Tiltakozás az egész napos iskola ellen

Quoted post

jethro

#100 Re: Re: Re: "Nekem tetszik, tehát mindenkinek ez a legjobb!"

2011-11-03 00:15

#98: Dávid Tisch - Re: Re: "Nekem tetszik, tehát mindenkinek ez a legjobb!"

Kedves Dávid!

 

A tanulmányi átlaghoz való kötés kiindulásnak egyáltalán nem is olyan rossz ötlet...:)

Kicsit jobban belegndolva viszont, tekintve, hogy nem mindenki egyforma képességű, előfordulhat, hogy az anyukájával otthon szépen tanulgató, de csak gyengébb képességű kisdiák ezáltal kikerülne az otthoni környezetből - s ugyanígy egy jó eszű  de rossz otthoni háttérrel rendelkező meg távol maradhatna az indokolt délutáni felügyelet alól.

Majd én is gondolkodom mit lehetne még feltételként szabni. (magatartás-jegy?; szülői nyilatkozat arról, hogy a szülő vállalja a gyerek fejlődéséhez szükséges délutáni felügyelet, tanulási segítséget és mozgás biztosítását? - várjuka  további ötleteket!)

Bár közvetlen kapcsolatom egyáltalán nincs  a kormányzattal, közvetett úton azért szerintem el tudnánk juttatni javaslatainkat a törvényhozóknak.

Bármit is sikerül azonban összeraknunk végül, a javaslat megfogalmazása és hangneme kulcsfontosságú tényező lesz. Amennyiben ui. a törvényhozók azt látják, hogy megpróbáltunk azonosulni a szándékaikkal, meg is láttuk a jó dolgokat a tervezetükben, s pusztán a vadhajtások kiküszöbölésére szeretnénk megkérni őket, meggyőződésem szerint sokkal-sokkal több eredményt érhetünk el, mint egy-egy indulatosabbra sikerült, kizárólag támadó petícióval.

Ezzel nem Titeket szerettelek volna bántani, hisz a magam példáján is tudom, hogy nagyon nehéz higgadtnak maradni a vélt vagy valós sérelmünk láttán. Viszont épp ezért jó, hogy itt többen vagyunk és ki tudjuk küszöbölni az efféle emberi hibákat :)

 

Üdvözlettel. ági

Válaszok

Dávid Tisch
A petíció szerzője

#104 Re: "Nekem tetszik, tehát mindenkinek ez a legjobb!"

2011-11-03 09:58:15

#100: jethro - Re: Re: Re: "Nekem tetszik, tehát mindenkinek ez a legjobb!"

Kedves Ági!

Úgy gondolom, hogy a nem megfelelő családi háttérrel rendelkező gyermekek segítése és védelme nem a köznevelési törvény hatáskörébe tartozik. Erre eddig is és ezután is rendelkezésre állnak a gyermekvédelmi és családsegítő szervek, ezek hatáskörét és anyagi hátterét nyugodtan meg lehet erősíteni. Ha egy pedagógus azt tapasztalja, hogy egy gyermek otthoni körlüményei nem megfelelőek, eddig is és ezután is joga és kötelessége erről a fent említett szerveket értesíteni.

Szerintem az oktatással összefüggésben a tanulmányi eredmény egy régi és jól bevált mérőszám a megfelelőség megállapítására. Természetesen - mint a törvénytervezetben ez olvasható is - lehetőséget kell biztosítani az egyéni elbírálás alapján történő mentesítésre is, az Ön által említett, kirívó, egyedi esetek miatt.

Ha tud - akár informális csatornákon keresztül is - az álláspontunk tolmácsolásában segíteni, azt megköszönjük! Azt gondolom egyébként, hogy maga a petíció abszolút konstruktív és legfeljebb annyira támadó csupán, amennyire a törvényjavaslatot támadónak éreztük normális családi életünk ellen.

Üdvözlettel:

Tisch Dávid