Több Seregi balettet az Operaházba és az Erkel színházba

Számunkra, akik tiszteljük, csodáljuk Seregi László művészetét, még a mostanában megszokott (jóval tízen felüli) előadásszám is kevésnek bizonyult, hiszen közismert, hogy évtizedekkel ezelőtt évente összesen 30-40 este élvezhettük valamelyik pompás balettjét a két színházban. Régóta elkeseredve tapasztaljuk, hogy ez a szám folyamatosan tovább csökken, a 2014-15. évadban mindössze egyetlen balettre, a Sylviára, és csupán öt estényire zsugorodott. Szerintünk indokolatlanul, hiszen ezek az előadások telt házzal mennek, a legutóbbi Rómeó és Júliákra már egy hónappal az előadások előtt nem lehetett jegyet kapni.

A Szentivánéji álomra ismét óriási igény lenne. Sokan egyenesen imádjuk a legérettebb remekművét, a Makrancos Katát is. Ez a két utóbbi opus kihagyhatatlan a műsorból, hiszen kevés olyan balett van, amelyiken hangosan nevet a közönség és mindig önfeledt vidámságot, garantáltan tökéletes kikapcsolódást nyújt bárkinek.

A világhírű táncalkotó első, egész estét betöltő balettjét, a Spartacust, amely bejárta a Földet, annyira régen játszották Budapesten, hogy már a Seregi-darabokban rendszeresen szereplő kiváló, még aktív balettművészeink közül is egyre kevesebben  tudják betanítani. Örömmel vennénk, ha hazánk egyik legzseniálisabb koreográfusának alkotásaiban többet szerepelhetnének és nem fosztanák meg őket ezektől a - méltán nemzeti kincsnek minősülő - pazar szerepektől, a sikereiktől, minket, a Seregi-rajongó közönséget pedig a legmagasabb szintű balettművészettől.

Bármilyen összeállítású Seregi-estet is lelkesen fogadnánk az alábbi egyfelvonásos remekműveiből, balettbetéteiből: Szerenád, Air, Kamarazene, A városban, Változatok egy gyermekdalra, A fából faragott királyfi, A csodálatos mandarin, Aranykakas, vagy a Faust-ból a Walpurgis-éj.

Mindezek alapján azzal a kéréssel fordulunk a Magyar Állami Operaház vezetéséhez, hogy a Seregi-repertoár széleskörű bővítése mellett jelentős mértékben emelje meg az említett balettek előadás-számát, minimum az előző évtized szintjére, legalább a 2015-16. évadtól kezdve, mindannyiunk gyönyörűségére.

Várjuk és köszönjük mindenki támogatását.