Petíció a kerti hulladék égetésének teljes betiltásáért Tápiószecsőn és Sülysápon

Mint tudjátok, évek óta nagy probléma a kerti hulladék égetés illetve az ezt szabályozó rendelet tartalma – és be nem tartása Tápiószecsőn és Sülysápon. Mostanra napi szintű problémává nőtte ki magát ez az ügy, ezért indítottam ezt a petíciót. Ezt meg kell oldani, nemcsak saját, és az itt élő kisgyermekek egészségének megőrzése érdekében, hanem a tiétekében is. A kerti hulladék égetése szabályos dolog ma ezeken a településeken, ami több problémát okoz:

Ha betartják a lakosok, akkor hetente, egy hétköznapon át (Tápiószecsőn ez péntek) a füst elviselhetetlen méreteket ölt, a Facebookon a vonatkozó csoportokban bosszankodnak, akik tehetetlenül nézik ezt: nincs hová fordulni a panasszal, és ha lenne is, az lenne a válasz, hogy ez így szabályos, a péntek az ilyen, engedélyezett a kerti hulladék égetése.

Ezek alapján kimondhatjuk, hogy a jelenlegi szabályozás nem segíti környezetvédelmet, a levegő minőségének romlását kifejezetten támogatja!

És természetesen nem tartják be még ezt a megengedő szabályozást sem, hiszen ha pénteken szabad, máskor miért is ne lenne szabad, gondolják ezt azok, akiknek nem fontos a tiszta levegő, bár a füst őket is mérgezi. Az alábbi kép 2019.03.23-án délután készült kertemben: vágni lehet a füstöt!füst.jpg

Az tény, hogy kerti hulladék égetés és az abból felszálló füst rengeteg méreganyagot tartalmaz, még akkor is, ha engedélyezett. Erről itt olvashatok bővebben: http://napidoktor.hu/blog/mergezo-diolevel-egessuk-vagy-komposztaljuk/

Az is tény, hogy például Sülysápon ingyenesen lehet komposztálóedényekhez jutni, de van, aki nem akar komposztálni, mert szerinte a kerti hulladék égetése a falusi/kisvárosi zöldövezethez tartozó tevékenység. Nem az. A füst egészségkárosító, évente 11 ezer ember hal meg Magyarországon a levegő rossz minőségéhez köthető betegségekben. Az ingatlanok értéke csökken egy olyan faluban/városban, ahol tudni lehet, hogy nincs friss levegő. A füstös levegő lehetetlenné teszi a szabadtéri tevékenységeket, a valódi kertészkedést, a sportolást, de akár csak egy mosás utáni teregetést, amit minden háziasszony szokott.

Azért írtam ezt a petíciót, hogy megmutathassuk az illetékeseknek: sokan azt szeretnénk, ha az avarégetés szabályellenes lenne, hiszen van más megoldás is a kerti hulladéktól megszabadulni. Komposztálni bárki tud, sőt, szervezett zöldhulladékgyűjtés is van. Az égetés így nemcsak káros, de felesleges is, pár “csakazértis” ember felelőtlen viselkedése. Ők természetesen alpári módon nyilvánulnak meg minden panaszra, még akár a nyílt fenyegetéstől sem riadnak vissza. Őket nem fogja meggyőzni az ingyenes komposztálóedény, hiába nagylelkű felajánlás ez az önkormányzat részéről.

Ha az égetést teljes körűen megtiltják az illetékes önkormányzatok, még ezek a felelőtlen emberek is nyernek vele: ők is egy tisztább levegőjű helyen élhetnek.

Célkitűzés:

A kerti hulladék égetés szabályozásának módosítását kérjük az illetékes önkormányzatoktól: teljes tiltást, illetve azt, hogy a tiltás ellenére égetőket szankcionálják ezért.

Petíció aláírása

Az aláírással engedélyezem Eva Fazekas, hogy az aláírásomat átadja azoknak, akik ebben a kérdésben hatáskörrel rendelkeznek.


VAGY

Egy e-mailt fog kapni egy hivatkozással, amellyel megerősítheti aláírását. Hogy biztosan megkapd üzeneteinket, kérjük add hozzá a info@peticiok.com címet a kapcsolati vagy a biztonságos feladó listádhoz.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy nem tudja megerősíteni az aláírását az erre az üzenetre való válaszadással.
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...

Facebook