Az égetés nem menő, a komposztálás nem égő-szabályozzuk az avarégetést Budakeszin!

Most, hogy a Föld nagy részén hatalmas tüzek tombolnak, még fontosabb, hogy Budakeszin felhagyjunk az avar égetésével. Az avarégetés országosan tiltott tevékenység, amit a helyi önkormányzatok módosíthatnak. Jelenleg városunkban, az önkormányzat határozata alapján, évente kétszer lehet avar és kerti hulladék égetését végezni. Tavasszal március 1-31-ig, és ősszel szeptember 1-jétől november 30-ig, a megadott idősávban van rá lehetőség. A környező települések egy részén, köztük Budapesten, Nagykovácsiban és Törökbálinton is teljes tiltás van érvényben.

 

 Sokan azért égetnek, mert még nem tudják, hogy a komposztálás egy nagyon jó és elérhető alternatíva. Szeretnénk, ha a köztudatba beépülne ez a lehetőség, ezzel kiváltva a káros avarégetést.

 

 A helyi önkormányzat számára petíciót kívánunk benyújtani a kerti zöldhulladék égetés tiltásáról szóló határozat támogatásáról. Hogy miért szeretnénk mindezt elérni?

-Földünkön jelenleg is hatalmas területeken pusztít tűzvész, ami az egész ököszisztémát veszélyezteti, ez bármikor előfordulhat a mi környezetünkben is

-A nem megfelelően végzett égetés során (“füstölés”), a rossz légellátás, az alacsony égési hőmérséklet és a nedves közeg miatt, szén-dioxid helyett szén-monoxid keletkezik 

- A végterméket, a hamut csak korlátozottan, mig a kész komposztot sokoldalúan lehet felhasználni

Az avarégetés a környezetünkre és az egészségünkre is káros hatással van, szeretnénk, ha az önkormányzat is támogatná a friss levegő megtartását. Az Ökokeszi jelenleg is azon dolgozik, hogy előadásokkal segítse a komposztálás népszerűsítését és segítse a lakosságot a témával kapcsolatban. 

Országos Tűzvédelmi Szabályzat-a hulladék égetéséről szóló tiltás:

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1400054.BM

A avarégetés káros hatásairól:

https://www.levego.hu/egyeb/avaregetes/

 

Köszönjük, ha Te is aláírod, ezzel segítve egy tisztább Budakeszi létrejöttét! :)