék és az egyéb rovarok pusztulása a szúnyogokénak akár több százszorosa is lehet. De olyan rovarok is a szúnyogirtás áldozatává válnak, melyek táplálékforrásként szolgálnak a madarak és más gerinces állatok számára. Továbbá a felhasznált vegyszer kiemelten veszélyes a vízi szervezetekre (halakra, kétéltűekre) és a hüllőkre is. Tehát mindenféle rovar, rovarevő madarak és vízi élőlények is elpusztulnak a kiszórás nyomán. Az embereknél mutagén hatása van, az arra érzékenyebbek fizikai tüneteket észlelnek magukon mind a permetezést követően a levegővel érintkezés által, mind a vegyszermaradványokat tartalmazó táplálékok (zöldség, gyümölcs) bevitelével.

Az irtás idején kifejlett szúnyogokat a kémiai gyérítés során használt méreg ugyan elpusztítja, de a tojásokra, lárvákra hatástalan, néhány nap múlva ugyanolyan tömegben jelennek meg az újabb és újabb generációk. Az idegmérgek válogatás nélkül károsítják, irtják azokat a rovarokat, melyeket a permetcsepp elér, akár repülő, akár fűszálakon pihenő rovarokról beszélünk.

Van olyan megoldás, amit megfelelően alkalmazva a kémiai irtások akár teljességgel is mellőzhetőek lennének! Az egyik megoldás a biológiai szúnyogirtás, ahol olyan szerek használatával történik a védekezés, amely kizárólag a csípőszúnyog lárvákra hat, a másik pedig a környezettudatos szúnyoggyérítés, amely komplex módszer a természetes ellenségek bevetésén alapul. Területarányosan mindkét módszer lényegesen olcsóbb a kémiai irtásnál, és megkímélhetné környezetünket, az élővilágot, és nem kevésbé magunkat, embertársainkat és gyermekeinket a vegyszeres mérgezéstől!

Biológusok állítják, hogy a kémiai gyérítés hosszú távon nem csökkenti, hanem közvetve növelni fogja a szúnyogok számát, miközben rengeteg hasznos rovar elpusztul. Az ember önmaga ellen tesz, amikor vegyszerrel irtja a repülő rovarokat és a következmények azok, amik igazán csípni - és fájni - fognak.

Mindezen érvek miatt kérjük, hogy a kémiai gyérítést szüntessék be és térjenek át biológiai gyérítésre, mely kevesebb kárt okoz a természetben. Ez nem csupán az állatok védelme miatt fontos, de nekünk, embereknek is létfontosságú. A mi élhető jövőnkről van szó még akkor is, ha ezt most még nem érezzük!

Petíció aláírása

Aláírásommal elfogadom, hogy Horváth-Vida Krisztina láthatja az általam ezen az űrlapon megadott összes információt.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.


Hozzájárulok ahhoz, hogy az ezen űrlapon megadott adatokat a következő célokból feldolgozzák:
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...