Védjük meg a felsőörsi Malom-völgyet!

A petíció aláírásával a felsőörsi Malom-völgy helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánítását támogatja.

Miért is fontos a területet védetté nyilvánítani? Erre talán a legjobban azok tudnának válaszolni, akik látták a völgyet 50 évvel ezelőtt és még ma is látogatják. De akinek csak az elmúlt 20 évről vannak emlékei, azoknak is szembetűnhetett, hogy egyre több területet loptunk el a völgytől és egyre kevesebb benne az öreg fa.  De aki csak tavaly költözött Felsőörsre annak is feltűnhetett, hogy az idei fakivágás hagyatéka egy most is „virító” parlagfű mező lett a malom-völgyi út Lovasra és a Királykúthoz vezető elágazásánál létrehozott erdei tisztáson.   A védettséggel ezt a káros folyamot megállíthatjuk, mivel a helyi Önkormányzat olyan hatáskört kapna, amellyel beleszólhatna a völgyben folyó gazdálkodási tevékenységbe. Így pl. tilos lenne a völgyben a zárt lombkoronaszintet megbontani, öreg gyertyánokat kivágni és a védett növényekben gazdag részeken vegetációs időszakban erdészeti tevékenységet folytatni. A völgyben csordogáló Malom-völgyi patak egyedülállóan ritka értékei a képen is látható mésztufagátak. A terület élő és élettelen értékeit mutatja be tábláival a 2011-ben a felsőörsi Fenntartható Élet és Környezet (FÉK) Egyesület által létesített Malomvölgyi tanösvény.

A völgy védetté nyilvánítása már több évtizede napirenden van. Gyarmati József újságíró a Szabadföld című újságban már a 80-s években sürgette a védetté nyilvánítást és önkormányzati képviselőként is sokat tett az ügy érdekében a 90-s évek elején.  Kálmán Csaba is tett javaslatokat a 2000-s évek elején, hogy a Miske-tető és a völgy botanikai értékeit megmentsük.  Legutóbb Dr. Bauer Norbert botanikus jelentetett meg egy cikket a Kitaibelia című szaklapban 2015-ben a Malom-völgyről. Ebben kifejti, hogy a terület országos védettségre érdemes az ott található ritka berkenyefajok miatt.  Szerinte a legjobb megoldás a fokozottan védetté nyilvánítás, és az erdőtervek szintjén az érintetlenség elérése lenne. Szóba került a területnek a Nemzeti Parkba történő bevonása is, készült bővítési terv is, de az elmúlt évtizedben ehhez egyetlen kormány sem adta áldását. A fentiek fényében csak mi, helyi lakosok óvhatjuk meg a Malom-völgy még megmaradt természeti értékeit. 

Veszélyben a Malom-völgyi patak

Ehhez kérjük az Önök támogatását az internetes petíció aláírásával!


Felsőörs Község Önkormányzata    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Petíció aláírása

Az aláírással engedélyezem Felsőörs Község Önkormányzata, hogy az aláírásomat átadja azoknak, akik ebben a kérdésben hatáskörrel rendelkeznek.


VAGY

Egy e-mailt fog kapni egy hivatkozással, amellyel megerősítheti aláírását. Hogy biztosan megkapd üzeneteinket, kérjük add hozzá a info@peticiok.com címet a kapcsolati vagy a biztonságos feladó listádhoz.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy nem tudja megerősíteni az aláírását az erre az üzenetre való válaszadással.
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...