Nyílt levél Pokorni Zoltánnak

turul.jpeg

Tisztelt Polgármester Úr!

Alulírottak azzal a kéréssel fordulunk Önhöz, hogy bontassa le a XII. kerület területén, az Istenhegyi út és a Böszörményi út találkozásánál 2005 őszén, engedély nélkül felállított, úgynevezett „turulszobrot" hivatalos nevén a II. világháború katonai és polgári áldozatainak emlékművét.

A szobor mélyen sérti a Magyarországról elhurcolt és meggyilkolt magyar zsidókat, a budapesti Maros utcai kórházban, a Városmajor utcában és az Alma utcai idősotthonban Kun páter és nyilas társai által legyilkolt védtelen betegek, orvosok, ápolók, öregek, 328 ember emlékét. Ők és a bestiálisan megkínzott, Dunába lőtt áldozatok a mi nagyszüleink, szüleink, rokonaink voltak. Emléküket nem őrizheti egy olyan szobor, amely az akkori nyilas uralom politikai vezérmotívuma volt.

Ön a Maros utcai rendelőintézetben 2020 január 13-án részt vett és könnyek között mondott beszédet a meggyilkoltak emlékére. Senki sem felelős a felmenői tetteiért, de Ön ott XII. kerületi polgármesterként kijelentette: " Amikor én lettem ennek a kerületnek a polgármestere, alkalmat adott arra, hogy ha nem is jóvátegyek - hiszen jóvá tenni nem lehet - hanem rendbetegyek néhány dolgot a kerület vezetőjeként, akinek feladata, hogy szimbolikus dolgokban is rendet tegyen. Fontos, hogy áttekintsük a II. világháborús emlékmű ügyét, hiszen a turul szimbólum valóban megosztó"

Mindezek után arra kérjük, ne csak a gyilkosok nevét távolítsák el, az nem elég, hanem az engedély nélkül felállított szobrot is, és közösen dolgozzunk azon, hogy a múlt nyilas, hungarista, antiszemita politikájának ne legyen tere napjainkban

Mi, a holokauszt áldozatainak és túlélőinek utódai, úgy gondoljuk, itt az ideje a szobor lebontásának. Mutassunk példát minden tisztességes magyar embernek.

A holokauszt áldozatainak és túlélőinek utódai Facebook csoport nevében:

Hátszegi Gáborné

Aki egyetért velünk, csatlakozzon hozzánk.

Az aláírással engedélyezem Hermann Zsuzsa, hogy az aláírásomat átadja azoknak, akik ebben a kérdésben hatáskörrel rendelkeznek.