A harcsák tilalmi szabályozásának módosítása

Quoted post

Olti Miklós

#10 Re:

2011-12-11 01:06

#9: -

Nekem problémáim vannak a kezdeményezéssel. Ezeket sorolnám fel.

1. A kezdeményezés nem fedi a magyar amatőr harcsahorgászok teljes közösségének álláspontját! Csak annak egy részéét. Ezért nem tarton jogosnak ezt a petíciót így aláírni!

2. A kezdeményezés nagyon pozitív és kívánatos célokat tűz ki maga elé, de nem veszi figyelembe a mai magyar valóságot, amiből a gyakorlati megvalósítás során a várt eredmény ellenkezője következik.

Erre számomra és sokunk által ismert gyakorlati példa, hogy abban az időben, amikor volt fajlagos tilalom a Balatonon pontyra és harcsára is, akkor pl. a fonyódi árkon, ha meleg idő volt és a harcsák korábban ívtak, akkor az orvahalászok, ha hidegebb volt és a harcsák ívása elhúzódott, akkor a horgászok fogtak több harcsát. De szegény harcsák se így, sem pedig úgy nem úszták meg!

A jelen állapotok szerint egy ilyen fogási tilalom következménye a Balatonon és környékén azt az eredményt hozná, hogy az orvhalászok és a rabsicok sokkal zavartalanabbul működhetnének ( nen zavarnák őket a horgászok!), csak éppen a szabálykövető horgászok lennének megfosztva a szórakozásuktól. A halak megvédése nem lenne biztosítva!

3. Alapból egyetértek a céllal, de csak akkor tartom megvalósíthatónak, ha a halőrzés teljesen más alapokra helyeződne és sokkal nagyobb erők volnának mozgósíthatóak erre a célra mindaddig, amig a morál ezen a szinten van, ahol van.

4. Ahhoz pedig, hogy a morál ebben a dologban is gyorsabban emelkedjen az európai szinvonalhoz, európai jövedelmek is kellenének azoknak a horgászoknak, akiktől elvárnánk, hogy dobja vissza a megfogott halat és amikor pedig enni szeretne, akkor vegyen a boltban. Ilyet a jelenlegi helyzetben általános elvárásként kijelenteni mindannak a számtalan szegényembernek a semmibevétele, akik egész évben gyüjtenek arra, hogy megvehessék a horgászengedélyüket. És akik bizony sokan vannak ebben az országban!

Ezért az a véleményem, hogy ez a kezdeményezés azokon a vízterületeken, amiket ismerek, nem hozná meg a kívánt eredményt, mikozben sok szabálykövető horgászt fosztana meg a szórakozástól.

 

 

Válaszok


Vendég

#16 Re: Re:

2011-12-11 13:47:48

#10: Olti Miklós - Re:

Tisztelt Olti Miklós!

 

Az Ön által felsorolt ellenvéleményekre szeretnék röviden reagálni.

1. Az Ön által leírt megállapítás tény, de mivel egyre többen vagyunk akik tarthatatlannak ítélik meg a jelenlegi helyzetet ezért én nagyon nagy kivetnivalót nem találok az ilyen "címen" történő aláírásban.

2. A petíció a horgászokat nem tiltaná ki a harcsák ívási időszaka alatt a vizeinkről. Egyszerűen arról van szó, hogy ez a halfaj is kapja meg az őt megillető teljes körű védelmet az ívási időszakban. Ennek ellenére a törvényt tisztelő horgászok több, a tilalom alól felszabadult, halfajra horgászhatnak ebben az időszakban teljesen szabályos körülmények közt, akadályozva ezzel az orvhalászok tevékenységét (személy szerint kétlem, hogy ez jelentősen befolyásolná a tevékenységüket a legtöbb vízterület esetében).

3. Ez egy ördögi kör. Ön épp egy a morálra talán kedvező hatást gyakorló kezdeményezést bírál több pontban. Természetesen tudom, hogy akik eddig is szabálytalanul jártak el azok ezután is megteszik, akik eddig is visszaengedtek minden harcsát az ívási időszakban (ill. azon kívül), szintén továbbra is ezt fogják tenni. De talán feltételezhetem, hogy a horgásztársadalomban azok a horgászok vannak többségben, akik a megengedhett mennyiségű halat elviszik azonban mindezt a szabályok betartása mellett teszik. Ez a szabálymódosítás az Ő hozzáállásukon kíván változtatni, mivel a jelen körülmények közt más eszközzel nem lehet, így a szabályok módosításával. Abban természetesen csak remélenykedni lehet, hogy ennek a módosításnak lassú de látható hatása lesz a morál váltuzására is.

4. Tegye a szívére a kezét, az ívási időszakban elejtett nagy méretű harcsáknak hány százaléka kerül a családi asztalra. A nagy részük megy valamelyik étterembe... Úgy gondolom, hogy aki a fenti időszakban friss halat szeretne a családi asztalra tenni (akár megélhetési dologról van szó, akár egyszerűen azért mert szereti a család a halat) az érje be csukával, süllővel, vagy épp keszegfélékkel, amelyek ebben az időszakban szabályosan foghatók. Ugye azért ha belegondolunk nem túlzott lemondás ez a család részéről?

A fenti véleményem ellenére a leveléből több dologgal egyet tudok érteni a morállal és a szabály betartásával/betartatásával kapcsolatban is. Azonban úgy gondolom, hogy az első lépéseket meg kell tenni egy jó irányba, és ez a petíció ezt szolgálja.

 

Üdvözlettel:

 

Czimmerer Zsolt

 

 

TJ

#246 Re:

2012-01-17 01:05:17

#10: Olti Miklós - Re:

"horgászoknak, akiktől elvárnánk, hogy dobja vissza a megfogott halat és amikor pedig enni szeretne, akkor vegyen a boltban. "

Pontosan ezt csinálom ,pedig nem vagyok az európai szinvonalon megfizetve(ritkán eszek halat), mégis visszaengedem a nagy halat is , hátha valamelyik horgásztársamnak is örömet szerez, mikor kifogja. Remélem egyre többen tesznek így, esetleg gyerekeink is tudnak majd szép halakat fogni.  Nem kell hazudnunk, mekkora halat fogtunk ;)

Be kellene vezetni egy kedvezményes C&R engedélyt ( de lehet ez hülyeség hiszen kevesebb a bevétel)

Valamit csinálni kell, ez biztos (ne is kezdjük el úgysem segít, ez nem túl jó hozzáállás) Lehet hogy a halőrök is jól végzik a munkájukat, a rabsicok meg lebuknak, és ha segítenénk is nekik???

Én egyetértek a módosítással.