Petíció az Etyek Fürdőhotel beruházás botpusztai helyszín választása ellen

boti_to.jpg
Tisztelt Polgármester Úr, Tisztelt képviselőtestület!

Zólyomi Tamás polgármester úr Facebook oldalán keresztül értesülhettünk róla, hogy Etyek nagyközség fürdő-hotel beruházást tervez. Tudomásunk szerint már 2 egyeztetés is zajlott az ügyben, de erről közösségünk most értesült részletesebben, ezért ezúton szeretnénk erre reagálni. Bár a megvalósíthatósági tanulmány még nem érhető el, de a nyilvánosságra került látványtervek alapján, jól kivehető a beruházás botpusztai helyszíne, a Szeplőtelen Fogantatás Kápolna alatti domboldal.

Tisztában vagyunk vele, hogy a falu fejlődéséhez további fejlesztésekre van szükség, de hiszünk benne, hogy a képviselőtestület találhat a falu környezetében másik alkalmas területet, ami kevésbé árt akár a természeti környezetnek, akár a már itt lakó embereknek. Mert aki Botpusztára költözött akár 1 éve, akár 25 éve, az pontosan a nyugalomért választotta ezt a gyöngyszemet, tudatosan vállalva a falutól való távolság kényelmetlenségét.

Ezért ezúton kérjük, jelen petíció aláírói, hogy a beruházást ne a tervezett helyszínen kivitelezzék!

Indokok:

1.       A közhiteles lelőhely-nyilvántartás alapján, a beruházás tervezett helyszíne, a közhiteles lelőhely-nyilvántartásban nyilvántartott régészeti lelőhely.
A régészeti lelőhely adatlapja:
1. A lelőhely megjelölése
1.1. Megye, város, település neve, kerület utca, házszám: Fejér megye, Etyek külterülete 1.2. Nyilvántartási azonosító száma: 21871
2. A lelőhely neve(i): Both-puszta
3. A lelőhely pontos helye: (a melléklet térképen berajzolva)
3.1. A mellékelt térkép(vetület) fajtája: EOV 1:10 000 3.2. A térképlap száma: 65-313 3.3. Helyrajzi szám(ok)
3.4. Földrajzi leírás: Etyek – Botpusztától északkeletre, a Kígyós-patak felduzzasztott partja melletti, erősen kiemelkedő dombon, az Árpád-kori eredetű templom környezetében. Valószínűleg a középkori Bot falu nyomai. A legnagyobbrészt lucernával fedett hegyen közepes intenzitással kerültek elő zömmel középkori cserepek, egy talán középkori aranyozott bronzveret, illetve kevés őskori és avar kori kerámia és pattintott kő. A megfigyelhetőség nem volt túl jó, viszont azon a kevés helyen, ahol igen (földutak, a domb Ny-i részén lévő kukoricás), ott igen nagy mennyiségben kerültek elő leletek. Ez arra utal, hogy valószínűleg az egész hegy nagy sűrűségben fedett régészeti jelenségekkel, azonban a szántás hiánya miatt ezeket csak kevéssé tudtuk megfigyelni. 3.5. A helymeghatározás pontossága: 5 m
4. A lelőhelyen talált régészeti jelenségek adatai: Jellege: Kora: szórványlelet őskor telep avar kor templom Árpád-kor temető Árpád-kor telep Árpád-kor telep bronzkor
5. A lelőhely állapota: bolygatott, részben feltárt

A régészeti lelőhelyről nyilvános információk érhetők el:
-          a Régészeti Adatbázisban: https://archeodatabase.hnm.hu/hu/node/21286
-          illetve az Etyek Nagyközség által készített Települési Örökségvédelmi Hatástanulmányban is, amely a Kulturális Örökség Védelmével kapcsolatos szabályoktól szóló 496/2016. (XII.28.) KORMÁNYRENDELET előírásai szerint készült (2018. április – november): https://webetyek.hu/sites/all/libraries/files/dok2019/HESZ/2h_%20melleklet%20Oroksegvedelmi%20hatastanulmany%20181122.pdf

2.
A beruházás tervezett helyszínét a Szent László-víz regionális jelentőségű ökológiai folyosója érinti
Ez a Lechner Tudásközpont Területi, Építészeti és Informatikai Nonprofit Kft. Térbeli Szolgáltatások Igazgatóságán készült Fejér Megyei Területrendezési tervben is szerepel (készült 2019. május) 2/1. melléklet: Ökológiai hálózat magterületének övezete, az ökológiai hálózat ökológiai folyosójának övezete és az ökológiai hálózat pufferterületének övezete

3.      A kápolnadomb a Bot pusztai kápolnával a táji környezettel együtt élő, azzal együtt érvényesülő épített emlékek közé tartozik
A boti kápolna és környéke Tájképvédelmi szempontból kiemelten kezelendő terület
Etyek Nagyközség Önkormányzata megbízásából 2018. decemberében készült egy Településrendezési eszközök – Megalapozó vizsgálat a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet 38. § (2) bekezdése szerinti EGYEZTETETT ELŐTERJESZTÉSI DOKUMENTÁCIÓ, amelyben ezek a szempontok szerepelnek.
A tervezett beruházás után Botpuszta lakópark irányából és a Herceghalom irányából érkezők számára a tájkép jelentősen sérül!

4.
Településszerkezeti tervvel való ütközések
Etyek Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 201/2019. (VII.2.) határozata https://webetyek.hu/sites/all/libraries/files/dok2019/HESZ/201_20190702_telepulesszerkezeti_terv_mellekletekkel.pdf
4.1. A kápolna és nazarénus rendház Örökségvédelmi terület A tervezett beruházás érinti a következő helyrajzi számú területeket:
5.2.7 Mezőgazdasági terület átsorolása különleges területbe – 0,68 ha – hrsz: 0139/6 – boti kápolna alatt – gasztrokultúrális fejlesztés – I.3.
5.2.12 Mezőgazdasági terület átsorolása különleges beépítésre nem szánt területbe – 3,03 ha – hrsz: 0142/49 – boti kápolna alatt – gasztrokultúrális fejlesztés – II.3.

5.
Etyeki lakosok érdekei
Nemcsak a település arculatát határozza meg nagymértékben a Etyek főbb közlekedési útjairól, könnyen megközelíthető magaslatairól feltárulkozó látkép, amit a Botpusztai kápolna és kápolna alatti domboldal nyújt, hanem az elmúlt 20 évben beköltöző lakók és a jelenleg is a Kápolna parkban vagy a Kolumbusz utcában építkezők lakóhely választását is nagymértékben ez befolyásolta.
A Botpusztai lakópark lakói közvetlenül lakóhelyükről is láthatják ezt a csodálatos látképet, de Etyek falu központjában lakók is előszeretettel kerékpároznak, sétálnak ki a Boti kápolna környezetébe, nyugalmat és csendet remélve attól, hogy kicsit eltávolodnak a forgalomtól és egy történelmi épület környezetében beszélgetnek, pihennek, piknikeznek.
A lakóhely választás másik, hasonlóan fontos szempontja a nyugodt, csendes, közlekedési forgalomtól mentes környezet volt. Mindez a tervezett beruházással elveszik!

Az Etyek-Botpuszta-Herceghalom útvonal már most is több tényező miatt jelentősen túlterhelt:
-          nagy a forgalom, ami a stúdió vagy a borászatok felé megy, és reggel már sokan nem Biatorbágyon keresztül közlekednek az állandó dugók miatt
-          sajnos a diákok/dolgozók felhordójárata még nem működik, így a faluból és Botpuszta irányából reggel nagyszámú autó közlekedik a herceghalmi vasútállomásig és vissza
-          a megnövekedett forgalom miatt (lakosszám és vállalkozások) nehézkes a kerékpáros közlekedés a falu felé, míg a Gesztenyefasoron felfestéssel jelölt kerékpárúton ugyanez már most is életveszélyes
-          Botpuszta és a faluközpont között nem létezik gyalogosút, így ha valaki lekéste a buszt és nem rendelkezik gépjárművel, akkor a közutat kell erre használni vagy a tó felé kerülni a murvás, poros úton
-          és akkor még nem számolunk a jelenleg is beépítés alatt álló Kápolnapark újdonsült lakóival és a hozzá tartozó gépjárművekkel, valamint a még üresen álló telekhez kapcsolódó várható gépjármű létszám és forgalom növekedéssel

A 100 szobás hotel megépítése alatt várható zaj, por és forgalom, illetve elkészülte után az üzemeltetéséhez szükséges napi forgalom (áruszállítás, mosoda), továbbá annak vendégeihez tartozó gépjárművel hatalmas többlet forgalmat generálnak majd.

A Botpusztaiak a csodálatos kápolnadomb helyett pedig egy 100 szobás épület monstrumot „csodálhatnak”, az üzemeltetéssel kapcsolatos zaj pedig várható, hiszen mindezzel már az Újhegyen is problémák vannak, melynek egy részét a Kolumbusz utca lakói is rendszeresen „élvezik”.

Botpusztai lakosok között két szállodai szakember is dolgozik, így ezen, az üzemeltetéssel kapcsolatos gondolatok nem elképzeléseken, hanem gyakorlati tapasztalaton nyugszanak.

Ezzel Etyek, de főleg Botpuszta vonzereje, mint lakóhely elveszik!

Kérjük, a fentiek alapján a tisztelt Képviselőtestületet, hogy az ITT LAKÓ VÁLASZTÓPOLGÁRAIK ÉRDEKEIT FIGYELEMBE VÉVE a beruházást NE A TERVEZETT HELYSZÍNEN VALÓSÍTSÁK MEG!
A fentiek alapján, kérjük egy lakossági fórum összehívását az érintettek személyes tájékoztatására 2020. október hónapban.

Várjuk szíves visszajelzését!

Czeiner Katalin (Etyek, Botpuszta, lakó)    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Az aláírással felhatalmazom Czeiner Katalin (Etyek, Botpuszta, lakó) petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.