Segítő foglalkozásúak az Isztambuli Egyezmény ratifikációjáért!

Mi, gyakorló pszichológusok, pszichoterapeuták, családterapeuták, szociális munkások, segítő szakemberek szakmai aggodalommal figyeljük, hogy az Európa Tanács Egyezménye a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról, közismert nevén az Isztambuli Egyezmény, magyarországi elfogadása - politikai megfontolások miatt - nem történt meg. Naponta találkozunk a családon belüli erőszak áldozataival, látjuk az áldozatok kiszolgáltatottságát, és azt érzékeljük, hogy igen hiányos az az intézményi struktúra, amely segíthetne nekik.

Nem vagyunk jogászok, ezért nem akarunk beleszólni abba a vitába, hogy a Büntető Törvénykönyv megfelelően védi-e Magyarországon a családon belüli erőszak áldozatait. Segítő szakemberekként azonban, mindennapi tapasztalataink alapján határozottan kijelentjük, hogy a törvények megléte önmagában nem biztosítja az áldozatok védelmét. Az Isztambuli Egyezmény nemcsak a megfelelő törvények biztosítását várja el, hanem a betartás ellenőrzését is, és nagyon részletes útmutatást ad a megfelelő egyéb segítségnyújtási formák kialakítására. Különösen fontos, hogy a megelőzés módjaira is kötelezettségeket ír elő. Ezért nem elfogadható indok, hogy azért nem kell ratifikálnunk az egyezményt, mert nálunk már megvannak a törvényi feltételek. Tudjuk, hogy a törvények csak akkor érvényesülnek, ha a betartásukat megfelelően ellenőrzik. Az egyezmény ratifikálásának elutasítása a törvények betartatását és a bűncselekmények megelőzését akadályozza meg.

Kijelentjük, hogy az erőszakkal kapcsolatos attitűdök megváltozásához és az érintettek védelméhez sokkal többre van szükség, mint ami jelenleg törvényileg biztosított. Messzemenően támogatunk minden olyan kezdeményezést, mely nem csupán a nők elleni erőszakot, hanem a férfiak elleni erőszakot is elítéli, értetlenül állunk a ratifikálást elutasító olyan érvekkel szemben, melyek szerint a nők elleni erőszak büntetése a férfiakkal szembeni diszkriminációhoz vezet.

Számunkra az egyezmény ratifikálása melletti kiállás nem politikai, hanem szakmai kérdés. Elhatárolódunk milyen olyan törekvéstől, mely az áldozatok védelme helyett politikai haszonszerzési szempontokat helyez előtérbe.

Kijelentjük, hogy jelen aláírásunk kizárólag az Isztambuli Egyezmény hazai ratifikálása melletti kiállásunkat jelenti, és határozottan elutasítjuk, hogy ezt bárki az aláírók világnézeti vagy politikai álláspontjának címkézésére használja.

Kérem, hogy aláíráskor a Foglalkozás rovatban tüntesse fel foglalkozását.


Lázár Katalin, pszichológus    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom Lázár Katalin, pszichológus petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.


VAGYFizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...