Ne a puskádat kapd elő, hanem az érveket!


Vendég

#26 Re: Inkább felvilágosítani kéne a szabályokról a felelőtlen gazdákat és minden kutya életben lenne

2014-01-09 17:21

#6: tisztán látó - Inkább felvilágosítani kéne a szabályokról a felelőtlen gazdákat és minden kutya életben lenne

A gazdájával szabadon sétáló kutya nem nevezhető felügyelet nélkülinek, elvégre ott van vele a tulajdonosa.

Vidéken többnyire nincsenek kutyafuttatók, a városokban zsebkendő méretűek. Az ÁVT szerint az állatot igényeinek megfelelő módon kell tartani, ennek része a mozgásigény megfelelő kielégítése, amely a vadászok és gazdák szemszögéből értelmezett jogszabályok alapján egyszerűen lehetetlen.

Amíg szinte minden vadászaton, hajtás után "elvész" egy-két vadász kutyája is (személyes tapasztalatom), addig véleményem szerint irreális arra hivatkozni, hogy felelős állattartók behívható kutyái oly nagy veszélyt jelentenének a vadállományra.

Számos vadgazdálkodási szakember, hivatásos vadász, vadőr, mezőőr képes és akar is együttműködni állatvédelmi szervezettel. Igyekszik népszerűsíteni a felelős állattartást. Ha nekik működik, akkor tényleg nincs szükség arra, hogy azonnal a fegyverért kapjanak azok, akik ezt megteszik.

Természetvédő
Vendég

#27 Re: Re: Inkább felvilágosítani kéne a szabályokról a felelőtlen gazdákat és minden kutya életben len

2014-01-09 17:57

#26: - Re: Inkább felvilágosítani kéne a szabályokról a felelőtlen gazdákat és minden kutya életben lenne

Pedig bizony igaza van! Egyik csoport (vadászok) hibájával nem kéne indokolni egy annál sokkal nagyobbat!

Véleményem szerint a természetben semmi keresnivalója a fauna idegen állatoknak, márpedig a házi állat az!

Bár puskám nincsen, mégis erős a gyanúm, hogy itt a többség minimális szinten sem érti, miért nem kívánatos a házi állat a határban. Úgyhogy beszéljünk végre egy kicsit komolyan!

Akik ezt a peticiót megírták és akik aláírják jogtalanul előnyben részesítik a kutyát a többi állatfajjal szemben, márpedi aki szereti az állatokat, az nem kedvez egyiknek a másik tetemes kárára. Akkor talán nézzük már végig, hogy az ezen az oldalon felsorakoztatott érvek miért is nem fedik a valóságot:

1. Mondja valaki, hogy a kutyának ki kell elégíteni a mozgás igényét: ez igaz, de ezt ne a természetes faunához tartozó állatok kárára tegyék, vannak különböző kutyás sportok, ezek mind a kutya, mind a gazda egészségét szolgálják, de nem okoznak kárt a természetben.

2. Az okos kutya, ami visszahívható: A kutya állat, bármilyen okos és engedelmes is, bármilyen zaj, szag, vagy fényhatás kizökkentheti és már is veszélyes lesz. Az okos kutya hiába hívható vissza, mivel az információit elsősorban a szimatával szerzi, mindent azonnal megszaglászik. Egy anyja által a fűben hagyott őzgida, vagy lapuló kisnyúl élete azon a ponton véget is ér, amikor a kutya kíváncsiságból megszimatolja és rajta, körülötte hagyja a szagát. Az anyaállat visszatérvén megérzi az idegen szagot a csemetéjén és többé nem engedi magához azt és nem eteti, a kicsi magára marad és elpusztul, közben nagyon sok szenvedésen megy keresztül, mire eléri a megváltó halál. Ha az elvárult kicsit, vagy a sérült felnőtt vadat meg is találják, ezek nagyon kevés esetben repatriálhatók, még akkor is, ha sikeres a kezelésük, illetve felnevelésük.

3. A kutya ragadozó, a "préda állatok" már akár km-ekről is megérzik a ragadozó szagát, ez fokozott éberségre és menekülésre készteti őket, a menekülő állatok pedig veszélyesebb helyzetekbe is belemennek félelmükben.

4. A felügyelet nélküli kutya: mivel a kutya ragadozó, így a felügyelet nélkül a határban szabadon kószáló eb bizony nagyon gyorsan rákap a vad hajtására, amivel még akkor is komoly károkat tehet a vadon élő állatokban, ha nem is képes utolérni, vagy megmarni őket:

- a szülőt elkergetheti a kicsinye közeléből és nem találnak egymásra

- a meghajtott őz, vagy szarvas vemhesség esetén elvetélhet

- a kutya szórakozásból is összeszedi a fűben lapuló fürj, fogoly, fácán csibéket, az alacsnyabb bokrokon, vagy földön fészkelő madarak tojásaik, fiókáit, vagy a szülők valamelyikének, vagy mindegyikének sérülést okozva, vagy elpusztítva azt, lassú kínhalálra ítéli azok fiókáit

- a kutya azon vadászok közé tartozik, ami a háziasítás következtében nem csak azért öl, mert éhes, hanem szórakozásból is, így az általa kiásott kotorékot az utolsó kölyökig elpusztítja

- a kutya által meghajtott, megriasztott állatok sokszor menekülnek ki utakra, vagy futnak különböző akadályoknak, ahol súlyos sérüléseket szerezhetnek, vagy el is pusztulhatnak

5. Szükséges még megemlíteni a házi macskát is, mely a kutyáknál még súlyosabb károkat képes okozni a természetben, a madarak, apró emlősök, hüllők, kétéltűek pusztításán túl képes a hibridizációra az európai vadmacsával, így annak tiszta genetikai állománya már szinte eltűnt.

6. Ne hagyjuk ki az egyéb háziállatokat sem (ló, kecske, marha, szárnyasok), szintén nincs keresnivalójuk a temészetben.

 

A leghelyesebb megoldás az lenne, hogy az erdőkről, mezőkről, egyéb természeti területről teljesen ki kéne tiltani a kutyákat, így nem zavarnák a természetes faunát, nem lenne vita akkor, ha a vadász a területen szabadon kószáló kutyát lát és azt kilövi a fauna idegen állatot, mivel egyértelmű, hogy ott nem szabályosan tartózkodik.

Legyünk már egy kicsit tárgyilagosak és ne ennyire önzők, hogy mindent a kutyuliknak, még akkor is ha szerencsétlen vadon élő állatok szevednek miatta.

Ha a kutyusok gazdái joggal várják el, hogy a városban ne garázdálkodjanak vaddisznók, akkor a vaddisznók is joggal elvárhatják, hogy az otthonukba ne garázdálkodjanak szabadjára engedett háziállatok. Ez így igazságos!

Bizony igaz, ha a gazdák felelősen sétáltatják, tartják a kutyáikat, akkor bizony egyet sem kényszerülnének a vadászok kilőni és a vadon élő állatokat sem zavarnák.

 

 


Vendég

#28 Re: Inkább felvilágosítani kéne a szabályokról a felelőtlen gazdákat és minden kutya életben lenne

2014-01-09 18:46

#6: tisztán látó - Inkább felvilágosítani kéne a szabályokról a felelőtlen gazdákat és minden kutya életben lenne

Na nehogy már a kutyatartókat hurrogd le, mikor egyesek gondolkodás nélkül cselekszenek! Ha tilos valahol kutyát sétáltatni, rakjanak ki táblát és nem fogom ott sétáltatni a kutyáimat. De egészen addig, amíg ez nem történik meg, addig viszont lövöldözze a vadász a vadállományt (végülis arra van engedélye). Tudtommal a kutya nem vad, ergo semmi köze hozzá a vadásznak. Ha meg ennyi esze van, vegyék el az engedélyét egy életre.

Szami

#29 Re: Inkább felvilágosítani kéne a szabályokról a felelőtlen gazdákat és minden kutya életben len

2014-01-09 18:59

#27: Természetvédő - Re: Re: Inkább felvilágosítani kéne a szabályokról a felelőtlen gazdákat és minden kutya életben len

Légyszives soroljál fel kutyás sportokat! Akkor ezek szerint a bikejöringet, a szánhúzást, és a kutyás futást is tíltani kell? Szerinted ezeket a versenyeket hol rendezik? Gondolom az M3-on vagy valamelyik autópályán. Na és a természetjárás (kutya nélkül) akkor simán tíltsuk ki az embereket is az erdőkről, mezőkől mert ők is károsak a faunára.


Vendég

#30 Re: Re: Re: Inkább felvilágosítani kéne a szabályokról a felelőtlen gazdákat és minden kutya életben

2014-01-09 19:20

#27: Természetvédő - Re: Re: Inkább felvilágosítani kéne a szabályokról a felelőtlen gazdákat és minden kutya életben len

már bocs, de mióta vannak kitiltva a kutyák az erdőkből? mert hogy én pl nem tudok róla.


Vendég

#31 Re: Re: Re: Inkább felvilágosítani kéne a szabályokról a felelőtlen gazdákat és minden kutya életben

2014-01-09 19:22

#27: Természetvédő - Re: Re: Inkább felvilágosítani kéne a szabályokról a felelőtlen gazdákat és minden kutya életben len

a fauna, konkrétan az őzek már annyira hozzászoktak a kutyákhoz, kirándulókhoz, hogy nem igazán foglalkozik velük. 20 éve még nem volt ez a nagy kutya kilövöldözés, ez mostanában szaporodott el, pedig 20 éve is sétáltattak erdőben kutyákat.


Vendég

#32 Re: Inkább felvilágosítani kéne a szabályokról a felelőtlen gazdákat és minden kutya életben lenne

2014-01-09 22:24


Vendég

#33

2014-01-10 05:17

Szólj hozzá!...
Természetvédő

#34 Re: Re: Inkább felvilágosítani kéne a szabályokról a felelőtlen gazdákat és minden kutya életben len

2014-01-10 06:49

#28: - Re: Inkább felvilágosítani kéne a szabályokról a felelőtlen gazdákat és minden kutya életben lenne

Már ne haragudj, de a saját józan eszeddel is fel kéne mérni, hogy a természet nem háziállat futtató!


Vendég

#35

2014-01-10 08:17

Szeretném megtudni, hogy milyen intézkedések születnek az ilyen esetek megelőzésére.
Agabor

#36 Re: Inkább felvilágosítani kéne a szabályokról a felelőtlen gazdákat és minden kutya életben lenne

2014-01-10 10:50

#6: tisztán látó - Inkább felvilágosítani kéne a szabályokról a felelőtlen gazdákat és minden kutya életben lenne

A felvílágosítást abban látja, hogy a vadász lelövi a gazda kutyját szó nélkül akár belterületen is (Lásd Dunakeszin volt egy ilyen eset nem rég) ? Avagy ha kint is vannak a természetben és a kutya ott szaladgál 5-10m körzetben a gazda körül láthatóan semmit nem hajtva vagy űzve akkor is ez a megoldás ? Ön szerint ez a normális kezelése a dolognak ? Nem azzal van a probléma, hogy a vadász jogszerűen teszi e amit tesz. Hanem azzal van a probléma hogy ezeknek az embereknek egy része teljesen antiszociális és kezelhetetlen, még a rendőr sem használhatja a fegyverét felszólítás nélkül ha csak nincs közvetlen életveszélyben akkor azért elgondolkodtató hogy egy vadász ezt még is hogyan teheti meg. Elgondolkodtató hogy ezek a hétköznapokban "tisztességes" normális családos emberek, miért lesznek agyatlan vérengző barmok ha puskát fognak a kezükben. Lehet mind a két oldalra ráférne az a felvilágosítás, és lehet nem ártana szigorítani a vadászat feltételein, szűrni a résztvevőket. Mert ha minden agyatlan barom puskát kaphat előbb utóbb tragédia lesz meg fejvakarás hogy ezt meg lehetett volna előzni.

További szép napot.
A. Gábor

sese

#37

2014-01-10 11:44

Vannak ám puskás emberek (vadászok vagy nem azok), akik mindenre lönek ami mozog erdön-mezön. Kutyára, macskára, védett állatokra és madarakra (esetenként emberre). Akár vadászati tilalom idején is.
Ùgy különben, a háziállatok nem tartoznak az emberrel együtt a természethez?
kellene párbeszéd

#38 Hogyan igen...

2014-01-10 13:18

Sokat olvasgattam a témában a másik oldal írásait is.
A vadászok sokszor ijesztenek el sétáltatott kutyákat a levegőbe lőve. Ezekből nem lesz cikk.
A jogszabályok egyértelműen a vadállományt védik, így az erdőben pórázon kellene sétáltatni.
Azért sincs kijelölt terület ahol nyugodtan lehet sétáltatni, mert minden erdőben élnek vadak és ha kijelölnének olyat ahol lehet kutyázni, akkor onnan a vadak elköltöznének...
DE. Nekem is van kutyám és nagyon szeretem póráz nélkül sétáltatni. Erdőben pedig én is és Ő is imád sétálni. Rengeteg új szag, sok új inger, felemelő légkör. Fauna ide vagy oda, a kutya génjei több mint 99%-ban még farkas.
Szerintem amit tehetünk ha szeretnénk erdőben kutyát sétáltatni:
1. Olyan helyre kell menni ami közel van a lakott területhez. Ott ritkább a vadászok előfordulása.
2. Jól látható, láthatósági mellényt kell ráadni a kutyára, esetleg hámot, amin felirat van.
3. Ha jogszabályt is követni szeretnénk beszerezhető egy flexi póráz, amellyel szaglászhat is.

A magánvéleményem az, hogy egy üregi nyúl kicsinye és akárkinek a kutyája ugyanúgy egy élőlény, mindkettőt védenie kell az embernek. Védenie! Nem lelőni az egyiket, hogy a másik éljen.
Vajon az a nyúl, vagy őzike amelyik elpusztul, mert egy kutya járt a közelben hány forintba került eddig a gazdáinak? Jártak vele őz-iskolába súlyos pénzekért, chipesítették, ivartalanították? Hány ember vagy kisgyerek kötődik hozzá mintegy családtaghoz?
És végül hány vadász szerette volna lelőni ha felnő?
Az is érdekes, hogy ilyen híreket külföldön nem hallani...
Az a kár, hogy nincs esély sem a párbeszédre, mert mindkét fél fel van háborodva és a vadászoknak van puskájuk. Pont.

Vendég

#39 Re: Aláírtam, de teljesen felesleges :-(

2014-01-10 13:50

#12: kmnikolett - Aláírtam, de teljesen felesleges :-(

Teljesen egyetértek veled...sajnos igazad van.

 


Vendég

#40 Re:

2014-01-10 14:42

#20: -

Az internet nagy hatatom ma már! Ha több tízezer aláírás összegyűlik,-arra már lehet hivatkozni külömböző fórumokon!!!!!!! Semmi sem indokolhatja,-hogy egy kutyát kilőjenek a gazdája mellől! Semmilyen körülmények között!!!! Büntessék meg,-ha szabályt szeg,-de a felelőtlensége miatt ne a kutya bűnhődjön!!!!!

Az igazán tisztán látó :))))

#41 Re: Inkább felvilágosítani kéne a szabályokról a felelőtlen gazdákat és minden kutya életben lenne

2014-01-10 14:46

#6: tisztán látó - Inkább felvilágosítani kéne a szabályokról a felelőtlen gazdákat és minden kutya életben lenne

Ez nem egészen így van! És éppen ezért a prtició!
1. hol lehet egy állat szabadon, ha nem sétálás közben, ahol nincsenek emberek?
2. Miért lövitek ki, bocsánat, miért lövik ki, ha ott a gazdája, és nem üldöz vadat?
3. Ha futkározik az erdőben, mert szabadnak érzi magát, és jól érzi magát, (mint a gyerekek a játszótéren), akkor miért lövik ki?
4. Ha ott a gazda, de nem pórázon van, akkor miért lövik ki?
5. Miért nem látják a gazdát, miért mindig csak a kutyát?
6. Ittasan lövöldözunek
7. A lovasokat is befenyítik
8. Nincs semmi róla, hogy ott éppen vadászat folyik, és ha erdei út van (jelzéssel), ami esetleg a mező szélén, erdő szélén megy el, vagy egyszerűen, csak kimennék a mezőre, és ott vadászat folyik, erről nekem tudnom kell?
9. Soha nem VAGYOK FELELŐTLEN GAZDA! A VADÁSZOK A FELELŐTLENEK, MERT nem győződnek meg róla, hogy a kuyta NEM A VADAKRA MEGY, HANEM SZALADGÁL!!!!!!!!!!

És ha ez nem elég, akkor ezt is elolvashatnád Itt nagyon sok mindent megtalálsz, miért is nem löhetik ki a kutyát. Tehát, ha isten ne adja, az enyémet kilövik, és a helyszínen, mem sikerül elásnom őt, akkor ez alapján, a jó anyját is leperelem róla:
http://public.mkab.hu/dev/dontesek.nsf/0/86CC3B7134956896C1257ADA0052828B?OpenDocument

 


Vendég

#42 Re: Inkább felvilágosítani kéne a szabályokról a felelőtlen gazdákat és minden kutya életben lenne

2014-01-10 15:09

#6: tisztán látó - Inkább felvilágosítani kéne a szabályokról a felelőtlen gazdákat és minden kutya életben lenne

Sajnos nem csak az erdőben lőnek le kutyát! Én erre minimum hirtelen felindulásomban vagy 6-7 esetről is tudnék beszélni, amikor a falu területén lőttek ki ennyi kutyát 2 év alatt. A legutóbb a Polgármester kertjében történt idén év elején. Csak még ő sem mer erről beszélni, és persze az ő kutyáit is mindíg kilövik valahol.


Vendég

#43

2014-01-10 16:50

Nincs kutyám, de megértem a gazdákat, és tudok ha lehet ennél is brutálisabb cselekedetekről vadászberkekben. Nagy a vadász lobbi ereje az a baj. Ugyan a társadalmi elfogadottsága és népszerűsége csökken, a pénz ami benne van meg a politikai szálak (úri muri), illetve az emberi faj gyarlósága (ölési vágy kiélésének lehetősége), sajnos nagy erő. CSAK összefogással, és a nyilvánosság erejével lehet küzdeni a vadászok káros és jogtalan, illetve igazságtalan, állatkínzó tevékenységei ellen !
Chercher

#44

2014-01-10 19:00

Vàllalom a nevem. Nagyon szeretem az àllatokat.

Vendég

#45 Re:

2014-01-10 20:14

#25: -

sok sikert!


Vendég

#46 Re: egyetértek Veled!!!!!!!

2014-01-11 03:58

#43: -  

 


Vendég

#47 Re: Inkább felvilágosítani kéne a szabályokról a felelőtlen gazdákat és minden kutya életben lenne

2014-01-11 12:28

#6: tisztán látó - Inkább felvilágosítani kéne a szabályokról a felelőtlen gazdákat és minden kutya életben lenne

szerintem inkább arrol van szó h a kutyások nem tudnak kimenni az erdőbe annélkül h ne lenne gyomoridegük h egy vadász kilövi a kutyáját. h lehet az h kilövik az embertől 20 éterre rohangáló kutyát(nyakörvel a nayakába) és aztán azt mondják h veszélyt jelentett a vadálományra...? most ez komoly? meg h vaddisznónak nézte... 6 évig voltam katona ,lőttem sokat ,értek a fegyverekhez és a lövéshez is,de ha valaki nem látja h az ebtől 20 méterre gazdi van és a kutya nyakában poráz akkor annak minek puska? ráadásul azt sem mondhatja h 2 kilométerrő lőtt,mert hát ugye az erdőben ritkán lövunk 150 méternél messzebb azt pedig szabad szemmel is látni(irányzék nélül) h vannak-e a kutya közelében. egyébként igazad van tisztán látó ,ha a kutya akit 15 perc elteltével figyelsz az irányzékodon át és látod h mindenféle nyakörv,láthatosági mellény nélül rohangál és épp egy vemhes őzikét hajt az autout felé akkor lődd ki...de pontosan tudjuk mind a ketten és akik még itt olvasnak/irnak h itt most egyáltalán nem az ilyen esetekről van szó..


Vendég

#48

2014-01-11 18:55

Börtönt a hóhéroknak....és lesz rend. Ezután a vadász társadalom is elgondolkodna, és megítélnék egymást!


Vendég

#49

2014-01-11 21:02

Az állatoknak ugyanolyan joguk van az élethez mint az embereknek!!
Igazságos és szigorú állatvédő törvényre van szükség!!!

Vendég

#50

2014-01-11 21:14

minden állat gyilkosra börtön várjon....,,.