Az emelt angolérettségi 3. részének felülvizsgálatáért

Quoted post


Vendég

#75 Tigrisnek van igaza...

2014-05-09 21:02

... és még meg is toldom az alábbiakkal. Meghallgattam a honlapon lévő mp3-at és utána megnéztem a feladatlapot is. A véleményem a következő.
A feladatlap több, mint "barátságos". Még a szövegek tárgyát képező festmény, autó képe is rajta van. Korábban, KÖZÉPFOKÚ (!) állami nyelvvizsgán a 90-es évek elején ilyen nem volt: csak a hallásunkra hagyatkozhattunk. Ez az EMELT szintű teszt ehhez képest kánaán. Emelt szinten én nem tennék bele képeket, mert nagyon sokat segít a szöveg kezdeti megértésében. Tessék tudni hallás után megérteni teljesen a szöveget. Nem kötelező emelt szinten vizsgázni. Annak, aki nem profi angolos ott a középszint. Egyébként az életben sincsenek mindig ott kis képecskék, meg félig leírt szöveg, ami segít. Előzetesen meg végképp nincs mód elolvasni egy beszélgetés részleteit. Meg aztán nem mondják el kétszer, szünetekkel a partnerek, hanem elhadarják és érts meg belőle valamit, ha tudsz. Ez van sajnos, a világ már csak ilyen. Szóval, nem kéne annyit panaszkodni, hanem kicsit többet hallgatni angol szövegeket, filmeket, stb. különböző dialektusokkal is akár. Ennek ma már semmi akadálya nincs (amikor nekem kellett a rendszerváltás után nem sokkal a fent említett vizsgára készülni, akkor szinte semmi nem volt: internet és TV csatornák is alig "Sky ONE", meg ilyenekre emlékszem elvétve, amiben unalmas politikai műsorok mentek csak) tele van az internet érdekes hanganyagokkal, filmekkel, stb. ingyenesen. Mi akkor vettük a felkészítő kazettákat, meg másoltuk, kincsként, a nyelvvizsgára, örültünk, hogy volt valami...

Válaszok

Anna

#77 Re: Tigrisnek van igaza...

2014-05-09 21:11:16

#75: - Tigrisnek van igaza...

nem értem hogy aki nem ért velünk egyet az mit keres itt!!! nincs szükségünk még a te szidásodra is!! És szerintem senki nem kíváncsi a véleményedre, mivel fogalmad nincs hogy ki mennyi és milyen minőségű készülés után ment el vizsgázni!!!


Vendég

#82 Re: Tigrisnek van igaza...

2014-05-09 22:36:00

#75: - Tigrisnek van igaza...

Ez mind szép és jó, de az érettségi vizsgán még csak nem is hasonlóak a körülmények, mint amiben te hallgattad a felvételt. Itthon a gép előtt, fülhallgatóval, szabályozható hangerővel nekem is teljesen más élmény volt meghallgatni, mint amikor bent ültem.

Tizenkét éve tanulok angolt, volt időm megismerkedni a nyelvjárásokkal, akcentusokkal. Rengeteg angol versenyen voltam és egész szép eredményeket értem el. Filmeket, sorozatokat angol nyelven nézek, de amit mi hallgattunk az minősíthetetlen volt.

Azzal sem értek egyet, hogy két ember vagy megérti egymás mondandóját, vagy nem. Ha valaki elhadarja a mondandójának pár kulcsszavát akkor nem valószínű, hogy megérted mit akar mondani és megkéred, hogy mondja el mégegyszer, érthetőbben. Hiába játszották le kétszer a hanganyagot, ugyan olyan használhatatlan volt.

Még a stresszre sem foghatom, teljesen magabiztosan mentem be, a listeninges feladatokon kívül egyenesen relaxálóak voltak a feladatok. Én nem panaszkodni jöttem ide, csak szeretném, ha mindenkit a tudása szerint pontoznának.

Teacher

#88 Re: Tigrisnek van igaza...

2014-05-10 01:08:22

#75: - Tigrisnek van igaza...

Kedves hozzászóló, én angoltanár vagyok és lenne néhány hozzáfűzni valóm a kommentedhez. Nem véletlen, hogy még egy emelet szintű vizsgán is vannak képek a feladatlapon, és van lehetőség előre elolvasni a kérdéseket. Mindez azért van, mert a való életben általában _sokkal több, a megértést segítő tényező van_, mint egy ilyen vizsgán. Ha valakivel beszélgetsz, ott a beszédhelyzet, a metakommunikáció, és még telefonbeszélgetés esetén is mindig ott a lehetőség, hogy vissza lehet kérdezni. Ilyen fokozottan nehéz, beszűkített szövegértési szituáció a való életben csakis a hangosbemondó-szövegek, vagy mondjuk rádióhallgatás esetén fordul elő. Azzal teljesen egyetértek, hogy nagyobb figyelmet kéne fordítani a hazai nyelvoktatásban a hallott szöveg értésére - ebben tanárként a saját felelősségemet is érzem. (Azt pedig Tigris eredeti hozzászólásánál már kifejtettem, hogy a szövegeket megghallgatni és érteni, illetve a feladatokat az adott időkeretek közöt helyesen megoldani, nem ugyanaz a dolog.)

tulipán

#95 Re: Tigrisnek van igaza...

2014-05-10 05:49:00

#75: - Tigrisnek van igaza...

Itthon meghallgatva nekem is barátságosnak tűnik a listening. Igazából az itthoni hallgatás során jöttem rá, hogy a magnó torzítása miatt vált érthetetlenné az első task a helyszínen. Az életben nincsenek kis képek, előre elolvasás, viszont cserébe a hallott beszélgetésből nem kell torzított, esetleg ismeretlen szavakat lejegyzetelned. Az életben csak meg kell értened a szöveg lényegét.