Az emelt angolérettségi 3. részének felülvizsgálatáért

Quoted post


Vendég

#82 Re: Tigrisnek van igaza...

2014-05-09 22:36

#75: - Tigrisnek van igaza...

Ez mind szép és jó, de az érettségi vizsgán még csak nem is hasonlóak a körülmények, mint amiben te hallgattad a felvételt. Itthon a gép előtt, fülhallgatóval, szabályozható hangerővel nekem is teljesen más élmény volt meghallgatni, mint amikor bent ültem.

Tizenkét éve tanulok angolt, volt időm megismerkedni a nyelvjárásokkal, akcentusokkal. Rengeteg angol versenyen voltam és egész szép eredményeket értem el. Filmeket, sorozatokat angol nyelven nézek, de amit mi hallgattunk az minősíthetetlen volt.

Azzal sem értek egyet, hogy két ember vagy megérti egymás mondandóját, vagy nem. Ha valaki elhadarja a mondandójának pár kulcsszavát akkor nem valószínű, hogy megérted mit akar mondani és megkéred, hogy mondja el mégegyszer, érthetőbben. Hiába játszották le kétszer a hanganyagot, ugyan olyan használhatatlan volt.

Még a stresszre sem foghatom, teljesen magabiztosan mentem be, a listeninges feladatokon kívül egyenesen relaxálóak voltak a feladatok. Én nem panaszkodni jöttem ide, csak szeretném, ha mindenkit a tudása szerint pontoznának.

Válaszok

Csimpi

#85 Re: Re: Tigrisnek van igaza...

2014-05-09 22:48:44

#82: - Re: Tigrisnek van igaza...

Szerintem ha volt olyan, aki megértette, és jól megoldotta, és volt olyan, aki nem (és ezt esetleg megpróbálja ráfogni a rossz körülményekre, torzított hangra stb.) akkor valahogy mégiscsak a tudás szerint pontoznak, nem?

#84

Valószínűleg azért, mert nem ért egyet azzal, ami itt megy?


Vendég

#86 Tigrisnek van igaza...

2014-05-09 23:26:10

#82: - Re: Tigrisnek van igaza...

Abszolút megértem, amit írsz és persze van vizsgadrukk is, stb. Mondjuk én abban a naív hitben voltam, hogy nyelvi laborokban (fülhallgatóval, stb.) folyik ez a vizsga - egyébként nem is szabadna ilyen vizsgát rendezni, mivel nem reprodukálható a minőség és az esélyegyenlőség. Tigris meg én is csak az interneten lévő anyagot tudjuk véleményezni, nem a vizsgázókat, meg a körülményeket. Ha a nyelvi labort (vagy a célnak megfelelő termet/felszerelést) nem tudja megoldani egy iskola, akkor ne oktasson nyelvet, vagy csak alacsony szinten vállalkozzon rá. Nem olyan nagy pénz néhány fülhallgató, meg egy CD lejátszó (esetleg egy erősítő/elosztó, mittudomén) beszerzése a mai világban. A botrányt tehát inkább amiatt kéne csinálni, hogy a megfelelő körülmények biztosítása nélkül ilyen vizsgát ne lehessen rendezni. Egyáltalán ne. Vizsgázzanak addig szóbeli megértés alapján, ha annyira kell ez a megértési teszt az érettségibe. Szerintem egyébként ez tipikusan olyan dolog, amit hosszú évek tapasztalata alatt fog valaki igazán elsajátítani, tehát feleslegesnek tartom belőle a vizsgát. Más. A tanárok mindig sokat sírnak a fizetésük miatt, de olyat még nem hallottam, hogy követeltek volna a munkájukhoz ilyen alapvető eszközöket. Ad absurdum pályáztak volna ilyesmire. Mi az egyetemen a hallgatóknak a saját pályázati pénzünkből biztosítunk feltételeket a munkájukhoz. Nem azt mondom, hogy ugyanezt tegyék pl. a középiskolai tanárok vagy igazgatók is, de ha nem sírnak az ilyen pár ezres felszerelésért se, hanem igénytelen szalagos magnókkal idétlenkednek, mint az őskorban, akkor menjenek el kapálni inkább. Az ilyeneknek ne adjanak az adómból egy fillért se a fizetésemelésükre, inkább költsék másra, vagy adják oda a gyerekeknek ebédre, hogy legalább ne legyenek éhesek. Továbbmegyek: ha esetleg jelezték, hogy milyen őskori a helyzet ezen a téren, de az állam nem képes a jelzések ellenére ilyen alap felszerelést adni az iskolákba, akkor ne várjon el teljesítményt se: azaz ne rendezzen ebből a gépi beszédértésből vizsgát. (Tisztelt állam! Nem ártana ide juttatni egy kis lét - ne csodálkozzon különben hogy nem tudnak nyelvet a magyarok. Köszike.)