Ne a puskádat kapd elő, hanem az érveket!

Quoted post


Vendég

#26 Re: Inkább felvilágosítani kéne a szabályokról a felelőtlen gazdákat és minden kutya életben lenne

2014-01-09 17:21

#6: tisztán látó - Inkább felvilágosítani kéne a szabályokról a felelőtlen gazdákat és minden kutya életben lenne

A gazdájával szabadon sétáló kutya nem nevezhető felügyelet nélkülinek, elvégre ott van vele a tulajdonosa.

Vidéken többnyire nincsenek kutyafuttatók, a városokban zsebkendő méretűek. Az ÁVT szerint az állatot igényeinek megfelelő módon kell tartani, ennek része a mozgásigény megfelelő kielégítése, amely a vadászok és gazdák szemszögéből értelmezett jogszabályok alapján egyszerűen lehetetlen.

Amíg szinte minden vadászaton, hajtás után "elvész" egy-két vadász kutyája is (személyes tapasztalatom), addig véleményem szerint irreális arra hivatkozni, hogy felelős állattartók behívható kutyái oly nagy veszélyt jelentenének a vadállományra.

Számos vadgazdálkodási szakember, hivatásos vadász, vadőr, mezőőr képes és akar is együttműködni állatvédelmi szervezettel. Igyekszik népszerűsíteni a felelős állattartást. Ha nekik működik, akkor tényleg nincs szükség arra, hogy azonnal a fegyverért kapjanak azok, akik ezt megteszik.

Válaszok

Természetvédő
Vendég

#27 Re: Re: Inkább felvilágosítani kéne a szabályokról a felelőtlen gazdákat és minden kutya életben len

2014-01-09 17:57:03

#26: - Re: Inkább felvilágosítani kéne a szabályokról a felelőtlen gazdákat és minden kutya életben lenne

Pedig bizony igaza van! Egyik csoport (vadászok) hibájával nem kéne indokolni egy annál sokkal nagyobbat!

Véleményem szerint a természetben semmi keresnivalója a fauna idegen állatoknak, márpedig a házi állat az!

Bár puskám nincsen, mégis erős a gyanúm, hogy itt a többség minimális szinten sem érti, miért nem kívánatos a házi állat a határban. Úgyhogy beszéljünk végre egy kicsit komolyan!

Akik ezt a peticiót megírták és akik aláírják jogtalanul előnyben részesítik a kutyát a többi állatfajjal szemben, márpedi aki szereti az állatokat, az nem kedvez egyiknek a másik tetemes kárára. Akkor talán nézzük már végig, hogy az ezen az oldalon felsorakoztatott érvek miért is nem fedik a valóságot:

1. Mondja valaki, hogy a kutyának ki kell elégíteni a mozgás igényét: ez igaz, de ezt ne a természetes faunához tartozó állatok kárára tegyék, vannak különböző kutyás sportok, ezek mind a kutya, mind a gazda egészségét szolgálják, de nem okoznak kárt a természetben.

2. Az okos kutya, ami visszahívható: A kutya állat, bármilyen okos és engedelmes is, bármilyen zaj, szag, vagy fényhatás kizökkentheti és már is veszélyes lesz. Az okos kutya hiába hívható vissza, mivel az információit elsősorban a szimatával szerzi, mindent azonnal megszaglászik. Egy anyja által a fűben hagyott őzgida, vagy lapuló kisnyúl élete azon a ponton véget is ér, amikor a kutya kíváncsiságból megszimatolja és rajta, körülötte hagyja a szagát. Az anyaállat visszatérvén megérzi az idegen szagot a csemetéjén és többé nem engedi magához azt és nem eteti, a kicsi magára marad és elpusztul, közben nagyon sok szenvedésen megy keresztül, mire eléri a megváltó halál. Ha az elvárult kicsit, vagy a sérült felnőtt vadat meg is találják, ezek nagyon kevés esetben repatriálhatók, még akkor is, ha sikeres a kezelésük, illetve felnevelésük.

3. A kutya ragadozó, a "préda állatok" már akár km-ekről is megérzik a ragadozó szagát, ez fokozott éberségre és menekülésre készteti őket, a menekülő állatok pedig veszélyesebb helyzetekbe is belemennek félelmükben.

4. A felügyelet nélküli kutya: mivel a kutya ragadozó, így a felügyelet nélkül a határban szabadon kószáló eb bizony nagyon gyorsan rákap a vad hajtására, amivel még akkor is komoly károkat tehet a vadon élő állatokban, ha nem is képes utolérni, vagy megmarni őket:

- a szülőt elkergetheti a kicsinye közeléből és nem találnak egymásra

- a meghajtott őz, vagy szarvas vemhesség esetén elvetélhet

- a kutya szórakozásból is összeszedi a fűben lapuló fürj, fogoly, fácán csibéket, az alacsnyabb bokrokon, vagy földön fészkelő madarak tojásaik, fiókáit, vagy a szülők valamelyikének, vagy mindegyikének sérülést okozva, vagy elpusztítva azt, lassú kínhalálra ítéli azok fiókáit

- a kutya azon vadászok közé tartozik, ami a háziasítás következtében nem csak azért öl, mert éhes, hanem szórakozásból is, így az általa kiásott kotorékot az utolsó kölyökig elpusztítja

- a kutya által meghajtott, megriasztott állatok sokszor menekülnek ki utakra, vagy futnak különböző akadályoknak, ahol súlyos sérüléseket szerezhetnek, vagy el is pusztulhatnak

5. Szükséges még megemlíteni a házi macskát is, mely a kutyáknál még súlyosabb károkat képes okozni a természetben, a madarak, apró emlősök, hüllők, kétéltűek pusztításán túl képes a hibridizációra az európai vadmacsával, így annak tiszta genetikai állománya már szinte eltűnt.

6. Ne hagyjuk ki az egyéb háziállatokat sem (ló, kecske, marha, szárnyasok), szintén nincs keresnivalójuk a temészetben.

 

A leghelyesebb megoldás az lenne, hogy az erdőkről, mezőkről, egyéb természeti területről teljesen ki kéne tiltani a kutyákat, így nem zavarnák a természetes faunát, nem lenne vita akkor, ha a vadász a területen szabadon kószáló kutyát lát és azt kilövi a fauna idegen állatot, mivel egyértelmű, hogy ott nem szabályosan tartózkodik.

Legyünk már egy kicsit tárgyilagosak és ne ennyire önzők, hogy mindent a kutyuliknak, még akkor is ha szerencsétlen vadon élő állatok szevednek miatta.

Ha a kutyusok gazdái joggal várják el, hogy a városban ne garázdálkodjanak vaddisznók, akkor a vaddisznók is joggal elvárhatják, hogy az otthonukba ne garázdálkodjanak szabadjára engedett háziállatok. Ez így igazságos!

Bizony igaz, ha a gazdák felelősen sétáltatják, tartják a kutyáikat, akkor bizony egyet sem kényszerülnének a vadászok kilőni és a vadon élő állatokat sem zavarnák.

 

 


Vendég

#112 Re: Re: Inkább felvilágosítani kéne a szabályokról a felelőtlen gazdákat és minden kutya életben len

2014-04-22 13:03:28

#26: - Re: Inkább felvilágosítani kéne a szabályokról a felelőtlen gazdákat és minden kutya életben lenne

A 41/2010-es kormányrendelet egyértelműen kimondja, hogy a kutya nem juthat ki felügyelet nélkül a gazda portájáról. A felügyelet alatt lévő kutya pedig az, ami a gazdája kezében lévő pórázon van, vagy a gazda lába mellett halad, esetleg a kijelölt kutyafuttatón a gazda jelenlétében játszik.