Ne a puskádat kapd elő, hanem az érveket!

„Ne a puskádat kapd elő, hanem az érveket!”

Az utóbbi időben egyre több híradás lát napvilágot vadászok által kilőtt – egyes esetekben brutálisan kivégzett – kutyákról!

A kutyatartó társadalom elismeri a vadállatok védelmét és a vadállomány megőrzésének fontosságát, azonban egyre több súlyos, a vadászok által végrehajtott kétes, illetve brutális „intézkedés” lát napvilágot és emellett már egyetlen állatbarát sem mehet el szótlanul.

Sok esetben a gazdájuk közelében, szabadon sétáló kutyák kerülnek a vadászok célkeresztjébe, amelyek a valóságban semmiféle veszélyt nem jelentenek a vadállományra, azonban egyes vadászok ÖNKÉNYESEN FELTÉTELEZIK, hogy az adott kutya, annak ellenére, hogy gazdája közelében tartózkodva csupán szabadon futkos, ESETLEG VESZÉLYT JELENTHET A VADRA.

Kutyatartókként követeljük, hogy első lépésben egyértelműen és világosan jelezzék a civil társadalom tagjai számára, hogy mely területek minősülnek vadászterületnek. Ezeket a területeket aztán kivétel nélkül lássák el jól észrevehetően táblákkal, felhívásokkal!

Kerüljön be a vadászok etikai kódexébe, hogy amennyiben ezen jelölések ellenére a kutyatartók állataik társaságában mégis betévednek egy vadászterületre, akkor az ott tartózkodó vadász először figyelmeztesse az állattulajdonost, ne pedig önhatalmúlag kilője a területen tartózkodó, szaladgáló kutyát/kutyákat amennyiben az/azok semmiféle látható veszélyt nem jelent/jelentenek a vadállományra (a kutya nem űzi vagy támadja a vadat)!

A kijelölt területeken a kutyatartók vállalnák a nemzetközi gyakorlat szerint már alkalmazott megoldást, miszerint azokon a helyeken ahol a kutya vaddal, vadásszal találkozhat az ebet láthatósági mellénnyel, láthatósági nyakörvvel, esetleg azonosító számmal látják el és jelölik, így könnyen beazonosítható, hogy nem portyázó kóbor ebről van szó!).

A felelős állattartókat illese meg az a jog, hogy állataik védelme érdekében, - szem előtt tartva a vadállatok megóvásának szükségességét és fontosságát - korrektül és emberhez méltó tisztelettel, empátiával figyelmeztessék!

„Ne a puskádat kapd elő, hanem az érveket!”

Kérjük, hogy mindazok, akik egyetértenek a fenti célokkal, szíveskedjenek aláírni a petíciót!