Tiltakozás az egész napos iskola ellen

Quoted post

Dávid Tisch
A petíció szerzője

#98 Re: Re: "Nekem tetszik, tehát mindenkinek ez a legjobb!"

2011-11-02 22:24

#97: jethro - Re: "Nekem tetszik, tehát mindenkinek ez a legjobb!"

Kedves Ágnes!

Köszönöm, hogy konstruktív hozzászólása lehetőséget ad a "szakmai" vitára!

Tisztában vagyunk vele, hogy a többség számára a törvénytervezet egész napos iskolára vontakozó része (ami ugye a kifogásunk egyik fele csupán) nem lenne kártékony. Ragaszkodunk azonban ahhoz, hogy minket, gyermekeinket otthon nevelő, öntudatos kisebbséget se érintsen az új törvény hátrányosan. Azért is várjuk ezt el joggal, mert munkánkkal saját költségünkön, magas színvonalon végzünk (ezek szerint) állami feladatot.

Erdő Péter bíboros úr véleményével összhangban (http://hir3.hu/magazin/1/71173/kesz_kongresszus_erdo_peter_az_allamnak_a_kozjo_erdekeben_kell_tevekenykednie) hiszünk abban is, hogy a gyermekek nevelésének legfontosabb terepe a család, amibe az állam csak olyan mértékben avatkozhat bele, amilyen mértékben a család ezt a feladatot ellátni képtelen. Úgy gondolom, hogy ennek a mértéknek a meghatározására kéne inkább a figyelmet fókuszálni, nem az egyébként potens ellenállók bedarálására.

Úgy gondolom, hogy a mi feladatunk az, hogy olyan szempontokkal gazdagítsuk a törvényalkotók nézőpontját, ami alapján ők képesek jó törvényt alkotni. Ezt meg is tettük, véleményünket (pl. a Nagycsaládosok Országos Egyesületével "karöltve") az összes lehetséges, rendelkezésünkre álló csatornán igyekeztünk a törvényalkotókhoz eljuttatni; eddig kevés sikerrel.

Az a véleményem, hogy a konkrét, jó törvény megalkotása a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma jól képzett szakembergárdájának lenne a feladata, nem a miénk, de - ha már kérdezte - javasoljuk a Minisztériumnak, hogy kösse tanulmányi átlaghoz a délutáni iskolalátogatási kötelezettséget, így biztosítható lenne, hogy tényleg csak azoknak kelljen az iskolában maradni délután, akik ezt igénylik, illetve, akiknek erre szüksége van.

Csak, hogy teljes legyen a kép, a 3 éves kortól kötelező óvóda látogatással kapcsolatban pedig azt javasoljuk az illetékeseknek, hogy maradjon meg a jelenlegi rendszer (általánosan 5 éves kortól kötelező óvoda), azzal a kiegészítéssel, hogy 3 éves kortól a házi gyermekorvos által évenként egyébként is elvégzett státuszvizsgálat eredményétől tegyék függővé a kötelező óvodalátogatát. Ha a gyermek korának megfelelően fejlett és értelmes, akkor hadd maradjon otthon, ha ez igény, ha elmaradást mutat, akkor legyen kötelező óviba járnia.

Ha Önnek, kedves Ágnes, van olyan kapcsolata, melyen keresztül ezeket a javaslatokat el tudja juttatni a törvényhozókhoz, akkor azt hálásan megköszönjük!

Üdvözlettel:

Tisch Dávid

Válaszok

jethro

#100 Re: Re: Re: "Nekem tetszik, tehát mindenkinek ez a legjobb!"

2011-11-03 00:15:50

#98: Dávid Tisch - Re: Re: "Nekem tetszik, tehát mindenkinek ez a legjobb!"

Kedves Dávid!

 

A tanulmányi átlaghoz való kötés kiindulásnak egyáltalán nem is olyan rossz ötlet...:)

Kicsit jobban belegndolva viszont, tekintve, hogy nem mindenki egyforma képességű, előfordulhat, hogy az anyukájával otthon szépen tanulgató, de csak gyengébb képességű kisdiák ezáltal kikerülne az otthoni környezetből - s ugyanígy egy jó eszű  de rossz otthoni háttérrel rendelkező meg távol maradhatna az indokolt délutáni felügyelet alól.

Majd én is gondolkodom mit lehetne még feltételként szabni. (magatartás-jegy?; szülői nyilatkozat arról, hogy a szülő vállalja a gyerek fejlődéséhez szükséges délutáni felügyelet, tanulási segítséget és mozgás biztosítását? - várjuka  további ötleteket!)

Bár közvetlen kapcsolatom egyáltalán nincs  a kormányzattal, közvetett úton azért szerintem el tudnánk juttatni javaslatainkat a törvényhozóknak.

Bármit is sikerül azonban összeraknunk végül, a javaslat megfogalmazása és hangneme kulcsfontosságú tényező lesz. Amennyiben ui. a törvényhozók azt látják, hogy megpróbáltunk azonosulni a szándékaikkal, meg is láttuk a jó dolgokat a tervezetükben, s pusztán a vadhajtások kiküszöbölésére szeretnénk megkérni őket, meggyőződésem szerint sokkal-sokkal több eredményt érhetünk el, mint egy-egy indulatosabbra sikerült, kizárólag támadó petícióval.

Ezzel nem Titeket szerettelek volna bántani, hisz a magam példáján is tudom, hogy nagyon nehéz higgadtnak maradni a vélt vagy valós sérelmünk láttán. Viszont épp ezért jó, hogy itt többen vagyunk és ki tudjuk küszöbölni az efféle emberi hibákat :)

 

Üdvözlettel. ági

Judit

#376 Re: Re: Re: "Nekem tetszik, tehát mindenkinek ez a legjobb!"

2013-09-02 09:00:12

#98: Dávid Tisch - Re: Re: "Nekem tetszik, tehát mindenkinek ez a legjobb!"

Jaj, ez fájt - a fejlettséghez illetve tanulmányi eredményhez kötés!!!!

Van egy fenyegetés, és megpróbálunk olyan kritériumokat találni, amiben ez a veszély számunkra elhárulhat. Rendes család, jól fejlődő gyermekkel...

El kellene fogadni, hogy minden szülő a legjobbat nyújtja a gyermekének, amire képes. El kellene fogadni, hogy nem vagyunk egyformák, és nem egyformák a gyerekek sem. El kellene fogadni, hogy minél kisebb egy gyermek, annál inkább egyedi, hogy neki mi a jó, és mire van szüksége. El kellene fogadni, hogy ezt azok döntsék el, akik őt a legjobban ismerik - elsősorban a szülei, egyedi esetekben a nevelését segítők (orvos, pedagógus, családgondozó, stb.). El kell fogadni, hogy egy dolog a köznevelés és egy másik dolog a gyerekvédelem.