A harcsák tilalmi szabályozásának módosítása

Olti Miklós

/ #10 Re:

2011-12-11 01:06

#9: -

Nekem problémáim vannak a kezdeményezéssel. Ezeket sorolnám fel.

1. A kezdeményezés nem fedi a magyar amatőr harcsahorgászok teljes közösségének álláspontját! Csak annak egy részéét. Ezért nem tarton jogosnak ezt a petíciót így aláírni!

2. A kezdeményezés nagyon pozitív és kívánatos célokat tűz ki maga elé, de nem veszi figyelembe a mai magyar valóságot, amiből a gyakorlati megvalósítás során a várt eredmény ellenkezője következik.

Erre számomra és sokunk által ismert gyakorlati példa, hogy abban az időben, amikor volt fajlagos tilalom a Balatonon pontyra és harcsára is, akkor pl. a fonyódi árkon, ha meleg idő volt és a harcsák korábban ívtak, akkor az orvahalászok, ha hidegebb volt és a harcsák ívása elhúzódott, akkor a horgászok fogtak több harcsát. De szegény harcsák se így, sem pedig úgy nem úszták meg!

A jelen állapotok szerint egy ilyen fogási tilalom következménye a Balatonon és környékén azt az eredményt hozná, hogy az orvhalászok és a rabsicok sokkal zavartalanabbul működhetnének ( nen zavarnák őket a horgászok!), csak éppen a szabálykövető horgászok lennének megfosztva a szórakozásuktól. A halak megvédése nem lenne biztosítva!

3. Alapból egyetértek a céllal, de csak akkor tartom megvalósíthatónak, ha a halőrzés teljesen más alapokra helyeződne és sokkal nagyobb erők volnának mozgósíthatóak erre a célra mindaddig, amig a morál ezen a szinten van, ahol van.

4. Ahhoz pedig, hogy a morál ebben a dologban is gyorsabban emelkedjen az európai szinvonalhoz, európai jövedelmek is kellenének azoknak a horgászoknak, akiktől elvárnánk, hogy dobja vissza a megfogott halat és amikor pedig enni szeretne, akkor vegyen a boltban. Ilyet a jelenlegi helyzetben általános elvárásként kijelenteni mindannak a számtalan szegényembernek a semmibevétele, akik egész évben gyüjtenek arra, hogy megvehessék a horgászengedélyüket. És akik bizony sokan vannak ebben az országban!

Ezért az a véleményem, hogy ez a kezdeményezés azokon a vízterületeken, amiket ismerek, nem hozná meg a kívánt eredményt, mikozben sok szabálykövető horgászt fosztana meg a szórakozástól.